Veldrit: Koppenbergcross live op tv en livestream

Veldrit: Koppenbergcross live op tv en livestream De Koppenbergcross is een veldrit die jaarlijks plaatsvindt in het dorp Melden (België), vlakbij Oudenaarde. Het parcours bevindt zich op en rond de befaamde Koppenberg. Een bijnaam van deze cyclocross is de Allerheiligencross. Deze veldrit is live op tv te zien. Ook wordt de Koppenbergcross via een livestream online uitgezonden.

Koppenbergcross: erelijst

De eerste editie van deze Oost-Vlaamse veldrit werd verreden in 1988. In de begintijd was het nog geen erg prominente of prestigieuze wedstrijd. In de loop der jaren is de cross echter uitgegroeid tot één van de mooiste klassiekers van het Vlaamse veldrijden. Hoe ziet de erelijst van deze Vlaamse wedstrijd eruit, voorafgaand aan de Koppenbergcross 2022? De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. In de jaren negentig werd de wedstrijd drie maal gewonnen door Peter van den Abeele. Rond het jaar 2000 groeide de prestige van deze wedstrijd, mede doordat in die periode sowieso het regelmatigheidsklassement GVA Trofee, waartoe deze cross behoorde, een grote groei meemaakte qua prestige, financiën en media-aandacht. (De GVA Trofee was de voorloper van de Bpost Bank Trofee, de DVV Trofee en de X20 Trofee).

In 1999 en 2000 won Mario de Clercq de Koppenbergcross. In 2001 pakte Sven Nys voor het eerst de zege in deze Oudenaardse veldrit. In de daaropvolgende jaren zou Sven Nys uitgroeien tot de onbetwiste 'Koning van de Koppenberg'. Hij won deze cross maar liefst negen keer. Richard Groenendaal was de eerste Nederlander die deze wedstrijd won. Hij zegevierde in 2002. Mathieu van der Poel was in 2017 de tweede Nederlander die deze zware klautercross won. Behalve deze twee Nederlanders was er slechts één andere niet-Belg die deze cross ooit heeft gewonnen: de Tsjech Pavel Camrda in 1992. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst eruit? Recente winnaars van de Koppenbergcross zijn onder meer de Belgen Tom Meeusen (2013), Wout van Aert (2014, 2015 en 2016), Mathieu van der Poel (2017), Toon Aerts (2018) en Eli Iserbyt (2019, 2020 en 2021).

1 november: Allerheiligen

De Koppenbergcross wordt meestal op 1 november verreden. In 1999 heeft de organisatie voor deze vaste datum gekozen. In België en veel andere katholieke landen is 1 november altijd een vrije dag, omdat op deze datum het katholieke feest Allerheiligen wordt gevierd. Op deze dag worden de heiligen en alle andere katholieke martelaren geëerd. Vanwege deze datum wordt de veldrit in Oudenaarde ook wel de 'Allerheiligencross' of de 'Allerheiligenveldrit' genoemd.

In 2020 niet op 1 november, wel in 2022, 2023 en 2024

In 2020 werd deze cross voor het eerst niet op 1 november verreden. Waarom niet? Dat komt doordat de datum zondag 1 november door de UCI was gereserveerd voor een wereldbekercross. Op die datum zou in dat jaar de Vlaamse Druivencross Overijse verreden worden, die in dit seizoen voor het eerst sinds jaren een onderdeel is van de UCI World Cup Cyclocross. Vanwege de coronacrisis ging die veldrit van Overijse op 1 november echter niet door. De kalender van de wereldbeker veldrijden is als gevolg van de coronacrisis helemaal herzien, zodat de veldrit van Overijse in dat seizoen pas in januari 2021 verreden. In Het daaropvolgende seizoen werd de veldrit op de Koppenberg wel weer op 1 november verreden. Bij de Koppenbergcross 2022, 2023 en 2024 heeft men ook in de planning om deze cyclocross weer 'gewoon' op 1 november te verrijden. Of dat daadwerkelijk ieder jaar lukt, is echter afhankelijk van de kalendermakers van de UCI.

Trofee Veldrijden

De Koppenbergcross is de openingsveldrit veldrit van de X20 Trofee Veldrijden sowieso nog in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025. Dit regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht veldritten. Alle veldritten van deze wedstrijdreeks worden live op tv en online via een livestream uitgezonden door Sporza (VRT). In het verleden heette dit klassement de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Het is een klassement op basis van tijd (net als bijvoorbeeld een rittenkoers in het wegwielrennen) en niet op basis van punten (zoals andere veldritklassementen, bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden).

Locatie Koppenbergcross: parcours bij Oudenaarde

Hoewel men deze cyclocross vaak de 'veldrit van Oudenaarde' noemt, wordt de cross in werkelijkheid in het dorp Melden verreden. Het parcours bevindt zich op en rond de Koppenberg en wordt beschouwd als één van de zwaarste parcoursen van alle Vlaamse profcrossen. Er hebben overigens wel wat veranderingen plaatsgevonden op het parcours; zo is er een nieuwe plek voor de finish. Tot en met 2015 lag de finish meestal aan de Berchemweg. In 2016 lag de finish van de Koppenbergcross op de top van de Koppenberg. Sinds 2017 ligt de eindstreep van deze cross echter op een andere plek in de beklimming van deze heuvel (op ongeveer 200 meter voor de top van de klim).

Live op tv: Koppenbergcross, welke zender en hoe laat?

Live tv-uitzending van de Koppenbergcross bij Sporza

De Koppenbergcross wordt live op tv uitgezonden door Sporza. De live-uitzending van de Koppenbergcross vindt plaats op de Vlaamse publieke zender één. Bij Sporza is eerst de dameswedstrijd live op tv te zien en vervolgens de herenwedstrijd. Ook alle andere wedstrijden die meetellen voor de X2O Trofee Veldrijden worden live op tv uitgezonden door Sporza.

Koppenbergcross ook live op Eurosport NL

Eurosport Nederland heeft ook de live-uitzendrechten van de Koppenbergcross. Zij zenden deze veldrit live uit op hun hoofdnet Eurosport 1. Hun live-uitzending begint met de dameswedstrijd. Daarna is de herenwedstrijd live te zien.

Eurosport heeft in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 veel live-uitzendrechten van veldritten (tv en stream). Ze zenden die veldritten echter niet allemaal live op tv uit. Of zij een cross wel of niet uitzenden is afhankelijk van de rest van hun tv-programmering op de wedstrijddag. Indien er in die periode andere grote sportevenementen bezig zijn waarvan Eurosport de uitzendrechten heeft, dan verkiezen ze vaak live-uitzendingen van die andere evenementen boven bijvoorbeeld de veldrit van Oudenaarde. Wel verzorgt Eurosport NL jaarlijks een livestream.

De Koppenbergcross niet meer live op tv bij Ziggo Sport Totaal

Enige jaren zond het Nederlandse Ziggo Sport Totaal deze veldrit ook live op tv uit. In 2022 en 2023 zenden zij de Koppenbergcross Oudenaarde echter niet live op tv uit (en ook niet meer live online), aangezien in die periode in principe Eurosport de uitzendrechten heeft voor Nederland. Er zijn ook geen grote plannen bij Ziggo om in 2024 of in 2025 de veldritten van de Trofee wel weer live op tv (of online via een stream) te gaan uitzenden.

Livestream Koppenbergcross

Livestream Koppenbergcross bij Sporza

Er wordt livestream van deze veldrit beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met zo'n livestream is de Koppenbergcross Oudenaarde op het internet te volgen. Via die livestream kan men online de live tv-uitzending van de Koppenbergcross live bekijken op bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Deze livestream van Sporza bij de Koppenbergcross Oudenaarde is echter wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men de officiële livestream van Sporza van deze veldrit alleen in België mag bekijken. Het is een gratis livestream. De livestream van de veldrit van Oudenaarde is ook te vinden op de Sporza App.

Livestream Koppenbergcross bij Eurosport

Ook is de Koppenbergcross te zien via een livestream van Eurosport. Eerst is op die livestream de dameswedstrijd te zien. Daarna is op hun livestream de herenwedstrijd van de cyclocross van Oudenaarde te bekijken. Hun livestream van de Koppenbergcross bevinden zich op de Eurosport App. Men dient een abonnement op die app te hebben om hierop een livestream van de Koppenbergcross te kunnen bekijken.

Livestream Koppenbergcross via Go App (hele EU)

De Koppenbergcross kan men per livestream op de Go App (online tv) kijken. Via die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken. Elke livestream in die app is in de hele EU te bekijken. Zo kunnen dus ook Nederlanders geheel legaal per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Tot de zenders op die app behoort namelijk ook VRT één. De Go App is een dienst die klanten van Ziggo kunnen gebruiken. Zij hoeven hiervoor niets te betalen, voor hen is dit dus in de praktijk een soort 'gratis livestream' van de Koppenbergcross. Met die app kan men niet alleen per livestream naar deze tv-zenders kijken, maar kan men ook een week lang elke uitzending via een stream terugkijken. De livestream van Eurosport is bij sommige edities overigens niet via de Go App bij deze cross te bekijken, aangezien die sportomroep deze veldrit alleen online live uitzendt (via hun Player App) en niet live op televisie.

Geen livestream Koppenbergcross bij Ziggo Sport Totaal

Voor kijkers in Nederland was er enige jaren een livestream van de Koppenbergcross Oudenaarde beschikbaar van Ziggo Sport Totaal. Die officiële Nederlandse livestream van deze veldrit bevond zich op hun Ziggo Sport Totaal Go App. Bij de Koppenberg 2022, 2023 en 2024 bieden zij echter geen livestream aan van deze cyclocross.

Livestream iTV-app veldrit Oudenaarde (Koppenbergcross)

Het is mogelijk om deze Kopenbergcross per livestream te bekijken via de iTV-app. Met die app kan men als klant van KPN per livestream naar tv kijken. Zo kan men dus per livestream naar de zender VRT één kijken. Net als bij de Go App kan men de iTV-app in de hele EU gebruiken om per livestream naar tv te kijken.

Livestream Koppenbergcross bij GCN

Er wordt ook een live-uitzending van deze cyclocross in Oudenaarde via een stream verzorgd door het Global Cycling Network. Deze stream is alleen live te bekijken door abonnees van die app. Op hun livestream is zowel de heren- als de dameswedstrijd van deze cyclocross van Oudenaarde te bekijken.

Livestream Koppenbergcross bij Discovery+

Deze veldrit is met ingang van 2022 voor Nederlandse abonnees te zien bij Discovery+. Ook de Koppenberg 2023 en in principe ook de edities van 2024 en 2025 zijn op die app per livestream te bekijken.

Internationale livestream Koppenbergcross Oudenaarde bij FloBikes

Bij de Koppenbergcross wordt er een internationale livestream geproduceerd door FloBikes. Dit is een livestream-dienst waarop men een (betaald) abonnement kan nemen. Het is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat ook veel andere grote sportevenementen via een livestream online uitzendt. FloBikes zendt ook veel anderen Vlaamse veldritten via een livestream uit.

Anno 2017 was het nog mogelijk om bij hen gratis een livestream te bekijken van een cross die zij live uitzonden. Zij boden toen onder meer een gratis livestream aan van de Cross Vegas. Sinds 2018 is dat echter niet meer het geval. Wie sindsdien een livestream van een veldrit bij hen wil bekijken (zoals hun Engelstalige stream van de Koppenbergcross), dient hiervoor een abonnement op die dienst te hebben. Naast de Koppenbergcross zendt FloBikes ook alle andere wedstrijden van de DVV Trofee via een livestream uit. De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden en de Wereldbeker zijn meestal ook bij FloBikes via een livestream te zien. Ook de wedstrijden die behoren tot de wedstrijdreeks 'Ethias Crossen' zijn via een livestream voor abonnees van FloBikes te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Veldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom live op tv en livestreamOp het recreatiedomein 'De Schorre' wordt jaarlijks de Cyclocross Boom verreden. Deze cross is een onderdeel van de Tele…
De voorbereiding op een marathon: tipsDe voorbereiding op een marathon: tipsEen marathon (loopwedstrijd van 42,195 kilometer) lopen is een helse opgave en kan je niet zonder een goede voorbereidin…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koppenbergcross
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligen
  • http://www.koppenbergcross.be/sportief.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 24-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.