World Cup of Darts live op tv en livestream

World Cup of Darts live op tv en livestream Jaarlijks wordt de World Cup of Darts georganiseerd. Dit is een kampioenschap voor landenteams. Het wordt georganiseerd door de PDC (Professional Darts Corporation). De landen doen aan dit evenement mee met teams van twee deelnemers. Deze World Cup wordt in Engeland live op tv uitgezonden door Sky Sports. In Nederland is dit evenement per livestream te volgen bij Viaplay.

Geschiedenis en erelijst

De World Cup is een soort WK darts voor landenteams (koppels). Aan dit kampioenschap doen echter alleen darters van de PDC mee, dus geen spelers die voor de WDF (of voorheen de BDO) uitkomen. Hoe ziet, voorafgaand aan de editie van 2022, de erelijst van dit evenement eruit? De eerste editie van dit PDC-toernooi werd gehouden in 2010. Dat jaar werd de titel gepakt door het Nederlandse team, dat toen bestond uit het duo Raymond van Barneveld en Co Stompé. De Nederlanders versloegen in de finale het team van Wales (Webster & Bates) met 4-2. In 2012 werd de tweede editie van de World Cup Darts gespeeld. Die werd gewonnen door het Engelse team, bestaande uit Phil Taylor en Adrian Lewis. In de finale versloegen zij het Australische team (Whitlock en Nicholson) met 4-3. In 2013 won dit Britse duo ook de derde editie van de World Cup of Darts. Dat jaar versloegen zij in de finale het Belgische broederduo Kim en Ronny Huybrechts met 3-1.

In 2014 won Nederland wederom de World Cup Darts: Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld wonnen in de finale met 3-0 van het Engelse duo Phil Taylor en Adrian Lewis. In 2015 en 2016 werd de World Cup gewonnen door Engeland. In 2017 won Nederland dit toernooi. De Nederlanders versloegen in de finale Wales met 1-2. Ook in 2018 won Nederland dit evenement. In 2019 en 2021 won Schotland dit wereldkampioenschap darts voor landenteams. Wales won in 2020.

Locatie

In 2010 werd de eerste editie van de World Cup of Darts gehouden in de Rainton Meadows Arena, in de Engelse plaats Houghton-le-Spring. Voor de tweede editie (die in 2012 werd gehouden) verhuisde het toernooi naar de Alsterdorfer Sporthalle, in de Duitse stad Hamburg. Ook de derde en vierde editie (in 2013 en 2014) werden daar gespeeld. Voor de vijfde editie (in 2015) verhuisde het toernooi naar een andere stad in Duitsland: Frankfurt am Main. Daar wordt de World Cup of Darts gespeeld in de Eissporthalle. Ook in 2018 was dat de locatie. In 2019 werd het toernooi gehouden in Hamburg. Oorspronkelijk was men van plan om dit toernooi ook in de zomer van 2020 in Hamburg te laten plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis kon dit toernooi echter niet doorgaan in de zomer. Als gevolg daarvan werden de datum en de locatie gewijzigd en vond het in het najaar van 2020 plaats in Oostenrijk (Graz).

Prijzengeld

Bij de eerste drie editie van het toernooi om de wereldbeker darts was het totale prijzengeld elke keer 150.000 pond. De winnaar kreeg daarvan 40.000 pond en de verliezende finalist kreeg 20.000 pond. In 2014 is de totale prijzenpot verhoogd naar 200.000 pond. De bedragen die de winnaar en de verliezende finalist kregen, bleven echter gelijk. De verhoging van het prijzengeld kwam vooral doordat er voortaan meer teams meededen aan de World Cup. in 2013 waren er nog 24 deelnemende duo's en sinds 2014 zijn dat er 32. In 2015 was het totale prijzengeld van de World Cup of Darts 250.000 pond. Het winnende team kreeg hiervan 50.000 pond. Het team dat in de halve finale verliest ontvangt 26.000 pond. De teams die in de halve finale verloren, ontvingen 15.000 pond. In 2016 bedroeg het totale prijzengeld wederom 250.000 pond. In 2017 steeg het prijzengeld naar 300.000 Britse ponden. In 2018 hanteerde men hetzelfde prijzenschema als in 2017. In 2019 is het prijzengeld verhoogd naar 350.000 pond. Het winnende team ontvangt daarvan 70.000 pond. Het team dat de finale verliest krijgt nog 40.000 pond. De verliezende halve finalisten ontvangen per team 24.000 Britse ponden. De teams die in de kwartfinales worden uitgeschakeld krijgen 16.000 pond, de ploegen die in de achtste finales worden uitgeschakeld krijgen 8.000. Teams die al in de eerste ronde verliezen, krijgen toch nog 4.000 pond. Het prijzenschema van 2019 geldt in principe ook in 2022. Mede vanwege de coronacrisis zijn bij veel dartsevenementen die prijzengeld niet omhoog gegaan, terwijl dat voorheen dikwijls jaarlijks wel het geval was.

Hoofdsponsor

Bij de eerste twee edities van dit toernooi (in 2010 en 2012) was het bedrijf Cash Converters de hoofdsponsor van dit toernooi In 2013 was Betfair één jaar de hoofdsponsor. In 2014 en 2015 was Bwin de hoofd- en naamsponsor. De officiële naam van het toernooi was in die jaren dan ook de Bwin World Cup of Darts. Van 2016 tot en met 2018 was Betway de hoofdsponsor. In 2019 en 2020 is de hoofdsponsor BetVictor. Bij de World Cup Darts 2022 is Cazoo de hoofdsponsor.

Deelnemers: selecties van de deelnemende landen

Er doen 32 landen mee met selecties van 2 darters. (In totaal zijn er dus 64 deelnemers). De 8 beste landen zijn geplaatst. Dit WK voor landenteams heeft natuurlijk niet dezelfde hoge status binnen de dartswereld als het individuele wereldkampioenschap darts, maar toch is dit landenkampioenschap ook een behoorlijk populair en prestigieus toernooi. Doorgaans doen ook bij de toplanden de topspelers uit de ranking mee. De selecties bestaan gewoonlijk uit de twee beste spelers van ieder land in de Order of Merit (wereldranglijst). Hier kan echter om diverse redenen van worden afgeweken.

Programma en speelschema World Cup of Darts

Hoe ziet het programma van dit toernooi eruit? De eerste ronde wordt gespeeld op donderdag en vrijdag. De tweede ronde (achtste finale) van dit landentoernooi staat op zaterdag op het programma. Zowel de kwartfinales, de halve finales en de finale vinden op zondag plaats. De kwartfinales staan op zondagmiddag op het programma. De halve finale en finale worden op zondagavond gespeeld.

Live op tv bij Sky Sports

Dit toernooi wordt in Engeland live op tv (en online via de livestream) uitgezonden door Sky Sports. In Duitsland wordt het live op tv (en via de livestream) uitgezonden door Sport1. In Nederland had RTL Nederland vele jaren de live-uitzendrechten. Zij zonden het live op tv uit bij RTL7 en online via een livestream van Videoland. Met ingang van 2022 heeft RTL echter niet meer de live-uitzendrechten. Die zijn verhuisd voor de seizoenen 2022, 2023 en 2024 naar Viaplay.

Livestream World Cup of Darts in Nederland

Livestream Viaplay

Met een livestream van Viaplay is dit evenement in 2022, 2023 en 2024 in Nederland te bekijken. Dankzij zo'n livestream zijn de wedstrijden van dit wereldkampioenschap voor landteams dus op een smartphone, smart-tv of computer te zien. Om een livestream van Viaplay te kunnen gebruiken, dient u wel een abonement op die dienst te hebben.

Viaplay

Behalve darts zendt Viaplay per livestream ook veel andere topsport, zoals Formule 1, MMA en voetbal live uit.

Livestream World Cup of Darts Internationaal

Livestream PDC ?

Er bestaat ook een livestream van de dartsbond PDC voor de World Cup en andere grote toernooien. Deze livestream is echter 'geo-blocked' (geblokkeerd) voor kijkers in Nederland, aangezien Viaplay de exclusieve online-uitzendrechten heeft voor Nederland. Via deze livestream van de PDC zijn voor Nederlandse fans alleen de 'vloertoernooien' van deze organisatie te bekijken, niet de grote evenementen zoals dit.

Livestream World Cup via DAZN

Dit evenement van de PDC live online te volgen via een livestream van de streamingdienst DAZN. In een groot aantal landen verzorgen zij de livestream. In 2022 is die livestream van hen echter officieel niet in Nederland beschikbaar. Viaplay heeft namelijk de officiële exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor dit evenement in 2022, 2023 en 2024. In België had Eleven Sports enige jaren de uitzendrechten van de livestream, maar de World Cup Darts 2022 zenden zij niet live uit op tv of livestream. Er is een serieuze kans dat de DAZN-livestream in de toekomst bij hen wel beschikbaar is. Of dat anders VTM een gratis livestream aan gaat bieden. Definitieve info over zo'n livestream vindt u voorafgaand aan het toernooi op de websites van de PDC, VTM en DAZN.

Livestream Sport1

In Duitsland wordt dit via een livestream door Sport1 uitgezonden.

Livestream Sky Sports

In Groot-Brittannië verzorgt Sky Sports een livestream van dit wereldkampioenschap voor landenteams.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…
Darts: World Series Finals live op tv en livestreamDarts: World Series Finals live op tv en livestreamDe dartsbond PDC organiseert jaarlijks in het najaar de World Series of Darts Finals. Dit is het slottoernooi van de PDC…
Darts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDarts Players Championship Finals, live op tv en livestreamDe PDC Players Championship Finals worden jaarlijks in het najaar gehouden. De Players Championship Finals zijn online v…

Trainingsschema achtste triathlonDe laatste jaren worden duursporten en met name triathlon, steeds populairder. De combinatie van drie sporten die makkel…
Zo voer je een goede squat uitDe squat is de basisoefening als het om trainen gaat. Vanuit de squatpositie worden veel oefeningen uitgevoerd. Helaas i…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv/tournament-calendar15
  • http://www.rtl7darts.nl/toernooien
  • http://en.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Cup_of_Darts
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.