Terugblik: Rabo wielerploeg 1996 - 2012

Begin jaren 90 zat de Nederlandse wielrennerij in een diep dal. Totdat ploegleider Jan Raas in december 1995 een overeenkomst tekende met een nieuwe sponsor, de Rabobank. Deze overeenkomst zorgde voor een zekere toekomst die zeventien jaar zou duren. Op 19 oktober 2012 stopte de Rabobank met de sponsoring door aanhoudende dopingaffaires en geruchten. Dit artikel zet de prestaties van de ploeg nog eens op een rij. De Rabobank schoof niet alleen met grote bedragen, naar verluid jaarlijks circa 15 miljoen euro, maar zette ook een sterke structuur op om talent op te leiden en te begeleiden. Er kwam een juniorenploeg, amateurploeg en een profploeg. Dit was het Raboplan waarvan men nationaal en internationaal onder de indruk was.

Hoogte- en dieptepunten

Er waren hoogte- en dieptepunten. Michael Boogerd won in juli 2002 op La Plagne een bergetappe in de Tour de France. Dit wordt door velen beschouwd als het absolute hoogtepunt voor de Raboploeg. Het dieptepunt was het ontslag van de Deen Rasmussen in 2007. Hij had tijdens dopingcontroles voor de Tour de France gelogen over zijn verblijfplaats, wat de geruchtenstroom over dopinggebruik op gang bracht. Terwijl de Deen al negen dagen de gele trui droeg, werd hij op staande voet ontslagen.

Tour Dopage

Na dopingschandalen tijdens de Tour de France 1998 bij de ploegen TVM en Festina gingen er ook geruchten over een inval bij de Raboploeg. Volgens sommigen was er destijds sprake van paniek in de ploeg. De Raborenners haalden echter zonder schade de finish op de Champs Elyssee. Boogerd wordt vijfde in het eindklassement van de Tour. Het jaar later wilde de ploeg geen enkel risico lopen en verving het de eigen ploegarts door een Franse huisarts. De ploeg reed een beroerde Tour. Kopman Boogerd eindigde als 51ste in het eindklassement.

Gaan voor Geel

De Rabobank streefde vanaf 2001 naar 'geel', de gele trui. Het nieuwe motto 'Gaan voor geel' klonk toen de sponsorcontracten werden verlengd. De bank zei zelfs buitenlandse aankopen te willen doen wanneer die de kans op dé overwinning van de Tour de France zou vergroten. De ploegleiding was niet blij met deze ambitie. Na de dopingaffaires waren de ambities enigszins teruggeschroefd omdat anders het risico bestond dat renners naar de verboden middelen zouden grijpen. Rabobaas Heemskerk hield in 2002 desondanks vast aan het vooruitzicht op een Tourzege.

Wisseling van de wacht

Na het gerommel rond Rasmussen in juli 2007 volgde langzaam een wisseling van de wacht in de ploeg. Ploegleider Theo de Rooij werd in augustus 2007 gedwongen op te stappen. Een schoon imago had de hoogste prioriteit en daarom moesten er nieuwe gezichten komen. Onder anderen renners als Michael Boogerd en Thomas Dekker vertrokken al in 2008. In 2012 moesten ook technisch directeur Eric Breukink en ploegleider Van Houwelingen het veld ruimen.

Prestaties van de Raboploeg in de periode 1996 - 2012

Jaar Overwinning Bijzonderheden
1996 2 ritzeges in de Tour de France, Ronde van Nederland Michael Boogerd wint Touretappe.
1997 2 ritzeges Vuelta, Ronde van Vlaanderen, Ronde van Nederland
1998 1 ritzege Tour de France, Catalaanse Week, HEW-Cyclassics, Ronde van Nederland Het jaar van de Tour Dopage. Boogerd wordt vijfde in het eindklassement van de Tour de France.
1999 Parijs - Nice, Amstel Goldrace, Ronde van Luxemburg, 1 ritzege Tour de France, Giro dell' Emilia, Parijs - Tours Erik Dekker wordt op het WK verdacht van dopinggebruik maar onderzoek pleit hem vrij.
2000 4 ritzeges Tour de France, San Sebastian, Ronde van Nederland Erik Dekker wint drie Touretappes.
2001 2 ritzeges Tour de France, Catalaanse Week, Amstel Goldrace, Brabantse Pijl, Ritzeges Vuelta Marc Wauters draagt geel in de Tour de France
2002 2 ritzeges Tour de France, Tirreno-Adriatico
2003 E3 Prijs, Brabantse Pijl, Ritzeges Vuelta Jan Raas vertrekt gedwongen als ploegleider. Theo de Rooij volgt hem op.
2004 Milaan- San Remo, Ronde van Nederland, Ritzege Vuelta, Parijs-Tours, WK wegwedstrijd Oscar Freire verovert de wereldtitel wegwedstrijd.
2005 2 ritzeges Tour de France, 2 ritzeges Vuelta (eindklassement Vuelta), Tirreno - Adriatico, Brabantse Pijl, Scheldeprijs, Rasmussen wint het bergklassement van de Tour. Denis Mensjov wint de Vuelta. Renner Rory Sutherland wordt betrapt op doping en ontslagen. Ook oud-Raborenner Lotz wordt betrapt en geeft toe ook in zijn Rabo-tijd te hebben gebruikt.
2006 4 ritzeges Tour de France, Tirreno - Adriatico, Brabantse Pijl, Vattenfall Cyclassics Bergtrui voor Rasmussen in de Tour.
2007 2 ritzeges Tour de France, 4 ritzeges Vuelta (eindklassement Vuelta), Milaan- San Remo, Ronde van Normandië Affaire Rasmussen. Mensjov wint wederom de Vuelta.
2008 1 ritzege Tour de France, 1 ritzege Vuelta, Ronde van Luxemburg, Gent - Wevelgem, Driedaagse de Panne
2009 1 ritzege Tour de France, 1 ritzege Vuelta, 2 ritzeges Giro (Eindklassement Giro), Giro dell' Emilia, Ronde van Belgie Raborenner Denis Mensjov wint de Giro. Thomas Dekker wordt positief getest op epo. Hij is dan in dienst van Silence - Lotto maar de resultaten hebben betrekking op zijn tijd bij de Rabobank in 2007. Eerste Rabo-ploegleider Jan Raas brengt zijn biografie uit. Hij zegt daarin: "Wanneer ik mijn dossier over diverse gebeurtenissen in en rond de ploeg zou laten lekken, bestond er allang geen Rabowielerploeg meer."
2010 Milaan - San Remo, GP de Montreal, Giro Dell' Emilia, Parijs-Tours Mensjov wordt tweede in de Tour, Robert Gesink vijfde.
2011 1 ritzege Tour de France, 1 ritzege Giro, Omloop Het Nieuwsblad, Ronde van Groot Brittannië Bauke Mollema verovert de groene puntentrui in de Vuelta.
2012 1 ritzege Tour de France, Ronde van Californië, Eneco Tour, Clasica San Sebastian Voormalig Raborenner Leipheimer zegt in dossier tegen Lance Armstrong dat er in de periode 2002 - 2004 bij de Raboploeg een dopingprogramma was.
© 2012 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simon Yates: een Britse klassementsrennerSimon Yates: een Britse klassementsrennerSimon Yates is een klassementsrenner uit Groot-Brittannië. Samen met zijn tweelingbroer Adam weet hij de fiets al vroeg…
Nederlandse winnaars Tour de FranceNederlandse winnaars Tour de FranceIn de lange geschiedenis van de Tour de France kent men maar twee nederlandse winnaars. De namen Jan Janssen (1968) en J…
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…

Wielrennen en dopingWielrennen en dopingDoping zorgt al jaren lang voor een donkere wolk boven de wielersport. Het drijft wielrenners tot waanzin dat ze om de h…
Paardrijden: De basisuitrusting voor ruitersWie gaat paardrijden, zal meestal over een basisuitrusting moeten beschikken om veilig en comfortabel te paard te gaan.…
Bronnen en referenties
  • Nrc.nl
  • Wikipedia.org
  • Rtlz.nl
Lierop69 (99 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.