World Cup Cyclocross Waterloo, live op tv en livestream

World Cup Cyclocross Waterloo, live op tv en livestream In de Amerikaanse plaats Waterloo (Wisconsin) wordt jaarlijks een veldrit gehouden die meetelt voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De hoofdsponsor van deze Amerikaanse cyclocross is het fietsenmerk Trek. Veel wereldtoppers staan op de startlijst van deze veldrit. De wereldbekercross van Waterloo is live op tv te zien. Daarnaast is deze 'Trek Waterloo CX' ook via een livestream op het internet te bekijken.

Locatie: Waterloo (Wisconsin)

In de Amerikaanse staat Wisconsin liggen twee plaatsen die de naam Waterloo dragen. De ene ligt in Grant County, de andere in Jefferson County. Het Waterloo waar deze veldrit wordt gehouden is de plaats in Jefferson County. Dit is een stadje met anno 2022 ongeveer 3000 inwoners. Deze Amerikaanse plaats is vanzelfsprekend vernoemd naar de Belgische plaats Waterloo, waar Napoleon zijn beroemde nederlaag leed.

Trek Bikes

Het belangrijkste bedrijf dat in dit Amerikaanse Waterloo gevestigd is, is de Trek Bicycle Corporation. Dit bedrijf werd opgericht in 1975. In 1976 begon men met de productie van frames in een fabriek in Waterloo. De merknaam 'Trek' is het Afrikaanse woord voor 'reis' of 'tocht' en komt oorspronkelijk uit de Nederlandse taal.

Succes met Armstrong en Contador

Het bedrijf Trek behoort al jarenlang zowel bij de racefietsen als bij de mountainbikes wereldwijd tot de toonaangevende merken. Bij het grote Europese publiek werd Trek eind jaren negentig vooral bekend doordat het één van de grote sponsoren van Lance Armstrong was. Bij al zijn eindzeges in de Tour reed hij op dit fietsenmerk.

Ook Alberto Contador boekte grote successen op de fietsen van Trek. Hij won onder meer twee maal de Tour de France op dit fietsenmerk: in 2007 en 2009. Het bedrijf is de hoofdsponsor van het Team Lidl-Trek, waar onder meer Bauke Mollema en Jasper Stuyven voor rijden.

Trek in het veldrijden

Nadat het merk Trek de werelden van het mountainbiken en het wegwielrennen had veroverd, besloot men om zich ook voluit op het veldrijden te gaan richten. De eerste grote ster die z'n veldritten op een dit fietsenmerk ging rijden, was Sven Nys. Er ontstond een sterke band tussen Nys en z'n materiaalsponsor. Toen Nys na afloop van z'n wielercarrière aan de slag ging als manager bij het Team Telenet Fidea Lions, ging dit team ook op fietsen van Trek rijden.

Cyclocross Waterloo: parcours Trek CX Cup

Mede door de stimulans van de grote sponsor Trek bevindt zich in het Amerikaanse Waterloo reeds enige jaren een parcours waarop profveldritten worden verreden. Zoals vaker het geval is bij parcoursen van Amerikaanse veldritten, worden er ook in Waterloo meerdere profcrossen per seizoen gehouden.

Welke renners wonnen op dit parcours? In 2014 en 2015 pakte de Amerikaan Jeremy Powers een overwinning in Waterloo. In 2016 wonnen de Fransman Steve Chainel en de Belg Wout van Aert beiden een wedstrijd in Waterloo. Bij de dames pakte in Katie Compton in 2014 en 2016 een zege in de Waterloo Cyclocross. Kaitlin Antonneau won er in 2015.

In 2017 was de cross in Waterloo voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Dat jaar won de Nederlander Mathieu van der Poel de herenwedstrijd. De Belgische Sanne Cant won dat jaar de dameswedstrijd van deze cyclocross. In 2018 was deze cyclocross wederom een onderdeel van de wereldbeker veldrijden. Dat jaar gingen de zeges bij de cyclocross van Waterloo naar Aerts (herenwedstrijd) en Vos (dameswedstrijd). In 2019 werd de Cyclocross Waterloo gewonnen door Eli Isberty (heren) en Kate Nash (dames).

Coronavirus

Als gevolg van de coronacrisis was er in 2020 geen Amerikaanse cross opgenomen in de wereldbeker. In 2021 werd deze Amerikaanse wereldbekerveldrit wel weer verreden. Ook in 2022, 2023 en 2024 hoopt men in Waterloo te rijden.

Programma Trek CX Cup en Telenet World Cup in Waterloo

Rondom de wereldbekerwedstrijd in Waterloo wordt er een groot veldritfestival gehouden, dat drie dagen duurt: van vrijdag tot en met zondag. Op vrijdagstaat er al een internationale veldrit van de tweede categorie op het programma: de Trek CX Cup Waterloo. Deze cross op vrijdag kan beschouwd worden als een generale repetitie voor de wereldbekerveldrit die op zondag wordt verreden.

Aan die vrijdagwedstrijd zullen al heel wat toppers meedoen, die dan reeds in Amerika aanwezig zijn en graag het parcours goed van deze cyclocross willen inspecteren. Op zaterdag staan er meer breedtesport-evenementen op het programma, waaronder veel wedstrijden voor kinderen en voor regionale amateurs. Op zondag vindt het hoogtepunt van dit driedaagse veldritfestival plaats: de Telenet World Cup Cyclocross in Waterloo.

Telenet Worldcup Waterloo - live op tv: Playtime, Play Sports, Proximus en EurosportNL

World Cup Cyclocross live bij Telenet Play Sports en Proximus

Op welke zender kan men deze cross bekijken? Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit wordt onder meer live op tv uitgezonden door Telenet, het Belgische bedrijf dat ook de hoofdsponsor is van de Wereldbeker Veldrijden. Telenet zendt deze cyclocross live op tv uit op Telenet Play Sports. Daarnaast is deze cyclocross bij hen ook te zien op de zender Playtime, die bekeken kan worden door elke Belg die een abonnement voor digitale tv bij Telenet heeft (dit geldt dus ook voor mensen die geen abonnement op Play Sports hebben). De cyclocross is voor Belgische tv-kijkers eveneens te zien op Proximus tv.

World Cup Cyclocross live op EurosportNL

Deze cross wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport in Nederland. Hun live-uitzending vindt plaats op het hoofdnet Eurosport Nederland 1. De uitzendingen beginnen circa 5 minuten voor de start van de dames- en herenwedstrijd. Door de Vlaamse publieke Vlaamse omroep Sporza (VRT) wordt deze cross niet live op tv uitgezonden (en ook niet via een livestream). Wel is er een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross te zien bij Sporza op VRT één.

Livestream cyclocross Waterloo

Livestream Eurosport

De wereldbekerwedstrijd in Waterloo is onder meer per livestream te volgen bij Eurosport. Met zo'n stream kan men deze Amerikaanse veldrit dus op een smartphone of computer volgen. De officiële livestream van EurosportNL is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om deze livestream van Eurosport bij deze Amerikaanse cross te kunnen bekijken. Eurosport Player heeft een groot aanbod aan wielerkoersen die per livestream bij hen te zien zijn. Zo kan men alle wereldbekercrossen per livestream bij hen zien. Maar ook alle koersen van de UCI World Tour op de weg zijn per livestream bij hen te bekijken.

Livestream Telenet Play Sports

Er is ook een livestream van Telenet Play Sports beschikbaar van de World Cup Cyclocross. Deze Vlaamse livestream is echter alleen maar beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports. Deze livestream is op de wedstrijddag te vinden op de website van Play Sports. Ook kan men deze livestream vinden op de Play Sports Go App. Wie geen vast abonnement heeft op die app, kan deze livestream van deze Amerikaanse cyclocross in 2022 en 2023 alsnog bekijken, door een dagpas (abonnement voor één etmaal) te kopen.

Livestream Go App

Deze Amerikaanse manche van de Wereldbeker Veldrijden kan men ook via een livestream bekijken op de Go App (de voormalige Horizon App). Hiermee kan men live op het internet (dus per livestream) naar tv kijken in alle EU-landen. Ook in diverse andere landen kan men op die app per livestream tv kijken (waaronder Noorwegen, Martinique, Liechtenstein, Frans-Guyana en IJsland). Deze streamingdienst waarmee men anno 2022 online tv kan kijken is beschikbaar voor alleen klanten van digitale tv bij Ziggo. Tot de tv-zenders die men op de Ziggo Go App per stream kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Waterloo kijken.

Livestream NPO

In 2017 was er een gratis livestream van deze cross beschikbaar bij de NPO (NOS Studio Sport). In 2018 was er helaas geen livestream beschikbaar. In 2019 was er wel weer een livestream van deze cross beschikbaar bij de NPO. Dit is een gratis livestream. In 2021 was er helaas niet zo'n livestream bij hen. Mogelijk bieden zij in 2022 wel weer zo'n gratis stream aan. Ook kan men die gratis livestream bekijken op een smartphone of tablet via de NOS-app. De gratis livestream (zowel op de site als op de app) is wel geo-restricted en mag men alleen in Nederland bekijken. In andere landen is deze gratis livestream van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream iTV

Klanten van de NOS kunnen er ook voor kiezen om deze manche van de wereldbeker veldrijden te bekijken via een livestream van de iTV-app. Via die app kan men bij KPN (als klant van het pakket 'interactieve tv') per livestream tv kijken op een smartphone. Zo kan men via die app dus ook per livestream op die zondagavond naar de live tv-uitzending op Eurosport 1 kijken van deze Amerikaanse cyclocross.

Livestream Trek en UCI

Er is een livestream beschikbaar op de website van de hoofdsponsor Trek Bikes. Ook is de cross live te bekijken via een stream op het YouTube-channel van de UCI. Deze beide livestreams hebben Engels commentaar. Daarnaast geldt dat deze livestreams in verband met uitzendrechtenkwesties ook 'geo-restricted' zijn. Dat houdt in dat zowel de livestream van de UCI als de livestream van Trek in veel landen niet beschikbaar is.

Livestream Cyclocross Waterloo bij FloBikes

Ook het bedrijf FloBikes, dat veel livestreams aanbied en zich vooral op Noord-Amerika focust, heeft een livestream van deze cross. Die livestream van deze cyclocross is echter alleen beschikbaar in Canada. Daarnaast dient men ook een abonnement op die dienst te hebben om die livestream van deze Amerikaanse wereldbekerveldrit te kunnen bekijken. Bij diverse voorgaande edities boden zij nochtans een gratis stream aan, maar dat is niet meer het geval.

Livestream World Cup Cyclocross Waterloo (USA) bij GCN

De Cyclocross van Waterloo ook per livestream bij GCN te zien. In principe zenden zij deze Amerikaanse wereldbekerveldrit ieder jaar via een livestream uit op hun app. Zo'n livestream van hen bij deze Amerikaanse cyclocross is echter alleen door abonnees te bekijken.

Livestream veldrit Waterloo bij Discovery+

Deze cross is voor Nederlandse veldritfans ook te bekijken bij Discovery+, indien zij een abonnement hebben op deze streamingdienst.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Wielrennen: World Tour-transfers 2018Wielrennen: World Tour-transfers 2018De transferperiode in het wielrennen begint officieel elk jaar op 1 augustus. Volgens de regels van de UCI, de internati…
Elfstedenronde (Brugge), live op tv en livestreamElfstedenronde (Brugge), live op tv en livestreamDe Elfstedenronde is een Belgische wielerwedstrijd die in de zomer wordt verreden. De start en de finish van deze Vlaams…
Bronnen en referenties
  • https://www.trekbikes.com/us/en_US/world_cup_waterloo/
  • https://www.bikerumor.com/2017/08/08/trek-stream-world-cup-cyclocross-free-online/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UCI_Cyclo-cross_World_Cup
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Waterloo,_Wisconsin
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.