Ronde van België live op tv en livestream

Ronde van België live op tv en livestream De officiële internationale naam van de Ronde België is de 'Baloise Belgium Tour'. Deze Belgische rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De Ronde van België is jaarlijks live op tv te bekijken. Ook is deze Belgische etappekoers op het internet via een livestream te volgen. De Ronde van België heeft een lange historie. Hoe is de geschiedenis van de Ronde van België verlopen?

Geschiedenis Ronde van België

De Ronde van België is één van de oudste nog bestaande rittenkoersen ter wereld. De eerste editie van deze koers werd al in 1908 georganiseerd. Ter vergelijking: de oudste rittenkoers ter wereld is de Tour de France, die in 1903 voor het eerst plaatsvond. De Giro d'Italia, die eveneens tot de zeer oude rittenkoersen behoort, werd in 1909 (dus één jaar na de Ronde van België) voor het eerst gehouden. De Ronde van Spanje werd bijvoorbeeld pas in 1935 voor het eerst verreden.

In de begintijd was de Ronde van België een sterk bezette koers. De eerste editie werd in 1908 gewonnen door Lucien Petit-Breton, die toen de beste ronderenner ter wereld was. Andere grote namen die de Ronde van België in die oertijd wonnen, waren onder meer Paul Duboc (1909) en Odiel Defraeye (1912). Toch groeide de Ronde van België uiteindelijk niet uit tot een absolute topkoers (wat bijvoorbeeld Belgische eendagswedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik absoluut wel werden). Deels zal dit te maken hebben met de wielercultuur van België, waar men zich van oudsher meer focust op eendagswedstrijden dan op rittenkoersen.

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwam de organisatie van de Ronde van België financieel en organisatorisch in de problemen. Diverse malen (in 1982, in 1983 en in 1987) kon deze koers daardoor niet doorgaan. Begin jaren negentig leek er zelfs definitief een einde te komen aan de Ronde van België. In de periode 1991-2001 werd deze rittenkoers niet verreden. Daarna besloten nieuwe organisatoren echter om de Ronde van België, met zijn rijke geschiedenis, toch weer nieuw leven in te blazen. Sinds 2002 wordt de Ronde van België weer ieder jaar gereden. De hoofdsponsor van het evenement is Baloise, vandaar dat de wedstrijd sindsdien als officiële naam heeft: 'Baloise Belgium Tour'.

Erelijst Ronde van België

Hoe ziet de erelijst van de Baloise Belgium Tour eruit, voorafgaand aan de Ronde van België 2022? Recordhouder qua aantal zeges in deze Belgische rittenkoers is de Duitser Tony Martin. Hij pakte, mede dankzij sterke prestaties in de tijdritten, drie keer de eindzege in de Ronde van België: in 2012, 2013 en 2014. Op de tweede plaats van de ranglijst van renners met de meeste zeges in de Ronde van België staan gezamenlijk negen renners die er allen twee keer in slaagden om deze koers te winnen. Hieronder zijn acht Belgen: Eddy Merckx, Stijn Devolder, Roger Swerts, Noël Foré, Louis Mottiat, Emile Masson, René Vermandel en Henri van Kerckhove. Ook één Nederlander slaagde er twee keer in om het algemeen klassement van de Ronde van België te winnen: Frans Maassen (in 1988 en 2000).

Datum Ronde van België

Met ingang van het seizoen 2019 heeft de Baloise Belgium Tour een nieuwe plek gekregen op de wielerkalender. Voorheen werd deze wedstrijd doorgaans gehouden in mei, tijdens de Giro d'Italia. Voortaan wordt de koers gehouden in juni. Daarmee heeft de Ronde van België wel concurrentie van onder meer de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, maar bij de organisatie van Baloise Belgium Tour heeft men de hoop dat de nieuwe datum toch tot een sterkere startlijst leidt. De Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn vooral favoriete koersen van klimmers; de Ronde van België hoopt in die periode vooral de sprinters en klassiekercoureurs op zijn startlijst te krijgen. Ook in 2022 wordt de koers in deze periode verreden. De Ronde van België 2022 begint bijvoorbeeld op 15 juni 2022. Het is de bedoeling dat de koers in 2023 en 2024 weer deze plek op de kalender heeft, maar indien de organisatie bij nader inzien alsnog ontevreden is over de data, dan kunnen die alsnog gewijzigd worden.

Parcours en rittenschema: Baloise Belgium Tour

Hoe ziet het parcours van de Ronde van België eruit? Men probeert bij het uitstippelen van de route vaak zoveel mogelijk facetten uit het typische Belgische wielerleven samen te brengen. Zo zit er vaak één rit in over Waalse Ardennenheuvels, één rit over Vlaamse kasseienheuvels en één rit in kuststreek rondom Knokke-Heist. Ook zit er vaak en tijdrit in, die dikwijls zeer belangrijk is voor het algemeen klassement.

Live op tv: Baloise Belgium Tour bij Sporza

Welke zender? VRT één

De Baloise Belgium Tour wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza).

Eurosport

Behalve het Vlaamse Sporza, hebben ook het Waalse RTBF en de Europese sportzender Eurosport de uitzendrechten (Iive tv en livestream) van de Ronde van België. Hoewel Eurosport de uitzendrechten heeft, zenden zij niet elke editie en ook niet elke etappe live uit op tv. Dit heeft te maken met de drukke sportkalender in de periode dat de Baloise Belgium Tour wordt verreden. Wel is elke rit bij hen online via een livestream te volgen.

Livestream Ronde van België

Livestream Sporza (VRT)

De Belgium Tour is ook live op het internet te volgen via een livestream Sporza (VRT). De livestream is geheel gratis. Met zo'n livestream kan men de Baloise Belgium Tour bekijken op een computer (of op een smarpthone). Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Helaas is deze livestream van de Baloise Belgium Tour wel geo-restricted. In de praktijk houdt dat in, dat men in België deze gratis livestream wel kan bekijken, maar dat hij in andere landen geblokkeerd is. Dat heeft te maken met de online-uitzendrechten, die Sporza officieel alleen voor België heeft. De livestream van de Ronde van België is elke middag te vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza. Ook kan men de livestream van deze 'Baloise Belgium Tour' op elke wedstrijddag vinden in de rubriek 'Wielrennen'. Bovendien kan men deze livestream van deze Belgische rittenkoers van dagelijks vinden op de gratis Sporza-app.

Livestream Eurosport Player

De Ronde van België is ook via een livestream van Eurosport te volgen. Deze livestream van de Baloise Belgium Tour bevindt zich op de Eurosport Player. Dit is een bruikbaar alternatief voor kijkers vanuit Nederland, die de gratis livestream van Sporza niet mogen bekijken (vanwege de geo-restricties) en toch een legale stream willen gebruiken. Om die livestream van deze Ronde van België te kunnen bekijken, moet men wel een betaald abonnement op die app hebben. Hoewel Eurosport de etappes van deze Ronde van België niet allemaal live op tv uitzendt, zijn de ritten dus wel bij hen via een livestream online te volgen. De Eurosport Player is een app waarop tijdens het hele jaar veel wielrennen per livestream te zien is. Zo heeft deze app exclusieve livestream voor de lage landen bij de Giro, is het de enige app waarop men in de lage landen legaal integraal (van start tot finish) alle etappes van de Tour live per stream kan bekijken en zijn ook alle topklassiekers er live op te zien. In de winter zijn echter ook alle wereldbekerwedstrijden veldrijden per livestream bij hen te zien. Men zendt daarnaast ook veel baanwielrennen op die app live uit via een stream.

Livestream via Go App

Men kan ook per livestream naar de Ronde van België kan kijken via de Go App (online tv). Met die applicatie van Ziggo kan men tv kijken via een livestream. Zo kan men dus ook per livestream naar de Ronde van Belgiëkijken. Op die app kan men dus geheel legaal toch vanuit Nederland naar de live-uitzendingen van Sporza bij deze Baloise Belgium tour kijken. Abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo kunnen deze app 'gratis' gebruiken. Men kan hierop niet alleen per livestream naar de live tv-uitzendingen van de Baloise Belgium Tour kijken, men kan hierop ook een week lang elke etappe op een stream terugkijken. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken.

Livestream Ronde van België bij FloBikes: USA Only

Er wordt ook een livestream van de Baloise Belgium Tour geproduceerd door FloBikes. Hun livestream van deze Ronde van België is echter alleen te bekijken in de Verenigde Staten. In overige landen is hun livestream van de Baloise Belgium Tour 'geo-blocked'.

Livestream Baloise Belgium Tour via iTV-app

Voor klanten van KPN is het ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van Sporza per livestream te bekijken op de iTV-app. Men dient wel een abonnement op Interactieve Tv bij KPN te hebben om die livestream te kunnen gebruiken. Zo'n livestream is met die app in de hele EU te gebruiken. De iTV-app is vooral bedoeld voor een livestream op een smartphone. Wie een livestream daarentegen op een desktop computer wil bekijken, kan daarvoor beter de KPN-site van Interactieve Tv gebruiken. Ook daarop is elke livesteram (en dus ook de stream van Sporza bij deze rittenkoers) in de hele EU te bekijken.

Livestream Ronde van België bij NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Ronde van België per livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, op deze populaire tv-app is geen livestream beschikbaar van de Baloise Belgium Tour. De zenders waarop deze ronde wordt uitgezonden zijn immers niet per livestream op die app te bekijken.

Livestream Ronde van België bij GCN

De Baloisd Belgium Tour is in ook via een livestream bij GCN te bekijken. Hun livestream is te vinden op de GCN-app. Om die strea te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement bij hen te hebben. GCN werkt samen met Eurosport en deelt men hen heel veel livestream-uitzendrechten, waaronder de livestream van de Ronde van België 2022. Ook de edities van 2023 en 2024 zijn in principe via een livestream bij GCN te bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…
Ronde van Lombardije, live op tv en livestreamRonde van Lombardije, live op tv en livestreamDe Ronde van Lombardije is de grootste najaarsklassieker in de wielerwereld. De bijnaam van deze wedstrijd is 'de Koers…

Brugge-De Panne (ex-3daagse), live op tv en livestreamBrugge-De Panne (ex-3daagse), live op tv en livestreamIn het voorjaar staat de wielerwedstrijd Brugge-De Panne op de kalender. Daarbij staat zowel koers voor de heren als voo…
Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=397
  • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-beveren/-elk-jaar-groot-wielerevenement-a2177509/
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164573&c=3
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2883/baloise-belgium-tour.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-06-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.