Veldrit: Kermiscross Ardooie

Veldrit: Kermiscross Ardooie De Cyclocross van Ardooie (België) staat jaarlijks in oktober op de kalender. Deze veldrit wordt doorgaans in de kermisperiode gehouden en noemt men daarom ook wel de 'Kermiscross'. De start en finish van deze Vlaamse veldrit bevinden zich aan de Stationsstraat te Ardooie. Hoe ziet het programma van deze Kermiscross in Ardooie eruit? Hoe is de geschiedenis van de Kermiscross Ardooie verlopen?

Geschiedenis van de veldrit van Ardooie

Van midden jaren zestig tot midden jaren zeventig werd er ook al jaarlijks een topveldrit in Ardooie georganiseerd. Hoe ziet de erelijst eruit tot aan de editie van 2022? Winnaars in de beginjaren waren onder meer grote namen zoals Roger de Clercq (1965), Berten van Damme (1966, 1968, 1969, 1970, 1971 en 1972), Eric de Vlaeminck (1967) en Eric Desruelle (1973 en 1974). Daarna verdween deze cross van Ardooie echter van de profkalender.

In 1995 werd er pas weer een profcross in Ardooie georganiseerd. Dat jaar won Pedro Roselle. Hij was in de jongerencategorieën een groot talent (zo werd hij onder meer twee maal Belgisch kampioen in de categorie nieuwelingen en één keer bij de junioren), maar bij de profs heeft hij nooit een grote internationale doorbraak mogen beleven.

Meervoudige winnaars in de periode na 1995

Paul Herygers won de Kermiscross in Ardooie drie keer: in 1996, 1997 en 1998. Andere meervoudige winnaars van deze wedstrijd zijn Bart Wellens (2001 en 2005), Niels Albert (2007, 2008 en 2009), Zdenek Stybar (2006, 2010 en 2011), Klaas Vantornout (2012 en 2013) en Wout van Aert (2016, 2017 en 2018).

Stybar & de vloek van Ardooie

Het grootste nieuws van de Kermiscross 2014 was helaas dat wereldkampioen Zdenek Stybar dat jaar zwaar ten val kwam en zijn sleutelbeen brak. Opvallend genoeg was Stybar enkele maanden eerder, tijdens de wegwedstrijd ENECO Tour, ook al zwaar gevallen in Ardooie. Het leek er in 2014 dus bijna op, alsof er voor Stybar dat jaar een vloek rustte op wedstrijden die door de plaats Ardooie gingen. Op het moment dat hij in de Kermiscross 2014 startte, was hij nog maar net van die vorige valpartij hersteld. De val in de Kermiscross zorgde ervoor, dat Stybar in de rest van de winter van 2014-2015 niet meer in veldritten van start zou gaan.

Overigens heeft Stybar zeker ook zeer goede herinneringen aan Ardooie: hij won immers drie keer de Kermiscross (in 2006, 2010 en 2011). De Kermiscross van 2014 kreeg overigens wel een hele mooie winnaar: het piepjonge talent Michael Vanthourenhout, die officieel toen nog in de beloftencategorie zat, versloeg de deelnemende profs. Tom Meeusen werd tweede en de Duitser Philipp Walsleben werd derde.

Locatie Kermiscross Ardooie: Parcours en plaats

De start en de aankomst van deze veldrit van deze cross zijn te vinden aan de Stationsstraat in Ardooie. Bezoekers van de veldrit kunnen de bordjes richting het centrum van Ardooie volgen, tot aan het marktplein. Ardooie is een plaats in West-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gemeente die eveneens Ardooie heet. Tot deze gemeente behoort onder meer ook Koolskamp (bekend van het Kampioenschap van Vlaanderen voor profwielrenners). De gemeente Ardooie telt anno 2022 circa 9000 inwoners. Tot de bekende (voormalige) inwoners van Ardooie behoren onder meer de voetballer Marc Degryse, hardloopster Veerle Dejaeghere en zangers Laura Lynn.

UCI-categorie van de Cyclocross Ardooie

De Kermiscross van Ardooie behoort niet tot één van de drie ‘grote klassementen’ van de veldritwereld (de Superprestige Cyclocross, de Wereldbeker Veldrijden en de DVV Trofee). De cross van Ardooie staat echter wel op de internationale kalender van de UCI. Het is op die kalender ingedeeld in categorie 2. Dit houdt in dat de eerste tien in de uitslag van de Kermiscross punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De crosser die in Ardooie zegeviert krijgt bijvoorbeeld 40 punten. Deze punten zijn onder meer belangrijk voor kwalificatie voor wereldbekerwedstrijden. De beste 50 renners van de UCI Wereldranglijst Veldrijden mogen automatisch deelnemen aan de wereldbekercrossen. Daarnaast wordt via deze wereldranglijst ook startvolgorde voor de profveldritten bepaald.

Live op tv? Livestream?

Wordt de Cyclocross Ardooie live op tv uitgezonden? Is er een livestream van deze veldrit beschikbaar waarmee men online naar deze veldrit kan kijken? De Kermiscross van Ardooie wordt, in tegenstelling tot de grote meerderheid van de Belgische profcrossen, helaas niet live op tv uitgezonden, noch door Sporza, noch door Telenet (Play Sports), noch door VTM, noch door VIER. Ook lijken er geen plannen te zijn om dit te veranderen. Is er een livestream beschikbaar van de cross van Ardooie, waarmee deze veldrit online live te bekijken is? Er is bij deze editie waarschijnlijk ook geen livestream van deze wedstrijd online beschikbaar. De regionale zender Focus WTV behoorde nochtans jarenlang tot de sponsors/partners van deze cross, maar ook in die tijd was de wedstrijd niet live op tv te zien en was er ook geen livestream beschikbaar.

Het is opvallend dat Cyclocross Ardooie, wat nochtans reeds sedert vele jaren een mooie profwedstrijd is met een sterke erelijst, toch nooit in zee is gegaan met een grote tv-maatschappij voor een live-uitzending op televisie (en met daarbij logischerwijs ook een livestream). Of dat men desnoods met een ander mediabedrijf in zee was gegaan, alleen voor een livestream? (Sommige crossen, zoals de Cyclocross Rucphen, werden bijvoorbeeld alleen per livestream op het internet uitgezonden. De organisatie van die cross zorgde er zelf voor dat die livestream geproduceerd werd, zonder dat er een tv-station aan te pas kwam. Ook de beroemde Cross Vegas in Amerika is heel wat jaren alleen via een livestream uitgezonden. Ook bijvoorbeeld het beroemde wegcriterium in Nederland van Boxmeer wordt online uitgezonden door een livestream die niet door een tv-maatschappij, maar door de organisatie en zijn sponsoren wordt gerealiseerd. In Ardooie is er helaas ook niet zo'n door de organisatie gerealiseerde livestream.) Mogelijk heeft dit er voor een belangrijk deel mee te maken dat deze cross traditioneel op de donderdag wordt verreden, wat ervoor zorgt dat een live uitzending op tv of een livestream commercieel vele malen minder aantrekkelijk is, dan bij een cross in het weekend.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Parijs-Nice, live op tv en livestreamParijs-Nice, live op tv en livestreamDe Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice behoort tot de bekendste rittenkoersen die in het voorjaar worden verreden. Parijs…
Veldrit: Cyclocross Gieten live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten live op tv en livestreamDe Cyclocross Gieten is een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Deze cyclocross in het Nederlandse dorp Gieten is…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2120755
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=297
  • http://www.veldritardooie.be/wp-content/uploads/cyclobashe.jpg
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kermiscross
  • http://veldritkrantbe.webhosting.be/images/content/Parcours/startlijsten/deelnemers%20Ardooie%202015%20elite.pdf
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.