Veldrit Neerpelt: GP Pelt, live tv en livestream

Veldrit Neerpelt: GP Pelt, live tv en livestream De Grote Prijs Neerpelt is een veldrit die jaarlijks wordt verreden. Deze cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie Rectavit Cyclocross Classics. De GP Neerpelt is live op tv te zien. Daarnaast ook via een livestream te volgen. De gemeente Neerpelt gefuseerd met de gemeente Overpelt. De nieuwe gemeente draagt de naam Pelt. Om die naam te promoten, noemt men deze veldrit sindsdien ook wel de GP Pelt.

Geschiedenis en erelijst GP Neerpelt

De Grote Prijs Neerpelt werd voor het eerst verreden in 2005. Dat jaar pakte de Belg Bart Wellens de zege, voor de Nederlander Richard Groenendaal en de Belg Wim Jacobs. In 2006 pakte de Belg Niels Albert de overwinning in Neerpelt. Hij zou deze cross wederom winnen in 2006, 2009 en 2013. Wout van Aert won deze cross in 2015. Laurens Sweeck zegevierde in 2016, 2017 en 2019. De rest van de erelijst van de veldrit in Neerpelt is nogal eentonig: alle zes de andere edities van deze veldrit (oftewel meer dan de helft van alle verreden edities) werd gewonnen door de legendarische Kannibaal van Baal, Sven Nys.

De Grote Prijs Neerpelt is een interessante wedstrijd voor veel veldritliefhebbers, aangezien het doorgaans één van de eerste Belgische profcrossen van het veldritseizoen is en ook één van de eerste crossen van het seizoen die live op tv wordt uitgezonden. De prestaties van de renners in Neerpelt tonen dus aan het publiek enigszins, hoe die renners de zomer door zijn gekomen en hoe goed of slecht hun vorm aan het begin van het veldritseizoen is.

De Grote Prijs van Neerpelt was sinds 2009 een onderdeel van de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. In 2012 nam Soudal de sponsoring van deze wedstrijdserie over en veranderde de naam in Soudal Cyclocross Classsics. Sinds medio 2019 heet deze wedstrijdserie de Rectavit Series. Het merk Rectavit is een zustermerk van Soudal.

Rectavit Series (voormalige Soudal Classics)

Wedstrijdserie? Klassement?

De Rectavit Cyclocross Series is eigenlijk geen wedstrijdserie die te vergelijken is met bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross of de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Bij die twee andere wedstrijdseries wordt immers een klassement opgemaakt met de resultaten uit die crossen. De Rectavit Cyclocross Series hebben niet een eigen klassement. Wel zijn er in de meeste crossen van deze wedstrijdserie punten te verdienen voor de 'gewone' UCI wereldranglijst (zoals in de meeste profcrossen het geval is).

Wat is het wel?

Rectavit Cyclocross Series is een verzamelnaam voor een reeks wedstrijden die georganiseerd worden door Golazo Sports en die het bedrijf Soudal als hoofdsponsor hebben. (Rectavit is één van de merken van Soudal.) Deze sponsor is een bedrijf dat vooral bekend is van producten in de bouwsector, zoals lijmen en kitten. Ook is het medesponsor van de Belgische wegwielerploeg Lotto-Soudal. Een voordeel van organisatoren om zich aan te sluiten bij de Rectavit Series is, behalve de organisatorische hulp van Golazo en het sponsorgeld van Soudal (Rectavit), ook dat deze veldritten live op tv en online via een livestream worden uitgezonden.

Locatie: Neerpelt en Pelt

Neerpelt ligt in Belgisch Limburg. In de plaats Neerpelt loopt de rivier de Dommel. Tot de bekende 'Neerpeltenaren' behoren de schrijfster Lieve Joris, de zangers Stijn Meuris en Joost Zweegers, de zangeres Belle Perez, de ex-voetballer Bart Goor en de regisseur Stijn Coninx.

Neerpelt was lange tijd een zelfstandige gemeente. Met ingang van 2019 is Neerpelt echter gefuseerd met de gemeente Overpelt. De naam van de nieuwe gemeente is Pelt. Om die nieuwe gemeentenaam te promoten noemt men deze veldrit ook wel de GP Pelt.

Geen GP Pelt 2020 en 2021, wel GP Pelt in 2022

Oorspronkelijk stond de GP Pelt in 2020 wel op de kalender, maar uiteindelijk werd de wedstrijd in dat jaar niet verreden. Vanwege het coronavirus werd de wegwielerkalender in 2020 herzien, met als gevolg dat diverse topevenementen in september op de kalender staan, juist in de periode dat de veldrit GP Neerpelt verreden zou worden. Aangezien dit zeer nadelig zou zijn voor de GP Neerpelt (de interesse van renners, media en wielerfans zou veel lager zijn dan gewoonlijk, aangezien men de concurrentie zou verliezen van onder meer de Tour de France en het WK wegwielrennen), heeft men besloten om de wedstrijd dat jaar niet plaats te laten vinden. In principe staat de wedstrijd in 2022 en 2023 weer op de kalender.

Parcours GP Pelt (Neerpelt)

Het parcours van de Grote Prijs Neerpelt bevindt zich, net als tijdens de voorgaande edities, op en rond het Provinciaal Domein Dommelhof. Het adres van dit domein is Toekomstlaan 5 te Neerpelt. Dit domein werd geopend in 1967 en beschikt onder meer over een sportcentrum, maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor culturele activiteiten.

Tickets

Op de dag van de wedstrijd kosten toegangskaarten voor de GP Neerpelt Cyclocross aan de kassa bij het parcours twaalf euro. (Leden van de KBWB betalen aan die kassa elf euro voor een ticket voor deze cross.) In de voorverkoop kosten tickets voor de Rectavit Cyclocross GP Neerpelt tien euro. De voorverkoop van de kaarten voor deze cross is bij Sportcentrum Dommelhof, aan de Toekomstlaan 5 te Neerpelt. Ook is het mogelijk om online tickets in de voorverkoop te kopen voor deze veldrit in Neerpelt. Die online verkoop gaat bij deze cyclocross doorgaans via het bedrijf ChronoRace.

Live op tv: GP Pelt bij Telenet Play Sports

Hoe laat live? Op welke zender live?

De GP Rectavit Cyclocross Neerpelt wordt live op tv uitgezonden door Play Sports van Telenet. De live tv-uitzending van de GP Cyclocross van Neerpelt begint om circa 13u40. Men zendt bij de GP Neerpelt behalve de herenwedstrijd ook dameswedstrijd live op tv uit. De dameswedstrijd in Pelt gaat van start om 13u45. Later op de middag kan men live op tv naar de herenwedstrijd in Pelt kijken, waarvan de start om 15u00 is.

De zenders van Telenet Play Sports zijn helaas alleen op tv te ontvangen door kijkers die een abonnement hebben op Play Sports. Deze cross is niet live op tv te zien bij Sporza (VRT), ook is er bij Sporza niet een livestream van deze veldrit te zien.

Eurosport?

Eurosport heeft ook de live-uitzendrechten van de GP Pelt (live tv en stream), maar vanwege de drukke sportkalender in deze periode zenden ze niet elke editie van deze veldrit daadwerkelijk live op tv uit.

Livestream GP Neerpelt (cyclocross)

Livestream Telenet

Er wordt een livestream beschikbaar gesteld van deze cross door Telenet Play Sports. Met deze livestream kan men deze Rectavit Cyclocross van Neerpelt bekijken op een laptop, smartphone, tablet of een ander type computer. Deze livestream bevindt zich op die middag onder meer op de website van Telenet Play Sports. De livestream van de cyclocross begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat de livestream van de Rectavit Cyclocross Classic GP Neerpelt omstreeks 13u40 begint. Net als op tv zendt men ook op de livestream zowel de heren- als de dameswedstrijd live uit. Is dit een gratis livestream van de GP Neerpelt? Deze officiële livestream van deze Limburgse veldrit is alleen live te bekijken door abonnees van Play Sports. Deze stream van die cyclocross bij Play Sports is dus helaas niet een gratis livestream. Er bestaat ook niet de mogelijkheid om de officiële livestream van de cyclocross via PPV (Pay Per View) te kopen bij Telenet Play Sports. Wel bestaat er de mogelijkheid om een dagpas te kopen via de Play Sports Go App (zie hieronder) waarmee men een etmaal lang elke livestream van mag bekijken (en elke recente stream terug kan kijken).

Livestream GP Pelt bij Play Sports Go App (in de hele EU)

Het is ook mogelijk om de cyclocross van Pelt te bekijken via een livestream op de Go App van Play Sports. Die app is vooral bedoeld om per livestream naar sportuitzendingen te kunnen kijken op een smartphone of tablet. Oorspronkelijk was Telenet Play Sports vooral een sportomroep op tv, waarop men dus een tv-abonnement kon nemen. Met name sinds 2018 is men zich steeds meer gaan richten op het digitaal (per stream) aanbieden van sportuitzendingen. Daarvoor heeft men dus de Play Sports Go App geïntroduceerd. Men hoeft niet meer een tv-abonnement bij Telenet te hebben om hun live-uitzendingen (op tv of per livestream) te kunnen bekijken. Men kan ook puur een digitaal abonnement kopen, waarmee men hun uitzendingen alleen nog maar op die app (per livestream) kan bekijken. Elke livestream op die app van Play Sports is anno 2022 (maar ook in 2023 en 2024) in de hele EU te bekijken. Op die app kan men live online behalve veldrijden ook veel voetbal, hockey, motorcross en formule 1 per livestream kijken. Men kan ervoor kiezen om een vast abonnement te nemen, maar het is ook mogelijk om een dagpas of weekendpas via die app te kopen.

Livestream cyclocross bij FloBikes?

Behalve de livestream van Telenet Play Sports is er ook nog een andere officiële stream waarmee men live de veldrit van Neerpelt kan bekijken. Er wordt namelijk ook een livestream van deze veldrit geproduceerd door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Is dit een gratis livestream van de GP Neerpelt? De stream die men bij FloBikes aanbiedt van deze Vlaamse veldrit is helaas niet een gratis livestream. Om die Engelstalige livestream bij de GP Cyclocross Neerpelt te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben op FloBikes.

Het bedrijf FloBikes richt zich op de groeiende populariteit van het veldrijden in Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada) en zij bieden vaak een livestream aan bij Europese topcrossen. Zo zijn ook alle Ethias Crossen (die in Vlaanderen door VTM live worden uitgezonden op tv en per stream) in Noord-Amerika per livestream te bekijken bij FloBikes. Ook de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross zijn bij hen per livestream te bekijken. De manches van de Wereldbeker Veldrijden bieden zij eveneens online via een livestream aan. Daarnaast kan men ook veel wegkoersen live bij hen per stream bekijken. Vaak is de livestream van hen echter wel geo-restricted, in verband met uitzendrechtenkwesties. Zo zijn veel grote Europese wegkoersen bij hen alleen live online te bekijken via een livestream in Canada en soms ook in Amerika, maar niet in Europa.

Livestream veldrit via Ziggo Go App? Livestream iTV-app? Neen

Is het mogelijk om naar deze veldrit (GP Pelt) per livestream te kijken via de Ziggo Go App? Of is er een livestream van deze GP Pelt op die zondag te vinden op de iTV-app? Of is het mogelijk om een livestream voor deze veldrit te vinden op NLziet? Neen, op al deze populaire Nederlandse tv-apps is niet een livestream te vinden voor deze cross. De GP Pelt wordt doorgaans namelijk niet live op tv uitgezonden door een zender die via zo'n Nederlandse tv-app per livestream ontvangen kan worden. Welk kan men de grote samenvatting van deze cross op Eurosport bekijken via een stream op de Go App (voor klanten van Ziggo) of de iTV-app (voor klanten van KPN). Indien Eurosport een bepaalde editie wel live op tv uitzendt (bijvoorbeeld in 2022 of 2023), dan is die editie wel live via een stream op een tv-app te bekijken. Ook is er dan een livestream op de Eurosprot Player beschikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…

Veldrit: Kermiscross ArdooieVeldrit: Kermiscross ArdooieDe Cyclocross van Ardooie (België) staat jaarlijks in oktober op de kalender. Deze veldrit wordt doorgaans in de kermisp…
Nederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenNederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenDe ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen ge…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal_Classics
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Soudal
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/neerpelt/nl/info/
Reactie

Louis Jansen, 28-09-2016
Ik wacht op deelnemers bij de vrouwen op 1-10-2016 te Neerpelt. Groetjes Reactie infoteur, 29-09-2016
De startlijst van de dameswedstrijd is inmiddels toegevoegd. M.v.g. Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.