Dressuur rijden in Belgie: de oefeningen uit de L proeven
De regionale dressuurwedstrijden worden in Belgie verreden volgens de klassen E, A, L en M. In dit artikel bespreken we welke oefeningen specifiek aan bod komen in de L proeven.
Het niveau L komt na niveaus E en A en wordt ook niveau 2 genoemd. Deze proef gaat al iets verder dan de gewone basisoefeningen maar zou toch nog voor elke combinatie haalbaar moeten zijn, mits voldoende en correcte training en doorzetting. In dit artikel bespreken we enkel de oefeningen die nieuw zijn in de L proef. Lees in andere artikelen welke oefeningen gevraagd worden in de
E proeven en de
A proeven
Verzamelde draf
Waar in de vorige 2 klassen de proef begon door middel van binnenkomen in arbeidsdraf, wordt in de L proef gevraagd om de ring te betreden in verzamelde draf.
Ook na het begin van de proef wordt alles in verzamelde draf gereden, tenzij anders wordt gevraagd.
Kurzkehrt
In de A7 wordt een keertwending om de voorhand gevraagd, in de L6 proef wordt die omgezet naar een keertwending om de achterhand die daar "kurzkerht" genoemd worden. Deze oefening is eigenlijk het omgekeerde van een keertwending om de voorhand. In dit geval moet de voorhand 180° naar links of rechts draaien, waarbij de achterhand min of meer op dezelfde plaats blijft. De achterhand mag in geen geval uitzwaaien!
Achterwaarts - galop
In de L proeven moet de combinatie eerst achterwaarts gaan en van daaruit aanspringen in verzamelde galop. Dit vereist dat het paard actief vanop de achterhand kan aanspringen in galop en scherp aan de beenhulpen staat!
Contragalop
Vanaf de L proeven wordt ook contragalop gevraagd. Hierbij moet het paard in de rechtergalop op de linkerhand gaan, of in linkergalop op de rechtergalop. Daarbij moet het licht naar buiten gesteld zijn met hoofd en hals en moet het voldoende in balans zijn om een tactmatige galop aan te houden.
Eenvoudige galopwissel
Een eenvoudige galopwissel wordt tijdens de L proef meerdere malen gevraagd. Dit houdt in dat men een overgang maakt van galop naar stap en daarna meteen terug aanspringt in de andere galop, opnieuw vanuit de stap.