Danspassen en choreografie beter onthouden

Danspassen en choreografie beter onthouden Danschoreografie onthouden; iedereen die op dansen zit krijgt er mee te maken. En de een is er nou eenmaal beter in dan de ander. Waar jouw dansgenoot na enkele keren oefenen al het complete dansstuk onder de knie heeft, loop jij misschien nog steeds na enkele seconden vast. Dit is heel vervelend, maar gelukkig zijn er trucjes die je kunt toepassen om toch goed mee te komen.

Focus op slechts één aspect van de choreografie

Leg de focus bijvoorbeeld eerst alleen op de voeten, de rest van de bijbehorende bewegingen die je nog met het lichaam moet maken komen later wel. Doe de bijbehorende bewegingen er wel alvast zo goed als je kan bij, maar leg daar niet de focus op. Geef jezelf de toestemming om die te laten, zodat je goed de bewegingen van de voeten kan opnemen. Je kunt de bewegingen later altijd nog bijwerken met meer details zodra je verder bent. Wil je echt puur bij de basis beginnen, let dan eerst alleen op het patroon van de dans. Vaak zit er een patroon in die de hele dans terugkomt.

Verbind een plaatje of iets anders aan de danspas

Een plaatje in je hoofd aan een danspas of serie danspassen koppelen kan heel goed helpen. Denk bijvoorbeeld aan de pas de chat. Dit snelle danspasje lijkt op een kat die springt. Sommige bewegingen hebben echter niet zon duidelijk voorbeeld. Dan kan je zelf een plaatje bedenken door goed te kijken waar je de beweging op vindt lijken. Groenten hakken, schaatsen, de golven van de zee. Zolang je het erop vindt lijken, zul je goed in staat zijn de plaatjes te onthouden en je geheugen helpen met de choreografie. Je kunt ook woorden in het liedje verbinden aan danspassen als je dat fijn vindt.

Herhaling

Herhaling is op allerlei momenten handig. Zodra de leraar het pasje voordoet, herhaal het dan zo veel mogelijk. Herhaal passen ook wanneer er momenten zijn waarop je wat vrije tijd hebt tijdens de les, bijvoorbeeld als je in groepen oefent en alleen de eerste groep is aan de beurt. Ook is herhaling handig wanneer er een moment is in de dans die je telkens fout doet. Probeer dan de beweging die er vlak voor zit, de beweging(en) waar het probleem zit, en de beweging erna drie of meer keer achter elkaar te doen. Probeer dan het hele dansje weer opnieuw. Ook na de les is het belangrijk te blijven oefenen. Doe dit het liefst snel na de les. Oefen het geleerde dansje dan lekker vaak en kort in de week die volgt tot aan de volgende les. Doe het bijvoorbeeld altijd even snel in de 5 minuten voordat je gaat douchen. Dit is veel beter dan vlak voor de volgende les volgt heel lang gaan oefenen.

Doe eens niets en observeer gewoon

Het voelt misschien raar, maar zo nu en dan kan het echt helpen niet proberen mee te dansen met de leraar. Observeer de leraar gewoon in alle rust als hij de danspassen doet. Daar kun je ook veel van leren en wellicht details zien die je, als je gewoon mee zou proberen te doen, niet waren opgevallen.

Vertrouw niet te veel op anderen en blijf positief over jezelf

Probeer niet al te veel af te kijken bij anderen wanneer je de bewegingen doet. Als je dat doet, doen je hersenen niet echt moeite om de bewegingen zelf te onthouden. Zodra je de leraar begrijpt, probeer dan niet meer naar de leraar te kijken. Probeer ook zo min mogelijk naar dansgenoten te kijken. Je kan anderen wel gebruiken als tijdelijke noodhulp als de leraar net iets te snel is gegaan, maar zorg dan dat je het zo snel mogelijk onder de knie krijgt. Blijf ook positief over jezelf denken en vertrouw op jezelf. Een normaal brein is prima in staat om bewegingen te onthouden.

Schrijf het op

Soms kan het opschrijven van de danspasjes helpen met het onthouden ervan. Het maakt niet uit op welke manier je het opschrijft, zolang jij het begrijpt is het goed. Probeer het wel zo snel mogelijk na de les te doen, zodat het allemaal nog vers in je geheugen zit. Het is helaas alleen mogelijk om bewegingen die je je nog herinnert vast te leggen op papier, maar je kan geen nieuwe herinneringen oproepen. Daarom is dit niet een ideale methode.

Word een veelzijdige danser

Leer te dansen in verschillende stijlen en zorg dat je van alle stijlen een paar veelvoorkomende bewegingen kan. Er is niets mis met het oefenen in slechts een stijl, maar zodra de leraar een danspas in de choreografie opneemt die niet in jouw eigen stijl ligt, loop je misschien vast op zon soort beweging. Blijf je onverhoopt toch een keer vastlopen op een beweging, zorg dan in ieder geval niet dat je daar alleen mee bezig blijft, maar concentreer je ook op de bewegingen die erna komen. Die moeilijke beweging kun je altijd nog onder de knie krijgen, dus laat die maar even voor wat het is. Je moet je ook op de volgende bewegingen kunnen concentreren, want dan haal je het meest uit je lestijd.
© 2016 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je iets beter onthouden?We moeten allemaal wel eens iets onthouden. Soms gaat het om kleine zaken, en soms gaat het om grote zaken. Er bestaan g…
Geheugen: Beter onthouden door eenvoudige techniekenGeheugen: Beter onthouden door eenvoudige techniekenJe geheugen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Door enkele eenvoudige technieken toe te passen kun je veel zake…
Effectief leren, beter onthoudenEffectief leren, beter onthoudenDoor op een speciale manier te gaan leren, kunt u dingen beter onthouden. De tips uit dit artikel zijn uit onderzoek van…
Hoe kies je een goed en sterk wachtwoord en onthoud je dit?Hoe kies je een goed en sterk wachtwoord en onthoud je dit?Websites stellen steeds meer eisen aan wachtwoorden. Logisch, want je wilt wel dat wat je met wachtwoord beveiligt, ook…

Parijs-Roubaix live op tv en livestreamParijs-Roubaix live op tv en livestreamDe Franse wielerklassieker Parijs-Roubaix bestaat al sinds 1897. Het parcours is vooral bekend vanwege zijn vele kasseis…
Profdarter: James WadeJames Wade, een profdarter uit Engeland met de bijnaam 'The Machine' was de jongste darter ooit die een hoofdtoernooi va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janisos, Pixabay
  • http://www.thatsteezy.com/5-dance-tips-for-picking-up-choreography-faster/
  • http://dancecompreview.com/7-tips-learning-choreography-quickly/
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.