Paardrijden: een strandrit. Inclusief overzicht met maneges

De meeste mensen die goed paard kunnen rijden hebben weleens op het strand gereden. Dat is een prachtige ervaring. Ook als je wat minder ervaring hebt kun je op verschillende plekken strandritten maken. je dient er wel rekening mee te houden dat de meeste strandritten niet voor beginners zijn... Voor Nederlanders is het strand altijd wel dichtbij. Veel stranden zijn ideaal om lekker over paard te rijden. Gelukkig zijn er in Nederland veel maneges die strandritten aanbieden. Dit is ideaal voor mensen die niet beschikken over een eigen paard. Voor een strandrit moet je in de meeste gevallen een ervaren ruiter zijn. Het strand is groot en ruim. Als er een paard vandoor gaat, kun je op wedden dat de rest volgt.

Voor beginners

Voor veel beginnende ruiters is het ook een droom om eens op het strand te rijden. Als je een beginner bent kun je het beste eerst het rijden en de controle over het paard goed onder de knie krijgen. Dus voldoende lessen nemen. Het slimste wat je dan kunt doen is om eerst te kiezen voor een rustige bosrit, zodat je kunt zien hoe je paard reageert buiten. Als dat allemaal goed gaat en je kunt je paard in alle gangen beheersen en je bent niet bang, dan kun je mee op strandrit. Je dient natuurlijk altijd een goede ruiteroutfit te dragen. Denk aan een cap, laarzen, rijbroek en denk eraan dat het op het strand vaak kouder aanvoelt dan in het binnenland.
Er zijn een aantal maneges die strandritten aanbieden voor halfgevorderde ruiters. De paarden die hier gebruikt worden zijn rustig en braaf. Er wordt ook niet in rengalop gereden, dit scheelt heel veel drukte.

Rengalop

Het allergaafste is om voluit te gaan met je paard over het strand. De gang die hier gereden wordt is de rengalop. In deze galop dien je de verlichte zit aan te nemen. Zo ontlast je de rug van het paard en geef je hem wat meer ruimte. Voor een rengalop dien je veel ervaring te hebben. Je moet altijd opletten op de andere paarden en nog belangrijker is om op de kwaliteit van het strand te letten. Met veel kuilen en in diep zand is het af te raden om in rengalop te gaan. Dit is zeer gevaarlijk voor je paard.
Er zijn in Nederland nog slechts enkele maneges die strandritten met rengalop aanbieden. Vroeger was het iets meer, maar er gebeuren regeld grote ongelukken, omdat mensen toch te onervaren zijn voor de rengalop. Tegenwoordig houden maneges zich daarom liever aan strandritten met een rustige galop. Een groot voordeel hiervan is dat je geen opgefokte paarden hebt, dus een stukje extra veiligheid.

Zonder begeleiding

Er zijn een aantal maneges die strandritten aanbieden zonder begeleiding. Het is belangrijk dat je hier een ervaren ruiter voor bent. Ten eerste omdat je op onbekende paarden rijdt en ten tweede omdat het vaak heel hard gaat (rengalop). Paarden blijven vluchtdieren en het is belangrijk dat je je paard onder controle kunt houden. Heb je wel voldoende ervaring let er dan wel op dat je zelf aansprakelijk bent voor dingen die onderweg gebeuren.

Mooie natuurgebieden

Een van de mooiste gebieden om een strandrit te maken zijn Burgh-Haamstede en Schoorl. In Burgh-Haamstede zat tot voor kort Manege Lisidina, helaas is deze manege sinds begin 2011 gesloten. Of er nog een nieuwe manege komt is niet bekend, waarschijnlijk wordt het opgekocht door Landal Greenparks. Met een eigen paard kun je er nog wel heerlijk rijden. Ze hebben een prachtig bos, een mooi duingebied en een mooi strand, wat het hele jaar door toegankelijk is voor paarden. De paardentrailer kun je parkeren aan het begin van het natuurgebied. In Schoorl zit manege Poelenburgh. Dit is een van de bekendste maneges voor het adres voor een strandrit. Je rijdt ook hier door een prachtig bos, duingebied en over het strand. Nog een bekende plek met een aantal maneges vindt je in Noordwijk. Ook op Texel kun je prachtig paardrijden, daar is volop strand. Dit geldt ook voor de provincie Zeeland, een populaire manege in Zeeland is Manege Grol in Renesse.

Overzicht maneges

In dit overzicht vind je een aantal bekende maneges.

Manege Grol, Renesse

Prijs: 25,- voor een strandrit van 1,5 uur.
Deze manege is vooral in het hoogseizoen druk met toeristen. De groepen zijn maximaal 25 personen groot.
Je rijd vanaf de manege door Renesse, door een klein duingebied en dan een stuk over het strand, waar gegaloppeerd wordt.

Manege Heemskerk, Heemskerk

Prijs: 42,- voor een strandrit van 3 uur, zonder begeleiding. Begeleiding 5,- per persoon extra.
Bij deze manege is het mogelijk om zonder begeleiding naar buiten te gaan. Je rijdt door het bos en door de duinen naar het strand waar je een flinke rengalop kan maken.

Manege Poelenburgh, Schoorl

Prijs: 40,- voor een strandrit van 2 uur.
Je rijdt door de prachtige bossen en duinen van Schoorl. Op het strand wordt er een rengalop gereden.

Manege Elzenhof, Texel

Prijs: 28,- voor een strandrit van 2 uur.
Deze manege heeft veel Haflingers en Fjorden.

Manege Kikkert, Texel

Prijs: 31,- voor een strandrit van 2 uur.
Een manege met vele mogelijkheden, Voor de strandritten dien je veel ervaring te hebben in verband met de rengalop.

Ponyhof, Aagtekerke

Prijs: 37,- voor een strandrit van 2 uur.
Veel pony's. Wordt flink doorgereden. Een populaire manege.

Manege Smit, Noordwijkerhout

Prijs: 28,- voor een strandrit van 2 uur.
Voordat je op het strand bent, rijdt je door een prachtig bos- en duingebied.

Manege Bakker, Noordwijkerhout

Deze manege is vlakbij Manege Smit

Er zijn eigenlijk onwijs veel maneges die strandritten organiseren. Je kan ze Googlen of opzoeken op het paardenforum Bokt.nl.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesPaardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesNaast op het strand rijden is een bosrit al even populair onder de ruiters. Vooral s morgens vroeg is het in het bos pr…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Renesse, wat is er leuk aan Renesse en wat is er te doen?Renesse is gelegen in Zeeland en vooral in de zomer in trek bij toeristen, het is gelegen op een prachtige locatie en bi…
Op Vakantie naar JulianadorpElke zomer stromen de vakantiegangers Julianadorp binnen, dit zijn voornamelijk Duitsers maar ook voor Nederlanders is h…

Voedingsadviezen voor wedstrijd ElfstedentochtrijdersVoedingsadviezen voor wedstrijd ElfstedentochtrijdersOm tijdens de Elfstedentocht het maximale uit je lichaam te halen is het belangrijk om voor,- tijdens en na de tocht vol…
Sneller lopen door krachttraining?Sneller lopen door krachttraining?Twee Amerikaanse atleten halen de klassieke trainingsmethodes voor hardlopers helemaal overhoop met hun nieuwe methode d…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.