Veldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestream Op het recreatiedomein 'De Schorre' wordt jaarlijks de Cyclocross Boom verreden. Deze cross is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden 2021-2022. De cross vindt plaats op zondag 4 december 2021. De 'Cyclocross Boom 2021' wordt live op tv uitgezonden. Ook is de 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX' in 2021 online via een livestream te bekijken. Veel prominente deelnemers staan bij deze Vlaamse cyclocross op de startlijst. Deze veldrit stond overigens oorspronkelijk ook bekend onder de naam 'De Niels Albertland Cyclocross Boom'. Een andere naam voor deze wedstrijd is de 'Cyclocross De Schorre - Boom'.

Niels Albert

Toptalent

Niels Albert werd op 5 februari 1986 geboren in Bonheiden. In zijn jonge jaren was hij een BMX'er. In die discipline won hij twee keer een Belgisch kampioenschap. Later maakte hij de overstap naar het veldrijden en ook op dat onderdeel van de wielersport bleek hij een groot talent te zijn. In het seizoen 2003-2004 werd als hij junior zowel Belgisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen in het veldrijden. Hierna zouden nog heel wat nationale, Europese en wereldtitels volgen.

Prof

In februari 2009 deed Niels Albert voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap veldrijden bij de profs. In het Nederlandse Hoogerheide pakte hij als debutant op indrukwekkende wijze de profwereldtitel. In 2012 pakte Albert voor de tweede keer de wereldtitel. Ook won hij bij de profs twee keer het eindklassement van de UCI Wereldbeker Veldrijden en één keer het eindklassement van de Bpost Bank Trofee.

Hartritmestoornissen

In het voorjaar van 2014 kwam er een vroegtijdig einde aan de profwielerloopbaan van Niels Albert. Op 19 mei 2014 vertelde hij aan de pers, dat hij wegens hartritmestoornissen moest stoppen met topsport. Hij was op dat moment pas 28 jaar.

Na het wielrennen

Nadat hij gestopt was met veldrijden, bleef Niels Albert toch actief in de wielersport. Zo werd hij met ingang van september 2014 ploegleider bij het continentale team Vastgoedservice Golden Palace. Daarmee werd hij onder meer ploegleider van het Belgische supertalent Wout van Aert. (Hij zou dat tot in 2018 blijven.) Kort na het einde van zijn profcarrière bracht Niels Albert ook een boek uit met zijn levensverhaal: samen met de journalist Nico Dick schreef Albert het boek 'Recht uit het hart'.

Cyclocross Boom

Begin 2015 maakte Albert ook bekend, dat hij in de toekomst een profveldrit wilde gaan organiseren en dat hij op de achtergrond al ver was met de realisatie van dit plan. Oorspronkelijk droeg deze cross als werknaam 'Niels Albertland Cyclocross Boom'. (Onder die naam werd deze veldrit ook ingeschreven op de kalender van de UCI.) Later werd de naam van deze veldrit 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX'. In 2017 werd deze wedstrijd een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Sindsdien is de organisatie qua naamvoering van deze wedstrijd de focus gaan leggen op de benaming 'Cyclocross Boom' (zo staat de veldrit ook in 2021 en 2022 officieel op de kalender), maar in de volksmond noemt menigeen deze wedstrijd nog de 'Cross van Niels Albert'.

Locatie van het parcours: De Schorre

Het parcours van deze veldrit bevindt zich op het recreatiedomein 'De Schorre' in de gemeente Boom. De hoofdingang (met parking) van het parcours bevindt zich bij de Schommelei en de Kerkhofstraat. Daarnaast is er ook een ingang (met parking) bij de Deltaweide, aan de Dirkputstraat. Recreatiedomein 'De Schorre' is in België vooral bekend als de locatie waar jaarlijks het dance-event 'Tomorrowland' wordt georganiseerd.

Boom

De gemeente Boom (België) ligt in de provincie Antwerpen. De gemeente telt anno 2021 circa 17.000 inwoners. De plaats Boom ligt aan de rivier de Rupel. Tot de beroemde personen die in Boom werden geboren, behoren onder meer de schrijver Paul Koeck, de bluesmuzikant Roland van Campenhout, de nieuwslezer Bavo Claes, de countryzanger en ondernemer Bobbejaan Schoepen en de wielrenner Kevin Seeldraeyers. In Boom wordt jaarlijks Tomorrowland georganiseerd, een gigantisch dance-festival, waar bijvoorbeeld in 2014 meer dan 350.000 toeschouwers naartoe kwamen.

Erelijst Cyclocross Boom

Hoe ziet de erelijst van deze Belgische topveldrit eruit, voorafgaand aan de Cyclocross Boom 2021? In 2015 werd de eerste editie van deze veldrit gewonnen door de Nederlander Lars van der Haar. Hij zegevierde in een tijd van 58 minuten en 24 seconden. Tweede werd de Belg Wout van Aert, met een achterstand van 6 seconden. Sven Nys eindigde op de derde plek, met een achterstand van 45 seconden op de winnaar van deze cyclocross. In 2016 werd de tweede editie van deze veldrit verreden. Ditmaal ging de zege naar de Belg Wout van Aert. Hij versloeg zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel, die als tweede finishte. In 2017 werd de wedstrijd wederom gewonnen door Wout van Aert. Laurens Sweeck finishte toen als tweede. In 2018 won Mathieu van der Poel deze veldrit. In 2019 werd deze cross gewonnen door Toon Aerts. In 2020 pakte Eli Iserbyt de zege.

Telenet Superprestige Veldrijden 2021-2022

Met ingang van het seizoen 2017-2018 is de veldrit in Boom een onderdeel geworden van het befaamde klassement 'Telenet Superprestige Veldrijden'. De cross van Niels Albert heeft toen bij de Superprestige de plek ingenomen van de veldrit van Francorchamps, die van de kalender is verdwenen. De cross in Francorchamps was de enige Waalse veldrit in de Superprestige Cyclocross. Het bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige. Zij zenden anno 2021 alle wedstrijden van dit klassement daarom ook live uit op tv (Playtime en Play Sports) en online via een livestream (Play Sports).

Corona: beperkte editie in 2020, volledige Cyclocross Boom 2021

Vanwege het coronavirus waren er in 2020 geen toeschouwers toegestaan bij deze veldrit. Alle wielerliefhebbers moeten deze manche van de Superprestige Cyclocross dus live op tv of via een livestream volgen. Ook heeft deze cross in dat jaar vanwege de coronacrisis slechts een beperkt programma: de wedstrijden voor de jongerencategorieën waren bij die editie geannuleerd. In 2021 wordt er echter weer een volledige Cyclocross Boom afgewerkt, met toeschouwers en wedstrijden voor jongeren.

Datum: 4 december 2021

In het veldritseizoen 2021-2022 wordt deze Superprestige Cyclocross verreden op zaterdag 4 december 2021.

Live op tv in 2021, welke zender?

Cyclocross Boom 2021 op tv in België

Op welke zender is deze cross live te zien? Elke editie van deze veldrit in Boom wordt in Vlaanderen live op tv uitgezonden door Telenet Play Sports, Telenet Playtime (kanaal 11) en Proximus Tv. De zenders Telenet Playtime (kanaal 14) en Proximus Tv zijn digitale kanalen die automatisch beschikbaar zijn voor de Vlaming die een abonnement heeft voor digitale tv bij respectievelijk Telenet of Proximus. Daarentegen is Telenet Play Sports een zenderpakket waarvoor men wel expliciet een extra abonnement dient te hebben.

Hoe laat op 4 december 2021?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van deze veldrit? De uitzending van de Cyclocross Boom begint om 13u30 bij Telenet, met de wedstrijd voor de dames elite. Het startschot van de herenwedstrijd klinkt op die zender live om 15u00.

Cyclocross Boom 2021 live in Nederland: EurosportNL

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Superprestige Cyclocross (live tv en livestream) in handen van EurosportNL. (In veel andere landen, waaronder België, heeft Eurosport niet de uitzendrechten.) In de meeste jaren zendt Eurosport Nederland deze cross live op tv uit. Bij sommige edities zal de cross echter alleen online via een stream worden uitgezonden, indien er op die dag andere grote sportevenementen door Eurosport live op tv worden uitgezonden. Hoe laat begint de live-uitzending in Nederland? De live-uitzending van de damescross begint om 13u35, de live-uitzending van de herenwedstrijd begint om 14u55.

Sporza?

Sporza heeft een sublicentie bij de Superprestige Cyclocross, waardoor ze jaarlijks slechts een beperkt aantal crossen van de Superprestige Veldrijden live op tv uit kunnen zenden. Doorgaans behoort de Cyclocross Boom daar niet toe. Omdat ze echter wel zoveel mogelijk hiermee willen rouleren, is het zeker niet uitgesloten dat ze één van de toekomstige crossen in Boom wel live uitzenden. Van de edities die ze niet live op tv uitzenden, verzorgen ze overigens wel een uitgebreide samenvatting op televisie.

Ziggo Sport? Niet meer

Wordt deze veldrit van Boom in 2021 of 2022 ook live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal? Neen, enige jaren hadden zij in Nederland de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van de Superprestige Cyclocross. Met ingang van het seizoen 2020-2021 beschikken zij niet meer over die uitzendrechten en zenden ze deze veldrit dus ook niet meer live op tv of middels een livestream uit. De kans is erg klein dat ze in 2022, 2023 of 2024 alsnog besluiten om deze live-uitzendrechten weer te kopen. Helaas lijkt Ziggo wegens tegenvallende kijkcijfers uitgekeken te zijn op het veldrijden.

Livestream Cyclocross Boom 2021

Livestream in 2021 bij Telenet Play Sports

De wedstrijd is via een livestream van Telenet Play Sports op de wedstrijddag om 13u40 een officiële livestream van de Cyclocross Boom beschikbaar. Met die livestream kan men dus op een smartphone of computer naar de Cyclocross Boom kijken. Deze livestream bevindt zich op de website van Telenet Play Sports. Deze officiële Belgische livestream van de Cyclocross Boom is echter alleen toegankelijk voor abonnees van Telenet Play Sports. Bij Play Sports zijn alle wedstrijden van de Superprestige online live via een livestream te bekijken. Daarnaast zijn ook alle wereldbekerwedstrijden bij hen per livestream te zien. Verder zijn ook de diverse andere Belgische profcrossen bij hen via de livestream te zien. Zo hebben de exclusieve uitzendrechten van de livestream voor de veldritten van Gullegem en Oostmalle.

Livestream Cyclocross Boom 2021 bij Play Sports Go App (live online in de hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Play Sports Go App naar deze veldrit in Boom te kijken. Zo'n livestream van een sportwedstrijd is met die applicatie in de hele EU te bekijken. Deze Go App is de online streamingdienst van Telenet Play Sports, voor mensen die geen tv-abonnement bij dat bedrijf hebben en een puur digitaal abonnement willen om alles per livestream op de computer of smartphone te bekijken.

Livestream Cyclocross Boom 2021 op de Go App (live in Nederland en hele EU)

Deze Superprestige Cyclocross is ook per livestream te bekijken op de Go App (online tv). Met die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Daaronder is ook de zender waarop EurosportNL deze veldrit anno 2021 live uitzendt. De app is een dienst van Ziggo. Elke klant van digitale tv bij hen kan via deze app per livestream naar die cross kijken. Deze livestream is anno 2021 niet alleen in Nederland te bekijken. Elke livestream op deze Go App kan men in de hele EU bekijken, plus nog in diverse andere landen, waaronder Noorwegen en IJsland.

Livestream Cyclocross Boom 2021 bij EurosportNL

De Superprestige Cyclocross Boom is ook via een livestream van EurosportNL te bekijken. Op de wedstrijddag is die livestream te vinden op hun Eurosport Player. De livestream van de dameswedstrijd begint op die zondagmiddag om circa 13u40. Hun livestream van de herencross begint om 14u55. Om die livestream van deze manche van de Superprestige Veldrijden te kunnen bekijken, dient u een abonnement op die app van Eurosport te hebben.

Internationale livestream Cyclocross Boom?

Er bestaat ook een internationale livestream van de Cyclocross Boom 2021, 2022 en 2023. Zo'n livestream is in handen van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van hen bij de veldrit van Boom te kunnen bekijken, moet men wel een abonnement bij FloBikes hebben. Het bedrijf FloBikes is zich zeer ambitieus aan het focussen op de groeiende markt van veldritliefhebbers in de Verenigde Staten en Canada. Zij bieden anno 2021 ook bij veel andere veldritten een livestream aan. Zo is ook de wereldbeker veldrijden bij hen per livestream te volgen. Ook relatief kleine profveldritten, zoals de Ethias Crossen (die in Vlaanderen live op tv en per livestream worden uitgezonden door VTM), zijn in Noord-Amerika live via een stream van FloBikes te volgen. Behalve het veldrijden, zenden zij ook veel grote wedstrijden uit het Europese wegwielrennen via een livestream uit. Vanwege uitzendrechtenkwesties geldt overigens wel regelmatig dat zo'n livestream van FloBikes geo-restricted is. Dat houdt in dat men een bepaalde livestream dan bijvoorbeeld alleen live in Canada en de Verenigde Staten mag bekijken, doch dus niet in Nederland of België.

Livestream veldrit Boom 2021 bij GCN

Deze wedstrijd wordt in 2021 ook via een livestream van GCN uitgezonden. Om hun livestream van deze manche van de Superprestige Veldrijden te kunnen bekijken dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Livestream Sporza? Livestream Ziggo Sport? Neen

Is er een livestream van Sporza beschikbaar bij deze cross? Neen, in sommige jaren zonden zij deze veldrit nog live op tv en via een gratis livestream uit, maar in 2021 is dat niet meer het geval. Zij hebben wel in de namiddag een gratis stream waarop men een samenvatting van deze cross kan bekijken. De live-uitzendrechten hebben zij echter niet meer. Biedt Ziggo Sport een livestream aan van de cyclocross van Boom? Neen, in diverse winters was de veldrit van Boom bij hen door abonnees nog wel live op tv of online op een livestream te bekijken. In 2021 hebben zij niet meer de live-uitzendrechten voor zo'n uitzending via een stream of op tv. Ook de Cyclocross Boom 2022, of de edities van 2023 en 2024 zullen normaal gesproken niet meer live bij Ziggo te zien zijn.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 23 december 2020 wordt de Cyclocross van Herentals gehouden. Deze veldrit is een onderdeel van de X20 Trofee…

Tips voor een perfecte loopoutfitTips voor een perfecte loopoutfitHardlopen is een trendy, gezonde, eenvoudige en goedkope manier van bewegen waarbij je heel snel resultaat ziet. Je cond…
Veldrit: Koppenbergcross live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross live op tv en livestreamDe Koppenbergcross is een veldrit die jaarlijks plaatsvindt in het dorp Melden (België), vlakbij Oudenaarde. Het parcour…
Bronnen en referenties
  • http://www.deschorre.be/recreatie-en-sport.html
  • http://www.ticketmaster.be/event/niels-albert-cx-cyclocross-tickets/10499
  • http://www.uitgeverijkannibaal.be/recht-uit-het-hart
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30331/niels-albert-krijgt-eigen-veldrit.html
  • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2227198
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/calendar/
  • http://www.nielsalbertcx.be/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.