Parijs-Nice, live op tv en livestream

Parijs-Nice, live op tv en livestream De Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice behoort tot de bekendste rittenkoersen die in het voorjaar worden verreden. Parijs-Nice wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Franse rittenkoers online via een livestream volgen. Op welke zender is Parijs-Nice live te bekijken? Waar is een livestream van Parijs-Nice te vinden. Hoe is de geschiedenis van Parijs-Nice verlopen?

Geschiedenis van Parijs-Nice

Le Petit Journal

Het ontstaan van deze wielerkoers was begin jaren dertig van de twintigste eeuw te danken aan twee kranten: Le Petit Journal (uit Parijs) en zijn zusterkrant Le Petit Nice. Le Petit Journal was een krant met een grote historie binnen de sportwereld. In de 19e eeuw had Le Petit Journal reeds allerlei grote evenementen bedacht, waaronder wielerkoersen, met als doel om het dagblad te promoten.

Parijs-Brest-Parijs

Eén van de bekendste voorbeelden daarvan was Parijs-Brest-Parijs. Deze wielerwedstrijd werd in 1891 voor het eerst georganiseerd door de toenmalige hoofdredacteur van Le Petit Journal: de legendarische journalist Pierre Giffard. Parijs-Brest-Parijs was een monsterlijk zware wedstrijd, het parcours had een afstand van ruim 1200 kilometer. Ter verduidelijking: het was geen rittenkoers. De renners moesten zelf bepalen wanneer zij onderweg zouden rusten en/of slapen. De winnaar van de eerste editie van Parijs-Brest-Parijs deed 71 uur en 22 minuten over deze uitputtingstocht.

Parijs-Brest-Parijs werd door velen indertijd beschouwd als de grootste en zwaarste wegwielerwedstrijd ter wereld. Het grote succes van Parijs-Brest-Parijs was een inspiratiebron voor veel andere kranten, om ook wielerkoersen te gaan organiseren. Het bekendste voorbeeld van die navolging is natuurlijk de krant L'Auto, die in 1903 de eerste editie van de Tour de France ging organiseren.

Parijs-Nice

De jaren negentig van de 19e eeuw was de glorietijd van het dagblad Le Petit Journal. Het had toen een dagelijkse oplage van ruim een miljoen exemplaren. Tijdens de eerste decennia van de 20e eeuw daalde de populariteit van Le Petit Journal. Om deze Parijse krant en zijn zusterkrant in Nice te promoten, besloot men in de jaren dertig dus tot een oude truc: een wielerkoers organiseren. De start van deze nieuwe koers was bij Le Petit Journal in Parijs en de finish was in Nice bij Le Petit Nice. De wielersport was inmiddels al heel wat ‘menselijker’ geworden dan aan het einde van de 19e eeuw en Parijs-Nice werd daarom niet zo’n monsterlijke lijdenstocht als vroeger Parijs-Brest-Parijs, maar een rittenkoers die in (oorspronkelijk zes) etappes was verdeeld.

Zesdaagse op de weg

In 1933 vond de eerste editie van deze wegwielerwedstrijd plaats. In de jaren dertig was het baanwielrennen nog een zeer populaire sport. Eén van de populairste vormen van de baanwielersport was de zesdaagse. De organisatoren van de wegwedstrijd Parijs-Nice kozen er mede daarom voor om hun wedstrijd zes dagen te laten duren en de wedstrijd promoten als een zesdaagse die niet op de baan (piste) maar op de weg werd verreden. Na een paar jaar week men echter reeds af van dat idee van een 'zesdaagse op de weg'. Parijs-Nice werd toen een zevendaagse wedstrijd. Nog weer later groeide de wedstrijd uit tot een achtdaagse koers en die lengte heeft deze wedstrijd sindsdien gehouden. Zowel de openingsrit als de slotrit van deze achtdaagse rittenkoers zijn doorgaans op zondagen. De bekendste bijnaam van Parijs-Nice is overigens: de rit naar de zon.

Concurrentie van de Tirreno

Parijs-Nice groeide uit tot een wielerkoers met veel prestige. Omdat de koers in het voorjaar wordt verreden, was het in de loop der jaren vaak voor klassementsrenners een eerste grote test van het seizoen en was het voor veel klassiekercoureurs een laatste grote voorbereidingswedstrijd voor de klassiekers. De Franse rittenkoers behoort tot de World Tour, de hoogste categorie van de mondiale wielersport. Toch is volgens velen de prestige van deze Franse etappekoers in de loop der jaren wel ingehaald door die van de Italiaanse koers Tirreno-Adriatico, die ongeveer in dezelfde tijd van het jaar wordt verreden. De Tirreno heeft in de 21e eeuw vaak duidelijk een sterker deelnemersveld van Parijs-Nice. In 2020 was die concurrentie van de Tirreno er echter helaas niet, aangezien die koers vanwege het coronavirus is afgelast.

Parcours en rittenschema Parijs-Nice in de loop der jaren

In de oertijd van deze wielerwedstrijd werd bij het samenstellen van het rittenschema zeer letterlijk de naam van de koers gevolgd: de start van de eerste rit was in Parijs en de finish van de slotetappe was in Nice. Later ging men daar wat losser mee om. Om organisatorische (en financiële) redenen is de start van deze koers vaak niet meer in de Franse hoofdstad, maar doorgaans nog wel in een plaats die daar enigszins bij in de buurt ligt. De finish van de slotrit is nog wel vaak in de stad Nice, maar was ook heel vaak op de heuvel Col d'Eze, tussen Nice en Monaco. Deze beklimming was van eind jaren zestig tot midden jaren negentig jaarlijks het decor van een klimtijdrit, waarin beslist werd over de eindzege in deze wielerwedstrijd.

Plek op de kalender?

Deze 'Rit naar de Zon' wordt doorgaans in de eerste helft van maart verreden. Parijs-Nice 2022 gaat bijvoorbeeld van start op 6 maart 2022. Ook de edities van 2023, 2024 en 2025 van deze Franse rittenkoers staan gepland in deze periode.

Erelijst

Wie zijn de succesvolste coureurs uit de lange en rijke historie van deze Franse rittenkoers, voorafgaand aan Parijs-Nice 2022? De recordhouder qua zeges is Sean Kelly met 7 eindoverwinningen. Jacques Anquetil won deze koers vijf keer. Drie keer werd deze Franse wielerwedstrijd gewonnen door Laurent Jalabert, Joop Zoetemelk en Eddy Merckx.

Deelnemers: startlijst Parijs-Nice

Welke teams staan op de startlijst van Parijs-Nice? Alle World Tour Teams hebben bij deze Franse rittenkoers automatisch startrecht. Daarnaast worden er wildcards uitgedeeld aan diverse (met name Franse) ProContinentale teams. Elke ploeg mag van start gaan met een selectie van zeven deelnemers.

Parijs-Nice live op tv, welke zender? Sporza en Eurosport

Live op Sporza

De etappes van deze Franse rittenkoers zijn 's middags live op tv te volgen dankzij onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en Eurosport. De uitzendingen van Sporza vinden plaats op de Vlaamse zender één. De openingsrit is een onderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending van 'Sporza op Zondag.

Eurosport zendt Parijs-Nice ook op tv uit

Ook Eurosport zendt Parijs-Nice live op tv uit. Eurosport heeft echter ook de uitzendrechten van Tirreno-Adriatico, de Italiaanse rittenkoers die oorspronkelijk grotendeels tegelijkertijd met Parijs-Nice verreden wordt. Eurosport kiest er doorgaans voor om zich qua live-uitzendingen op tv meer op de Tirreno dan op Parijs-Nice te focussen.

Studio Sport: in de weekends deels live, doordeweeks samenvattingen

De Nederlandse publieke omroep NOS besteedt ook aandacht aan Parijs-Nice op tv. Zij zenden elke dag een samenvatting van de etappe uit in hun sportjournaals. Daarnaast zenden ze live delen van de etappes uit die in de weekends worden verreden (als onderdeel van hun reguliere sportuitzendingen op de zaterdag- en zondagmiddag). Deze live tv-uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoeveel men bij de NOS exact uitzendt van deze etappes is mede afhankelijk van het verloop van andere grote sportevenementen op die dag. De doordeweekse ritten zijn niet live op televisie te zien bij de NOS.

Livestream Parijs-Nice

Livestream Parijs-Nice bij Sporza

Elke etappe van Parijs-Nice wordt uitgezonden via een livestream door Sporza (VRT). Men kan met zo'n livestream naar Parijs-Nice kijken op een computer, smartphone, laptop of tablet. Die livestream bevindt zich op elke middag tijdens deze rittenkoers op de site van Sporza in de rubriek 'Nu Live'. Ook vindt men tijdens elke etappe die livestream in het submenu 'wielrennen'. De livestream van Sporza is bij deze Franse rittenkoers geheel gratis. De livestream van Sporza is echter officieel wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men hem buiten België niet kan bekijken. De begintijdstippen van de gratis livestream van Sporza zijn doorgaans hetzelfde als de begintijdstippen van de live tv-uitzendingen. De livestream is overigens ook te gebruiken via de Sporza-app. De gratis livestream op die app is geoptimaliseerd voor het gebruik op een smartphone.

Livestream Parijs-Nice van Eurosport

Ook kan men een via livestream van Eurosport naar Parijs-Nice kijken. Daarop zijn alle etappes van deze Franse rittenkoers live te zien. Hun livestream is op elke wedstrijddag te vinden op de Eurosport Player App. Dit is geen gratis stream (in tegenstelling tot de livestreams van Sporza en de NPO). Men dient een abonnement op de Eurosport Player te hebben om deze livestream te kunnen bekijken. Zo'n livestream van die sportzender is op die app in de hele EU te gebruiken. Eurosport noemt zichzelf online 'The Home Of Cycling'. Op die Eurosport Player zijn in de loop van het seizoen extreem veel wielerwedstrijden per livestream te bekijken. Bij diverse koersen, waaronder de Giro d'Italia, Tirreno Adriatico en diverse Italiaanse semiklassiekers, is Eurosport de aanbieder van de enige officiële livestream voor kijkers in Nederland en België. Ook is Eurosport de enige aanbieder van een integrale livestream van elke etappe in de Tour. Waar Sporza en de NOS zowel hun live tv-uitzending als hun livestream vaak pas 's middags rond 14u10 laten beginnen in de Tour, kan men bij Eurosport elke etappe van start tot finish op de livestream van hun Player App bekijken.

Livestream Parijs-Nice via de Go App

Men kan Parijs-Nice ook per livestream via de Go App (online tv) bekijken. Dit is een dienst waarmee men per livestream tv kan kijken. Hiermee kan men dus ook in maart per livestream naar de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport kijken. Deze livestream-app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Zij hoeven er niets voor bij te betalen om via die app per stream naar tv te kijken; voor hen is dit in de praktijk dus een gratis stream van Parijs-Nice. Zo'n livestream van de Go App is anno 2022 beschikbaar in de gehele EU. Via die app kan men niet alleen via de livestream elke etappe van 'De Rit Naar De Zon' live bekijken, maar kan men ook een week lang elke etappe via een stream terugkijken.

Livestream NPO

De Nederlandse publieke omroep NOS heeft ook online een livestream van Parijs-Nice. Dit is een gratis stream. Deze gratis livestream van Parijs-Nice is te vinden op de website van de NOS. De gratis stream bevindt zich daar op welke wedstrijddag in de rubriek 'Sport'. Hun gratis livestream is overigens geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in Nederland naar de stream op de website van NOS Studio Sport kan kijken. Hun gratis livestream is ook te bekijken op de NOS-app, die geoptimaliseerd is voor mensen die op een smartphone per livestream naar de live-uitzendingen willen kijken. Op die app kan men de livestream van Parijs-Nice anno 2022 overigens wel in andere EU-landen bekijken.

Livestream Parijs-Nice via FloBikes? Canada only

Parijs-Nice wordt ook uitgezonden via een livestream van FloBikes. Deze stream is echter geo-restricted: alleen abonnees uit Canada mogen hun livestream van Parijs-Nice bekijken.

Livestream Parijs-Nice via NLZIET?

Is het ook mogelijk om naar Parijs-Nice te kijken via een livestream van NLZIET? Grotendeels is dat niet het geval. Alleen de live tv-uitzendingen van de NOS zijn per livestream op die app te bekijken. (Dus de live-uitzendingen in de weekends, niet de doordeweekse etappes.) Eurosport en de VRT (Sporza) zijn geen onderdeel van dit mediaplatform en hun live-uitzendingen zijn dus ook niet via de livestream op die app te bekijken. Bij NLZIET kan men alleen via een livestream kijken naar tv-uitzendingen van de NPO, Talpa en RTL Nederland. Zo'n livestream van NLZIET is in de hele EU te gebruiken.

Livestream NPO Start

Is deze wielerwedstrijd ook middels een livestream van NPO Start te bekijken? Net als bij NLZIET zijn ook hier alleen de etappes uit de weekends livestream te bekijken. Het voordeel van NPO Start is wel dat dit een gratis livestream is. De livestream op hun website van de live tv-uitzendingen van deze wielerwedstrijd is wel geo-restricted.

Livestream GCN

De 'Rit naar de Zon' is op een livestream te bekijken middels de GCN-app. Om hun livestream van de 'Rit naar de Zon' te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op die applicatie te hebben.

Livestream Parijs-Nicebij Discovery+

Nederlandse abonnees van Discovery+ hebben in 2022, 2023 en 2024 de mogelijkheid om daarop deze Franse koers per livestream te bekijken. Bij Discovery+ werkt men voor die stream samen met Eurosport.

Livestream Parijs-Nice via iTV-app

Voor klanten van KPN is het ook mogelijk om deze Franse rittenkoers in maart via een livestream op de iTV-app te volgen. Om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op het abonnement 'Interactieve Tv' bij KPN. Men kan dan per livestream een groot aantal tv-zenders op die app bekijken, waaronder Sporza en Eurosport. De app van KPN is geoptimaliseerd voor het kijken naar televisieprogramma's via een livestream op een smartphone (of tablet).

Livestream Parijs-Nice via Interactieve Tv

Klanten van de KPN die deze Franse rittenkoers via een livestream op bijvoorbeeld een laptop of desktop computer willen volgen, hebben hiervoor een andere optie. Zij kunnen inloggen op de KPN-website 'Interactieve Tv' en daarop dan per livestream naar de live tv-uitzendingen kijken. Elke livestream (zowel op Interactieve Tv als op de iTV-app) is door klanten van de KPN te bekijken in elk land van de EU.

Livestream Canal Digitaal

Ook klanten van Canal Digitaal hebben de mogelijkheid om via een livestream naar tv-zenders te kijken. Onder de zenders die zij via een livestream kunnen zien, behoren ook zenders waarop deze Franse rittenkoers live kan worden bekijken. Bij hen is elke livestream eveneens in de hele EU te gebruiken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Tirreno-Adriatico, live op tv en livestreamTirreno-Adriatico, live op tv en livestreamDe Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico is een onderdeel van de UCI World Tour. Tirreno-Adriatico wordt live op tv u…
Veldrit: Kermiscross ArdooieVeldrit: Kermiscross ArdooieDe Cyclocross van Ardooie (België) staat jaarlijks in oktober op de kalender. Deze veldrit wordt doorgaans in de kermisp…
Bronnen en referenties
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2714/paris---nice.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Petit_Journal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Nice_2015
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/voorloopfiche.php?wedstrijdvoorloopid=939
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.