Simon Yates: een Britse klassementsrenner

Simon Yates: een Britse klassementsrenner Simon Yates is een klassementsrenner uit Groot-Brittannië. Samen met zijn tweelingbroer Adam weet hij de fiets al vroeg te vinden. Beiden blijken talent te hebben. Allebei staan ze dan ook vanaf 2014 onder contract bij Team Orica-Greenedge. Het publiek maakt kennis met Simon als hij in 2016 een etappe in de Vuelta wint. Het is zijn eerste overwinning in een grote ronde. Het jaar daarop wint hij het jongerenklassement in de Tour de France en in 2018 levert hij goede prestaties in de Giro d'Italia. Als kers op de taart kan hij de Vuelta van 2018 op zijn naam schrijven. Het is de eerste grote ronde op zijn palmares.

Inhoud


Begin van een wielercarrière

Simon Philip Yates kwam op 7 augustus 1992 ter wereld, evenals zijn tweelingbroer Adam. De gebroeders Yates maakten al vroeg kennis met de fiets. Beiden zijn dan ook in de professionele wielersport beland. Via hun vader maakten zij kennis met wielrennen en beiden begonnen deze sport zowel op de baan als op de weg te beoefenen. Op zijn achttiende werd Simon Yates geselecteerd voor het Olympische programma. In 2013 won hij een gouden medaille tijdens het wereldkampioenschap baanwielrennen. In datzelfde jaar werd hij geselecteerd om samen met zijn broer Adam Yates te gaan wegwielrennen voor het Britse nationale team. Het jaar kan gezien worden als zijn grote doorbraak, want hij wint twee etappes in de Tour de l’Avenir.

Professioneel wegwielrenner

Simon Yates begint in 2014 zijn loopbaan als professioneel wielrenner. Yates gaat, wederom samen met tweelingbroer Adam, rijden voor Team Orica-Greenedge. Aan het begin van zijn professionele carrière blijven overwinningen uit en hij brak zelfs zijn sleutelbeen. Toch werd hij geselecteerd voor deelname aan de Tour de France van 2014. Op de tweede rustdag werd echter door het team besloten dat Yates zich terug zou trekken uit deze wedstrijd. In 2015 doet Yates betere zaken. Hij wint tijdens het Critérium du Dauphiné het jongerenklassement. Ook rijdt hij wederom de Tour de France. Tijdens wedstrijden moet Simon Yates het vooral hebben van bergetappes. Met zijn slanke postuur kan hij klimmen als specialiteit op zijn lijstje zetten.

Dopinggebruik

In 2016 wordt Yates voor een periode van vier maanden geschorst wegens dopinggebruik. Volgens de berichten is er weliswaar sprake van ‘onbedoeld gebruik van doping’, maar het levert hem toch een schorsing op. Volgens zijn wielerploeg is de arts vergeten een medisch attest in te vullen, wat had toegestaan dat Yates het middel terbutaline had mogen gebruiken tegen astma. Door het ontbreken van dit attest reed hij de wedstrijd Parijs-Nice in feite met behulp van doping. Nadat zijn schorsing in juli 2016 werd opgeheven ging hij in augustus van start in de Vuelta. Simon Yates slaat terug. Hij boekte hier zijn eerste etappewinst in een grote ronde.

Een succesvol wielerseizoen in 2017

In 2017 boekte Simon Yates na zijn etappeoverwinning in de Vuelta van 2016 wederom een aantal successen. Hij won een etappe in Parijs-Nice en eindigde als tweede in het algemeen klassement. Diezelfde plaats wist hij te behalen in het algemeen klassement van de Tour van Romandië. Later dat jaar eindigde hij in de Tour de France in het algemeen klassement als zevende en won hij tevens het jongerenklassement. Simon Yates lijkt steeds grotere stappen te zetten in zijn ontwikkeling naar klassementsrenner.

Wielerseizoen 2018 en winst Vuelta

In 2018 staat Yates aan de start van de Giro d’Italia om de concurrentie aan te gaan met de winnaar van 2017, Tom Dumoulin. Vooraf schatten weinigen hem in als topfavoriet maar Yates levert formidabele prestaties. Hij wint maar liefst drie etappes en rijdt al snel in de befaamde roze trui. Op sociale media ontstaan dan ook twijfels over zijn afgeleverde resultaten na de schorsing van 2016. Yates geeft hierop zelf aan dat dit incident hem de rest van zijn carrière zal blijven achtervolgen, maar dat hij het daarmee zal moeten doen. Yates lijkt onverslaanbaar, maar in de negentiende etappe stort de renner volledig in. Circa twee weken reed hij in de roze trui, maar na deze etappe moet hij deze overdragen aan Chris Froome. Yates heeft een achterstand van maar liefst 38 minuten opgelopen. De renner is volledig weggevallen uit de top van het klassement.

Na de Giro d’Italia slaat Simon Yates de Tour de France over. Simon gaat vervolgens van start in de Vuelta, ook wel bekend als de Ronde van Spanje. Zijn broer Adam zal hem in deze ronde helpen op jacht naar de rode trui. Dat lukt. Simon weet de rode leiderstrui in de veertiende etappe te bemachtigen en deze te behouden tot en met de slotetappe in Madrid. Hij wint de Vuelta van 2018. Simon Yates kan zo zijn eerste eindzege van een grote ronde op zijn palmares bijschrijven. Anno 2019 rijdt Simon Yates nog steeds voor dezelfde ploeg als waar hij in 2014 startte, al kent deze inmiddels andere sponsoren. Dit leidde tot de naamsverandering Team Michelton-Scott.

Op jacht naar revanche

Hoewel hij in 2018 niet werd gezien als topfavoriet voor de winst van de Giro d'Italia is dat in 2019 wel anders. Simon Yates staat in mei dan ook opnieuw aan de start van dit Italiaanse wielerspektakel, op zoek naar revanche. Ter voorbereiding reed hij onder andere de wedstrijd Parijs-Nice, waarin hij een etappe won. Yates lijkt goed in vorm te zijn, want tijdens de openingstijdrit van de Giro eindigt hij op een tweede plek. In 2019 neemt Simon Yates deel aan de Giro d'Italia om te rijden voor een goed klassement, waar hij eindigt op een achtste plaats in het eindklassement. Na de Giro neemt Yates deel aan de Tour de France. Hier weet hij na een lange ontsnapping de twaalfde etappe op zijn naam te schrijven, waarmee hij zich aan mag sluiten in een summier rijtje van wielrenners die etappes wonnen in alle drie de grote rondes. Ondanks het feit dat Simon Yates de Giro heeft gereden blijkt hij in de tweede week zijn goede vorm gevonden te hebben, want de Britse renner kan ook de vijftiende etappe aan zijn palmares toevoegen.

Het wielerseizoen van 2020 wordt volledig op zijn kop gezet door de wereldwijde uitbraak van het besmettelijke coronavirus. Hierdoor worden de drie grote rondes verplaatst. Yates slaat de Tour de France, die eind augustus startte, over. Zijn broertje Adam is hier wel van de partij. Simon neemt deel aan de Giro d'Italia die 3 oktober van start gaat. Ter voorbereiding rijdt Yates onder andere de meerdaagse koers Tirreno-Adriatico, die hij op zijn naam weet te schrijven. In de eerste week van de Giro komt Yates al op een flinke achterstand te staan. Op zaterdag 10 oktober blijkt waarom, Simon Yates is positief getest op het coronavirus. Yates zal dus niet meer van start gaan in de Giro en daarmee gaat definitief weer een grote kanshebber voor de eindzege naar huis. Dit is tegelijkertijd het einde van het wielerseizoen van 2020 voor Simon Yates.
© 2018 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Giro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursGiro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursIn 2020 wordt de 103e editie van de Ronde van Italië verreden. Deze editie zou oorspronkelijk in mei verreden worden. Va…
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Ronde van Kroatië live op tv en livestreamRonde van Kroatië live op tv en livestreamDe Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze koers is een onderdeel…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…

Tour de France 2020: parcours en rittenschemaTour de France 2020: parcours en rittenschemaHet nieuwe rittenschema en parcours van de Tour de France 2020 zijn bekend. De start van de Ronde van Frankrijk is in Ni…
Dylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit AmsterdamDylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit AmsterdamDylan Groenewegen is een Nederlandse profwielrenner uit Amsterdam. Zijn specialiteit ligt bij het sprinten. Fietsen is e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Connor Mah, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.procyclingstats.com/nl/rider/simon-yates, bezocht op 23-05-2018
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Yates_(cyclist), bezocht op 23-05-2018
  • https://www.theguardian.com/sport/2017/jun/29/simon-yates-tour-de-france, bezocht op 23-05-2018
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/359379/simon-yates-weet-dat-korte-dopingschorsing-hem-zal-blijven-achtervolgen.html, bezocht op 23-05-2018
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 11-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.