World Cup Cyclocross Waterloo, live op tv en livestream

World Cup Cyclocross Waterloo, live op tv en livestream De Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden 2021-2022 begint in de Verenigde Staten. Daar worden in oktober 2021 drie wereldbekercrossen gehouden. De Trek Waterloo CX Wordt verreden op zondag 10 oktober 2021. Vervolgens wordt op 13 oktober de World Cup Cyclocross van Fayetteville, Arkansas verreden. De derde wereldbekerwedstrijd is de Cyclocross Iowa City (17 oktober 2021). Al deze wedstrijden zijn live op tv en per livestream te volgen.

Locatie: Waterloo (Wisconsin)

In de Amerikaanse staat Wisconsin liggen twee plaatsen die de naam Waterloo dragen. De ene ligt in Grant County, de andere in Jefferson County. Het Waterloo waar deze veldrit wordt gehouden is de plaats in Jefferson County. Dit is een stadje met ongeveer 3000 inwoners. Deze Amerikaanse plaats is vanzelfsprekend vernoemd naar de Belgische plaats Waterloo, waar Napoleon zijn beroemde nederlaag leed.

Wereldbeker 2021-2022 in Amerika: ook in Fayetteville en Iowa City

Fayetville

In het seizoen 2021-2022 worden drie wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten verreden. Op woensdag 13 oktober 2021 rijden de renners een cross in Fayetteville, Arkansas. Die wereldbekerveldrit is een 'generale repetitie' voor de wereldkampioenschappen veldrijden die in 2022 op dat Amerikaanse parcours wordt verreden.

Iowa City

Op zondag 17 oktober 2021 rijden de renners de derde Amerikaanse wereldberkveldrit: de Jingle Cross Iowa City .

Trek Bikes

Het belangrijkste bedrijf dat in dit Amerikaanse Waterloo gevestigd is, is de Trek Bicycle Corporation. Dit bedrijf werd opgericht in 1975. In 1976 begon men met de productie van frames in een fabriek in Waterloo. De merknaam 'Trek' is het Afrikaanse woord voor 'reis' of 'tocht' en komt oorspronkelijk uit de Nederlandse taal.

Succes met Armstrong en Contador

Het bedrijf Trek behoort al jarenlang zowel bij de racefietsen als bij de mountainbikes wereldwijd tot de toonaangevende merken. Bij het grote Europese publiek werd Trek eind jaren negentig vooral bekend doordat het één van de grote sponsoren van Lance Armstrong was. Bij al zijn eindzeges in de Tour reed hij op dit fietsenmerk.

Ook Alberto Contador boekte grote successen op de fietsen van Trek. Hij won onder meer twee maal de Tour de France op dit fietsenmerk: in 2007 en 2009. Anno 2021 is dit bedrijf de hoofdsponsor van het Team Trek Segafredo, waar onder meer Bauke Mollema en Jasper Stuyven voor rijden.

Trek in het veldrijden

Nadat het merk Trek de werelden van het mountainbiken en het wegwielrennen had veroverd, besloot men om zich ook voluit op het veldrijden te gaan richten. De eerste grote ster die z'n veldritten op een dit fietsenmerk ging rijden, was Sven Nys. Er ontstond een sterke band tussen Nys en z'n materiaalsponsor. Toen Nys na afloop van z'n wielercarrière aan de slag ging als manager bij het Team Telenet Fidea Lions, ging dit team ook op fietsen van Trek rijden.

Cyclocross Waterloo: parcours Trek CX Cup

Mede door de stimulans van de grote sponsor Trek bevindt zich in het Amerikaanse Waterloo reeds enige jaren een parcours waarop profveldritten worden verreden. Zoals vaker het geval is bij parcoursen van Amerikaanse veldritten, worden er ook in Waterloo meerdere profcrossen per seizoen gehouden.

Welke renners wonnen op dit parcours? In 2014 en 2015 pakte de Amerikaan Jeremy Powers een overwinning in Waterloo. In 2016 wonnen de Fransman Steve Chainel en de Belg Wout van Aert beiden een wedstrijd in Waterloo. Bij de dames pakte in Katie Compton in 2014 en 2016 een zege in de Waterloo Cyclocross. Kaitlin Antonneau won er in 2015.

In 2017 was de cross in Waterloo voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Dat jaar won de Nederlander Mathieu van der Poel de herenwedstrijd. De Belgische Sanne Cant won dat jaar de dameswedstrijd van deze cyclocross. In 2018 was deze cyclocross wederom een onderdeel van de wereldbeker veldrijden. Dat jaar gingen de zeges bij de cyclocross van Waterloo naar Aerts (herenwedstrijd) en Vos (dameswedstrijd). In 2019 werd de Cyclocross Waterloo gewonnen door Eli Isberty (heren) en Kate Nash (dames)..

Coronavirus: geen wereldbekerveldrit in Waterloo in 2020, wel in 2021

Als gevolg van de coronacrisis heeft men besloten om de wereldbeker veldrijden in het seizoen 2020-2021 te beperken tot alleen veldritten die op het Europese continent plaatsvinden, mede om zo het reizen van het veldritpeloton te beperken. Wereldbekerveldritten die gepland waren in Amerika en Ierland (Dublin) gaan daarom in dit seizoen niet door. Het is echter wel de planning dat in het seizoen 2021-2022 de wereldbeker weer terugkomt in Amerika. Dan wil men weer in september 2021 in Waterloo een wereldbekerveldrit rijden. Ook in 2022 en 2023 hoopt men in Waterloo te rijden.

Programma Trek CX Cup en Telenet World Cup in Waterloo

Rondom de wereldbekerwedstrijd in Waterloo wordt er een groot veldritfestival gehouden, dat drie dagen duurt: van vrijdag tot en met zondag. Op vrijdagstaat er al een internationale veldrit van de tweede categorie op het programma: de Trek CX Cup Waterloo. Deze cross op vrijdag kan beschouwd worden als een generale repetitie voor de wereldbekerveldrit die op zondag wordt verreden.

Aan die vrijdagwedstrijd zullen al heel wat toppers meedoen, die dan reeds in Amerika aanwezig zijn en graag het parcours goed van deze cyclocross willen inspecteren. Op zaterdag staan er meer breedtesport-evenementen op het programma, waaronder veel wedstrijden voor kinderen en voor regionale amateurs. Op zondag vindt het hoogtepunt van dit driedaagse veldritfestival plaats: de Telenet World Cup Cyclocross in Waterloo.

Programma Cyclocross Waterloo

Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit had in 2018 een andere opzet van het programma dan de meeste veldritliefhebbers doorgaans gewend zijn. De afsluitende wedstrijd op het programma van deze cyclocross was niet de herenwedstrijd, maar de dameswedstrijd. Ook de veldrit in Iowa City had dat. In 2019 heeft men bij de veldrit in Iowa vastgehouden aan deze volgorde, maar bij de cyclocross in Waterloo heeft men nog besloten om het om te gooien en (net als bij de meeste Europese crossen) het programma af te sluiten met de herenwedstrijd.

Programma woensdag 13 oktober 2021 in Fayetteville (Arkansas)

Ook bij de cross van Fayetteville wordt in 2021 eerst de damescross en daarna de herenwedstrijd verreden (net als men bij Europese wedstrijden gewend is).

Hoe laat live te zien op woensdag 13 oktober 2021?

Hoe laat zijn de live-uitzendingen van deze Amerikaanse manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden te bekijken op woensdag 13 oktober 2021 voor de fans in Nederland en België? De de start van de dameswedstrijd is op die zondagavond live te zien om 19u30 CET (= de tijd in Nederland en België). De start van de herenwedstrijd is live te zien om 21u00 CET.

Startlijst Feyetteville: deelnemers Nederland en België

Welke deelnemers uit Nederland en België doen op 13 oktober 2021 mee aan deze Amerikaanse manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden? Hieronder vindt u de Belgische en Nederlandse selectie.

Nederlandse selectie:

  • Dames Elite: Lucinda Brand, Annemarie Worst, Denise Betsema, Yara Kastelijn, Fem van Empel, Marianne Vos, Inge van der Heijden, Shirin van Anrooij, Manon Bakker, Puck Pieterse, Maud Kaptheijns en Aniek van Alphen.
  • Heren Elite: Lars van der Haar, Ryan Kamp, Corné van Kessel, Pim Ronhaar en Gosse van der Meer.

Belgische selectie:

  • Dames Elite: Sanne Cant, Ellen van Loy, Alicia Frank, Marion Norbert Riberolle, Jinse Peeters.
  • Heren Elite: Toon Aerts, Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Daan Soete, Vincent Baestaens, Toon Vandebosch, Anton Ferdinande, Emiel Verstrynge, Thijs Aerts, Jens Adams, Niels Vandeputte en Thibau Nys.

Telenet Worldcup Fayetteville 2021 - live op tv: Playtime, Play Sports, Proximus en Eurosport

World Cup Cyclocross live bij Telenet Play Sports en Proximus

Op welke zender kan men op 13 oktober 2021 deze cross bekijken? Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit wordt onder meer live op tv uitgezonden door Telenet, het Belgische bedrijf dat ook de hoofdsponsor is van de Wereldbeker Veldrijden. Telenet zendt deze cyclocross live op tv uit op Telenet Play Sports. De voorbeschouwing op de dameswedstrijd begint om 19u10. Vervolgens is bij hen om 19u30 de start van de damescross te zien en om 21u00 de start van de herenwedstrijd. Daarnaast is deze cyclocross bij hen ook te zien op de zender Playtime, die bekeken kan worden door elke Belg die een abonnement voor digitale tv bij Telenet heeft (dit geldt dus ook voor mensen die geen abonnement op Play Sports hebben). De cyclocross is op 13 oktober 2021 voor Belgische tv-kijkers eveneens te zien op Proximus tv.

World Cup Cyclocross live op EurosportNL

Deze cross wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport in Nederland. Hun live-uitzending vindt plaats op het hoofdnet Eurosport Nederland 1. De uitzendingen beginnen circa 5 minuten voor de start van de dames- en herenwedstrijd. De dameswedstrijd is dus live te zien vanaf 19u25. De herenwedstrijd is bij deze cyclocross live te zien vanaf 20u55.

Door de Vlaamse publieke Vlaamse omroep Sporza (VRT) wordt deze cross niet live op tv uitgezonden (en ook niet via een livestream). Wel is er een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross te zien bij Sporza op VRT één.

Livestream cyclocross Fayetteville op 13 oktober 2021

Livestream Eurosport

De wereldbekerwedstrijd in Fayetteville is onder meer per livestream te volgen bij Eurosport. Met zo'n stream kan men deze Amerikaanse veldrit op 13 oktober 2021 dus op een smartphone of computer volgen. De officiële livestream van EurosportNL is op 10 oktober 2021 te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om deze livestream van Eurosport bij de Fayetteville Cyclocross 2021 te kunnen bekijken. Eurosport Player heeft een groot aanbod aan wielerkoersen die per livestream bij hen te zien zijn. Zo kan men alle wereldbekercrossen per livestream bij hen zien. Maar ook alle koersen van de UCI World Tour op de weg zijn per livestream bij hen te bekijken.

Livestream Telenet Play Sports op 13 oktober 2021

Er is ook een livestream van Telenet Play Sports beschikbaar van de Fayetteville World Cup Cyclocross. Deze Vlaamse livestream is echter alleen maar beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports. Deze livestream is op de wedstrijddag (10 oktober 2021) te vinden op de website van Play Sports. Ook kan men deze livestream vinden op de Play Sports Go App. Wie geen vast abonnement heeft op die app, kan deze livestream van deze Amerikaanse cyclocross in 2021 en 2022 alsnog bekijken, door een dagpas (abonnement voor één etmaal) te kopen.

Livestream Go App

Deze Amerikaanse manche van de Wereldbeker Veldrijden kan men ook via een livestream bekijken op de Go App (de voormalige Horizon App). Hiermee kan men live op het internet (dus per livestream) naar tv kijken in alle EU-landen. Ook in diverse andere landen kan men op die app per livestream tv kijken (waaronder Noorwegen, Martinique, Liechtenstein, Frans-Guyana en IJsland). Deze streamingdienst waarmee men online tv kan kijken is beschikbaar voor alleen klanten van digitale tv bij Ziggo. Tot de tv-zenders die men op de Ziggo Go App per stream kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Fayetteville kijken.

Livestream NPO

In 2017 was er een gratis livestream van deze cross beschikbaar bij de NPO (NOS Studio Sport). In 2018 was er helaas geen livestream beschikbaar. In 2019 was er wel weer een livestream van deze cross beschikbaar bij de NPO. Dit is een gratis livestream. In 2021 is er waarschijnlijk ook weer een livestream bij hen beschikbaar. Eveneens bieden zij in 2022 waarschijnlijk zo'n gratis stream aan. Ook kan men die gratis livestream bekijken op een smartphone of tablet via de NOS-app. De gratis livestream (zowel op de site als op de app) is wel geo-restricted en mag men alleen in Nederland bekijken. In andere landen is deze gratis livestream van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream iTV

Klanten van de NOS kunnen er ook voor kiezen om deze manche van de wereldbeker veldrijden te bekijken via een livestream van de iTV-app. Via die app kan men bij KPN (als klant van het pakket 'interactieve tv') per livestream tv kijken op een smartphone. Zo kan men via die app dus ook per livestream op die zondagavond naar de live tv-uitzending op Eurosport 1 kijken van deze Amerikaanse cyclocross.

Livestream Trek en UCI

Er is een livestream beschikbaar op de website van de hoofdsponsor Trek Bikes. Ook is de cross live te bekijken via een stream op het YouTube-channel van de UCI. Deze beide livestreams hebben Engels commentaar. Daarnaast geldt dat deze livestreams in verband met uitzendrechtenkwesties ook 'geo-restricted' zijn. Dat houdt in dat zowel de livestream van de UCI als de livestream van Trek in veel landen niet beschikbaar is.

Livestream Cyclocross Fayetteville 2021 bij FloBikes

Ook het bedrijf FloBikes, dat veel livestreams aanbied en zich vooral op Noord-Amerika focust, heeft een livestream van deze cross. Die livestream van deze cyclocross is echter alleen beschikbaar in Canada. Daarnaast dient men ook een abonnement op die dienst te hebben om die livestream van deze Amerikaanse wereldbekerveldrit anno 2021 te kunnen bekijken.

Livestream World Cup Cyclocross Fayetteville 2021 bij GCN

In 2021 is de Cyclocross van Fayetteville ook per livestream bij GCN te zien. In principe zenden zij deze Amerikaanse wereldbekerveldrit ook in 2022 en 2023 via een livestream uit op hun app. Zo'n livestream van hen bij deze Amerikaanse cyclocross is echter alleen door abonnees te bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Veldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor (wereldbeker), live op tv en livestreamDe veldrit van Tabor (Tsjechië) is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De veldrit wordt verreden op…

Wielrennen: World Tour-transfers 2018Wielrennen: World Tour-transfers 2018De transferperiode in het wielrennen begint officieel elk jaar op 1 augustus. Volgens de regels van de UCI, de internati…
Elfstedenronde (Brugge), live op tv en livestreamElfstedenronde (Brugge), live op tv en livestreamDe Elfstedenronde is een Belgische wielerwedstrijd die in de zomer wordt verreden. De start en de finish van deze Vlaams…
Bronnen en referenties
  • https://www.trekbikes.com/us/en_US/world_cup_waterloo/
  • https://www.bikerumor.com/2017/08/08/trek-stream-world-cup-cyclocross-free-online/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UCI_Cyclo-cross_World_Cup
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Waterloo,_Wisconsin
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-10-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.