Volta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestream

Volta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestream In het voorjaar wordt de Portugese wielerkoers 'Volta ao Algarve' (Ronde van de Algarve) verreden. In diezelfde periode vindt doorgans ook de Spaanse wielerkoers 'Ruta del Sol - Vuelta a Andalucia' plaats. Vanwege de coronacrisis vinden deze wedstrijden in 2021 echter op verschillende data plaats. De Ronde van de Algarve 2021 wordt verreden van woensdag 5 mei 2021 tot en met zondag 9 mei. De Ruta del Sol 2021 (Ronde van Andalusië) begint op 18 mei 2021 en eindigt op 22 mei. De Ruta del Sol en de Ronde van de Algarve worden live op tv uitgezonden. Ook zijn deze rittenkoersen online via een livestream te volgen.

Ronde van de Algarve en de Ruta del Sol

De Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) en de Volta ao Algarve (Ronde van de Algarve) zijn doorgaans twee zeer populaire voorbereidingswedstrijden bij zowel de profwielrenners als de wielerfans. Elke middag kijken vele wielerliefhebbers op tv en via de livestream naar deze koersen, om te zien hoe het staat met de vorm van toppers die hieronder deelnemen. Hieronder vindt u info over de live-uitzendingen van deze koersen (tv en livestream), maar ook informatie over de geschiedenis van deze twee wielerwedstrijden.

Historie Ruta del Sol

Op papier is de Vuelta a Andalucia (Ronde van Andalusië) een zeer oude koers. De eerste editie werd namelijk al in 1925 verreden. Na die eerste editie heeft het echter zeer lang geduurd voordat deze koers wederom werd verreden. In 1955 vond pas de tweede Ronde van Andalusië plaats. Daarna is deze rittenkoers wel bijna ieder jaar gehouden. Slechts één keer, in 1978, kon de Ruta del Sol niet doorgaan.

De Ronde van Andalusië (Ruta del Sol) wordt doorgaans aan het begin van het wielerseizoen gehouden. De wedstrijd is daardoor uitgegroeid tot een zeer populaire voorbereidingswedstrijd. Ook veel toprenners uit de lage landen gingen in de loop der jaren van start in deze wedstrijd, om in relatief zonnige omstandigheden competitieritme op te doen voor het nieuwe wielerseizoen.

Afhankelijk van het parcours dat de organisatoren van de Vuelta a Andalucía (Ruta del Sol) hebben uitgetekend, trekt men soms meer klassiekerspecialisten (als er relatief weinig wordt geklommen) en andere keren meer klassementsrenners (als er relatief veel wordt geklommen). Hoe ziet (voorafgaand aan de editie van 2021) de erelijst van deze rittenkoers eruit? Op de erelijst van deze Ruta del Sol staan klassiekerspecialisten zoals Erik Zabel, Erik Dekker, Edwig van Hooydonck en Oscar Freire, maar eveneens topklimmers zoals Alejandro Valverde en Chris Froome. De recordhouder qua aantal zeges in de Ruta del Sol is Alejandro Valverde, die deze koers vijf keer won: in 2012, 2013, 2014, 2016 en 2017.

Successen van renners uit de lage landen in de Ruta del Sol

De Vuelta a Andalucia werd negen keer door een Belg gewonnen en zes keer door een Nederlander. Welke Belgen wonnen deze koers? In 1958 was Antoon Houbrecht de eerste Belgische eindwinnaar van deze koers in Andalusië. Jean-Pierre Monsere zegevierde in 1971. George Pintes was in 1973 de derde Belg die de eindzege in deze koers behaalde. Freddy Maertens won deze koers in 1974 en 1975. In 1980 pakte Daniël Willems de zege in het eindklassement van de Ruta del Sol. Edwig van Hooydonck zorgde in 1988 voor de achtste eindzege van een Belg in de Vuelta a Andalucia. Tim Wellens won de Ruta del Sol in 2018.

Welke Nederlanders wonnen de Ronde van Andalusië (Ruta del Sol)? Jan Krekels was in 1973 de eerste Nederlandse eindwinnaar van deze Spaanse rittenkoers. Vervolgens won Gerrie Knetemann deze wedstrijd in Andalusië in 1976. Jos Schipper pakte de eindzege in de Ruta de Sol in 1981. Steven Rooks zegevierde in de 'Ruta' van 1988. Erik Dekker won de Ruta del Sol in 2001 en Joost Posthuma zegevierde in 2009.

Andalusië

Andalusië is de zuidelijkste autonome regio van Spanje. Deze regio heeft circa 8,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van de regio Andalusië is Sevilla. Andere bekend steden zijn Andalusië zijn onder meer Cordoba, Jerez, Almeria, Granada en Malaga. De regio Andalusië wordt beschouwd als de bakermat van onder meer de flamencomuziek en het stierenvechten. Andalusië is ook bekend als de streek waar de alcoholische drank sherry uit afkomstig is. In de regio Andalusië ligt ook de Costa del Sol. Aan deze kust in Andalusië brengen veel gepensioneerde West-Europeanen de winter door.

Historie: Ronde van de Algarve (Volta ao Algarve)

De eerste editie van deze Portugese rittenkoers vond plaats in 1960. De tweede editie was in 1961. Pas in 1977 werd de derde editie verreden van de Ronde van de Algarve. Sindsdien is de 'Volta ao Algarve' een jaarlijkse wedstrijd. Tot en met de editie van 1983 was de Ronde van de Algarve een amateurwedstrijd. Daarna werd het een profkoers. Pas rond het jaar 2000 werd het een wedstrijd met veel internationaal aanzien. Heel wat wereldtoppers ontdekten in die tijd de Ronde van de Algarve, mede vanwege het weer en het parcours, als een uitstekende voorbereidingswedstrijd. In 2000 won bijvoorbeeld Alex Zülle deze rittenkoers in Portugal. In 2004 reed Lance Armstrong de Ronde van de Algarve als eerste wedstrijd van zijn seizoen. Hij won een rit en droeg even de leiderstrui, maar het algemeen klassement werd dat jaar gewonnen door zijn ploeggenoot Floyd Landis.

Alberto Contador reed deze koers ook dikwijls als voorbereidingswedstrijd. Hij won de Ronde van de Algarve twee keer: in 2009 en 2010. Geraint Thomas won de Ronde van de Algarve in 2015 en 2016. Primoz Roglic won deze Portugese rittenkoers in 2017. Michael Kwiatkowski haalde de eindzege in de Algarve in 2014 en 2018. In 2019 won Pogacar de Volta ao Algarve. Dit was zijn grote doorbraak.

Ronde van de Algarve 2021

Hoe ziet het parcours van de Ronde van de Algarve eruit? Hieronder vindt u het etappeschema van deze Portugese koers. Op papier zijn de etappes van donderdag en zondag het zwaarst. Daarnaast speelt de tijdrit op zaterdag waarschijnlijk ook een grote rol in het algemeen klassement van deze editie van de Volta ao Algarve.

Parcours: Rittenschema Ronde van Algarve 2021

 • Wo. 5 mei 2021, rit 1: Lagos - Portimão 189,5km
 • Do. 6 mei 2021, rit 2: Sagres - Fóia 182,8km (bergop finish)
 • Vr. 7 mei 2021, rit 3: Faro - Tavira 203,1km
 • Za. 8 mei 2021, rit 4: Lagoa - Lagoa 20,3km (tijdrit)
 • Zo. 9 mei 2021, rit 5: Albufeira - Malhão 170,1km (bergop finish)

Live op tv: Eurosport

De Ronde van de Algarve en de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië) en de Ronde van de Algarve worden live op tv uitgezonden door Eurosport. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Hieronder vindt u het uitzendschema van de Ronde van de Algarve 2021. De etappes zijn vaak in de namiddag live te zien. De etappe van zaterdag 8 mei 2021 is alleen live online (per livestream) te zien. Op die avond is er wel een uitgebreide samenvatting te zien op de abonneezender Eurosport 2.

Uitzendschema Ronde van de Algarve 2021 (tv en livestream)

 • Wo. 5 mei 2021: 17u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 6 mei 2021: 17u30 live op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 7 mei 2021: 17u30 live op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 8 mei 2021: 17u00 op de livestream, 20u00 op Eurosport 2
 • Zo. 9 mei 2021: 17u30 live op Europsort 1 en livestream

Livestream Volta ao Algarve 2021l

Livestream Eurosport

De Ronde van de Algarve is ook live op het internet te volgen via een livestream. Via een stream van de Eurosport Player App kan men live deze rittenkoersen op de computer, smartphone of tablet bekijken. De livestream begint meestal tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat men in de namiddag deze koers op de livestream kan bekijken. De etappe van zaterdag is alleen per livestream live te zien en niet op tv. Om zo'n officiële livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men wel een betaald abonnement op die Eurosport Player te nemen. Via die player zijn ook in de rest van het wielerseizoen veel koersen per livestream te bekijken. Zo heeft Eurosport de exclusieve rechten voor Nederland en Vlaanderen voor de livestream van de Giro d'Italia . Behalve topwegwielerwedstrijden, zijn er ook veel baanwielerwedstrijden en veldritten bij hen per livestream op de app te bekijken.

Livestream Go App

De live-uitzendingen van de Volta ao Algarve zijn ook op een livestream via de Go App (online tv) te bekijken. Via deze app kan men namelijk met een livestream naar de standaardzenders van Ziggo kijken, waaronder Eurosport 1, waarop zowel de Portugese rittenkoers als ook de Ronde van Andalusië worden uitgezonden. Men hoeft als abonnee niets bij te betalen om via zo'n livestream naar televisiezenders uit het standaardpakket te kunnen kijken. Elke livestream op de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken.

Livestream iTV-app

Deze Portugese rittenkoers zijn voor klanten van KPN te bekijken via de iTV-app. Deze app heeft voor klanten van KPN die per livestream naar tv willen kijken ongeveer dezelfde mogelijkheden als de Go App voor klanten van Ziggo. Ook via de iTV-app kan men elke livestream (en dus ook de stream van Eurosport waarop deze wielerkoers wordt uitgezonden) in de hele EU bekijken. De iTV-app is vooral bedoeld voor het bekijken van een livestream op een smartphone. Voor klanten van KPN die deze Ronde van Andalusië en Ronde van de Algarve per livestream willen bekijken op een desktop computer, is het praktischer om hiervoor in te loggen op de speciale site voor 'Interactieve Tv' die KPN hiervoor heeft. Via die site kan men eveneens in alle landen van de Europese Unie per livestream naar tv kijken.

Livestream 2021 van FloBikes? Neen

Is er in 2021 ook een livestream van deze rittenkoersen beschikbaar bij FloBikes? Neen, zij bieden anno 2021 geen livestream aan van deze rittenkoersen die in Portugal en Andalusië. In die periode bieden zij wel een livestream aan van de UAE Tour. Die livestream van de UAE Tour is anno 2021 echter alleen voor abonnees van die dienst in Noord-Amerika te bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Zijn deze koersen anno 2021 via een livestream te bekijken op de NLziet-app? Neen, deze rittenkoersen in de Algarve en Andalusië zijn in 2021, 2022 en 2023 niet via een livestream op de NLziet-app te bekijken. De zenders die via deze applicatie per livestream bekeken kunnen worden, hebben geen interesse in live-uitzendingen van dergelijke voorbereidingskoersen, zoals de wedstrijden in Zuid-Portugal en Andalusië.

Livestream 2021 GCN?

Met ingang van 2021 zijn deze wedstrijden ook in veel landen via een livestream van GCN te bekijken. Om zo'n livestream van GCN te gebruiken dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Lees verder

© 2016 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…
New York Marathon - live op tv en livestreamNew York Marathon - live op tv en livestreamIn november wordt de jaarlijks de TCS New York City Marathon georganiseerd. Deze marathon behoort tot de grootste hardlo…

GP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamGP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamDe Grote Prijs Adrie van der Poel is een veldrit die jaarlijks in Hoogerheide (Noord-Brabant) wordt verreden. Deze Neder…
Worldcup Cyclocross Frankijk (Besançon) live tv & livestreamWorldcup Cyclocross Frankijk (Besançon) live tv & livestreamEr wordt jaarlijks één manche van de Wereldbeker Veldrijden gehouden in Frankrijk. In de loop der jaren werd deze Franse…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164264&c=3
 • http://www.vueltaandalucia.es/index.php/en
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruta_del_Sol
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzI=
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 04-05-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!