Zes smoezen om niet te gaan hardlopen ontkracht
Dat hardlopen gezond is, weet bijna iedereen. Maar net zoals voor veel dingen in het leven geldt ook hiervoor: je houdt ervan of je haat het. Iemand kan je nog zoveel redenen geven om te gaan hardlopen, wanneer je echt niet wilt dan ga je niet. Er is veel informatie te vinden over alle voordelen die het oplevert. Deze voordelen kun je meteen weer wegstrepen door een aantal bekende nadelen op te noemen en dan vooral de redenen waarom het voor jou geen geschikte sport is. Maar zijn die nadelen misschien gewoon verdekte smoezen? Een aantal ervan blijkt eigenlijk op fabels te berusten.
Wat is waarheid en wat niet?
Er zijn heel wat nadelen van hardlopen te bedenken, maar dat zijn er nog altijd minder dan de voordelen die het oplevert. Sommige argumenten om niet met hardlopen te beginnen zijn evident, maar een paar zijn er onterecht. De meest voorkomende argumenten blijken, wanneer je ze eens onder de loep neemt, eigenlijk helemaal niet op waarheid te berusten.
"Het is saai"
Mensen die zeggen dat hardlopen saai is, hebben er niet veel van begrepen. Het kan natuurlijk erg saai zijn om dag in, dag uit precies dezelfde route te lopen, maar dat is net zo onnodig als dat je elke dag hetzelfde zou eten. Het geheim om van hardlopen te gaan houden, is om variatie aan te brengen en het leuk of uitdagend te maken. Je zult dan snel vooruitgang boeken en je houdt je geest alert.
"Het is slecht voor je knieën"
Dit is een veel gehoord argument onder niet-hardlopers. Die schokken die je krijgt bij het lopen kunnen toch nooit goed voor je zijn? Dit is echter een misverstand. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan en gepubliceerd, onder andere in de tijdschriften
Arthritis and Rheumatism en
Journal of Rheumatology. Uit deze onderzoeken is gebleken dat er geen verschil is in de mate en het tempo van de slijtage van de knie- en heupgewrichten van hardlopers en niet-hardlopers. Hardlopen kan mogelijk de kans op gewrichtsproblemen zelfs verkleinen, omdat de gewrichten en het bindweefsel sterk, flexibel en rijk voorzien van voedingsstoffen blijven. Iets dat vrouwen waarschijnlijk niet willen horen, maar dat toch is aangetoond, is dat het dragen van hoge hakken de kans op osteoartrose meer verhoogt dan hardlopen. Tijdens het lopen op hoge hakken neemt de druk op de kniegewrichten met maar liefst meer dan 20% toe.
"Het is te zwaar"
Het meest voorkomende excuus om niet te gaan hardlopen komt voort uit de meest gemaakte beginnersfout: te hard rennen. Je bent vastberaden (deze keer ga je het écht volhouden), trekt je hardloopschoenen aan en rent de deur uit. Om na een tijdje het gevoel te krijgen dat je longen uit je lijf zullen gaan springen. Hijgend lukt het je wel om weer thuis te komen en je bent er van overtuigd dat dit niets voor jou is. Maar er is ook een goede manier om te beginnen. Je start rustig en wandelt stukjes tussendoor om jezelf niet uit te putten. Er zijn veel schema's voor beginners te vinden die op deze manier werken. Schaam je ook niet wanneer er een hardloper op hetzelfde pad je vrolijk lachend voorbij rent. Hij loopt misschien al zijn hele leven en bovendien wil hij waarschijnlijk indruk op je maken, waardoor hij zijn tempo net opgevoerd heeft. Naarmate je meer traint kun je het tempo opvoeren en de wandelonderbrekingen afschaffen. Maar eerst zullen je lichaam (spieren, banden en botten) en je geest aan het hardlopen moeten wennen.
"Het is gênant"
Je gaat ervan zweten en hijgen, krijgt een rood hoofd en als klap op de vuurpijl gaat elk beetje vet op je lichaam wiebelen wanneer je rent. Maar dit hoeft geen reden te zijn om niet te gaan. De meeste mensen zijn alleen met hun eigen ding bezig en merken nauwelijks op dat jij voorbij rent. Wanneer je blijft denken dat iedereen naar je kijkt kun je een aantal dingen doen:
- je kunt 's ochtends vroeg gaan, wanneer de rest van de wereld nog in bed ligt
- je kunt drukke plekken vermijden en ergens gaan lopen waar weinig mensen komen (denk wel aan je veiligheid en wees op je hoede)
- je kunt samen met iemand gaan, dat is motiverend en leidt af
- je kunt bij een hardloopclubje gaan
- je kunt op een loopband in de sportschool gaan rennen (als tijdelijke oplossing)
Een (sport)zonnebril dragen kan helpen om je anoniemer te voelen. Op die manier kan niemand oogcontact met je maken en het weerhoudt mensen ervan eventuele opmerkingen te maken. Een petje op je hoofd kan hetzelfde effect hebben. Voor vrouwen kan een goed ondersteunende sportbeha veel ellende voorkomen en wanneer je met rust gelaten wilt worden, kun je beter geen korte, fel gekleurde hardloopbroekjes aantrekken.
"Ik ben te oud/ te zwaar/ te langzaam om te beginnen met hardlopen"
Wanneer je wat ouder wordt dan zul je misschien wat meer rustdagen nodig hebben en wat minder kilometers maken. Zaken als herstel, goede opwarming, afkoeling en strekoefeningen zijn voor iedereen belangrijk om blessures te voorkomen, ongeacht de leeftijd. Hardlopen houdt je fit en kun je zelfs tot na je tachtigste blijven doen als je vitaal bent. En juist het lopen zorgt ervoor dat je vitaal blijft. Overgewicht kan een nadeel zijn en mensen met ernstig overgewicht kunnen (onder begeleiding) beter eerst andere sporten beoefenen. Maar een paar kilo's teveel betekent niet dat je niet kunt hardlopen. Je lichaam kan wel iets hebben. Elke keer dat je voeten op de grond neerkomen, vangen de gewrichten twee tot vier maal je gewicht op. Daarom is het heel erg belangrijk om te beginnen met goede hardloopschoenen, die aan je voeten aangepast zijn. Ook krachtoefeningen kunnen je veel ondersteuning geven. Hardlopen zorgt er uiteindelijk voor dat je op gewicht kunt blijven en een goede conditie krijgt. Zwaardere mensen met een goede conditie zijn vaak gezonder dan dunne mensen met een slechte conditie en dat geeft extra motivatie om te gaan hardlopen.
"Ik ben niet competitief of prestatiegericht aangelegd"
Hardlopen doe je op de eerste plaats voor jezelf. Veel hardlopers doen nooit aan wedstrijden mee en dit hoeft ook niet. Wanneer je bij een hardloopvereniging gaat, zijn er altijd wel mensen bij die het constant hebben over zaken als hun persoonlijke record of hun prestaties op de vijf en de tien kilometer. Daar heb je geen boodschap aan en gelukkig zijn er genoeg mensen die net als jij hun eigen uitdagingen hebben. Hardlopen kan je dus onder andere nieuwe vrienden en kennissen, doorzettingsvermogen, doelgerichtheid en een betere gezondheid opleveren. En er zijn een paar fijne bijkomstigheden speciaal voor vrouwen:
- hardlopen verkleint de kans op borstkanker
- hardlopen kan je van PMS en menstruatiepijn verlossen
- je zult meer tevreden met je lichaam worden
- het voorkomt osteoporose na de overgang
- het kan zorgen voor een voorspoediger en gezondere zwangerschap en bevalling
Het enige dat je altijd in acht moet nemen is dat je alles met mate doet, naar je lichaam luistert en je niets aantrekt van anderen. Dan zul je uiteindelijk ook de 'runner's high' ervaren.