Dressuurwedstrijd: voorbereiding voor paard en ruiter
Op dressuurwedstrijd gaan is niet zomaar je proefje rijden. Je moet goed voorbereid aan de wedstrijd beginnen, als je rustig je proef wil kunnen rijden en een goed resultaat wil neerzetten. We overlopen de voorbereiding naar een wedstrijd toe.
Je dressuurproef duurt meestal maar enkele minuten, maar toch gaan er ettelijke uren voorbereiding aan vooraf om een goed resultaat te bekomen. Zowel paard als ruiter moeten goed voorbereid zijn op de wedstrijd!
De week voor de wedstrijd
In de week voor de wedstrijd kan je proefgericht gaan trainen. Herneem de oefeningen die je in je proef zal moeten rijden, en maak je paard in de dagen voor de wedstrijd goed los en alert voor de hulpen, dat scheelt je een hele hoop werk tijdens het inrijden voor de proef. Let erop dat je de oefeningen niet steeds vraagt op de plaats waar je ze in de dressuurproef moet rijden: zo loop je het risico dat je paard gaat anticiperen en niet meer op je hulpen wacht. Je kan in de week voor de wedstrijd een aantal keer je proef helemaal rijden, maar overdrijf niet. Paarden onthouden de volgorde van de oefeningen sneller dan je denkt en verliezen hun aandacht en interesse.
De dag voor de wedstrijd
Trainen
De dag voor de wedstrijd kan je best geen hele zware training meer doen. Als je nog een uur gaat doorwerken aan allerlei oefeningen, loop je het risico dat het paard op de wedstrijddag niet fit of zelfs stijf is. De dag voor de proef kan je best even losrijden, eventueel nog een paar oefeningetjes doornemen, maar overdrijf niet. Zorg dat je paard fit aan de start komt daags nadien!
Materiaal
De dag voor de wedstrijd kan je er al voor zorgen dat je materiaal in perfecte staat is. Poets je zadel en hoofdstel, kijk of je een schone witte onderlegger hebt en blink je laarzen alvast op. Je kan het materiaal dat je tijdens de wedstrijd hebt ook al in de auto, trailer of vrachtwagen leggen. De makkelijkste manier om niets te vergeten is om een checklist te maken. Maak een lijstje met alles wat je elke wedstrijd nodig hebt, en hang het in je zadelkast of in de vrachtwagen. Zo kan je voor elke wedstrijd overlopen wat je nog moet klaarleggen.
Paard klaarmaken
Daags voor de dressuurwedstrijd kan je het paard alvast wassen als het mooi weer is. Is het kouder, was dan enkel witte benen en eventueel de staart. Je kan ook de manen van je paard al invlechten, dat scheelt een hele hoop werk op de wedstrijddag zelf en als je al vroeg moet vertrekken, hoef je niet vroeger op te staan om te vlechten. Ben je bang dat het paard tijdens de nacht nog zal liggen of rollen en daarbij de knotjes kapotmaakt, dan kan je de dag voordien al de vlechtjes maken en die op de wedstrijddag zelf oprollen tot knotjes.
De wedstrijddag zelf
Op de wedstrijddag zelf zal je waarschijnlijk wel was last hebben van zenuwen. Zorg daarom dat je niets aan het toeval overlaat, om de stress zoveel mogelijk te beperken. Neem ruim de tijd om het paard op de trailer of vrachtwagen te zetten, je weet maar nooit dat hij een keertje niet wil en dat je meer tijd nodig hebt dan anders. Vertrek ook ruim op voorhand: verkeersomstandigheden heb je nooit in de hand, en het kan altijd zijn dat je vroeger de ring in moet dan voorzien, als er bijvoorbeeld een aantal afmeldingen zijn. Eenmaal op het wedstrijdterrein aangekomen ga je je best meteen aanmelden bij het wedstrijdsecretariaat, en kan je vragen of de wedstrijd volgens schema verloopt. Als je wat nerveus bent, neem dan iemand mee die je kan geruststellen en die je kan helpen met opzadelen en inrijden. Neem de tijd om je paard in te rijden, stap voldoende op voorhand op zodat je paard los is voor je de proef aanvangt. Let wel op dat je niet té vroeg begint in te rijden, anders is je paard misschien al moe voor de proef begint.
Succes!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuur op M2-niveauRijd je al een tijdje wedstrijden met jouw paard en heb je de rubrieken B, L1, L2 en M1 met goed gevolg doorlopen, dan m…