Tour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnen

Tour de France: Wielrenners die 5x of vaker de tour wonnen In 2018 kon de Brit Chris Froome de vijfde wielrenner worden die de belangrijkste wielerronde ter wereld, de Tour de France, voor de vijfde keer in zijn carrière wist te winnen. Froome zou dan in een illuster rijtje komen te staan met enkele grote namen uit de wielrengeschiedenis, zoals Eddy Merckx en Bernard Hinault. Welke renners wonnen de Tour vijf keer? Chris Froome heeft in 2018 niet de tour voor de vijfde keer gewonnen en zal dus (nog) niet aan deze lijst worden toegevoegd.

Inhoudsopgave


Jacques Anquetil - Frankijk

Jacques Anquetil, geboren op 6 januari 1934, is de eerste renner die de Tour de France vijf keer wist te winnen. Anquetil heerste in het wielrennen eind jaren 50 en begin jaren 60 van de vorig eeuw. Na zijn eerste overwinning in 1957 deed Anquetil een aantal jaar niet mee. Hij kwam ijzersterk terug in 1961 door direct de Tour de France opnieuw te winnen. Ook in de jaren daarna, 1962-1964, won de Fransman de tour de France. Helaas is Jacques Anquetil niet meer onder ons. Hij overleed op 18 november 1987 en werd slechts 53 jaar oud.

Eddy Merkcx / Bron: Chris Protopapas, Flickr (CC BY-SA-2.0)Eddy Merkcx / Bron: Chris Protopapas, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Eddy Merckx - België

De Belgische oud-wielrenner Eddy Merckx, geboren op 17 juni 1945, wordt gezien als één van de grootste wielrenners aller tijden. Bijgenaamd 'De Kannibaal' won Merckx alles wat er te winnen viel, aan cadeautjes deed hij bijna niet. Merckx is dan ook recordhouder wat betreft het aantal etappezeges in de Tour de France. Mercks won vijf keer de Tour de France tussen de jaren 1969 en 1972 en in het jaar 1974. Zijn laatste podium in de Tour de France kwam in 1975 toen hij tweede werd. In totaal won Eddy Merckx 34 etappes in de Tour de France, een record dat tot op de dag van vandaag nog staat.

Bernard Hinault - Frankrijk

De op 14 november 1954 in Bretagne geboren Bernard Hinault heerste in de jaren 70 en 80 over het profwielrennen. Hinault was een echte allrounder; hij won naast meerdere klassiekers, als Parijs-Rouobaix en Luik-Bastenaken-Luik ook vijf keer de Tour de France. Dit deed hij in de jaren 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. In de tussenliggende jaren reed hij de Tour niet of werd hij teveel gehinderd door knieproblemen, men zegt vanwege dopinggebruik. Zijn laatste hoogtepunt kwam in de Tour van 1986 waarin hij tweede werd achter de Amerikaan Greg Lemond. Hinault is tot en met het seizoen 2017 nog steeds de laatste Fransman die de Tour de France wist te winnen.

Miguel Indurain - Spanje

Begin jaren 90 van de twintigste eeuw heerste de Spaanse BANESTO-ploeg in het rondewerk. Met kopman Miguel Indurain werd zowel in 1992 als in 1993 de Giro d'Italia gewonnen. Maar ook in Frankrijk heerste de ploeg. Tussen 1991 en 1995 wist Indurain, als eerste wielrenner, de Tour de France vijf keer achter elkaar te winnen. De manier waarop dit gebeurde was ieder jaar hetzelfde; Indurain was een meester in het rijden van lange tijdritten en reed de tegenstand hier in op minuten achterstand. Vervolgens werd in de bergetappes de koers zo bepaald dat vluchters konden winnen en het verlies op de concurrentie iedere dag zo werd beperkt dat er in Parijs weer een gele trui opgehaald kon worden.

Lance Armstrong / Bron: Castles, Capes & Clones, Flickr (CC BY-ND-2.0)Lance Armstrong / Bron: Castles, Capes & Clones, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Lance Armstrong- Verenigde Staten

De Amerikaan Lance Armstrong is geboren op 18 september 1971 in Piano, Texas, Verenigde Staten. Na zijn terugkomst in het wielerpeleton in 1998, nadat er in 1996 teelbalkanker was geconstateerd, werd hij gezien als een held. Zeker nadat hij in 1998 vierde werd in de Vuelta a España, werd Armstrong gezien als een kanshebber voor het winnen van de tour de France. Uiteindelijk deed hij dit zeven keer, tussen de jaren 1999 en 2005 was hij ieder jaar veruit de beste. Armstrong werd op handen gedragen en de hele wielerwereld en wielerfans. In 2010 nam de USADA (United States Anti Doping Authority) Armstrong zijn zeven eindzeges in de Tour af vanwege aanhoudende dopinggeruchten.

Doping

Juist door al zijn goede resultaten en zijn lage aantal koersdagen stonden zijn overwinningen altijd onder een vergrootglas. Met name de Franse sportkrant L'Equipe hield, zo werd het in de succesjaren gezien, er een hetze op na tegen Armstrong. Jarenlang ontkende Armstrong elk gebruik van doping, ook nadat vele ploegmaten het gebruik wel bekenden. Na een jarenlang gevecht gaf Lance Armstrong in 2013 uiteindelijk toch toe al deze jaren, net als vele andere wielrenners, verschillende vormen van doping te hebben gebruikt.

Chris Froome - Groot-Brittannië?

Chris Froome is geboren op 20 mei 1985 in Naïrobi, Kenia en rijdt sinds 2010 voor de wielerploeg Team Sky. Eigenlijk hoort hij nog niet in de rijtje thuis. Chris Froome won tot en met het seizoen 2017 de Tour de France vier keer, te weten in de jaren 2013, 2015, 2016 en 2017. In 2012 werd hij tweede achter zijn kopman Bradley Wiggins. Alles wees erop dat Froome ook in 2012 al beter was dan zijn kopman, maar stalorders zorgden ervoor dat hij zich moest neerleggen bij een winst voor Wiggins. In 2018 werd Froom derde achter Thomas en Dumoulin.

Chris Froome / Bron: Reynard1603, PixabayChris Froome / Bron: Reynard1603, Pixabay
Favoriet
Waarom was Froome ook in 2018 weer de grote favoriet om in de gele trui Parijs te halen? Natuurlijk is hij een hele goede wielrenner; hij kan met de besten mee omhoog en heeft een betere tijdrit dan veel andere wielrenners die voor het algemeen klassement gaan. Maar wat hij zeker voor heeft op zijn concurrenten is zijn ploeg. De renners die hij en de teammanager van Team Sky om zich heen verzamelen zijn stuk voor stuk wereldklasse. Velen kunnen zelf hoog eindigen in grote rondes of grote eendagskoersen winnen. Hierdoor heeft Froome het voordeel veel langer gebruik te kunnen maken van zijn ploegmaten dan de overige kopmannen die eerder zelf gaten moeten dichtrijden. Tijdens de Giro 'd Italia heeft Froom laten zien dat hij nog steeds een grote ronde kan winnen, zelfs nadat hij op achterstand kwam. Maar twee rondes achter elkaar bleek toch voor Froom te veel van het goede.
© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
De 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenrecensieDe 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenIn 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen. Het boek werd gepubliceerd door U…
Palmares en erelijst Bernard HinaultBernard Hinault (geboren 14 november 1954) is een Franse ex-wielrenner. Eind jaren 70 en begin jaren 80 reed Hinault een…
Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…

Claudia Pechstein: dopingschorsing en juridische strijdClaudia Pechstein: dopingschorsing en juridische strijdClaudia Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst wegens vermeend dopinggebruik. De schorsing is twijfelachtig omd…
A-status en stipendium voor topsporters: inhoud en vereistenA-status en stipendium voor topsporters: inhoud en vereistenLang niet elke Nederlandse topsporter kan leven van zijn of haar sport. Voor wie wel tot de mondiale top behoort maar on…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stokpic, Pixabay
  • http://www.biographyonline.net/sport/cycling/chris-froome.html
  • https://www.biography.com/people/lance-armstrong-9188901
  • https://www.thefamouspeople.com/profiles/bernard-hinault-829.php
  • https://www.thefamouspeople.com/profiles/jacques-anquetil-6850.php
  • https://www.thefamouspeople.com/profiles/eddy-merckx-6918.php
  • Afbeelding bron 1: Chris Protopapas, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Castles, Capes & Clones, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Reynard1603, Pixabay
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.