Veldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestream Op het recreatiedomein 'De Schorre' wordt jaarlijks de Cyclocross Boom verreden. Deze cross is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Boom wordt live op tv uitgezonden. Ook is de 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX' online via een livestream te bekijken. Veel prominente deelnemers staan bij deze Vlaamse cyclocross op de startlijst. Deze veldrit stond overigens oorspronkelijk ook bekend onder de naam 'De Niels Albertland Cyclocross Boom'. Een andere naam voor deze wedstrijd is de 'Cyclocross De Schorre - Boom'.

Oorsprong: cross ter ere van Niels Albert

Toptalent

Niels Albert werd op 5 februari 1986 geboren in Bonheiden. In zijn jonge jaren was hij een BMX'er. In die discipline won hij twee keer een Belgisch kampioenschap. Later maakte hij de overstap naar het veldrijden en ook op dat onderdeel van de wielersport bleek hij een groot talent te zijn. In het seizoen 2003-2004 werd als hij junior zowel Belgisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen in het veldrijden. Hierna zouden nog heel wat nationale, Europese en wereldtitels volgen.

Prof

In februari 2009 deed Niels Albert voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap veldrijden bij de profs. In het Nederlandse Hoogerheide pakte hij als debutant op indrukwekkende wijze de profwereldtitel. In 2012 pakte Albert voor de tweede keer de wereldtitel. Ook won hij bij de profs twee keer het eindklassement van de UCI Wereldbeker Veldrijden en één keer het eindklassement van de Bpost Bank Trofee.

Hartritmestoornissen

In het voorjaar van 2014 kwam er een vroegtijdig einde aan de profwielerloopbaan van Niels Albert. Op 19 mei 2014 vertelde hij aan de pers, dat hij wegens hartritmestoornissen moest stoppen met topsport. Hij was op dat moment pas 28 jaar.

Na het wielrennen

Nadat hij gestopt was met veldrijden, bleef Niels Albert toch actief in de wielersport. Zo werd hij met ingang van september 2014 ploegleider bij het continentale team Vastgoedservice Golden Palace. Daarmee werd hij onder meer ploegleider van het Belgische supertalent Wout van Aert. (Hij zou dat tot in 2018 blijven.) Kort na het einde van zijn profcarrière bracht Niels Albert ook een boek uit met zijn levensverhaal: samen met de journalist Nico Dick schreef Albert het boek 'Recht uit het hart'. Later was Niels Albert actief als racefietsenhandelaar en wielercommentator.

Cyclocross Boom

Begin 2015 maakte Albert ook bekend, dat hij in de toekomst een profveldrit wilde gaan organiseren en dat hij op de achtergrond al ver was met de realisatie van dit plan. Oorspronkelijk droeg deze cross als werknaam 'Niels Albertland Cyclocross Boom'. (Onder die naam werd deze veldrit ook ingeschreven op de kalender van de UCI.) Later werd de naam van deze veldrit 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX'. In 2017 werd deze wedstrijd een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Sindsdien is de organisatie qua naamvoering van deze wedstrijd de focus gaan leggen op de benaming 'Cyclocross Boom' (zo staat de veldrit ook officieel op de kalender), maar in de volksmond noemt menigeen deze wedstrijd nog de 'Cross van Niels Albert'.

Locatie van het parcours: De Schorre

Het parcours van deze veldrit bevindt zich op het recreatiedomein 'De Schorre' in de gemeente Boom. De hoofdingang (met parking) van het parcours bevindt zich bij de Schommelei en de Kerkhofstraat. Daarnaast is er ook een ingang (met parking) bij de Deltaweide, aan de Dirkputstraat. Recreatiedomein 'De Schorre' is in België vooral bekend als de locatie waar jaarlijks het dance-event 'Tomorrowland' wordt georganiseerd.

Boom

De gemeente Boom (België) ligt in de provincie Antwerpen. De gemeente telt anno 2022 circa 17.000 inwoners. De plaats Boom ligt aan de rivier de Rupel. Tot de beroemde personen die in Boom werden geboren, behoren onder meer de schrijver Paul Koeck, de bluesmuzikant Roland van Campenhout, de nieuwslezer Bavo Claes, de countryzanger en ondernemer Bobbejaan Schoepen en de wielrenner Kevin Seeldraeyers. In Boom wordt jaarlijks Tomorrowland georganiseerd, een gigantisch dance-festival, waar bijvoorbeeld in 2014 meer dan 350.000 toeschouwers naartoe kwamen.

Erelijst Cyclocross Boom

Hoe ziet de erelijst van deze Belgische topveldrit eruit, voorafgaand aan de Cyclocross Boom 2022? In 2015 werd de eerste editie van deze veldrit gewonnen door de Nederlander Lars van der Haar. Hij zegevierde in een tijd van 58 minuten en 24 seconden. Tweede werd de Belg Wout van Aert, met een achterstand van 6 seconden. Sven Nys eindigde op de derde plek, met een achterstand van 45 seconden op de winnaar van deze cyclocross. In 2016 werd de tweede editie van deze veldrit verreden. Ditmaal ging de zege naar de Belg Wout van Aert. Hij versloeg zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel, die als tweede finishte. In 2017 en 2021 werd de wedstrijd wederom gewonnen door Wout van Aert. Laurens Sweeck finishte toen als tweede. In 2018 won Mathieu van der Poel deze veldrit. In 2019 werd deze cross gewonnen door Toon Aerts. In 2020 pakte Eli Iserbyt de zege.

Telenet Superprestige Veldrijden

Met ingang van het seizoen 2017-2018 is de veldrit in Boom een onderdeel geworden van het befaamde klassement 'Telenet Superprestige Veldrijden'. De cross van Niels Albert heeft toen bij de Superprestige de plek ingenomen van de veldrit van Francorchamps, die van de kalender is verdwenen. De cross in Francorchamps was de enige Waalse veldrit in de Superprestige Cyclocross. Het bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige. Zij zenden alle wedstrijden van dit klassement daarom ook live uit op tv (Playtime en Play Sports) en online via een livestream (Play Sports).

Live op tv, welke zender?

Cyclocross Boom op tv in België

Op welke zender is deze cross live te zien? Elke editie van deze veldrit in Boom wordt in Vlaanderen live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports, Telenet Playtime (kanaal 11) en Proximus Tv. De zenders Telenet Playtime (kanaal 14) en Proximus Tv zijn digitale kanalen die automatisch beschikbaar zijn voor de Vlaming die een abonnement heeft voor digitale tv bij respectievelijk Telenet of Proximus. Daarentegen is Telenet Play Sports een zenderpakket waarvoor men expliciet een extra abonnement dient te hebben.

Cyclocross Boom live in Nederland: EurosportNL

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Superprestige Cyclocross (live tv en livestream) in handen van EurosportNL. (In veel andere landen, waaronder België, heeft Eurosport niet de uitzendrechten.) In de meeste jaren zendt Eurosport Nederland deze cross live op tv uit. Bij sommige edities zal de cross echter alleen online via een stream worden uitgezonden, indien er op die dag andere grote sportevenementen door Eurosport live op tv worden uitgezonden. Hoe laat begint de live-uitzending in Nederland? De live-uitzending van de damescross begint om 13u35, de live-uitzending van de herenwedstrijd begint om 14u55.

Sporza? Niet live

Sporza heeft een sublicentie bij de Superprestige Cyclocross, waardoor ze jaarlijks slechts een beperkt aantal crossen van de Superprestige Veldrijden live op tv uit kunnen zenden. Dikwijls behoort de Cyclocross Boom daar niet toe. Omdat ze echter wel zoveel mogelijk willen rouleren, is het zeker niet uitgesloten dat ze één van de toekomstige edities van de cross in Boom wel live uitzenden. Van de edities die ze niet live op tv uitzenden, verzorgen ze overigens wel een uitgebreide samenvatting op televisie.

Ziggo Sport? Niet meer

Wordt deze veldrit van Boom ook live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal? Neen, enige jaren hadden zij in Nederland de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de Superprestige Cyclocross. Met ingang van het seizoen 2020-2021 beschikken zij niet meer over die uitzendrechten en zenden ze deze veldrit dus ook niet meer live op tv of middels een livestream uit. De kans is erg klein dat ze in de toekomst alsnog besluiten om deze live-uitzendrechten weer te kopen. Helaas lijkt Ziggo wegens tegenvallende kijkcijfers uitgekeken te zijn op het veldrijden.

Livestream Cyclocross Boom

Livestream bij Telenet Play Sports

De wedstrijd is via een livestream van Telenet Play Sports te bekijken. Met die livestream kan men dus op een smartphone of computer naar de Cyclocross Boom kijken. De officiële livestream begint om circa 13u15 met een voorbeschouwing. De dameswedstrijd is om 13u40 de livestream te zien, de herenwedstrijd is live te bekijken om 15u00. Deze livestream bevindt zich op de website van Telenet Play Sports. Deze officiële Belgische livestream van de Cyclocross Boom is echter alleen toegankelijk voor abonnees van Telenet Play Sports. Bij Play Sports zijn alle wedstrijden van de Superprestige online live via een livestream te bekijken. Daarnaast zijn ook alle wereldbekerwedstrijden bij hen per livestream te zien. Verder zijn ook de diverse andere Belgische profcrossen bij hen via de livestream te zien. Zo hebben ze de exclusieve uitzendrechten van de livestream voor de veldritten van Pelt en Oostmalle.

Livestream Cyclocross Boom bij Play Sports Go App (live online in de hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Play Sports Go App naar deze veldrit in Boom te kijken. Zo'n livestream van een sportwedstrijd is met die applicatie in de hele EU te bekijken. Deze Go App is de online streamingdienst van Telenet Play Sports, voor mensen die geen tv-abonnement bij dat bedrijf hebben en een puur digitaal abonnement willen om alles per livestream op de computer of smartphone te bekijken.

Livestream Cyclocross Boom op de Go App (live in Nederland en hele EU)

Deze Superprestige Cyclocross is ook per livestream te bekijken op de Go App (online tv). Met die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Daaronder is ook de zender waarop EurosportNL deze veldrit live uitzendt. De app is een dienst van Ziggo. Elke klant van digitale tv bij hen kan via deze app per livestream naar die cross kijken. Deze livestream is niet alleen in Nederland te bekijken. Elke livestream op deze Go App kan men in de hele EU bekijken, plus nog in diverse andere landen, waaronder Noorwegen en IJsland.

Livestream Cyclocross Boom bij EurosportNL

De Superprestige Cyclocross Boom is ook via een livestream van EurosportNL te bekijken. Op de wedstrijddag is die livestream te vinden op hun Eurosport Player. De livestream van de dameswedstrijd begint op die zaterdagmiddag om circa 13u40. Hun livestream van de herencross begint om 14u55. Om die livestream van deze manche van de Superprestige Veldrijden te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die app van Eurosport te hebben.

Internationale livestream Cyclocross Boom?

Er bestaat ook een internationale livestream van de Cyclocross Boom. Zo'n livestream is in handen van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van hen bij de veldrit van Boom te kunnen bekijken, moet men wel een abonnement bij FloBikes hebben. Het bedrijf FloBikes is zich zeer ambitieus aan het focussen op de groeiende markt van veldritliefhebbers in de Verenigde Staten en Canada. Zij bieden ook bij veel andere veldritten een livestream aan. Zo is ook de wereldbeker veldrijden bij hen per livestream te volgen. Ook relatief kleine profveldritten, zoals de Exact Crossen (die in Vlaanderen live op tv en per livestream worden uitgezonden door Sporza), zijn in Noord-Amerika live via een stream van FloBikes te volgen. Behalve het veldrijden, zenden zij ook veel grote wedstrijden uit het Europese wegwielrennen via een livestream uit. Vanwege uitzendrechtenkwesties geldt overigens wel regelmatig dat zo'n livestream van FloBikes geo-restricted is. Dat houdt in dat men een bepaalde livestream dan bijvoorbeeld alleen live in Canada en de Verenigde Staten mag bekijken, doch dus niet in Nederland of België.

Livestream veldrit Boom bij GCN

Deze wedstrijd wordt ook via een livestream van GCN uitgezonden. Om hun livestream van deze manche van de Superprestige Veldrijden te kunnen bekijken dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Livestream Sporza? Neen

Is er een livestream van Sporza beschikbaar bij deze cross? Bij edities van deze veldrit die zij live op tv uitzenden, bieden zij online ook een gratis livestream aan. Bij de andere edities bieden zij geen stream aan.

Livestream Cyclocross Boom op Discovery+

Nederlandse abonnees van Discovery+ kunnen op die app per livestream de Cyclocross van Boom bekijken. Op die livestream zijn de heren- en dameswedstrijd van de Cyclocross Boom te zien. Hun livestream van de Cyclocross Boom is wel geo-restricted en niet in alle landen te bekijken.

Livestream veldrit Boom bij Ziggo Sport? Neen

Biedt Ziggo Sport een livestream aan van de cyclocross van Boom? Neen, in diverse winters was de veldrit van Boom bij hen door abonnees nog wel live op tv of online op een livestream te bekijken. Zij hebben niet meer de live-uitzendrechten voor zo'n uitzending via een stream of op tv. Ook toekomstige edities van de Cyclocross Boom zullen normaal gesproken niet meer live bij Ziggo te zien zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Tips voor een perfecte loopoutfitTips voor een perfecte loopoutfitHardlopen is een trendy, gezonde, eenvoudige en goedkope manier van bewegen waarbij je heel snel resultaat ziet. Je cond…
Veldrit: Koppenbergcross live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross live op tv en livestreamDe Koppenbergcross is een veldrit die jaarlijks plaatsvindt in het dorp Melden (België), vlakbij Oudenaarde. Het parcour…
Bronnen en referenties
  • http://www.deschorre.be/recreatie-en-sport.html
  • http://www.ticketmaster.be/event/niels-albert-cx-cyclocross-tickets/10499
  • http://www.uitgeverijkannibaal.be/recht-uit-het-hart
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30331/niels-albert-krijgt-eigen-veldrit.html
  • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2227198
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • http://www.nielsalbertcx.be/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.