Profdarter: James Wade

James Wade, een profdarter uit Engeland met de bijnaam 'The Machine' was de jongste darter ooit die een hoofdtoernooi van de PDC wist te winnen. Hij won op 24-jarige leeftijd namelijk de World Matchplay van 2007. Dit record werd later door Michael van Gerwen verbroken, die op 23-jarige leeftijd de World Grand Prix wist te winnen. Wade kende tijdelijk problemen als gevolg van een flinke depressie, maar wist te herstellen en terug te keren aan de top in het darten.

Persoonlijke informatie

James Wade is een Engelse profdarter die zich heeft aangesloten bij de PDC.

James Wade
Naam James Wade
Bijnaam The Machine
Geboortedatum 6 april 1983
Geboorteplaats Aldershot, Engeland
Nationaliteit Engels
Prof sinds 2001
Prijzengeld (t/m 23 februari 2018) £2.755.393
Opkomstnummer The Boys Are Back in Town - Thin Lizzy

Carrière

James Wade begon op 14-jarige leeftijd serieus met darten en wist meteen enkele lokale toernooien te winnen. Zijn televisiedebuut maakte hij in 2003 op het WK van de BDO, waarin hij in de eerste ronde meteen verloor. Hij zou het jaar erop nog één keer terugkeren op het WK van de BDO in 2004, waarin hij tot de tweede ronde reikte. Hierna besloot Wade over te stappen naar de bekendste profbond PDC.

Zijn eerste grote noemenswaardige prestatie kwam in 2006 toen hij, na eerder in het jaar al twee 9-darters te hebben gegooid, de finale van World Matchplay wist te bereiken. In de finale verloor hij echter van Phil Taylor. Een jaar later keerde hij terug en wist de jongste speler ooit te worden die een hoofdtoernooi van de PDC wist te winnen. Na Adrian Lewis in de halve finale te hebben verslaan, won hij in de finale met 17-7 van Terry Jenkins. Dat jaar won hij ook de World Grand Prix door achtereenvolgens Raymond van Barneveld en opnieuw Jenkins te verslaan.

In de jaren die volgden wist hij een vaste plek te veroveren in de top van het darts door onder andere een UK Open titel in 2008, het bereiken van de halve finale van het WK in 2009 en als belangrijkste titel de eindoverwinning in de Premier League of Darts in 2009, waar hij Mervyn King in de finale versloeg. Het jaar daarop reikte Wade weer tot de finales, maar deze keer bleek Taylor te sterk met 10-8 in een wedstrijd waarin Taylor onder andere twee 9-darters gooide. In 2010 won Wade de World Grand Prix door Lewis met 6-3 in de finale te verslaan en in 2011 won hij de UK Open door een 11-8 overwinning op Wes Newton.

2012 zou tot dan het minste jaar uit de carrière van Wade blijken. Ondanks een goeie start van het jaar, een halve finale op het WK, zou hij verder geen noemenswaardige resultaten behalen. Na enige strubbelingen met zijn gezondheid, hij bleek na onderzoek bipolair te zijn, en een schorsing van de PDC omdat hij onacceptabel gedrag had vertoond tijdens een wedstrijd zou hij in 2014 eindelijk weer een goed resultaat boeken door de finale van de World Grand Prix te bereiken na overwinningen op Taylor en Gary Anderson. In de finale verloor hij van Michael van Gerwen. Hij sloot het jaar in stijl af met een titel in de Masters, door King met 11-10 te verslaan.

In 2015 bereikte Wade opnieuw de finale van de World Matchplay door in de halve finale Taylor te verslaan. In de finale verloor hij echter van Van Gerwen, die dat jaar bijna alles won. Op het WK van 2016 verloor Wade vervolgens in de kwartfinale van de latere wereldkampioen Anderson en wist hij in het daaropvolgende kalenderjaar met een plek in de halve finale van het European Darts Championship en een finaleplaats op de Grand Slam, die hij beiden verloor van Michael van Gerwen, slechts twee noemenswaardige resultaten te behalen.

In 2017 wist James Wade de kwartfinales van het WK te behalen, waarin hij verslagen werd door Peter Wright. De rest van het seizoen wist hij zijn vorm niet te vinden en zakte hij terug tot de tiende plaats op de wereldranglijst. Hij bereikte in 2017 verder alleen nog een kwartfinale op de Players Championship Finals, waarin hij van Rob Cross verloor. Al met al was het een teleurstellend verlopen seizoen. 2018 wist Wade zich nog niet te herpakken door voor het eerst sinds 2006 al in de eerste ronde van het WK te verliezen, ditmaal van Keegan Brown.

Prijzen

James Wade wist de volgende prestaties te leveren op de grootste toernooien in de PDC.

Erelijst PDC-hoofdtoernooien
World Championship Halve finale: 2009, 2012, 2013
Premier League Winnaar: 2009
UK Open Winnaar: 2008, 2011
World Grand Prix Winnaar: 2007, 2010
Grand Slam Runner-up: 2010, 2016
European Championship Halve finale: 2009, 2016
Players Championship Finals Halve finale: 2009
The Masters Winnaar: 2014
Champions League Halve finale: 2016
Voor het laatst geactualiseerd op 23 februari 2018

Privé-leven

In 2010 leed Wade aan een zware depressie nadat zijn twee jaar durende relatie met Helen Chamberlain kort daarvoor was beëindigd. Na een moeilijke periode, ook in darts, trouwde Wade op 8 augustus 2015 met model Sammi Marsh. Zij werkt als walk-on girl voor de PDC bij grote toernooien en loopt vaak samen met Wade het podium op voor een wedstrijd.

In 2012 nam Wade samen met zeven andere spelers van de Premier League een nummer op, Got My Tickets For The Darts. De inkomsten hiervan werden gedoneerd aan het goede doel The Haven House Children's Hospice.

Lees verder

© 2016 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Televisieserie Kim PossibleTelevisieserie Kim PossibleKim Possible, een gewoon meisje, die samen met haar beste vriend Ron Stoppable de wereld probeert te redden uit handen v…
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
Top 10 darters met meeste prijzengeldTop 10 darters met meeste prijzengeldDarters die tot de top behoren zijn anno 2020 echte grootverdieners. Het prijzengeld in het darts ligt inmiddels hoger d…
Grand Slam of Darts live op tv en livestreamGrand Slam of Darts live op tv en livestreamIn het najaar wordt jaarlijks de Grand Slam of Darts gehouden. Het interessante facet van dit toernooi is, dat dit jaren…

Danspassen en choreografie beter onthoudenDanspassen en choreografie beter onthoudenDanschoreografie onthouden; iedereen die op dansen zit krijgt er mee te maken. En de een is er nou eenmaal beter in dan…
Zikavirus en Olympische Spelen in Rio de JaneiroZikavirus en Olympische Spelen in Rio de JaneiroTussen 5 en 21 september 2016 vinden de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië plaat…
Bronnen en referenties
  • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerStats.aspx
  • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerDetails.aspx?playerKey=11
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 23-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.