Krachttraining: Drie redenen waarom je teleurgesteld bent

Krachttraining: Drie redenen waarom je teleurgesteld bent Krachttraining is een bijzonder leuke sport die je niet enkel gezond maakt, maar die ook je uitstraling en bijhorende zelfvertrouwen een enorme boost kan geven. Helaas loopt het vaak mis met krachttraining, waardoor resultaten uitblijven en ontgoocheling volgt. In dit artikel achterhaal je de drie belangrijkste redenen waarom je nog niet de verhoopte resultaten ziet van al je inspanningen.

Beginnen met krachttraining: de teleurstelling

De hoge verwachtingen bij krachttraining worden niet altijd ingelost / Bron: Kevingoerner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De hoge verwachtingen bij krachttraining worden niet altijd ingelost / Bron: Kevingoerner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Je hebt al uren gespendeerd in de sportschool. Je probeert er ook goed op te letten om niet te veel te snoepen en je alcoholgebruik te matigen. Je past trouw de tips toe die de fitnessinstructeur je meegaf en je verbeterde stelselmatig je trainingen dankzij verschillende lijstjes met tips en tricks die je via Google vond. Je verwachtingen waren dan ook torenhoog. Hoopvol verlekkerde je jezelf al op je afgetrainde strandlijf. De spiegel vertelt echter een andere waarheid. Er is nauwelijks iets veranderd. Hieronder lees je waarom en wat je er aan kan doen.

Reden 1: Je snapt de basis van krachttraining niet

De basis van krachttraining is eigenlijk kinderlijk eenvoudig, maar raakt vaak ondergesneeuwd onder allerlei (dure) krachttoestellen, trainingsschema's en voedingssupplementen. Wikipedia beschrijft krachttraining als: "training met weerstand om de kracht te verbeteren". Hierin is de essentie volledig gevat. Het komt er dus op neer om je spieren te bewegen met het gebruik van gewichten, zodanig dat ze weerstand ondervinden en daardoor overbelast worden. Op die manier ontstaan kleine scheurtjes in het spierweefsel. Wanneer die scheurtjes hersteld zijn - daarom is het belangrijk om nooit twee dagen na elkaar dezelfde spier te trainen - is je spiermassa toegenomen.
De bewegingen die je lichaam kan maken zijn te herleiden tot drie categorieën: duwen, trekken en heupextensies. Als je die basiscategorieën in het achterhoofd houdt, is het minder van belang welke oefeningen je precies allemaal doet. Wat daarbij telt is dat je je spieren uitdaagt. Je mag met andere woorden niet in je zogenaamde comfortzone trainen. Je spieren moeten net iets meer belast worden dan wat ze op dat ogenblik aankunnen. Alleen dan zullen ze groeien.
Het is dus met krachttraining een beetje zoals met een relatie. De essentie is heel eenvoudig, maar we maken het vaak nodeloos complex, waardoor het helemaal misloopt.

Reden 2: Je eet nog altijd ongezond

Na inzicht in de essentie van krachttraining, moet voeding ongetwijfeld het tweede puntje op je prioriteitenlijst zijn. Sommigen gaan zelfs zo ver om te stellen dat het zichtbare eindresultaat voor 80% aan voeding en voor 20% aan oefeningen kan toegeschreven worden. Omdat er zonder oefeningen helemaal geen sprake is van spiergroei, is dat een overdrijving, maar het geeft in elk geval aan hoe prioritair voeding is in dit verhaal. De essentie van voeding kan samengevat worden in drie aandachtspunten:

  1. Je calorie-inname moet hoger zijn dat je calorieverbruik om spiergroei mogelijk te maken.
  2. Je dient meer eiwitten op te nemen dan je in een gewoon dieet zou binnenkrijgen, om je spieren te herstellen.
  3. Alle koolhydraten bannen, lijkt een goed idee voor een strak lichaam, maar je schrapt zo ook al je energie, waardoor je minder zwaar of helemaal niet zal kunnen trainen.

Wat de calorieën betreft, komt het er eenvoudigweg op neer om ze te tellen. Het volstaat één keer te noteren hoeveel je er op een dag binnenkrijgt en hoeveel je er verbruikt. Er één dag mee bezig zijn is voldoende om het door te hebben. Vanaf dan zal je altijd oog hebben voor de calorieën in je eten. Je hoeft daarvoor geen dure programma's of diëten te volgen. Er bestaan voldoende gratis online hulpmiddelen die je kan benutten. Waarschuwing: het kan gezellige etentjes en drinkavonden ook aardig verpesten als je er met je nieuwe caloriebril opdaagt.

Reden 3: Je raadgevers hebben andere belangen

Jouw trainingscoach wil je vooral in de club houden / Bron: Localfitness.com.au, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jouw trainingscoach wil je vooral in de club houden / Bron: Localfitness.com.au, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
In feite is met de essentie van krachttraining en voeding alles gezegd. Wanneer je de tips hierboven opvolgt, is resultaat gegarandeerd. Er is echter een belangrijke maar. Er zijn immers veel raadgevers die jou tijdens je missie naar een afgetraind lichaam van advies proberen te voorzien. Deze raadgevers hebben echter andere belangen dan jij. Jouw trainingscoach wil vooral (zo lang mogelijk) jouw coach zijn. Fabrikanten van voedingssupplementen en diëtisten willen ook vooral hun handeltje draaiende houden. Vrienden en kennissen willen diep vanbinnen misschien helemaal niet dat jij er als een halfgod gaat uitzien. De enige raad is hier dan ook: "volg nooit raad van anderen op". Bij uitbreiding is dit een vuistegel die je op diverse levensterreinen kan toepassen, maar bij krachttraining is het vitaal. Neem in plaats van raad, de informatie op die anderen je verschaffen en doe er vervolgens het jouwe mee.

Van teleurstelling naar krachttraining met zichtbaar resultaat

Door je te houden aan de essentie van krachttraining en voeding en door kritisch om te springen met de raad van anderen, voorkom je de ontgoocheling van harde trainingen zonder resultaat. Met de tips in dit artikel zet je een gigantische stap richting het lichaam waar je van droomt. Je zal je eigen verwachtingen overtreffen en iedereen het nakijken geven.
© 2015 - 2024 Woordsmid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Start to Fitness: Begin met fitnessenStart to Fitness: Begin met fitnessenFitnessen is een populaire sport. Je kan er een mooi afgetraind lichaam door krijgen en je kan het in alle weersomstandi…
Fitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtFitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtGeen tijd of geld voor fitness bij de sportschool? Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan om er goed…

Zes smoezen om niet te gaan hardlopen ontkrachtZes smoezen om niet te gaan hardlopen ontkrachtDat hardlopen gezond is, weet bijna iedereen. Maar net zoals voor veel dingen in het leven geldt ook hiervoor: je houdt…
Brabantse Pijl live op tv en livestreamBrabantse Pijl live op tv en livestreamDe Brabantse Pijl is een Belgische wielerkoers die jaarlijks wordt georganiseerd door Flanders Classics. De Brabantse Pi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Teamsmashgame, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krachttraining
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Strength_training
  • http://www.mensjournal.com/expert-advice/the-only-8-moves-you-need-to-be-fit-20140306
  • http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/09/28/19/49/fitness-465203_640.jpg
  • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Model-sixpack.jpg
  • Afbeelding bron 1: Kevingoerner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Localfitness.com.au, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Woordsmid (11 artikelen)
Laatste update: 19-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.