Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde live op tv en livestream In de gemeente Oostkamp (België) wordt jaarlijks de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse veldrit telt mee voor de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Ruddervoorde wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Ruddervoorde via een livestream volgen. Hoe is de geschiedenis van de Cyclocross Ruddervoorde verlopen?

Ruddervoorde

De plaatsnaam Ruddervoorde zou etymologisch afstammen van twee woorden: het woord 'ride' (een oude vorm van het werkwoord rijden, die mogelijk vooral op ‘paardrijden’ slaat) en het woord 'voorde' (een doorwaadbare plek in een rivier). Oorspronkelijk zou op de plaats waar later Ruddervoorde ontstond, waarschijnlijk dus een plek zijn geweest waar men te paard een rivier kon oversteken. Ruddervoorde is een dorp en een deelgemeente van Oostkamp. Ruddervoorde telt anno 2022 circa 6000. Het dorp ligt in de provincie West-Vlaanderen. Ruddervoorde is onder meer de geboorteplaats van de befaamde coureur Leon Vandaele (1933-2000). Deze klassiekerspecialist won Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem en Parijs-Brussel.

Historie veldrit Ruddervoorde

De veldrit van Ruddervoorde wordt georganiseerd sinds 1988. In de beginjaren was dit een kleine veldrit, een zogenaamde 'b-cross'. In 1992 kreeg deze wedstrijd de status van 'a-cross'. Midden jaren negentig kreeg deze veldrit steeds meer prestige en kwamen er steeds meer vooraanstaande profs op de startlijst van de cyclocross van Ruddervoorde. In 1995 werd de wedstrijd bijvoorbeeld gewonnen door de toenmalige wereldtopper Paul Herygers.

De cross van Ruddervoorde beleefde in 1998 een grote promotie: dat jaar werd het een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Anno 2018 is het nog steeds een onderdeel van dit prestigieuze klassement. Jarenlang was het de vaste openingswedstrijd van de Superprestige, maar die rol is sinds 2014 overgenomen door de cyclocross van Gieten.

Hoe ziet voorafgaand aan de Cyclocross Ruddervoorde 2022 de erelijst van deze veldrit eruit? Veruit de meeste zeges in de Cyclocross Ruddervoorde werden door Belgen behaald. Vijf maal werd de internationale profveldrit van Ruddervoorde door een niet-Belg gewonnen. De eerste die daarin slaagde was de Nederlander Richard Groenendaal in 2000. De tweede was de Tsjech Zdenek Stybar in 2010. Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2016, 2017 en 2018. De recordhouder qua aantal zeges in de Cyclocross Ruddervoorde is de Belg Sven Nys. Maar liefst tien maal won de 'Kannibaal van Baal' deze cyclocross. Recente winnaars van de veldrit van Ruddervoorde waren Klaas Vantornout (2013), Tom Meeusen (2014), Kevin Pauwels (2015), Mathieu van der Poel (2016, 2017, 2018 en 2019) en Eli Iserbyt (2020 en 2021).

Superprestige Veldrijden

De Cyclocross Ruddervoorde is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. Er tellen acht crossen mee voor dit klassement. De openingswedstrijd van dit Superprestige-seizoen was de cross in Gieten in oktober. Dit regelmatigheidsklassement wordt in februari afgesloten met de veldrit van Middelkerke. Het bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige. Zij zenden daarom ook alle wedstrijden van de Superprestige Veldrijden live uit op tv en per livestream. Daarnaast worden de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross echter ook door diverse andere omroepen live op tv en online via een livestream uitgezonden.

Parcours Cyclocross Ruddervoorde: locatie

De start en de finish van de veldrit van Ruddervoorde zijn te vinden aan de Vrijgeweidestraat, in de gemeente Oostkamp. Zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van die straat bevinden zich ingangen. Het parcours bevindt zich in Baliebrugge (een dorp in de deelgemeente Ruddervoorde, wat een onderdeel is van de gemeente Oostkamp). Dit ligt ten westen van het dorp Ruddervoorde en ten oosten van de stad Torhout.

Veldrit Ruddervoorde live op tv: welke zender?

België: Live op tv bij Telenet en Proximus

Zoals alle veldritten van de Superprestige Veldrijden wordt ook de Cyclocross Ruddervoorde live op tv uitgezonden. De live-uitzendrechten zijn in handen van Telenet (Play Sports en Playtime) en Proximus.

Nederland: EurosportNL, heren live op tv, dames live online

In Nederland zijn de live uitzendrechten (tv en livestream) van de veldrit van Ruddervoorde in handen van Eurosport NL. Doorgaans zenden zij deze cross live op tv uit; als de sportkalender op die dag erg druk is, zenden ze soms echter alleen de herenwedstrijd live uit. Bij deze veldrit van de Superprestige zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live online te zien via een livestream van de Eurosport Player.

Live op tv bij Ziggo Sport? Neen, de veldrit van Ruddervoorde niet meer live bij hen

Enige jaren had Ziggo Sport Totaal de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Superprestige Cyclocross. Zij zonden de veldritten vaak live op tv uit bij hun abonneezenders. Met ingang van het seizoen 2020-2021 hebben zij echter niet meer de tv-uitzendrechten. Ook in de daaropvolgende twee seizoenen zijn de uitzendrechten in handen van andere partijen. De cross wordt door hen in 2022, 2023 en 2024 dus niet live door hen uitgezonden.

Sporza: niet live, altijd wel samenvatting

De Cyclocross Ruddervoorde behoorde in sommige jaren tot het beperkte aantal Superprestigewedstrijden dat door Sporza live (tv en livestream) werd uitgezonden. Dat is echter meestal niet het geval. Sporza zendt wel een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Cyclocross Ruddervoorde.

Livestream Cyclocross Ruddervoorde

De Cyclocross van Ruddervoorde wordt via een livestream op het internet uitgezonden. Met zo'n livestream is de veldrit van Ruddervoorde dus live op een computer of smartphone te volgen. Er zijn diverse aanbieders van zo'n officiële livestream.

Livestream Cyclocross Ruddervoorde bij Telenet Plays Sports

Er wordt een livestream voor de Cyclocross Ruddervoorde beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. De livestream van de veldrit van Ruddervoorde begint bij Telenet Play Sports tegelijk met hun live tv-uitzending.

Om deze officiële livestream van de Superprestige Cyclocross Ruddervoorde bij Telenet Play Sports te volgen, dient men wel een abonnement bij Play Sports te hebben. De livestream van de Cyclocross Ruddervoorde bevindt zich op de website van Play Sports, voor hun tv-klanten. Zij kunnen op die site inloggen om deze livestream van de Superprestige Cyclocross te bekijken. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal abonnement op de Play Sports Go App te nemen, waarmee men hun uitzendingen dus niet op tv niet, maar alleen per livestream kan bekijken. Elke livestream op die app kan men in de hele Europese Unie bekijken. Dat geldt dus ook voor de livestream van deze cross. Het is ook mogelijk om een dagpas bij hen te kopen, waarmee men één etmaal elke livestream van hen kan bekijken. Eveneens is het mogelijk om een weekend lang elke livestream bij hen te bekijken, door een weekendpas te kopen. Behalve cyclocross zenden zij onder meer ook formule 1, voetbal, motorcross en hockey via hun livestream uit.

Livestream Eurosport

De Superprestige Cyclocross Ruddervoorde is via een livestream van Eurosport te bekijken. Hun livestream van de dameswedstrijd begint om 13u30. Hun livestream van de herenwedstrijd van de Superprestige Cyclocross Ruddervoorde begint om 15u00. Om hun livestream van het veldrijden op de Eurosport Player te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Ook de andere manches van de Superprestige Veldrijden zijn via de livestream bij hen te bekijken. De stream is wel geo-retricted en niet in alle landen te bekijken. Voor de Nederlandse abonnees is deze livestream sowieso wel beschikbaar.

Sporza? Geen livestream bij deze veldrit

In 2017 werd de Cyclocross Ruddervoorde nog live uitgezonden door Sporza op tv en had deze omroep ook een gratis livestream van deze veldrit. (Die gratis livestream bij de cyclocross Ruddervoorde was overigens wel geo-restricted: men kon de stream alleen in België bekijken.) Bij veel andere edities heeft Sporza echter niet de live-uitzendrechten en wordt deze cross dus ook niet live door hen per livestream of op tv uitgezonden.

Internationale livestream FloBikes? Neen, niet bij de Cyclocross Ruddervoorde

Naast de bovengenoemde officiële livestreams voor België en Nederland, was er bij een voorgaande editie (in 2018) ook een officiële internationale (Noord-Amerikaanse) livestream van de Cyclocross Ruddervoorde. Deze Engelstalige livestream van de veldrit van Ruddervoorde werd geproduceerd door het bedrijf FloBikes. Zij focusten zich met deze livestream vooral op veldritliefhebbers uit de Verenigde Staten en Canada. In 2022 en 2023 bieden zij echter niet meer een livestream aan van deze cyclocross. Was de stream van Flobkies in 2018 een gratis livestream van de Cyclocross Ruddervoorde? Evenmin als de voorgenoemde officiële streams was ook dit niet een gratis livestream. De livestream die FloBikes op zondag 28 oktober 2018 aanbood bij de veldrit van Ruddervoorde, was alleen maar te bekijken door betalende abonnees van deze dienst. FloBikes biedt ook veel andere profwielerwedstrijden (wegkoersen en veldritten) per livestream uit. Behalve grote crossen zendt men ook wat kleinere profcrossen (zoals de Ethias Crossen) via een livestream uit. Ook grote Europese wegklassiekers en rittenkoersen op de weg zijn bij hen op een livestream te volgen. Daarbij dient echter wel te worden aangetekend, dat hun livestream dikwijls geo-restricted is. Met name bij veel wegwedstrijden is hun livestream slechts beperkt tot Canada. (Voor andere landen is die livestream van die Europese wegkoersen dan geo-blocked, oftewel geblokkeerd.) FloBikes is dus een bedrijf dat zich qua abonnementen vooral op wielerfans in Noord-Amerika richt. Voor Europese wielerfans die een dienst zoeken waarmee zij per livestream naar wegwielrennen en cyclocross kunnen kijken, is deze dienst (vanwege de vele geo-restricties) beslist niet de ideale optie. FloBikes is overigens een onderdeel van FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream uitzendt.

Livestream Go App (EU)

Is deze Superprestige Cyclocross ook te bekijken via een livestream op de Go App (online tv)? Ja, de herenwedstrijd is live bij hen te zien. Via die app kan men namelijk geheel legaal per stream naar de live-uitzendingen van EurosportNL kijken. De dameswedstrijd wordt helaas niet live uitgezonden op zenders die per livestream op die app van Ziggo te bekijken zijn. Wel kunnen de Ziggo-klanten via een stream op die app kijken naar de uitgebreide samenvattingen van Eurosport en Sporza. Elke stream die men op die app kan ontvangen, kan men niet alleen in Nederland bekijken, maar in alle landen die behoren tot de EU. Buiten de Europese Unie kan men deze app anno 2022 slechts in een beperkt aantal landen (waaronder Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Martinique) gebruiken om per livestream naar televisie te kijken.

Livestream iTV?

De iTV-app is een dienst voor klanten van KPN waarmee zij per livestream naar tv kunnen kijken. Is het ook mogelijk om deze Superprestige Cyclocross per livestream te bekijken op de iTV-app? De uitzending van EurosportNL is per stream live op die app te bekijken. Zijn ook de uitzendingen van Telenet Play Sports en PlayTime op die livestream op die appp te bekijken? Neen, op de zenders die per livestream op die app te bekijken zijn, wordt deze veldrit niet live uitgezonden. Wel zijn bij hen op die app via een stream de samenvattingen van de Superprestige Cyclocross te bekijken die Eurosport en Sporza aanbieden.

Livestream Cyclocross Ruddervoorde GCN

De veldrit van Ruddervoorde is wel live via een stream van GCN (Global Cycling Network). Men dient wel een abonnement op hun app te hebben om die livestream te kunnen bekijken. Hun stream begint tegelijkertijd met die van Eurosport. Indien Eurosport de uitzendrechten van deze cross in 2022, 2023 en 2024 behoudt, dan is deze veldrit automatisch ook live bij GCN te bekijken.

Livestream Cyclocross Ruddervoorde bij Discovery+

De Cyclocross Ruddervoorde is via een livestream te bekijken door Nederlandse abonnees van Discovery+.
© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Tips voor een perfecte loopoutfitTips voor een perfecte loopoutfitHardlopen is een trendy, gezonde, eenvoudige en goedkope manier van bewegen waarbij je heel snel resultaat ziet. Je cond…
Veldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestreamOp het recreatiedomein 'De Schorre' wordt jaarlijks de Cyclocross Boom verreden. Deze cross is een onderdeel van de Tele…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Ruddervoorde
  • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
  • http://sporza.be/cm/sporza/tv
  • http://www.cyclocrossruddervoorde.be/site2015/programma.php
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 11-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.