Schaatstalent Reina Anema

Reina Anema (25-07-1993) is een schaatstalent uit het Friese Gorredijk. Waar zij begonnen is als klein meisje met grote ambities is zij zich anno 2016 aan het mengen met de grote namen (o.a. Ireen Wüst). Met één oudere zus en één jonger zusje, die ook allebei schaatsten, komt zij uit een echte schaatsfamilie. Daarentegen heeft zij geen enkele familiaire band met Jillert Anema.

1997

Reina Anema begon als vierjarig meisje met het schaatsen op natuurijs. Dit gebeurde allemaal bij haar ouders voor de deur, welke aan de hoofdvaart in Gorredijk wonen. Samen met haar oudste zus, Maartje Anema, besteedde zij hier veel tijd aan. Tot het moment kwam dat een buurtgenoot zich afvroeg waarom deze twee zusjes niet gewoon naar het 'grote' Thialf toe gingen. Dit bleek een uitstekende keuze. Samen met haar oudere zus gingen zij op jeugdschaatsen, waar zij vijf jaar hebben geschaatst. Ondertussen kreeg het jongste zusje, Sieta Anema, ook een acceptabele leeftijd om eindelijk haar grotere zussen achterna te gaan. Ook zij ging op het jeugdschaatsen.

Hardrijders Club Heerenveen (HCH)

Nadat Reina het jeugdschaatsen had voltooid werd zij lid bij Hardrijders Club Heerenveen. Waar zij zich als pupil al als talent ontwikkelde. De allereerste wedstrijd werd gereden op, de toen nog open, ijsbaan van Inzell in Duitsland. Vol spanning stond het tienjarige meisje bij de start. Het startschot viel en de strijdlust kwam naar boven, zo hard als zij kon reed zij haar eerste wedstrijd. Het leuke aan dit was dat, de toen nog kleine, Reina ook oog had voor het publiek. Er moest onderweg wel even gezwaaid worden naar haar ouders die haar aanmoedigden. Op het moment dat Reina onder de oudste pupillen viel (B&A) begon zij prijzen te winnen, en hoe. Ze werd beide jaren Nederlands kampioen pupillen op de langebaan en de marathon. Ook al was het langebaantoernooi een officieus toernooi.

Gewestelijke selectie Friesland

Toen Reina junior werd stapte zij over van haar club naar de gewestelijke selectie van Friesland. Tijdens deze tijd ging de winners flow gewoon door. Zij pakte meerdere Nederlandse titels (allround, supersprint, marathon). Ook reed zij een oud baanrecord in Thialf uit de boeken, de 1500m. Als C-junior reed zij maar liefst een tijd van 2.03.88. Vanaf dat moment had zij de status van een groot talent. Ze reed vele jongens van diezelfde leeftijd gewoon van de baan.

Jong Oranje

Door het grote talent werd Reina met dispensatie gevraagd voor jong oranje. Deze kans greep zij met beide armen. Als B2 junior werd zij beschouwd als A junior en kon ze op die manier deelnemen met de World Cups voor Junioren. Met deelnames aan deze internationale toernooien en de nationale senioren toernooien deed zij veel ervaring op. Ook behaalde zij tijdens de internationale toernooien verschillende ereplaatsen. Voornamelijk op de 1500m. Na haar eerste jaar in jong oranje werd de progressie iets minder, maar de tijden gingen niet achteruit, Reina bleef constant.

Schaatsacademie Groningen, Iskate

Na de tijd van Jong Oranje was Reina druk op zoek naar een ploeg. Helaas een ploeg deze niet aanwaaien. Uiteindelijk was het de Groningse Iskate-organisatie die haar niet met lege handen liet staan. Ze werd ondergebracht in de Afterpay athleteshop-ploeg. Helaas was dit een sprintploeg. Daarentegen is Iskate een grote organisatie waardoor ze met de talentvolle allround juniorenjongens mee kon rijden. Reina werd senior en op de nationale toernooien liet zij haar constantheid zien. Met continu een 15e/16e plaats. Helaas lukte het niet om die hele grote stap te maken die jonge talenten vaak maken.

Team Koopjesdrogisterij.nl

Uiteindelijk werd er binnen de Iskate-organisatie een allroundploeg voor dames opgestart. Hier kwam Reina in een ploeg met zeer ervaren dames, denk aan Linda de Vries, Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg. Reina begon weer progressie te maken, dit werd duidelijke tijdens de nationale kampioenschappen. Tijdens het KPN NK afstanden in 2016 reed zij op de 1500m en 3000m in de top acht. Zij reed tevens zo goed dat zij zich als eerste reserve had geplaatst voor het ISU EK Allround in Minsk. Het grote internationale avontuur kon voor Reina beginnen, helaas werd er geen gebruikgemaakt van haar reserverol, Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marije Joling gingen van start.

Reina Anema

Om het kort te houden is Reina Anema een schaatser die niet van grote stappen maken is. Zij is iemand van de weg van de geleidelijkheid. Door continu een goed niveau te tonen en gedurende het jaar/de jaren kleine stapjes te maken.
© 2016 - 2024 Snietsie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
World Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersWorld Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersOp 7 en 8 maart 2020 stond bij het schaatsen de World Cup Final in Heerenveen op het programma. Er werden geen teamnumme…
Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Na hoeveel dagen vorst kun je schaatsen?Er zijn veel sporten. Veel bekende sporten worden ook als hobby beoefend. In de winter is dat het schaatsen. Nederland w…
Schaatsen, door Marian LugtenbergrecensieSchaatsen, door Marian LugtenbergDit boek gaat over schaatsen. Skeeleren doe je in de zomer, het lijkt een beetje op schaatsen. Als het kouder wordt en h…
Jorrit Bergsma: Schaatser met lange ademHet had niet veel gescheeld of er stond in plaats van een Nederlander een schaatser uit Kazachstan op het podium bij de…

Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Strade Bianche live op tv en livestreamStrade Bianche live op tv en livestreamDe Strade Bianche is een Italiaanse wielerwedstrijd. Deze fameuze koers heeft een grandioos parcours, waarin veel ‘grave…
Bronnen en referenties
  • www.osta.nl, Online Schaatstijden applicatie
Snietsie (2 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.