Brugge-De Panne (ex-3daagse), live op tv en livestream

Brugge-De Panne (ex-3daagse), live op tv en livestream In het voorjaar staat de wielerwedstrijd Brugge-De Panne op de kalender. Daarbij staat zowel koers voor de heren als voor de dames op het programma. Dit evenement is de opvolger van de voormalige rittenkoers Driedaagse de Panne-Koksijde. De koers Brugge-De Panne is een onderdeel van de UCI World Tour. De wedstrijd is live op tv en online via een livestream te volgen.

Historie van de Driedaagse de Panne

In 1977 werd de eerste editie van deze Vlaamse rittenkoers gehouden. De wedstrijd is van oorsprong vooral bedoeld als een voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Vlaanderen. Eric Vanderaerden is de succesvolste coureur uit de historie van de Driedaagse de Panne. Deze Belg won vijf keer het eindklassement. Vier renners wonnen deze etappekoers twee keer: Michele Bartoli (Italië), Vjatsjeslav Ekimov (Rusland), Peter van Petegem (België) en Sylvain Chavanel (Frankrijk).

Hoewel deze koers dus oorspronkelijk bekend stond als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen, zijn goede prestaties in de Driedaagse de Panne beslist geen garantie voor een goede prestatie in die klassieker. Slechts drie keer won de winnaar van de Driedaagse in datzelfde jaar ook de Ronde van Vlaanderen: Peter van Petegem (1999), Alessandro Ballan (2007) en Philippe Gilbert (2017).

Requiem voor een rittenkoers

De Driedaagse de Panne was een zeer geliefde rittenkoers bij de Vlaamse en Nederlandse wielerliefhebbers. De wedstrijd werd doorgaans verreden in de week voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen. De koers bracht drie dagen lang de wielervolgers helemaal in de stemming richting dat hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar, de Ronde van Vlaanderen. Tijdens de live tv-uitzendingen van de Driedaagse de Panne-Koksijde waren de commentatoren vaak minstens net zo druk met het voorbeschouwen op de Ronde van Vlaanderen, als met het koersverloop van de Driedaagse de Panne.

Onder de topwielrenners was de koers wat minder populair. Steeds minder toppers kwamen in de loop der tijd aan de start, aangezien men steeds meer ging concluderen dat zo'n rittenkoers zo vlak voor de Ronde van Vlaanderen niet de ideale voorbereiding zou zijn.

Strijd om de plek op de kalender

Binnen de wielerwereld woedde er enige tijd een sterke concurrentiestrijd tussen enerzijds de organisatie van de Driedaagse de Panne en anderzijds het organisatiebureau Flanders Classics. Dat laatstgenoemde bedrijf organiseert veel Vlaamse topwedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen, maar dus niet de Driedaagse de Panne. Zij wilden graag de plek op de internationale wielerkalender overnemen van de Driedaagse de Panne en op die plek hun eendagswedstrijd Dwars door Vlaanderen plaatsen. Indien dat zou gebeuren, dan zou Dwars door Vlaanderen de ultieme, laatste Vlaamse koers voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen worden. Uiteindelijk heeft Flanders Classics deze strijd gewonnen en heeft Dwars door Vlaanderen op de kalender de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen toegewezen gekregen.

Geen rittenkoers meer

De Driedaagse van De Panne - Koksijde moest vervolgens verhuizen naar een andere plek op de kalender. Dit was de oude plek van Dwars door Vlaanderen, namelijk in de midweek na Milaan-San Remo. Oorspronkelijk was er het plan om de Driedaagse een nieuwe start te geven, door met een heel nieuw concept te komen. Op de dinsdag zou men een specifieke sprintwedstrijd houden.

Op de woensdag zou er een reguliere profwedstrijd voor de heren elite (profs) verreden worden. Op de donderdag zou er een koers voor dames worden gehouden. Wegens gebrek aan belangstelling van de profteams voor de sprintwedstrijd is dat onderdeel echter van het programma geschrapt. In theorie is de Driedaagse de Panne dus veranderd in een tweedaagse. In de praktijk zijn het echter twee eendagswedstrijden geworden: één voor de heren en één voor de dames. Beiden koersen gaan van start in Brugge. In 2020 werd de dameswedstrijd overigens niet op de donderdag, maar op de dinsdag gehouden.

Corona: eenmalig een najaarskoers, daarna weer in het voorjaar

In het voorjaar van 2020 werden alle profwielerkoersen na Parijs-Nice afgelast. Oorspronkelijk was de organisatie van Brugge-De Panne vervolgens van plan om deze koers pas in 2021 weer te laten verrijden. Later heeft men dit besluit echter herzien. De koers ging in dat seizoen alsnog door op dinsdag 20 oktober en woensdag 21 oktober 2020. In 2021 werd de wedstrijd echter weer in het voorjaar verreden. Ook in 2022 en 2023 staat deze wedstrijd gepland als een voorjaarskoers.

Parcours Brugge - De Panne

Parcours dameswedstrijd Brugge-De Panne

De dameswedstrijd is een onderdeel van de UCI Women World Tour. De officiële naam van de dameswedstrijd is de 'Lotto Women Classic Brugge - De Panne'. Deze koers heeft een lengte van circa 155 kilometer. Doorgaans wordt deze koers op de donderdag na de herenwedstrijd verreden. Dat is echter geen wet van Meden en Perzen. In 2020 werd de wedstrijd bijvoorbeeld op de dinsdag voor de herenkoers gehouden. In 2021 is de koers wel weer op de donderdag gepland. Ook in 2022, 2023 en daaropvolgende jaren is dat in principe de planning.

Parcours herenwedstrijd Brugge-De Panne

Hoe ziet het parcours van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne eruit? De start van deze koers is in Brugge. De eindstreep ligt aan de Zeelaan in De Panne. Het parcours heeft in totaal een lengte van ruim 210 kilometer. De finish wordt rond kwart voor vijf vijf verwacht.

Wijziging vergeleken met voorgaande edities: minder heuvels

Bij voorgaande edities (tot aan 2019) waren er diverse bekende heuvels opgenomen in de route, zoals: de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Vidaigneberg en de Sulferberg. Vanaf de top van de laatste grote klim uit deze reeks, moesten de renners echter nog ruim 100 kilometer rijden naar de finish. Met ingang van 2020 is ervoor gekozen om niet erg veel van dergelijke heuvels meer op te nemen in de route.

De Moeren

In de finale krijgen de renners een aan aantal plaatselijke rondes kilometer voorgeschoteld in De Panne. Die slotronde gaat deels door 'De Moeren', een gebied dat tamelijk berucht is in de wielerwereld omdat daar vaak een sterke wind staat, die op veel plekken vrij spel heeft. Indien er daar op de wedstrijddag een sterke wind staat, is er dus een serieuze kans dat het peloton daar in waaiers uiteen valt.

Live op tv Brugge-De Panne: welke zender?

Herenwedstrijd live op tv bij Sporza (woensdag)

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zendt de wedstrijd Brugge-De Panne live op televisie uit (de herenwedstrijd èn de dameswedstrijd). Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd vindt op woensdagmiddag plaats op de zender VRT één.

Dameswedstrijd live op tv bij Sporza (donderdag)

De live-uitzending van de dameswedstrijd vindt bij Sporza eveneens plaats op de zender VRT één.

Brugge-De Panne live bij Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze koers. Aangezien zij in deze periode echter ook veel andere grote evenementen live uitzenden op televisie, zenden zij deze wedstrijd soms alleen online via een livestream uit en dus niet op televisie. Soms zenden ze de koers wel op televisie uit, maar alleen op de abonneezender Eurosport 2. Sowieso zenden zij dan wel uitgebreide samenvattingen uit van de heren- en dameswedstrijd.

Live op het internet: livestream Brugge-De Panne

België: livestream Brugge-De Panne bij Sporza

De wedstrijd is in België live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT) . Hiermee kan men de live tv-uitzending van Brugge-De Panne live bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. Deze Belgische (geo-restricted) livestream van de wedstrijd Brugge-De Panne te vinden op de website van Sporza (VRT). De livestream van Sporza begint op beide dagen tegelijk met de live tv-uitzending. De livestream bij Sporza is gratis. Men kan de gratis livestream van de herenwedstrijd van Brugge-De Panne vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza. Ook vindt men die gratis livestream van Brugge-De Panne op die middag in de rubriek 'wielrennen'. De livestream van de dameswedstrijd eveneens op die plekken op de site van Sporza. Het is eveneens mogelijk om een livestream van Brugge-De Panne te bekijken via de gratis online Sporza App.

Nederland en België: livestream Brugge-Panne 2bij Eurosport

Ook Eurosport zendt dit evenement uit via een livestream. Zo'n livestream bevindt zich op de Eurosport Player. In tegenstelling tot de stream van Sporza is de livestream van Eurosport bij deze koers niet geo-blocked. Daar staat echter tegenover de stream van Eurosport, in tegenstelling tot de livestream van Sporza, niet gratis is. Men dient een abonnement te hebben op de Eurosport Player, om een livestream van Eurosport te bekijken. Via die Player is deze Vlaamse koers niet alleen per livestream te bekijken; ook is het mogelijk om de koers op een stream terug te kijken. De livestream van Player is voor abonnees in de hele EU te bekijken.

Livestream via Go App (live in de gehele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) live te kijken naar de herenwedstrijd en de dameswedstrijd van Brugge - De Panne. Via die app van VodafoneZiggo wordt de mogelijkheid geboden om televisie te kijken via een livestream. Het aanbod van de zenders die men per livestream kan bekijken is hetzelfde als men heeft bij het tv-pakket van Ziggo. Zo kan men dus als abonnee van Ziggo via een livestream kijken naar de live tv-uitzendingen van Sporza (VRT). In theorie kan men op de app van Ziggo ook per livestream naar de tv-uitzendingen van Eurosport bij deze koers kijken. Aangezien die uitzendingen echter op Eurosport 2 plaatsvinden, dient men wel een tv-abonnement te hebben waartoe die zender behoort, om dit kanaal ook per livestream op deze app te mogen bekijken. Zo'n livestream op de Go App van Ziggo is anno 2022 te bekijken in de hele EU.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Vlaamse koersen via een livestream op NLziet te bekijken? Nee, deze twee wedstrijden worden niet op televisie uitgezonden door zenders die meewerken aan die app, dus daarop kan men niet via de livestream naar de heren- en dameskoers van De Panne-Brugge kijken.

Livestream iTV-app

Deze wielerwedstrijd van Brugge naar de Vlaamse kust is ook per livestream te bekijken door mensen die een abonnement hebben op Interactieve Tv bij KPN. Zij kunnen namelijk per livestream televisie kijken op hun smartphone via de iTV-app. Daarop kunnen zij per livestream alle zenders ontvangen die ze ook thuis op hun tv-toestel kunnen bekijken. Sowieso kunnen alle klanten van Interactieve Tv deze koers via zo'n livestream op VRT één bekijken. Wie een aanvullend abonnement heeft waarin de tv-zender Eurosport2 zit, kan via die app ook per livestream op die zender live naar deze koers kijken. Klanten van KPN kunnen ook via een livestream tv kijken op de site van Interactieve Tv. Die site is vooral bedoeld voor mensen die per livestream televisie willen kijken op een desktop computer of laptop. Zowel op de site van Interactieve Tv als op de iTV-app kan men elke livestream anno 2022 in de hele Europese Unie bekijken.

Livestream Brugge-De Panne 2022 en volgende edities bij Discovery+

Met ingang van 2022 is Brugge-De Panne ook per livestream te zien bij de Nederlandse editie van Discovery+. Ook bij de edities van 2023 en 2024 bieden zij in principe een stream aan van de live-uitzendingen van Eurosport.

Livestream Brugge-De Panne bij GCN

De dameswedstrijd is via een livestream op de GCN-app te volgen. De herenwedstrijd is eveneens via een livestream bij hen te bekijken. Zo'n livestream is echter alleen te gebruiken voor abonnees van deze app. Hun livestream begint op beide dagen om circa 15u00.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…
Elfstedenronde (Brugge), live op tv en livestreamElfstedenronde (Brugge), live op tv en livestreamDe Elfstedenronde is een Belgische wielerwedstrijd die in de zomer wordt verreden. De start en de finish van deze Vlaams…
De gemeente De Panne (België)De gemeente De Panne (België)De gemeente De Panne, badplaats met een internationaal karakter, ligt slechts op enkele kilometers van de Franse grens v…
Dwars door Vlaanderen live op tv en livestreamDwars door Vlaanderen live op tv en livestreamDwars door Vlaanderen wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI World T…

Skeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatieSkeelerwedstrijden, wedstrijdvormen en organisatieSkeeleren of inline-skating wordt over de hele wereld als sport bedreven. Wedstrijden worden gehouden op skeelerbanen, s…
Ronde van België live op tv en livestreamRonde van België live op tv en livestreamDe officiële internationale naam van de Ronde België is de 'Baloise Belgium Tour'. Deze Belgische rittenkoers is een ond…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Plopsaland_De_Panne
  • http://www.procyclingstats.com/races.php
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Driedaagse_van_De_Panne-Koksijde
  • http://driedaagse.be/2016/index.php?view=startlijst
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.