Volta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestream

Volta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestream In het voorjaar wordt de Portugese wielerkoers 'Volta ao Algarve' (Ronde van de Algarve) verreden. In diezelfde periode vindt doorgans ook de Spaanse wielerkoers 'Ruta del Sol - Vuelta a Andalucia' plaats. De Ruta del Sol en de Ronde van de Algarve worden live op tv uitgezonden. Ook zijn deze rittenkoersen online via een livestream te volgen.

Ronde van de Algarve en de Ruta del Sol

De Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) en de Volta ao Algarve (Ronde van de Algarve) zijn doorgaans twee zeer populaire voorbereidingswedstrijden bij zowel de profwielrenners als de wielerfans. Elke middag kijken vele wielerliefhebbers op tv en via de livestream naar deze koersen, om te zien hoe het staat met de vorm van toppers die hieronder deelnemen. Hieronder vindt u info over de live-uitzendingen van deze koersen (tv en livestream), maar ook informatie over de geschiedenis van deze twee wielerwedstrijden.

Historie Ruta del Sol

Op papier is de Vuelta a Andalucia (Ronde van Andalusië) een zeer oude koers. De eerste editie werd namelijk al in 1925 verreden. Na die eerste editie heeft het echter zeer lang geduurd voordat deze koers wederom werd verreden. In 1955 vond pas de tweede Ronde van Andalusië plaats. Daarna is deze rittenkoers wel bijna ieder jaar gehouden. Slechts één keer, in 1978, kon de Ruta del Sol niet doorgaan.

De Ronde van Andalusië (Ruta del Sol) wordt doorgaans aan het begin van het wielerseizoen gehouden. De wedstrijd is daardoor uitgegroeid tot een zeer populaire voorbereidingswedstrijd. Ook veel toprenners uit de lage landen gingen in de loop der jaren van start in deze wedstrijd, om in relatief zonnige omstandigheden competitieritme op te doen voor het nieuwe wielerseizoen.

Afhankelijk van het parcours dat de organisatoren van de Vuelta a Andalucía (Ruta del Sol) hebben uitgetekend, trekt men soms meer klassiekerspecialisten (als er relatief weinig wordt geklommen) en andere keren meer klassementsrenners (als er relatief veel wordt geklommen). Hoe ziet de erelijst van deze rittenkoers eruit? Op de erelijst van deze Ruta del Sol staan klassiekerspecialisten zoals Erik Zabel, Erik Dekker, Edwig van Hooydonck en Oscar Freire, maar eveneens topklimmers zoals Alejandro Valverde en Chris Froome. De recordhouder qua aantal zeges in de Ruta del Sol is Alejandro Valverde, die deze koers vijf keer won: in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

Successen van renners uit de lage landen in de Ruta del Sol

De Vuelta a Andalucia werd negen keer door een Belg gewonnen en zes keer door een Nederlander. Welke Belgen wonnen deze koers? In 1958 was Antoon Houbrecht de eerste Belgische eindwinnaar van deze koers in Andalusië. Jean-Pierre Monsere zegevierde in 1971. George Pintes was in 1973 de derde Belg die de eindzege in deze koers behaalde. Freddy Maertens won deze koers in 1974 en 1975. In 1980 pakte Daniël Willems de zege in het eindklassement van de Ruta del Sol. Edwig van Hooydonck zorgde in 1988 voor de achtste eindzege van een Belg in de Vuelta a Andalucia. Tim Wellens won de Ruta del Sol in 2018.

Welke Nederlanders wonnen de Ronde van Andalusië (Ruta del Sol)? Jan Krekels was in 1973 de eerste Nederlandse eindwinnaar van deze Spaanse rittenkoers. Vervolgens won Gerrie Knetemann deze wedstrijd in Andalusië in 1976. Jos Schipper pakte de eindzege in de Ruta de Sol in 1981. Steven Rooks zegevierde in de 'Ruta' van 1988. Erik Dekker won de Ruta del Sol in 2001 en Joost Posthuma zegevierde in 2009.

Andalusië

Andalusië is de zuidelijkste autonome regio van Spanje. Deze regio heeft circa 8,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio Andalusië is Sevilla. Andere bekend steden zijn Andalusië zijn onder meer Cordoba, Jerez, Almeria, Granada en Malaga. De regio Andalusië wordt beschouwd als de bakermat van onder meer de flamencomuziek en het stierenvechten. Andalusië is ook bekend als de streek waar de alcoholische drank sherry uit afkomstig is. In de regio Andalusië ligt ook de Costa del Sol. Aan deze kust in Andalusië brengen veel gepensioneerde West-Europeanen de winter door.

Historie: Ronde van de Algarve (Volta ao Algarve)

De eerste editie van deze Portugese rittenkoers vond plaats in 1960. De tweede editie was in 1961. Pas in 1977 werd de derde editie verreden van de Ronde van de Algarve. Sindsdien is de 'Volta ao Algarve' een jaarlijkse wedstrijd. Tot en met de editie van 1983 was de Ronde van de Algarve een amateurwedstrijd. Daarna werd het een profkoers. Pas rond het jaar 2000 werd de Ronde van de Algarve een wedstrijd met veel internationaal aanzien. Heel wat wereldtoppers ontdekten in die tijd de Ronde van de Algarve, mede vanwege het weer en het parcours, als een uitstekende voorbereidingswedstrijd. In 2000 won bijvoorbeeld Alex Zülle deze rittenkoers in Portugal. In 2004 reed Lance Armstrong de Ronde van de Algarve als eerste wedstrijd van zijn seizoen. Hij won een rit en droeg even de leiderstrui, maar het algemeen klassement werd dat jaar gewonnen door zijn ploeggenoot Floyd Landis.

Alberto Contador reed deze koers ook dikwijls als voorbereidingswedstrijd. Hij won de Ronde van de Algarve twee keer: in 2009 en 2010. Geraint Thomas won de Ronde van de Algarve in 2015 en 2016. Primoz Roglic won deze Portugese rittenkoers in 2017. Michael Kwiatkowski haalde de eindzege in de Algarve in 2014 en 2018. In 2019 won Pogacar de Volta ao Algarve. Dit was zijn grote doorbraak.

Plek op de kalender

Vaak worden deze koersen in dezelfde periode verreden. In 2021 werden beide koersen vanwege de coronacrisis echter op andere data verreden. In de daaropvolgende jaren beginnen en eindigen ze wel weer op dezelfde dag.

Live op tv, welke zender? Eurosport

De Ronde van de Algarve en de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) worden live uitgezonden door Eurosport. Omdat ze vaak in dezelfde periode worden verreden, plant men het vaak zo dat de Spaanse koers relatief vroeg in de middag finish en de Portugese koers pas in de namiddag. De wielerfans kunnen dan dus eerst live naar de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) kijken en daarna naar de Ronde van de Algarve. Op welke zender van Eurosport zijn deze koersen te zien? Meestal worden ze live uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1. Als er echter een ander groot sportevenement is, zoals de Olympische Winterspelen, waarvan deze sportomroep ook de live-uitzendrechten heeft, dan verhuizen de live-uitzendingen van deze wielerkoersen naar Eurosport 2.

Livestream Ronde van de Algarve en Ruta del Sol (Ronde van Andalusië)

Livestream Eurosport

De Rondes van Andalusië en de Algarve zijn ook live op het internet te volgen met een livestream. Via een livestream van Eurosport kan men live deze rittenkoersen op de computer, smartphone of tablet bekijken. De live-uitzendingen van de koersen volgen elkaar daarbij op tijdens zo'n middag. Na afloop van de Spaanse koers is de finale van de Ronde van de Algarve via zo'n livestream te bekijken. Om zo'n officiële livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die Eurosport Player te nemen. Via die player zijn ook in de rest van het wielerseizoen veel koersen per livestream te bekijken. Zo heeft Eurosport de exclusieve rechten voor Nederland en Vlaanderen voor de livestream van de Giro d'Italia . Behalve topwegwielerwedstrijden, zijn er ook veel baanwielerwedstrijden en veldritten bij hen per livestream op de app te bekijken.

Livestream Go App (hele EU)

De live-uitzendingen van de Ronde van Andalusië en de Ronde van de Algarve zijn doorgaans ook op een livestream via de Go App (online tv) te bekijken. Via deze app kan men namelijk met een livestream naar de standaardzenders van Ziggo kijken, waaronder Eurosport 1, waarop zowel de Portugese rittenkoers als ook de Ronde van Andalusië worden uitgezonden. Men hoeft als abonnee niets bij te betalen om via zo'n livestream naar televisiezenders uit het standaardpakket te kunnen kijken. Bij de edities waarop deze koers echter live op Eurosport 2 te zien is, dient men wel een aanvullend abonnement te hebben om de livestream te kunnen bekijken. Zo'n livestream is voor abonnees van Ziggo niet alleen in Nederland te bekijken. Elke livestream op de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken.

Livestream iTV-app

Deze Portugese en Spaanse rittenkoersen zijn voor klanten van KPN te bekijken via de iTV-app. Deze app heeft voor klanten van KPN die per livestream naar tv willen kijken ongeveer dezelfde mogelijkheden als de Go App voor klanten van Ziggo. Als de koersen op Eurosport 1 live te zien zijn, dan zo'n de livestream voor alle abonnees met een standaardabonnement automatisch te zien. Als de koersen op Eurosport 2 te zien zijn, dan dient men een aanvullend abonnement te hebben om de wedstrijden per livestream via die app te kunnen bekijken. Ook via de iTV-app kan men zo'n livestream (en dus ook de stream van Eurosport waarop deze wielerkoers wordt uitgezonden) in de hele EU bekijken. De iTV-app is vooral bedoeld voor het bekijken van een livestream op een smartphone. Voor klanten van KPN die deze Ronde van Andalusië en Ronde van de Algarve per livestream willen bekijken op een desktop computer, is het praktischer om hiervoor in te loggen op de speciale site voor 'Interactieve Tv' die KPN hiervoor heeft. Via die site kan men eveneens in alle landen van de Europese Unie per livestream naar tv kijken.

Livestream van FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van deze rittenkoersen beschikbaar bij FloBikes? Neen, zij bieden geen livestream aan van deze rittenkoersen die in de Algarve en Andalusië verreden worden. In die periode bieden zij wel een livestream aan van de UAE Tour. Die livestream van de UAE Tour is echter alleen voor abonnees van die dienst in Noord-Amerika te bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Zijn deze koersen via een livestream te bekijken op de NLziet-app? Neen, deze rittenkoersen in de Algarve en Andalusië zijn niet via een livestream op de NLziet-app te bekijken. De zenders die via deze applicatie per livestream bekeken kunnen worden, hebben geen interesse in live-uitzendingen van dergelijke voorbereidingskoersen, zoals de wedstrijden in Zuid-Portugal en Andalusië.

Livestream Volta ao Algarve en Ruta del Sol bij GCN?

Deze wedstrijden zijn ook in veel landen via een livestream van GCN te bekijken. GCN is een afkorting van Global Cycling Network. Om zo'n livestream van GCN te gebruiken bij de Ronde van de Algarve of de Ruta del Sol dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Livestream Discovery+ bij de Volta ao Algarve en de Ruta del Sol?

Ook via een livestream van Discovery+ zijn de Ronde van de Algarve en de Ruta del Sol in Nederland door abonnees live online te bekijken. In België is die stream niet beschikbaar.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Mont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestreamMont Ventoux Dénivélé Challenge live op tv en livestreamDe Mont Ventoux Dénivélé Challenge is een profwielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden op de flanken van één van de…

GP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamGP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamDe Grote Prijs Adrie van der Poel is een veldrit die jaarlijks in Hoogerheide (Noord-Brabant) wordt verreden. Deze Neder…
Worldcup Cyclocross Frankijk (Besançon) live tv & livestreamWorldcup Cyclocross Frankijk (Besançon) live tv & livestreamIn Frankrijk is een land met een grote historie in het veldrijden. In de loop der jaren waren verschillende Franse cross…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164264&c=3
  • http://www.vueltaandalucia.es/index.php/en
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruta_del_Sol
  • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzI=
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.