Nederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verleden
De ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen gereden worden. Naast de Ronde van Spanje zijn dit de Ronde van Frankrijk (beter bekend als de Tour de France) en de Ronde van Italië (Giro d’Italia). De 'Vuelta' duurt 23 dagen en wordt ieder jaar tegen het einde van de zomer gereden. Al vanaf 1935 doorkruisen de wielrenners tijdens deze ronde diverse regio's in Spanje. Maar hoe zit het met de Nederlandse wielersuccessen tijdens deze ronde?
Inhoud
Etappezeges
Voorheen bestonden er twee internationale competities namelijk ‘de Historische kalender’ en de ‘UCI ProTour’. In 2011 worden de twee competities samengevoegd en sindsdien behoort de ‘Vuelta’ tot de UCI World Tour wielercompetitie. In deze competitie zijn alle belangrijke wielerkoersen opgenomen. In 2008 werd de
Vuelta echter pas toegevoegd aan de
Historische kalender, terwijl de ronde al vanaf 1935 wordt gereden!
Als je in de wielergeschiedenis van de
Vuelta duikt kom je tot de conclusie dat Nederland al aardig wat etappezeges op zijn naam heeft staan. In september 2015 staat de teller op 107 zeges, een indrukwekkende staat van dienst. Alleen Spanje, België, Italië en Frankrijk hebben meer etappezeges op hun naam geschreven. De Nederlander die de meeste etappes won is Gerben Karstens. Hij won in zijn gehele wielercarrière maar liefst veertien etappes van de
Vuelta. In de
Vuelta van 1967 won hij vier keer een etappe. Andere renners die in hun carrière meerdere etappes in de Ronde van Spanje op hun naam schreven zijn Mathieu Hermans (die tien keer een etappe won) en Jean-Paul van Poppel (die negen keer als eerste over de eindstreep kwam). Overigens gaat de zoon van Jean-Paul van Poppel, Danny, in de Vuelta van 2015 zijn vader achterna. Hij weet op 22-jarige leeftijd een etappe op zijn naam te schrijven. Naast Hermans en van Poppel zijn er nog tientallen Nederlandse renners die één of meerdere etappes in de Vuelta wonnen.
Eindzeges
Jan Janssen
Naast de ruim honderd etappezeges heeft Nederland ook twee eindzeges in de Ronde van Spanje op zijn naam staan. In 1967 wint Jan Janssen op 27-jarige leeftijd als eerste Nederlander ooit de Vuelta en schrijft historie in de wielergeschiedenis. Het jaar erop schrijft Janssen wederom geschiedenis, hij wint namelijk als eerste Nederlander de Tour de France. Hij behaalt in zijn wielercarrière nog vele zeges, maar besluit in 1972 na een kleine tien jaar als professioneel wielrenner een punt te zetten achter zijn sportieve loopbaan.
Joop Zoetemelk
In 1979 wordt de tweede Nederlandse eindzege behaald. Ditmaal gaat wielerlegende Joop Zoetemelk er met de winst vandoor. Evenals Janssen wint Zoetemelk het jaar wat hierop volgt ook de Tour de France. Hij nam maar liefst zestien keer deel aan de Ronde van Frankrijk en reed deze alle keren uit. Overigens werd Zoetemelk in de Tour de France van 1977 en 1979 positief bevonden op het gebruik van doping. Beschuldigingen die hier in de jaren hierna op volgden hebben hem mentaal genekt. Later is gebleken dat deze beschuldigingen onterecht waren. In 1987 zet Joop Zoetemelk een punt achter zijn wielercarrière.
Meest succesvolle Vuelta?
De afgelopen jaren is er opnieuw veel Nederlands succes geboekt in de Ronde van Spanje. In 2009 wint Lars Boom een etappe en in 2011 doet Bauke Mollema het erg goed in de Vuelta. Hij rijdt een tijdje in de leiderstrui, maar moet deze helaas weer inleveren. Wel pakt Mollema de eindwinst op het puntenklassement. In 2013 wint Bauke Mollema voor het eerst een etappe in de Vuelta. De Vuelta van 2015 blijkt echter de meest succesvolle te zijn sinds 1997. Er zijn maar liefst drie jonge renners die alle drie een ritzege pakken: Bert-Jan Lindeman, Danny van Poppel en Tom Dumoulin. Dumoulin wint zelfs twee keer een etappe en pakt daarmee de rode leiderstrui en flinke kans op winst van het eindklassement. Helaas moet Tom een dag voor de laatste etappe zijn leiderstrui inleveren en eindigt uiteindelijk als zesde in het eindklassement. Met deze overwinningen lijkt de Vuelta van 2015 één van de succesvolste uit de Nederlandse wielergeschiedenis te zijn.
Een nieuwe generatie Nederlandse renners
Vanaf 2015 lijkt er een nieuwe generatie succesvolle Nederlandse renners opgestaan. In 2016 rijdt vooral de Nederlander
Robert Gesink een succesvolle Vuelta. Gesink kiest vaak voor de aanval en zit daardoor vaak mee in ontsnappingen, maar rijdt niet zozeer voor een goed klassement. Gesink gaat voor een etappeoverwinning. Dit doel weet hij dan ook te bereiken. Hij weet de koninginnenrit met aankomst op de Col d'Aubisque te winnen. In 2017 kiest Gesink ervoor de Tour de France te rijden om zijn etappezege te kunnen evenaren. Een valpartij maakt echter een einde aan zijn wielerseizoen en hij zal dan ook niet van start gaan in de Vuelta van 2017.
Vuelta 2017
In 2017 doen er echter wel een aantal andere Nederlandse kanshebbers mee aan de Vuelta. Zo is de Vuelta een belangrijk doel van Steven Kruijswijk die tijdens deze ronde als kopman van Team LottoNL-Jumbo fungeert. Kruijswijk eindigt als negende in het eindklassement. Ook Team Sunweb heeft een Nederlander als kopman aangesteld, namelijk Wilco Kelderman. Lange tijd staat Kelderman in het klassement virtueel op het podium. In de voorlaatste etappe raakt hij die plek echter kwijt aan Ilnur Zakarin. Wilco Kelderman eindigt uiteindelijk als vierde in het algemeen klassement, wat ook zeker als zeer succesvol aangemerkt kan worden.
Vuelta 2018
Aan de start van de Vuelta van 2018 staan wederom een aantal Nederlandse kanshebbers. Wilco Kelderman zal met Team Sunweb gaan rijden voor het algemeen klassement. Hierbij krijgt hij hulp van zijn Nederlandse knechten Mike Teunissen en Martijn Tusveld. Ook Bauke Mollema is van de partij. Mollema zal met zijn team Trek-Segafredo voornamelijk strijden voor etappezeges. In de vijfde etappe grijpt hij net naast de winst. Hij wordt tweede in de sprint. Namens LottoNL-Jumbo staat Steven Kruijswijk aan de start voor een goede positie in het eindklassement en sprinter Danny van Poppel gaat op jacht naar ritzeges. Team LottoNL-Jumbo heeft ook de Nederlanders Tom Leezer, Lars Boom en Bert-Jan Lindeman meegenomen naar Spanje.
In totaal nemen er dertien Nederlandse renners deel aan de Vuelta. Naast bovengenoemde renners zijn dit Jetse Bol (Burgos-BH), Sebastiaan Langeveld (EF Education-Drapac), Dylan van Baarle (Team Sky) en Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). Lammertink moet na de zevende etappe helaas opgeven wegens buikpijn. Van Baarle moet opgeven na de dertiende etappe als hij na afloop in botsing komt met een 'official'. De Nederlanders weten helaas geen etappeoverwinningen te behalen in de Vuelta van 2018. Wel wordt Bauke Mollema na afloop van de ronde verkozen tot strijdlustigste renner van de Vuelta. Ook schrijft Steven Kruijswijk geschiedenis. Hij is de eerste Nederlandse renner ooit die in de drie grote rondes zichzelf in de top vijf weet te rijden. In de Giro d'Italia van 2016 werd hij vierde, in de Tour de France van 2018 werd hij vijfde en in de Vuelta van 2018 eindigde hij als vierde.
Vuelta 2019
In 2019 staan er minder Nederlanders aan de start van de Vuelta dan in 2018. Jetse Bol, Robert Gesink, Brian van Goethem, Lennard Hofstede, Fabio Jakobsen, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Wout Poels en Martijn Tusveld zijn de renners die de Nederlandse eer gaan verdedigen. Steven Kruijswijk stapt echter in de tweede dag van de Vuelta al af met een knieblessure. Brian van Goethem moet in de vijftiende etappe opgeven wegens ziekte. De overige Nederlanders rijden de Vuelta wel uit. Hoewel Wilco Kelderman startte als kopman bij Sunweb waren de verwachtingen niet hoog wegens zijn blessures dit jaar. Toch weet hij een zeer goed klassement te rijden hij eindigt als zevende in het eindklassement en is daarmee de beste Nederland. Ook voor Robert Gesink en Lennard Hofstede is het een succesvolle Vuelta. Hun ploeg Jumbo-Visma wint met Primoz Roglic de Vuelta van 2019. Tot slot zorgt Fabio Jakobsen in de allerlaatste etappe nog voor een Nederlandse ritwinst.