Veldrit: Cyclocross Gieten live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Gieten live op tv en livestream De Cyclocross Gieten is een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. De Drentse veldrit wordt in het seizoen 2021-2022 verreden op zondag 3 oktober 2021. Deze cyclocross in het Nederlandse dorp Gieten is de enige cross in de Superprestige die buiten België wordt verreden. Men kan de Cyclocross Gieten live op tv bekijken. Ook kan men de veldrit van Gieten op 3 oktober 2021 per livestream online volgen. Op de startlijst van de Cyclocross Gieten staan veel prominente deelnemers. Hoe is de geschiedenis van deze Drentse veldrit verlopen?

Geschiedenis: veldrijden in Gieten

De cyclocross van Gieten bestaat sinds 1976. Sinds 1989 is deze veldrit een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. De wedstrijd behoort tot de bekendste en belangrijkste veldritten van Nederland. Wie is, voorafgaand aan de editie van 2021, de succesvolste crosser uit de historie van deze Nederlandse wedstrijd? Sven Nys is de recordhouder qua aantal zeges in Gieten: deze 'Kannibaal van Baal' pakte acht keer de zege in deze Noord-Nederlandse cross. Er is in de loop der jaren een warme band ontstaan tussen de veldritsport en de Drentse plaats Gieten. In dit dorp werd ook vijf keer het Nederlands kampioenschap veldrijden georganiseerd en één keer het WK veldrijden (in 1991).

Winnaars van Cyclocross Gieten

De editie van 2014 verliep zeer sensationeel. Voor het Nederlandse talent Mathieu van der Poel was de Cyclocross van Gieten 2014 zijn allereerste deelname aan een Superprestige-profwedstrijd (voorheen reed hij bij de Superprestigewedstrijden nog in de beloftencategorie en qua leeftijd had hij ook in 2014 nog in de beloftencategorie mogen starten). Op grandioze wijze slaagde de piepjonge coureur erin om deze profcross te winnen. Zijn landgenoot Lars van der Haar werd tweede en de Belg Sven Nys werd derde. David van der Poel, de oudere broer van Mathieu, finishte als vierde. Voor Mathieu van der Poel bleek deze zege in Gieten het begin te zijn van een glorieus seizoen. Later in de winter van 2014-2015 won hij zelfs de wereldtitel bij de profs. In 2015 kon Mathieu van der Poel wegens blessureleed niet meedoen aan de Cyclocross van Gieten. De wedstrijd werd toen gewonnen door een eveneens extreem getalenteerde generatiegenoot van hem: Wout van Aert. De tweede plek ging in deze cyclocross naar de Nederlander Lars van der Haar. De Belg Tim Merlier finishte als derde.

In 2016 werd Mathieu van der Poel in de aanloop naar het veldritseizoen wederom door blessureleed getroffen. Hij miste daardoor de eerste weken van het seizoen. De veldrit van Gieten was pas zijn eerste wedstrijd. Op indrukwekkende wijze bleek hij echter meteen mee te kunnen spelen om de overwinning. Het werd een titanenstrijd tussen de twee beste veldrijders ter wereld: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Uiteindelijk pakte Van der Poel de zege in de Cyclocross Gieten 2016. In 2017 werd de veldrit van Gieten wederom gewonnen door de fenomenale Mathieu van der Poel. Dat jaar werd zijn generatiegenoot en eeuwige rivaal Wout van Aert tweede op vijftien seconden. Laurens Sweeck werd derde en Lars van der Haar finishte op de vierde plaats bij deze cross.

In 2018 pakte Mathieu van der Poel opnieuw de zege in de veldrit van Gieten. De Belg Wout van Aert werd wederom tweede. Hij finishte op 31 seconden. Op de derde plek eindigde de Belg Toon Aerts, met een achterstand van anderhalve minuut op de winnaar.In 2019 won de Belg Eli Iserbyt, voor zijn landgenoot Quinten Hermans. De Nederlander Corné van Kessel werd derde. In 2020 ging de overwinning naar de Belg Toon Aerts, voor zijn landgenoten Eli Iserbyt en Laurens Sweeck.

Superprestige Veldrijden

De veldrit in Gieten is de eerste wedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden. Dit prestigieuze regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden. Behalve de wedstrijd het Drentse Gieten staan er nog zeven Vlaamse wedstrijden op het programma. De slotwedstrijd van de Telenet Superprestige Veldrijden is doorgaans de Cyclocross van Middelkerke.

Parcours veldrit Gieten

Het parcours van deze veldrit bevindt zich aan de Nijslootsweg, ten westen van de weg N34 (en dus ook ten westen van het dorp Gieten). Het parcours bevindt zich rond de zandafgraving. Dit is de klassieke locatie van de Veldrit van Gieten. In de periode 2008-2012 werd de wedstrijd op een andere locatie verreden, maar tot grote vreugde van veel veldritfans keerde de wedstrijd in 2013 weer terug naar het parcours bij de zandafgraving aan de Nijslootweg. Op die locatie wordt de cross ook in 2021 verreden. Met ingang van dat jaar zijn er echter wel wat wijzigingen in het parcours opgenomen. Zo passeert men de start- en finish in omgekeerde richting dan voorheen. Ook wordt de zandafgraving op een andere plek opgereden door de deelnemers.

Deelnemers: startlijst

Welke renners staan op de deelnemerslijst van deze veldrit? Veel Nederlandse en Belgische toppers hebben een vast contract bij de Superprestige Cyclocross en zullen dus automatisch aan de start staan bij alle wedstrijden die voor dit klassement meetellen. Helaas ontbreken sommige toppers wel op de startlijst, omdat zij zich ook op het wegwielrennen focussen en hun veldritseizoen later begint. Bij deze cyclocross gaan in 2021 bijvoorbeeld Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock niet van start.

Deelnemers dames elite

De dameswedstrijd is bij de Cyclocross in Gieten om 16u00 live op tv en per livestream te zien. Op de deelnemerslijst van deze damesveldrit staan onder meer Lucinda Brand, Denise Betsema, Yara Kastelijn, Aniek vab Alphen, Fem van Empel, Marion Norbert Riberolle, Inge van der Heijden, Puck Pieterse, Sanne Cant en Annemarie Worst. Oorspronkelijk stond ook Ceylin del Carmen Alvarado op de deelnemerslijst, maar vanwege op basis van haar bloedwaardes heeft ze van haar arts het advies gekregen om het enkele weken wat rustiger aan te doen, vandaar dat zij dus uiteindelijk niet tot de deelnemers aan deze veldrit op zondag 3 oktober 2021 behoort.

Deelnemers heren elite (profs)

Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de cross van de heren elite (profs). Omdat wereldkampioen Van der Poel niet start, ontbreekt het rugnummer 1 op de startlijst. Bij topcrossen is dat rugnummer namelijk voor hem gereserveerd. De start van deze Drentse cyclocross is live op tv en per livestream te zien om 17u45.

Deelnemers Cyclocross Gieten 2021: starlijst met rugnummers van de cross voor heren elite (profs)
2. Eli Iserbyt (Bel)
3. Laurens Sweeck (Bel)
4. Lars v.d. Haar (Ned)
5. Quinten Hermans (Bel)
6. Corné van Kessel (Ned)
7. Ryan Kamp (Ned)
8. K.N. Kuhn (Zwi)
9. Pim Ronhaar (Ned)
11. Jens Adams (Bel)
12. David v.d. Poel (Ned)
13. Niels Vanderputte (Bel)
14. Mees Hendrikx (Ned)
15. Timo Kielich (Bel)
16. Tom Meeusen (Bel)
17. Thibau Nys (Bel)
18. Dieter Sweeck (Bel)
19. Witse Meeussen (Bel)
20. L.R. Rouiller (Zwi)
21. Anton Ferdinande (Bel)
22. E. Verstrynge (Bel)
23. Toon Aerts (Bel)
24. Thijs Aerts (Bel)
25 Toon v.d. Bosch (Bel)
26. Joris Nieuwenhuis (Ned)
27. Stan Godrie (Ned)
28. Daniel Elzinga (Frisia)
29. K. Groenen (Ned)
30. Chr. v. Heerden (ZAf)
31. Gauthier Heymes (Fra)
32. Martin Mijnten (Ned)
33. B. de Veer (Ned)

Deelnemers beloftenwedstrijd (start tegelijkertijd met profs)

Hieronder vindt u de startlijst van de cyclocross voor heren beloften (U23). Deze coureurs starten bij deze Drentse veldrit tegelijkertijd met de heren elite (profs) en zijn dus ook om vanaf 17u30 live op tv en per livestream te zien.

Deelnemers Cyclocross Gieten 2021 - starlijst met rugnummers van de cross voor heren beloften (U23)
36. Kyle Agterberg (Ned)
37. Lars van Ark (Ned)
38. J.S. Beckingsale (UK)
39. Yentl Bekaert (Bel)
40. Lennert Belmans (Bel)
41. J. Bloem Hall (Ned)
42. Job Boontjes (Drenthe)
43. Lucas Brandt (Ned)
44. Joost Brinkman (Ned)
45. Dennis Brouwer (Drenthe)
46. Menno v. Capel (Ned)
47. Bas v.d. Burg (Ned)
48. Twan v.d. Drift (Wwv)
49. Marco Ehlert (Ned)
50. S.L. Freeman (UK)
51. Pim Funken (Drenthe)
52. Bram Gerrtitsen (Ned)
53. M. v. Gestel (Ned)
54. Max Goris (Wwv)
55. Bailey Groenendaal
56. Tibor del Grosso (Ned)
57. S. Hagedoorn (Ned)
58. Demiz Hebing (Ned)
59. Jordi van Heist (Ned)
60. Luuk Holslag (Ned)
61. Mike Hooiveld (Ned)
62. C. Jansen (Ned)
63. Hugo Jansen (Ned)
64. L. Janssen (Ned)
65. Hugo Kars (Ned)
66. Sam Kerkvliet (Ned)
67. S. Ter Laak (Ned)
68. D. v. Lierop (Ned)
69. Sam Oosterholt
70. Yoep v.d.d Peet (Ned)
71. Robin v. Poppel
72. Miel Storms
73. Dylan Strik (Ned)
74. Maiko Timmer (Frisia)
75. Pete Uptegrove (Ned)
76. Lukas v.d. Linden (Bel)
77. Lukas v.d. Vleuten (Ned)
78. Luke Verburg (Ned)
79. Joran Wyseure (Bel)

Programma: hoe laat?

Start heren elite later dan gewoonlijk, in verband met Parijs-Roubaix

Omdat op dezelfde dag ook de wegwielerklassieker Parijs-Roubaix wordt verreden, kiest men er bij deze Drentse veldrit voor om de wedstrijden van de elite wat later te laten starten dan bij de meeste veldritten het geval is. Hierdoor kunnen de wielerfans na afloop van de finale van Parijs-Roubaix live op tv (of per stream) kijken naar deze cross en vindt dit dus niet tegelijkertijd plaats. De cross van de heren elite gaat daarom ditmaal pas om 17u45 van start. De cross van de dames begint om 16u00.

Programma 3 oktober 2021:

  • 12u00 2e jaars nieuwelingen
  • 12u02 1ste jaars nieuwelingen
  • 12u50 Junior-dames
  • 12u52 Nieuwelingen meisjes
  • 14u15 Junioren
  • 16u00 Dames Elite
  • 17u45 Heren Elite (profs) en beloften

Live op tv, veldrit Gieten 2021: welke zender en hoe laat?

Nederland: live op tv bij RTV Drenthe

De veldrit van Gieten wordt in Nederland ieder jaar live op tv uitgezonden door de provinciale zender RTV Drenthe. Hoe laat begint hun live tv-uitzending op zondag 3 oktober 2021? De voorbeschouwing op de dameswedstrijd begint om 15u50. De start van die wedstrijd is live te zien om 16u00. De voorbeschouwing van de herenwedstrijd is om circa 17u30 te zien. De start is live te bekijken om 17u45.

België: in 2021 live op tv bij Telenet Playtime, Play Sports en Proximus

In België wordt deze cyclocross live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports, Telenet Playtime (kanaal 11) en Proximus. Verder wordt er ook een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep). Sporza zendt deze wedstrijd niet live op televisie uit. Zij zenden op die middag live Parijs-Roubaix uit.

Ziggo Sport? Niet meer

Enige jaren waren de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Superprestige Cyclocross Gieten in Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal. Sinds medio 2020 heeft Ziggo Sport Totaal echter niet meer de live-uitzendrechten van de Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Gieten 2021 is bij hen dus niet live te zien.

Eurosport NL? Niet live op tv, wel online via stream

In Nederland en diverse andere landen heeft Eurosport de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Superprestige Veldrijden. Zij zenden echter niet elke cross live op tv uit. Of zij een editie van de Cyclocross Gieten live uitzenden op tv, is mede afhankelijk van de rest van het sportaanbod op die dag. Deze sportomroep heeft besloten om de editie van de veldrit van Gieten op 3 oktober 2021 niet live op tv uit te zenden. De Cyclocross Gieten 2021 is echter wel per livestream bij hen te zien.

Veldrijden live

Wat is na de veldrit van Gieten de eerstvolgende cross die live op tv en per livestream bekeken kan worden? Dat is op zondag 10 oktober 2021 de openingsveldrit van de Wereldbeker Veldrijden: de World Cup Cyclocross van Waterloo (USA).

Livestream Cyclocross Gieten 2021

Livestream op 3 oktober 2021 bij Telenet (België en EU)

Men kan deze Superprestige Cyclocross ook bekijken via een livestream van Telenet Play Sports. Deze livestream van de Cyclocross Gieten begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat deze livestream van de dameswedstrijd om circa 15u50 begint. De stream van de herenwedstrijd begint om circa 17u30. Met die livestream kan men dus op het internet via bijvoorbeeld een computer of smartphone deze Nederlandse veldrit bekijken. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van Telenet Play Sports te kunnen bekijken. Deze livestream van de Cyclocross Gieten 2021 bevindt zich op de website van Play Sports, voor mensen die een tv-abonnement bij die dienst hebben. Het is echter ook mogelijk om alleen een digitaal abonnement te hebben op de Play Sports Go App en dan via die app de livestream van deze cross van Gieten te bekijken. Elke livestream op die app van Play Sports is in de hele EU te bekijken. Het is ook mogelijk om een dagpas of een weekendpas te kopen via die app, waarmee men respectievelijk een heel etmaal of een heel weekend elke livestream van hen kan bekijken (waaronder dus ook de online live-uitzending van deze veldrit van Gieten).

Sporza? Geen livestream van deze cyclocross in 2021

Bij het Vlaamse Sporza, dat wel een samenvatting van deze cyclocross uitzendt, is er niet een livestream beschikbaar van deze veldrit. Alle veldritten van de Superprestige Cyclocross zijn per livestream te bekijken bij Telenet Play Sports. Slechts een beperkt aantal crossen van de Superprestige Veldrijden is live online per livestream te bekijken bij Sporza en daar behoort de Cyclocross Gieten 2021 dus niet bij. Bij de crossen die zij wel live uitzenden op tv, bieden zij voor kijkers in België een gratis livestream aan.

Livestream Drenthe op 3 oktober 2021

De Cyclocross Gieten kan men ook in Nederland online via een livestream bekijken. Zo is er een livestream van deze cyclocross beschikbaar op de website van RTV Drenthe. (Het is op 3 oktober 2021 een gratis stream. Die livestream is in verband met de live-uitzendrechten officieel wel geo-restricted, waardoor de stream geblokkeerd kan zijn voor Belgische kijkers. Men kan deze gratis livestream alleen in Nederland bekijken.) Deze gratis livestream is onder meer te bekijken door op de website van RTV Drenthe in het menu naar TV te gaan en vervolgens naar 'TV live'. Deze gratis livestream van de Cyclocross Gieten begint bij RTV Drenthe tegelijk met hun live tv-uitzending van deze Drentse veldrit. Dat houdt in dat hun livestream van de dameswedstrijd om circa 15u50 begint. De livestream van de herenwedstrijd begint om circa

Livestream Cyclocross Gieten 2021 via Go App in de hele EU

Het is ook mogelijk om de veldrit van Gieten te bekijken op een livestream van de Go App (online tv). Men kan namelijk met die Go-app online per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, indien men een abonnement voor digitale tv heeft bij Ziggo. Tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort ook RTV Drenthe. Hiermee kan men dus via een livestream naar deze Superprestige Cyclocross op 3 oktober 2021 kijken. (Klanten die al een abonnement hebben op digitale tv bij Ziggo, hoeven niets bij te betalen om die stream van RTV Drenthe te kunnen bekijken. Dit is voor hen dus eigenlijk een soort gratis livestream.) De Go App kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU gebruiken om per livestream naar tv-uitzendingen te kijken (dat geldt dus ook voor hun stream van de Cyclocross Gieten 2021). Op de Go App kan men overigens een stream van een tv-uitzending (en dus ook de livestream van de Cyclocross Gieten 2021) een week lang terugkijken.

Livestream veldrit Gieten 2021 bij EurosportNL

Er wordt ook een livestream door Eurosport aangeboden. Op hun livestream zijn de dames- en de herenwedstrijd van deze Drentse veldrit te bekijken in 2021, 2022 en 2023. Om zo'n livestream van die manche van de Superprestige Veldrijden 2021-2022 te kunnen bekijken, dien met wel een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben. Vanwege de drukke sportkalender wordt deze cross door hen niet live op tv uitgezonden, maar dus wel live via de stream online.

Livestream Ziggo Sport Totaal (Nederland)? Neen niet in 2021

Tot en met de editie van 2019 werd er ook een livestream van de Cyclocross Gieten beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Anno 2020 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten (live tv en stream). Zij bieden dus ook in 2021 niet meer een livestream aan van deze manche van de Superprestige Veldrijden. De editie van 2022 is ook niet per stream live bij hen te zien.

Livestream Superprestige Cyclocross 2021 via iTV-app?

Kan men deze manche van de Superprestige Veldrijden op 2 oktober 2021 ook per livestream bekijken op de iTV-app? Voor klanten van KPN is het alleen mogelijk om de live-uitzending van deze veldrit van RTV Drenthe per livestream te bekijken op de iTV-app, indien men zowel een abonnement heeft op interactieve tv van KPN als op een zenderpakket waar dit kanaal een onderdeel van is. Voor klanten van KPN is het dus mogelijk om live online via die iTV-app per livestream naar de uitzending van RTV Drenthe van deze veldrit te kijken, indien men althans een tv-zenderpakket heeft, waarin die Drentse zender ook zit. (Anders dan bij Ziggo, zit die zender bij KPN slechts in een zeer beperkt aantal zenderpakketten en kan dus zeker niet elke klant van Interactieve Tv bij KPN die zender per livestream op de iTV-app bekijken.)

Livestream veldrijden Gieten 2021 bij GCN

Bij GCN biedt men een livestream van deze Superprestige Cyclocross aan bij de editie van 2021. Die livestream is op 3 oktober 2021 echter alleen door abonnees te bekijken. Deze stream is ook geo-blocked (en dus niet in alle landen te bekijken). De stream waarmee deze cross live wordt uitgezonden op 3 oktober 2021, bevindt zich op de GCN-app. Via die livestream zijn de heren- en dameswedstrijd van deze veldrit te zien op 3 oktober 2021. GCN heeft anno 2021 hetzelfde moederbedrijf als Eurosport. Vandaar dat zij veel uitzendrechten (live tv en livestream) delen. Dat geldt dus ook voor de livestream van veel evenementen in het veldrijden tijdens de winter van 2021-2022.

Livestream Superprestige Cyclocross Gieten 2021 via FloBikes?

Is het ook mogelijk om de veldrit van Gieten via een livestream van FloBikes te bekijken? Neen, bij deze Drentse manche van de Superprestige Veldrijden biedt dit Noord-Amerikaanse bedrijf niet een livestream aan in 2021. Veel andere crossen zijn wel live via een stream bij hen te bekijken. Diverse voorgaande edities van de Superprestige Veldrijden waren ook via een stream bij hen te bekijken, maar in 2021 is dat niet het geval.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…

Veldrit: Kermiscross ArdooieVeldrit: Kermiscross ArdooieDe Cyclocross van Ardooie (België) staat jaarlijks in oktober op de kalender. Deze veldrit wordt doorgaans in de kermisp…
Veldrit Neerpelt: GP Pelt, live tv en livestreamVeldrit Neerpelt: GP Pelt, live tv en livestreamDe Grote Prijs Neerpelt is een veldrit die jaarlijks wordt verreden. Deze cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdse…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclocrossgieten.nl/nieuws/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Gieten
  • http://superprestigecyclocross.be/?page_id=99
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 03-10-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.