Dressuur rijden in Belgie: De oefeningen uit de E proeven

De dressuursport kent in Belgie andere proeven dan in Nederland. In Belgie gebruikt men de letters E,A L en M voor het aanduiden van de moeilijkheidsgraad van de dressuurproef. Een overzicht van de gevraagde oefeningen in de E proeven. De E proeven zijn de laagste proeven die op de wedstrijden van de VLP, de Vlaamse Liga Paardensport, worden verreden. Niveau E wordt ook wel niveau 0 genoemd.
Welke oefeningen worden in de E proeven gevraagd?

Halthouden

Zoals elke dressuurproef begint ook de E proef met het binnenkomen van de ring op de A-C lijn waarbij paard en ruiter op X halthouden om de jury te groeten. In de E proef komt de combinatie binnen vanuit arbeidsdraf en vertrekt men na het groeten ook terug in arbeidsdraf om de proef verder te zetten.

Grote voltes

Een van de belangrijkste figuren in de E proeven zijn de grote voltes van 20 meter diameter. Men vraagt deze voltes zowel in draf als in galop en dit op verschillende plaatsen in de piste. Belangrijk bij de grote voltes is dat ze de 4 raakpunten van een cirkel respecteren, dat ze 20 meter diameter hebben en dat de twee cirkelhelften van gelijke grootte zijn.

Diagonaal

Tijdens een E proef moet ook een aantal keer van hand veranderd worden door een diagonaal. De diagonaal moet een rechte lijn zijn waarbij de hoeken voor en na de figuur duidelijk afgewerkt moeten worden. In deze proef wordt ook een korte diagonaal gevraagd, waarbij men in de hoek afwendt en naar het midden van de overstaande lange zijde rijdt.

Basisgangen

In de E proef moeten enkel de basisgangen stap, draf en galop getoond worden aan de jury. Er worden nog geen uitgestrekte of verzamelde gangen gevraagd.

Aandachtspunten

Wie met zijn paard een E-proef rijdt op wedstrijd moet vooral aandacht besteden aan de afwerking van de figuren. Figuren moeten precies op de letter gereden worden om punten te scoren! De jury houdt er ook van als hoeken mooi hoekig gereden worden en als de voltes rond zijn en dus geen hoeken hebben. Let er dus op dat, als je een volte inzet, je de hoek niet meer inrijdt! Verder worden ook punten gegeven voor de algemene gehoorzaamheid van het paard, de algemene inwerking van de ruiterhulpen en de gangen,regelmaat en impuls van het paard.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuur rijden in Belgie: de oefeningen uit de A proevenIn Belgie worden dressuurproeven op regionaal niveau ingedeeld volgens de klassen E, A, L en M. De oefeningen worden ste…
Dressuurwedstrijd: voorbereiding voor paard en ruiterOp dressuurwedstrijd gaan is niet zomaar je proefje rijden. Je moet goed voorbereid aan de wedstrijd beginnen, als je ru…
Dressuur rijden in Belgie: de oefeningen uit de L proevenDe regionale dressuurwedstrijden worden in Belgie verreden volgens de klassen E, A, L en M. In dit artikel bespreken we…

Fitness en voeding, spieren kwekenFitness en voeding, spieren kwekenFitness, vandaag de dag een meer en meer beoefende sport in de Nederlandse sportschool. Vooral voor de zomervakantie wil…
Paardrij tips voor beginnersPaardrij tips voor beginnersJe hebt besloten de ruitersport te gaan beoefenen. Nu heb je het wel een beetje onder de knie, maar je wilt er meer over…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.