Skeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatie

Skeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatie Skeeleren of inline-skating wordt over de hele wereld als sport bedreven. Wedstrijden worden gehouden op skeelerbanen, skeelerpistes en weg- en marathonparcoursen. De wedstrijden zijn onder te verdelen in sprintafstanden, midden- en lange afstanden. Skeelerwedstrijden worden zowel voor de jeugd als voor senioren georganiseerd.

Standaard

Zowel op Europees als op wereldniveau worden skeelerwedstrijden volgens een standaard wedstrijdprogramma georganiseerd. Dit programma wordt door de wereldbond Fédération Internationale Roller Sports (FIRS) vastgesteld. De Europese bond Comité Europeéne de Roller Skating (CERS) en de Nederlandse Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) hanteren deze door de FIRS vastgestelde standaard, maar kunnen daar op Europees en nationaal niveau van afwijken.

Sprintafstanden

De standaard sprintafstanden op skeelerbanen en skeelerpistes zijn:
  • 300 meter individuele tijdrit
  • 500 meter sprint
  • 1.000 meter sprint

De standaard sprintafstanden op wegparcoursen zijn:
  • 200 meter individuele tijdrit
  • 500 meter sprint

De individuele tijdritten zijn wedstrijden waarbij één rijder tegelijk in de baan is. Hierbij bepaalt de rijder zelf zijn of haar startmoment, waarbij de chronometer als gevolg van de start gaat lopen en eindigt zodra de rijder de finishlijn passeert. De 500 en 1.000 meter sprintafstanden worden verreden in series van vier tot zes rijders (500 meter) en zes tot acht rijders (1.000 meter). De eerste één of twee rijders plaatsen zich voor de volgende wedstrijdronde, aangevuld met één of meer tijdsnelsten. Uiteindelijk wordt in de finale tussen vier tot zes rijders (500 meter) en zes tot acht rijders (1.000 meter) gestreden om de winst.

Overigens wordt de 1.000 meter eerder als midden- dan als sprintafstand beschouwd, aangezien de afstand te lang is om voluit sprintend af te leggen. Het is een afstand waarop zowel de sprinters met een wat langere adem als de lange afstandrijders kanshebber voor de winst zijn.

Lange afstanden

De standaard lange afstanden op skeelerbanen en skeelerpistes zijn:
  • 10.000 meter puntenwedstrijd
  • 10.000 meter punten/afvalwedstrijd
  • 15.000 meter afvalwedstrijd
  • 3.000 meter aflossingswedstrijd

De standaard lange afstanden op wegparcoursen zijn:
  • 10.000 meter puntenwedstrijd
  • 20.000 meter afvalwedstrijd
  • 5.000 meter aflossingswedstrijd

Tijdens puntenwedstrijden worden elke 400 meter (twee rondes op een skeelerpiste) twee punten aan de eerst doorkomende rijder en één punt aan de tweede rijder toegekend. Bij de finish worden drie, twee en één punt verdeeld. Uiteindelijk is de rijder met de meeste punten de winnaar (dus niet persé de rijder die als eerste finisht).

Tijdens afvalwedstrijden gaat het niet om het verzamelen van punten, maar moet elke 400 meter de rijder (of twee rijders) die als laatste de finish passeren de wedstrijd verlaten. Uiteindelijk blijven in de laatste twee of drie ronden vijf tot acht rijders over, die om de winst strijden.

De punten/afvalwedstrijd is een combinatie van punten verdienen en niet afvallen. Dit is niet alleen fysiek, maar ook mentaal een zeer zware wedstrijdvorm. Rijders moeten hun krachten verdelen tussen punten pakken en oppassen dat ze niet als laatste de finishlijn passeren.

De aflossingswedstrijd (relay) is een teamwedstrijd, waarbij drie rijders elkaar elke ronde aflossen, door middel van een duw in het wisselvak. Niet zelden vormen deze wedstrijden het hoogtepunt van een toernooi, waarbij vooral de aflossingswedstrijd op de skeelerpiste doorgaans zeer spectaculair verloopt.

Marathon

De marathon wordt over de klassieke afstand van 42.195 meter verreden op een marathonparcours. Veelal is dit een afgesloten stratenparcours van enkele kilometers lengte. Hierbij zijn geen punten te verdelen, maar is de winnaar de rijder die als eerste de finishlijn passeert.

Nieuwe onderdelen

Sinds 2013 proberen zowel de FIRS als de CERS de internationale kampioenschappen nog aantrekkelijker te maken door nieuwe wedstrijdvormen te introduceren. Zo hebben we op EK’s en WK’s de volgende nieuwe onderdelen kunnen zien:
  • 100 meter individuele tijdrit (in plaats van de 200 meter individuele tijdrit)
  • Dobbinsprint (sprint over 200 meter, niet uit staande maar uit rijdende start)
  • Mix-relay (aflossingswedstrijd met twee heren en twee dames)
  • Lap sprint (variant op de 500 meter sprint op het wegparcours, waarbij de lengte van het wegparcours de afstand bepaalt)

Lees verder

© 2016 - 2024 Tuimelaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met inline skatenBeginnen met inline skatenInline skaten is een sport en/of hobby die erg goed is voor uw conditie en spieropbouw. Het is intensief, maar het kan o…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Orbit Wheels: skatesOrbit Wheels: skatesOrbit wheels: kopen, skates, gebruik, prijs. Orbit Wheels zijn een rage die uit Amerika zijn overgewaaid. Orbit Wheels z…
Een schaatstocht organiseren: een draaiboek is onmisbaarEen schaatstocht organiseren: een draaiboek is onmisbaarVroeger werden er overal en nergens schaatstochten georganiseerd. Kortebaan tochten, maar ook toertochten. Zo uit de los…

Hardloopschema halve marathonDe halve marathon is onder hardlopers een populaire afstand. Voor recreatieve lopers is het een uitstekende afstand om d…
Brugge-De Panne (ex-3daagse), live op tv en livestreamBrugge-De Panne (ex-3daagse), live op tv en livestreamIn het voorjaar staat de wielerwedstrijd Brugge-De Panne op de kalender. Daarbij staat zowel koers voor de heren als voo…
Tuimelaar (10 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.