Elfstedenronde (Brugge), live op tv en livestream

Elfstedenronde (Brugge), live op tv en livestream De Elfstedenronde is een Belgische wielerwedstrijd die in de zomer wordt verreden. De start en de finish van deze Vlaamse wielerkoers zijn in Brugge. Deze Vlaamse koers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. In het parcours zijn heel wat kasseistroken opgenomen. Er staan jaarlijks veel prominente deelnemers op de startlijst van de Elfstedenronde. De Elfstedenronde is live op tv te zien en daarnaast bevindt er zich op het internet een livestream van deze Vlaamse wegwielerwedstrijd.

Historie: Elfstedenronde in het wielrennen

Herkomst van de naam

De Elfstedenronde is een Belgische wielerkoers die voor het eerst werd verreden in 1943. De naam van deze wielerwedstrijd is geïnspireerd door de legendarische Nederlandse schaatswedstrijd 'de Elfstedentocht'. Zoals men bij de Elfstedentocht in Friesland langs elf steden schaatst, zo fietst men bij de Elfstedentocht in Vlaanderen langs elf steden.

Begintijd

In 1943 werd de eerste editie van de Belgische Elfstedentocht gewonnen door de Belg André Declerck. Vervolgens werd de wedstrijd in 1944, mede vanwege de oorlogsomstandigheden, niet verreden. De tweede editie van de Elfstedenronde vond plaats in 1945. Vanaf dat jaar tot en met 1974 werd deze Vlaamse wielerwedstrijd elk jaar verreden.

Grote namen

Er staan veel grote namen op de erelijst van deze Vlaamse wielerkoers. In 1951 zegevierde bijvoorbeeld Marcel Kint, in 1961 won de legendarische Rik van Steenbergen en in 1963 ging de zege naar de Nederlander Peter Post. De 'Keizer van Herentals', Rik van Looy, pakte in 1965 de zege in deze koers, Patrick Sercu won in 1973 en Freddy Maertens won in 1974.

Korte heropstanding

Na die editie van 1974 werd deze wedstrijd jarenlang niet meer georganiseerd. Pas in 1987 werd deze wedstrijd weer nieuw leven in geblazen. Dat jaar won de Nederlander Jos Lammertink. Vervolgens werd de wedstrijd ook nog georganiseerd in 1988 en 1989. In die jaren wonnen respectievelijk Roger Ilegems en Rudy Patry. Daarna verdween de wedstrijd echter weer jarenlang van de kalender. Er leek toen definitief een einde te zijn gekomen aan de geschiedenis van de Belgische Elfstedenronde.

Trivia: een Nederlandse Elfstedenronde

In de jaren tachtig heeft er ook een Nederlandse profwielerwedstrijd bestaan die eveneens de Elfstedenronde werd genoemd. De officiële naam van die koers was de 'Friese Elfstedenronde - Ronde van Friesland'. Net als de Elfstedentocht voor schaatsers ging ook deze Friese Elfstedentocht langs alle elf Friese steden. Deze profronde werd vier keer gehouden. Jacques Hanegraaf won deze Nederlandse Elfstedenronde in 1985, Frank Verleyen in 1986, Hans Daams in 1987 en Peter Pieters in 1988.

Nieuw leven: Elfstedenronde in plaats van de Ronde van Vlaanderen

In 2016 besloot men om met ingang van 2017 de Belgische Elfstedenronde te Brugge toch weer nieuwe leven in te blazen. Wat was de reden om deze wielerkoers na zoveel jaren uit de dood te laten herrijzen? Jarenlang was Brugge de startplaats van de Ronde van Vlaanderen. Dat was jaarlijks het grootste wielerevenement in deze West-Vlaamse stad.

Met ingang van 2017 is de start van de Ronde van Vlaanderen echter naar Antwerpen verhuisd. In Brugge is men toen gaan filosoferen, hoe men het verlies van dit grote evenement enigszins op zou kunnen vangen. Uiteindelijk heeft men besloten om, samen met organisatiebureau Golazo, op grootse wijze de Elfstedenronde te laten herrijzen, om zo weer een aanzienlijk wielerevenement binnen haar stadsgrenzen te krijgen.

Hoe ziet de erelijst van deze koers eruit, in de jaren voorafgaand aan de editie van 2022? In 2017 werd de Elfstedenronde gewonnen door de Belg Wout van Aert. In de eindsprint van een kopgroep versloeg hij de Nederlander Mathieu van der Poel. Beide befaamde crossers demonstreerden op die dag weer eens, hoe goed zij ook zijn als wegwielrenners. Achter de twee veldritkampioenen finishte de Belg Lawrence Naesen als derde in de Elfstedenronde 2017. In 2018 eindigde de Elfstedenronde in een groepssprint. De zege ging naar de Brit Adam Blythe. Op de tweede plek eindigde de Fransman Hofstetter en op de derde plek eindigde August Jensen. In 2019 won Tim Merlier de Elfstedenronde. Hij zegevierde ook in 2021.

Bruges Cycling Classic? Ride Bruges? Brugge Promotie

Hoewel de Elfstedenronde de naam is die in Vlaanderen en Nederland voor deze koers wordt gebruikt, ziet men dat er in andere landen een andere naam voor deze wielerkoers wordt gebruikt. Vaak noemt men het de 'Bruges Cycling Classic' (niet te verwarren met de Brussels Cycling Classic die in het najaar wordt verreden). Ook gebruikt men vaak de naam 'Ride Bruges'. Op de officiële UCI-kalender van het seizoen 2017 was deze wedstrijd namelijk oorspronkelijk aangemeld onder de naam 'Ride Bruges - Bruges Cycling Classic'. Deze naam is makkelijker voor de internationale communicatie, maar voor Vlaanderen en Nederland is de karakteristieke en historische naam Elfstedenronde natuurlijk heel wat mooier.

Live op tv, welke zender en hoe laat? Sporza

De Elfstedenronde wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). De uitzending van de Elfstedenronde begint op de Vlaamse zender één, als onderdeel van het programma 'Sporza op Zondag'. Bij dat programma staan ook diverse andere sportevenementen op het programma, waaronder de live-uitzending van de slotrit van het Criterium de Dauphiné. Hoe laat de live-uitzending (tv en livestream) van de Elfstedenronde begint, wordt aangepast op de rest van het drukke sportprogramma van die dag. Indien het voor de live-uitzending beter is als deze Vlaamse koers bijvoorbeeld een stuk later, of juist eerder finisht dan men van een doorsnee wielerwedstrijd gewend is, dan zorgt de organisatie ervoor dat het tijdschema daarop wordt aangepast. Indien de finish van een editie erg laat is, dan verhuist de live-uitzending 's avonds van VRT één naar Canvas, zodat men op die zender de finale live kan zien.

Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream). Vanwege de drukke sportkalender met onder meer Roland Garros, MotoGP en de Ronde van Zwitserland zenden zij deze Vlaamse koers niet altijd live uit op die Europese sportzender (maar wel is de koers bij hen online via een stream live te zien).

Livestream Elfstedenronde

Livestream Sporza

De Elfstedenronde is ook online via een livestream van Sporza (VRT) te bekijken. Dit is een gratis livestream van deze Vlaamse koers. Deze livestream van de Elfstedenronde begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream bevindt zich op de middag van de wedstrijd in de rubriek 'nu live'. Helaas voor de Nederlandse wielerfans is deze officiële livestream wel geo-restricted. Dat houdt in dat men in België wel naar deze livestream kan kijken, maar voor andere landen is deze stream geblokkeerd. Er bevindt zich ook een livestream op de Sporza app. Ook die stream is gratis. Voor kijkers uit België is de livestream op die app overigens wel in andere EU-landen te bekijken. Dat is echter alleen mogelijk indien de app waarop de livestream wordt bekeken in eerste instantie in België is gedownload.

Livestream Eurosport

De Elfstedenronde wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Deze livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om de livestream van Eurosport bij deze Elfstedenronde te kunnen bekijken. Op hun livestream is op die middag onder meer ook de Ronde van Zwitserland te bekijken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de Elfstedenronde via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Die livestream is legaal beschikbaar in de hele EU. De Go App waarop deze livestream zich bevindt, is een dienst van Ziggo. Met deze app kan men dus ook vanuit een ander land geheel legaal per livestream naar de live tv-uitzending van Sporza kijken. Deze app waarmee men per livestream tv kan kijken is bedoeld voor klanten van digitale televisie bij Ziggo. De uitzending van Eurosport is niet altijd per livestream op deze app te bekijken. Op die app is alleen per livestream te zien, wat op tv wordt uitgezonden.

Livestream iTV

Deze Vlaamse koers is ook via een livestream op de iTV-app te aanschouwen. Met die applicatie kunnen klanten van KPN per livestream naar tv-zenders kijken. Zo'n livestream van een tv-zender is live te bekijken in de hele EU. Ook via de site van Interactieve Tv kunnen de KPN-klanten per livestream de Sporza-uitzending bekijken.

Livestream Elfstedenronde bij Discovery+ in Nederland

In Nederland is deze West-Vlaamse wielerwedstrijd via een livestream bij Discovery+ te bekijken. Discovery+ heeft hetzelfde moederbedrijf als Eurosport en zendt heel veel wielerkoersen via de livestream uit, die ook op die sportzender te bekijken zijn. Om deze livestream van deze Brugse wielerkoers te kunnen bekijken, dient u een abonnement te hebben op die dienst. Deze livestream is overigens voor de Belgische markt niet beschikbaar.

Corona: afgelast in 2020, wel Elfstedenronde 2022, 2023 en 2024

Vanwege het coronavirus ging deze koers in de zomer van 2020 niet door. Er staat echter wel weer een Elfstedenronde 2021 op de kalender. Ook in 2022, 2023 en 2024 is het de bedoeling dat deze koers weer verreden wordt. Zo staat de Elfstedenronde 2022 op 12 juni 2022 op de kalender.

Livestream Elfstedenronde bij GCN

Deze wedstrijd is ook met een livestream te bekijken bij GCN. Is dit een gratis livestream van deze Belgische wielerwedstrijd? Nee, dit is niet een gratis livestream van deze koers. Om deze livestream te kunnen bekijken, dient u een abonnement bij GCN te hebben. De livestream van deze Vlaamse koers begint tegelijkertijd met de livestream van Eurosport. GCN en Eurosport werken online namelijk samen bij de productie en distributie van de livestream van veel wielerkoersen. Doorgaans zijn alle koersen die live op tv of per livestream bij Eurosport bekeken kunnen worden, ook live via een stream bij GCN live te bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…

World Cup Cyclocross Waterloo, live op tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Waterloo, live op tv en livestreamIn de Amerikaanse plaats Waterloo (Wisconsin) wordt jaarlijks een veldrit gehouden die meetelt voor de Telenet UCI Werel…
Hammer Series: Een dynamisch wielrenformatHammer Series: Een dynamisch wielrenformatDe Hammer Series is een wielerwedstrijd die in drie aaneengesloten dagen gereden wordt. In tegenstelling tot andere wiel…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/elfstedenronde/prof/2017/downloads/parcours/kaart.pdf
  • http://www.demorgen.be/sport/nieuwe-wielerwedstrijd-rond-brugge-wordt-elfstedenronde-bfdedebb/
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/263522/elfstedenronde-krijgt-clash-tussen-van-der-poel-en-van-aert.html
  • https://wielrennen.startpagina.nl/forum/topic/1845112/elfstedentocht-gereden-door-profwielrenners/?page=3
  • http://dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=3102
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-06-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.