BinckBank Tour live op tv en livestream

BinckBank Tour live op tv en livestream De Benelux Tour is een rittenkoers door Nederland en België. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI World Tour. De Benelux Tour wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men de Benelux Tour online per livestream volgen. In het verleden (tot aan 2016) heette deze rittenkoers jarenlang de Eneco Tour. Van 2017 tot en met 2020 droeg deze koers de naam BinckBank Tour. Sinds 2021 heet de wedstrijd de Benelux Tour. Hoe is deze rittenkoers door België en Nederland ontstaan? Hoe is de geschiedenis van de Eneco Tour en de BinckBanck Tour verlopen?

Geschiedenis van de Benelux Tour en Eneco Tour

De voorgeschiedenis van de Eneco Tour is enigszins verwarrend. In het verleden werd de Ronde van Nederland door het energiebedrijf Eneco gesponsord en in de laatste jaren dat die wielerronde nog bestond, droeg die wedstrijd ook al de naam 'Eneco Tour'. Deze koers werd voor het laatst verreden in 2004. Dit was een koers die buiten Nederland niet veel prestige had. Het bedrijf Eneco en diverse organisatoren hadden grotere, internationale ambities. Toen met ingang van het seizoen 2005 de UCI ProTour van start zou gaan (de nieuwe eredivisie van het internationale profwielrennen), werd duidelijk dat de Ronde van Nederland een te kleine wedstrijd was en geen onderdeel van die eredivisie zou worden. De UCI gaf echter aan, dat er wel plek zou zijn op de ProTour-kalender voor een grotere, meer ambitieuze rittenkoers, die niet alleen in Nederland maar in de gehele Benelux zou worden verreden.

De organisatoren van de Ronde van Nederland en hun sponsor Eneco, besloten samen met de organisatoren van de Ronde van België, een nieuwe rittenkoers op te richten. Aangezien Eneco de hoofdsponsor werd van deze nieuwe ronde, werd deze koers (die oorspronkelijk de werknaam 'Benelux Tour' had) de Eneco Tour genoemd, wat dus vroeger al de naam was van de Ronde van Nederland. Met de komst van de nieuwe rittenkoers verdween de oude Ronde van Nederland. De Ronde van België bleef wel bestaan, doch bleef een wedstrijd op een lager niveau, namelijk de UCI Europe Tour.

Eneco Tour wordt BinckBank Tour

Na de editie van 2016 kwam er een einde aan het hoofdsponsorcontract tussen Eneco en deze wielerwedstrijd. In de aanloop naar het seizoen 2017 droeg deze wielerkoers in de publiciteit enige tijd de werknaam 'Lowlands Tour'. Ondertussen onderhandelde men met potentiële naamsponsoren voor een nieuw hoofdsponsorcontract. Uiteindelijk werd het financiële bedrijf Binck Bank de nieuwe hoofdsponsor en heet de wedstrijd dus sinds 2017 de BinckBank Tour.

BinckBank

Het financiële bedrijf Binck bestaat sinds 2000. In 2004 fuseerde Binck met AOT en ontstond de BinckBank. De BinckBank richt zich vooral op online particuliere beleggers. In 2019 is de BinckBank overgenomen door het Deense Saxo Bank (dat overigens ook een groot verleden heeft als wielersponsor). Na die overname door Saxo bleef de naam BinckBank in Nederland en België oorspronkelijk wel in gebruik als merknaam van dit financiële bedrijf. In de loop van 2021 veranderde dit echter.

Erelijst Eneco Tour en BinckBank Tour

Hoe ziet de erelijst van deze koers eruit (voorafgaand aan de Benelux Tour 2022)? De eerste editie van deze vernieuwde wedstrijd werd in augustus 2005 verreden. De Amerikaan Bobby Julich won bij die eerste editie het eindklassement, voor de Nederlander Erik Dekker en de Belg Leif Hoste. Drie coureurs zijn de recordhouders qua aantal zeges in de Eneco Tour: José Ivan Gutiérrez (Spanje), Edvald Boasson Hagen (Noorwegen) en Tim Wellens (België) slaagden er twee keer in om het eindklassement van de Eneco Tour te winnen. Gutierrez won in 2007 en 2008, Boasson Hagen won in 2009 en 2011. Tim Wellens won in 2014 en 2015. Andere eindwinnaars van deze koers zijn Stefan Schumacher (2006), Tony Martin (2010), Lars Boom (2012), Zdeneky Stybar (2013) en Niki Terpstra (2016). In 2017 was Tom Dumoulin de eerste winnaar van deze koers onder de nieuwe naam 'BinckBank Tour'. In 2018 ging de eindzege naar Mohoric. In 2019 pakte Laurens de Plus de eindzege. In 2020 ging de eindzege naar Mathieu van der Poel. Sonny Colbrelli won in 2021.

Parcours, rittenschema en data

Hoe ziet het parcours van de Benelux Tour eruit? Doorgaans wil men in het parcours diverse bekende facetten van het wielrennen in Nederland en België opnemen, zoals een rit door de Limburgse heuvels (enigszins lijkend op de Amstel Gold Race), ook is er vaak een Ardennenetappe opgenomen (die echter doorgaans wel veel minder zwaar is dan de echte Ardennenklassiekers) en de slotrit is doorgaans een eerbetoon aan de Vlaamse kasseienklassiekers. De finish van de slotrit lift daarom vaak op de Vesten bij de legendarische Muur van Geraardsbergen. Dikwijls zit er een tijdrit in het rittenschema. De tijdrit en de slotrit zijn vaak de belangrijkste etappes voor het algemeen klassement. Meestal wordt de wedstrijd in augustus verreden. In 2020 werd de koers vanwege het coronavirus pas eind september verreden. In 2022 staat de koers weer in augustus op de kalender. De start is dan op 7 augustus 2022 en de finish op 13 augustus. Ook in 2023 en 2024 staat de wedstrijd in augustus gepland.

Deelnemers: teams op de startlijst van de Benelux Tour

De ploegen die een World Tour-licentie hebben, gaan automatisch van start in de Benelux Tour. Daarnaast krijgen een aantal ProContinentale Teams een wildcard gekregen van de organisatie van de Ronde van de Benelux. Daarbij geeft men doorgaans de voorkeur aan ProContinentale Teams uit de landen waarin deze rittenkoers wordt verreden (België en Nederland).

Live op tv, welke zender? Sporza en Eurosport

Benelux Tour live op tv: welke zenders:

Op welke zenders is de Benelux Tour live te zien? Deze wedstrijd wordt in Vlaanderen dagelijks live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Doorgaans vinden de uitzendingen plaats op de zender VRT één. Daarnaast wordt de Benelux Tour ook live uitgezonden door Eurosport. Aangezien zij de voorkeur geven aan de Vuelta op hun hoofdnet, zendt Eurosport diverse etappes van deze koers door de lage landen alleen uit op hun abonneeezender (kanaal 2) en online via hun livestream. In Nederland werd de koers enige jaren live uitgezonden door de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Daarna verhuisden de uitzendrechten (live tv en stream) naar Ziggo Sport Totaal. In 2022 zenden zij die de koers waarschijnlijk echter niet live uit. De Limburgse regionale zender L1 zond de koers ook jarenlang live uit, maar dit is in 2022 niet het geval.

Livestream Benelux Tour

Livestream

De Benelux Tour is ook dagelijks online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men dus op een computer, tablet of smartphone naar de Benelux Tour kijken. Er zijn verschillende officiële livestreams van deze koers door de Benelux. Hieronder vindt u een overzicht met info over deze streams.

Livestream Sporza

Er wordt een livestream beschikbaar gesteld door het Vlaamse Sporza (VRT). Die livestream is van deze rittenkoers geheel gratis. Men vindt die gratis livestream van deze koers door de lage landen op elke middag in de rubriek 'Nu Live' van hun website. Ook vindt men deze livestream op de gratis Sporza App. Hun gratis livestream van deze wielerkoers begint doorgaans rond 14u30 Deze livestream van de Benelux Tour is echter alleen in België te bekijken. Voor andere landen is deze livestream van de Benelux Tour 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream Benelux Tour bij Eurosport

De livestream van Eurosport is in zowel Nederland als België te bekijken. Op de meeste dagen begint deze livestream om 14u30 of 15u00. Deze livestream zit op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze livestream van de Benelux Tour te kunnen bekijken.

Livestream Ronde van de Benelux bij Ziggo Sport Totaal?

Er werd enige jaren ook een livestream van Ziggo Sport Totaal aangeboden bij alle etappes van deze koers door de Benelux. Zo'n livestream bevond zich op de Ziggo Sport Go App. De livestream van elke etappe was te bekijken door abonnees van die app. Ook was zo'n livestream van een etappe te kopen via PPV (Pay Per View). In 2022 bieden zij echter niet zo'n stream aan.

Livestream Benelux via Go App

Het is mogelijk om de Benelux Tour via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men per livestream naar alle live tv-uitzendingen kijken van Sporza. Ook alle uitzendingen op de zender Ziggo Sport 14 zijn automatisch via een livestream op die applicatie te bekijken. Voor de uitzendingen op de abonneezenders Ziggo Sport Extra en Eurosport 2 dient men daarentegen wel een aanvullend abonnement te hebben. Deze app is een dienst van Ziggo. Klanten van digitale tv bij hen kunnen via die app in de hele EU (en verschillende andere landen, waaronder Noorwegen en IJsland) via de livestream naar tv kijken. Zo kunnen bijvoorbeeld ook Nederlandse vakantiegangers live vanaf hun vakantielocatie in de EU per livestream naar deze Benelux-rittenkoers kijken.

Livestream GCN van de wielerronde van de Benelux

Deze Benelux-wielerkoers is ook live op het internet te volgen via een livestream van GCN te bekijken. De stream begint dagelijks tegelijkertijd met de tv-uitzending van o.a. Sporza. De livestream van GCN (Global Cycling Network) bij deze koers door de Benelux is echter alleen voor abonnees van die streamingdienst beschikbaar. De livestream bevindt zich in augustus op hun GCN-app.

Livestream NLZIET? Livestream NPO Start? NOS? Neen

In 2020 was er ook een gratis livestream op de site van de NOS. In 2022 is die er normaal gesproken ook niet. Ook bij NLZIET en NPO Start bood men tot aan 2019 een livestream van deze wielerwedstrijd aan. In 2022, 2023 en 2024 is er bij deze diensten echter geen livestream van dit evenement beschikbaar, aangezien de NOS niet meer over de live-uitzendrechten beschikt.

iTV: livestream van de KPN bij deze wielerronde door de Benelux

Men kan de Benelux Tour via een livestream op de iTV-app bekijken. Dit is een dienst waarmee klanten van Interactieve Tv bij de KPN via een livestream tv kunnen bekijken op hun smartphone of tablet. Men kan daarbij kiezen uit livestreams van de live tv-uitzendingen van Sporza, Eurosport en de NOS. Het is mogelijk om in de hele EU via deze diensten van de KPN per livestream de tv-zenders (en dus naar deze wieleruitzendingen) te kijken.

Livestream op FloBikes van deze wielerronde van de Benelux?

Is het ook mogelijk om de Benelux Tour live een livestream bij FloBikes te bekijken? Ja, er is livestream beschikbaar van de Benelux-wielerwedstrijd bij die Noord-Amerikaanse streamingdienst. Die livestream van de wielerronde van de Benelux kan men in 2022 alleen gebruiken indien men een betaald abonnement heeft op FloSports. Ook is die livestream geo-restricted. Dat houdt in dat deze livestream slechts in een beperkt aantal landen bekeken mag worden. In de overige landen (waaronder veel Europese landen, zoals Nederland en België) is deze livestream geo-blocked.

Lees verder

© 2015 - 2023 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…

De fatale marathon van Francisco LazaroDe fatale marathon van Francisco LazaroOp 14 juli 1912 begon Francisco Lazaro opgewekt aan zijn marathon. Eerder had hij om 10.00 uur ontbeten met zijn Olympis…
Meest succesvolle Olympiërs (1896-2018)Voor de meeste sporters is het elke vier jaar het moment om te presteren; de Olympische Spelen. Elke vier jaar zit de sp…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30436/parcours-eneco-tour-2015-krijgt-vorm.html
  • http://www.enecotour.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eneco_Tour
  • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjYwNzM=
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.