Tour de France: tijdrit live op tv en livestream

Tour de France: tijdrit live op tv en livestream Het tijdrijden is voor de klassementsrenners een belangrijk onderdeel van de Tour de France. Hoe is de geschiedenis van het tijdrijden in de Tour de France verlopen? Door welke omroepen wordt de etappes van de Tour live op tv uitgezonden? En waar vindt men een livestream van elke tijdrit in de Tour de France?

Tijdrijden in de Tour de France

In 1934 werd er voor het eerst een individuele tijdrit verreden in de Tour de France. Die tijdrit ging van start in La Roche Sur Yon en finishte in Nantes. Het parcours had een lengte van 90 kilometer. De dagzege in die allereerste Tourtijdrit ging naar de Fransman Antonin Magne, die dat jaar ook het eindklassement van de Tour de France won.

In de daaropvolgende decennia groeide het tijdrijden uit tot één van de belangrijke en vaste ingrediënten van de Tour de France. Vaak werden er meerdere grote individuele tijdritten per Tour de France gereden; in de jaren negentig zaten er in een doorsnee Tourparcours ongeveer drie individuele tijdritten: één proloog (korte tijdrit) en twee grote tijdritten, die allebei een lengte hadden van ruim 50 kilometer. Veel wielergrootheden hebben ook de basis voor hun Tourzeges gelegd in de tijdrit. Tijdens de jaren negentig was dat bijvoorbeeld vaak het geval met Miguel Indurain. Ook andere grootheden uit de Tourgeschiedenis zoals Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Lance Armstrong, Greg Lemond, Fausto Coppi en Bernard Hinault waren uitmuntende tijdrijders.

Tendens: minder tijdritten in de Tour de France

Hoewel het tijdrijden puur sportief gezien een sublieme krachtmeting is, heeft het bij het grote publiek een relatief saai imago gekregen. Veel toeschouwers zien liever dat een Tour de France wordt beslist in een bergrit, waarin de renners zij aan zij een berg oprijden, dan in tijdritten. De Tourorganisatie is hier op den duur rekening mee gaan houden en heeft mede daarom het belang van de tijdritten in haar ronde wat beperkt. In de Tour de France van 2020 zat slechts één individuele tijdrit, die dan ook nog eens qua lengte een stuk korter is dan men bijvoorbeeld in de jaren negentig gewend was. Bovendien was het een klimtijdrit, wat een voordeel is voor de klimmers en een nadeel voor de 'pure tijdrijders'. In de Tour de France 2022 zitten twee tijdritten. De openingsrit op 1 juli 2022 is een tijdrit van 13 kilometer. De voorlaatste etappe op 23 juli 2022 is een tijdrit van 40 kilometer. Veel 'echte wielerliefhebbers' zien het tijdrijden als een belangrijk en eerlijk onderdeel van een grote ronde. Zij hebben de hoop dat in 2023, 2024 en 2025 het aantal tijdritkilometers in de Ronde van Frankrijk steeds verder en verder weer zal stijgen, terug naar de getallen die men bijvoorbeeld in de jaren negentig gewend was.

Live op tv: tijdrit Tour de France

Elke tijdrit in de Tour de France wordt, net als elke andere etappe in de Tour, op live op tv uitgezonden door onder meer het Vlaamse Sporza (VRT), door de sportzender Eurosport en het Nederlandse NOS (Studio Sport).

Livestream tijdrit Tour de France

Zo'n individuele tijdrit in de Tour de France is vanzelfsprekend ook op het internet live te volgen via een livestream. In Nederland wordt de officiële livestream voor de Tour de France verzorgd door de NOS. In Vlaanderen wordt de livestream verzorgd door Sporza. Zowel de livestream van de NOS als de stream van Sporza is geheel gratis. Deze livestreams zijn echter wel geo-restricted: men mag de livestream van Sporza tijdens de Tour officieel alleen in België bekijken en de stream van de NOS alleen in Nederland.

Livestream van de tijdrit in de Tour de France bij Sporza

De livestream van Sporza (VRT) begint dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending van de Touretappe. Deze livestream is voor Vlaamse kijkers te vinden op de website van Sporza. Men kan die gratis livestream op die dag onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream vinden via het menu 'wielrennen'. Daarnaast is de gratis livestream op die middag ook te vinden via de hoofdpagina van de website van Sporza. Die livestream van de tijdrit op hun website is alleen in België te bekijken. In overige landen is deze livestream geo-blocked. Belgen kunnen daarentegen wel via de Sporza-app in overige EU-landen de livestream bekijken. Om die livestream daar te kunnen bekijken, moeten zijn echter wel eerst thuis in België (voordat zij op vakantie gaan) de app downloaden op hun smartphone.

Livestream tijdrit Tour bij NOS

Ook de livestream van de NOS begint bij de Tour de France telkens tegelijk met de live tv-uitzending van de Touretappe. Het is een gratis livestream van de tijdrit. De livestream van de Tour de France vindt men tijdens deze koers dagelijks op de website van de NOS. Ook kan men de gratis livestream van deze individuele tijdrit te vinden op de NOS-app.

Livestream tijdrit Tour de France op de Eurosport Player

Ook via een livestream Eurosport kan live online de tijdrit (en alle andere Touretappes) bekeken worden. Hun livestream begint vroeger dan die van Sporza en de NOS. Bij Eurosport wordt de tijdrit integraal uitgezonden en begint de livestream dus nog voor de start van de allereerste renner. Hun livestream van deze tijdrit kan men vinden op de Eurosport Player App. Voor het bekijken van de livestream van Eurosport dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die Eurosport Player App.

Livestream tijdrit Tour de France bij NPO Start

Ook is er een livestream bij NPO Start te vinden van deze tijdrit in de Tour de France. Via NPO Start kan per livestream immers gratis onder meer naar NPO1 gekeken worden. Zo'n livestream op hun site is in heel Nederland te bekijken. De livestream via hun app is ook buiten Nederland in diverse landen te bekijken (met name EU-landen).

Livestream tijdrit Tour de France via Go App (EU)

Ook via een livestream op de Go App (online tv) kan naar deze individuele tijdrit in de Tour de France gekeken worden. Met die app kan men live tv kijken (per livestream), maar kan men ook tv-programma's terugkijken. Het is een product van Ziggo. Deze app heeft voor wielerliefhebbers die graag per livestream naar de Tour de France kijken meerdere voordelen. Zo kan men met deze app niet alleen de livestream van de NOS bekijken. Men kan ook geheel legaal per livestream op deze app naar Sporza kijken (terwijl dat via hun site nochtans niet kan). Ook kan men op die app per livestream geheel legaal naar Eurosport 1 kijken, zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player. Een ander voordeel van deze app is, dat men elke livestream niet alleen in Nederland, maar ook in alle andere landen van de EU kan bekijken. Dit is anno 2022 natuurlijk heel handig voor mensen die op vakantie zijn in het buitenland (in een EU-land althans) en daar per livestream naar de Nederlandse of Vlaamse live tv-uitzending van deze tijdrit van de Tour willen kijken.

Livestream Tijdrit Tour de France bij Interactieve Tv en iTV

De hierboven genoemde Go App is bedoeld voor klanten van Ziggo. Er bestaat een soortgelijke app voor klanten van KPN die per livestream naar tv willen kijken: iTV. Die app is vooral bedoeld voor tv-kijken op een smartphone of tablet. Ook heeft KPN voor haar klanten de site 'Interactieve Tv'. Die kan gebruikt worden indien men per livestream op een desktop computer of laptop naar deze tijdrit in de Tour wil kijken. Via deze opties van KPN kan (net als bij Ziggo) in de gehele EU per livestream naar tv gekeken worden. Zo kan een klant van KPN dus ook op die middag per livestream naar deze tijdrit in de Tour de France kijken, indien hij of zij op vakantie is en op het strand ligt. Bij hen zijn de live tv-uitzendingen van de tijdrit in de Tour de France van Sporza, Eurosport en de NOS te bekijken.

Stream GCN: tijdrit Tour de France 2022, 2023 of 2024

Ook bij GCN kan elke tijdrit in de Tour de France middels een livestream bekeken worden. Om hun livestream van een Touretappe (zoals zo'n tijdrit) anno 2022, 2023 of 2024 te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Livestream Discovery+ met ingang van 2022

Wielerfans met een abonnement op de app Discovery Plus kunnen met ingang van 2022 ook per livestream via die app naar de Touretappes kijken (waaronder dus de tijdritten). Dit komt doordat Discovery het moederbedrijf is van Eurosport. Met ingang van 2022 wordt het samenwerkingsverband tussen Eurosport en de streamingdienst van Discovery geïntensiveerd.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Tour de France 2021 - het parcours en etappeschemaTour de France 2021 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2021 gaat op zaterdag 26 juni van start in Brest. De slotrit wordt op zondag 18 juli verreden en finis…
Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 26 juni 2021 in Brest in Bretagne. De…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…

Nederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroNederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroOp 10 juli 2016 werd het Nederlands turnteam voor zowel de heren als de dames bekendgemaakt dat afgevaardigd wordt naar…
Ziek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stressZiek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stressSporten is gezond, dat staat buiten kijf. Regelmatige lichaamsbeweging beschermt immers tegen veel vrije radicalen waard…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Septimius_Severus
  • http://www.heiligen.net/heiligen/05/01/05-01-0200-andeol.php
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Andeolus
  • http://women.cyclingfever.com/stage.html?editie_idd=MjY5NjQ=&etappe_idd=MzM1NDc=
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bourg-Saint-And%C3%A9ol
  • http://www.heiligen.net/heiligen/05/01/05-01-0200-andeol.php
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.