Profdarter: Adrian Lewis

Adrian Lewis, een professioneel darter uit Engeland met de bijnaam 'The Jackpot' was pas de derde darter in de historie van de sport die twee jaar op rij wereldkampioen wist te worden. Dit deed hij in de jaren 2011 en 2012 al op zeer jonge leeftijd en zo manifesteerde hij zich razendsnel aan de top in het darts. Zijn bijnaam heeft Adrian Lewis te danken aan het mislopen van $72,000 in een casino in Las Vegas doordat hij op het moment dat hij het bedrag won minderjarig was en het bedrag dus niet kon claimen.

Persoonlijke informatie

Adrian Lewis is een Engelse profdarter die zich bij de PDC heeft aangesloten.

Adrian Lewis
Naam Adrian Lewis
Bijnaam The Jackpot
Geboortedatum 21 januari 1985
Geboorteplaats Stoke-on-Trent, Engeland
Nationaliteit Engels
Prof sinds 2002
Prijzengeld (t/m 20 december 2016) £2.577.384
Opkomstnummer Reach Up - Perfecto Allstarz

Carrière

Adrian Lewis, afkomstig uit hetzelfde dorp als zijn mentor Phil Taylor, liet zijn talent voor darts op jonge leeftijd al blijken toen hij als 18-jarige het British Teenage Open wist te winnen. In 2005 wist Lewis zijn eerste kwartfinale van een hoog aangeschreven toernooi, de World Matchplay, te behalen. Deze stijgende lijn zette hij voort door op het WK het jaar daarop ook tot de kwartfinales door te dringen. Dit zorgde voor een memorabel moment doordat Lewis zijn derde pijl zonder te kijken in de triple 20 kreeg waardoor hij die beurt 180 wist te gooien. Na een woordenwisseling met zijn tegenstander Peter Manley verliet Lewis boos het podium. Even later keerde hij terug en verloor.

Het duurde daarna enige tijd totdat Lewis serieuze successen ging boeken en zijn potentie begon waar te maken. In 2010 wist hij de finale van de World Grand Prix te halen door in de halve finale voor het eerst Phil Taylor op televisie te verslaan. In de finale verloor hij echter van James Wade. Op het WK van het jaar daarop won Lewis de ene na de andere partij wat ervoor zorgde dat hij in de finale tegenover Gary Anderson stond. In deze partij wist Lewis de eerste darter ooit te worden die in een WK-finale een 9-darter gooide. Hij won de wedstrijd uiteindelijk met 7-5 en daarmee dus ook de wereldtitel. Deze beloftevolle start van het jaar zette hij voort met o.a. een tweede plaats in de Premier League, zijn beste prestatie op dat toernooi tot dan toe.

Op het WK van 2012 ging Lewis proberen om als derde darter ooit, na Eric Bristow en Raymond van Barneveld, succesvol de wereldtitel te verdedigen. Na een paar moeizame overwinningen stond hij in de halve finale tegenover James Wade. Deze wedstrijd ging de geschiedenisboeken in als één van de grootste comebacks aller tijden. Lewis stond 5-1 in sets achter toen hij maar liefst 5 sets op rij wist te winnen, waaronder 10 legs op rij, om uiteindelijk met een 161-finish met 6-5 in sets te winnen en de finale te bereiken. In de finale stond hij tegenover Andy Hamilton, die hij met 7-3 wist te verslaan. Dit leverde hem voor het tweede jaar op rij de wereldtitel op.

In de jaren die hierop volgden wist Lewis de hoge verwachtingen die na twee WK-titels volgden niet volledig waar te maken. Het WK werd niet meer gewonnen, maar op het EK van 2013 maakte hij wel grote indruk door in de halve finale Michael van Gerwen te verslaan alvorens hij in de finale met 11-6 te sterk was voor Simon Whitlock. Verder schreef hij in 2014 de UK Open op zijn naam door in de finale met 11-1 van Terry Jenkins te winnen en wist hij tot de finale te reiken van de Players Championship Finals, waarin hij verloor van Gary Anderson.

Eind 2015 wist hij zijn jaar nog enigszins te redden door finaleplaatsen in de Players Championship Finals en het WK. Echter gingen deze beiden verloren van respectievelijk Michael van Gerwen en Gary Anderson. 2016 zou in zijn geheel een weinig succesvol jaar worden voor Lewis, met slechts één halve finale plaats op een groot toernooi, namelijk de World Matchplay, waarin hij met 17-9 verloor van Michael van Gerwen.

Prijzen

Zoals gezegd wist Lewis twee WK's op zijn naam te schrijven. Verder wist hij nog enkele andere noemenswaardige resultaten te behalen.

Erelijst PDC-hoofdtoernooien
World Championship Winnaar: 2011, 2012
Premier League Runner-up: 2011
UK Open Winnaar: 2014
World Matchplay Runner-up: 2013
World Grand Prix Runner-up: 2010
Grand Slam Halve finale: 2011, 2013
European Championship Winnaar: 2013
Players Championship Finals Runner-up: 2014, 2015
The Masters Runner-up: 2013
Voor het laatst geactualiseerd op 21 december 2016

Privé-leven

In augustus 2009 kreeg Lewis met zijn toenmalige vriendin Katie-Adele Hughes een dochter, Myle Niamh. Na de relatiebreuk met Katie-Adele vond Lewis een nieuwe vriendin in Sarah Podmore, met wie hij in augustus 2012 trouwde. Samen met haar kreeg hij in december 2012 een zoon, Matthew.

In 2012 nam Lewis ook een single op samen met de zeven andere deelnemers van de Premier League voor het goede doel 'Got my tickets for the darts'. De opbrengsten hiervan gingen naar het Children's Hospice.

Lees verder

© 2015 - 2024 Jesboe13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Engelse kinderboekenschrijvers: C.S. LewisSchrijver C.S. Lewis werd wereldwijd bekend door zijn 'Kronieken van Narnia'. Een aantal delen uit zijn boek zijn verfil…
Carl Lewis, atleetCarl Lewis behoort tot de meest succesvolle sporters op de Olympische Spelen. Hij blonk uit op de sprintnummers (100 met…
Top 10 darters met meeste prijzengeldTop 10 darters met meeste prijzengeldDarters die tot de top behoren zijn anno 2020 echte grootverdieners. Het prijzengeld in het darts ligt inmiddels hoger d…
Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)Dartspelers: Gary Anderson - Schotland (PDC)De Schotse topdarter Gary Anderson is tussen 2009 en 2019 één van de grote namen van de grootste dartbond, de Profession…
Wielrennen live op tv en livestreamWielrennen live op tv en livestreamWielerliefhebbers kunnen volop genieten van live wielrennen op tv. Met name Eurosport en het Vlaamse Sporza zenden jaarl…
Bronnen en referenties
  • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerStats.aspx
  • http://www.dartsdatabase.co.uk/PlayerDetails.aspx?playerKey=5
  • www.independent.co.uk Sport More Sports
Jesboe13 (27 artikelen)
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.