InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit Amsterdam

Dylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit Amsterdam

Dylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit Amsterdam Dylan Groenewegen is een Nederlandse profwielrenner uit Amsterdam. Zijn specialiteit ligt bij het sprinten. Fietsen is een echte familiesport bij de familie Groenewegen. Ook zijn opa en vader maakten vele kilometers op de racefiets. Van jongs af aan rijdt Dylan Groenewegen wedstrijden en vanaf het jaar 2015 is hij profwielrenner. In 2016 stapte hij over van het Roompot-Oranje Peloton naar Team LottoNL-Jumbo. Het grote publiek maakt kennis met Dylan Groenewegen als hij in 2017 de slotetappe van de Tour de France op zijn naam schrijft.

Inhoud


Jeugd

Dylan Groenewegen kwam op 24 juni 1993 ter wereld te Amsterdam, waar hij ook opgroeide. Zijn vader en opa zijn in de hoofdstad eigenaar van een fietsenzaak in de Rivierenbuurt. Opa Ko Zieleman was in zijn jonge jaren evenals zijn kleinzoon een vermaard fietser. Dit gold tevens voor de vader van Dylan, Gerrie Groenewegen, maar beiden werden nooit profwielrenner. Hoewel Dylan als kleine jongen ook een aardig potje kon voetballen ontdekte hij al vroeg dat aan hem het fietsen wel was besteed. Met vriendjes en zijn opa sprintte hij van plaatsnaambordje naar plaatsnaambordje. Tijdens het kijken van de Tour de France trokken vooral de sprintetappes zijn aandacht. Zijn eerste wielerwedstrijd leverde hem dan ook direct een beker op. Vanaf dat moment koos Dylan Groenewegen definitief voor de racefiets.

Beginjaren als profwielrenner

Na het behalen van zijn vmbo-diploma werd Dylan opgeleid tot fietsenmaker. Toch zit hij liever zelf op de fiets. Al gauw blijkt dat hij goede sprint in de benen heeft. Hij wint in 2014 de Ronde van Vlaanderen voor beloften. In 2015 ging Groenewegen als profwielrenner voor het Roompot-Oranje Peloton rijden. Hij won dat jaar de Arnhem-Veenendaal Classic en de Brussels Cycling Classic. In 2016 maakte hij de overstap naar LottoNL-Jumbo. In datzelfde jaar boekte hij zijn eerste World-Tour zege door een rit te winnen tijdens de Eneco Tour.

Overwinning Champs-Élysées

Vol goede moed verscheen Dylan Groenewegen in 2017 voor de tweede keer in zijn wielercarrière aan de start van de Tour de France. Op weg naar etappezeges. De sprinttrein van LottoNL-Jumbo komt vrijwel iedere sprintetappe te laat op kop en Marcel Kittel overheerst dat jaar. Na een aanpassing in de strategie eindigt Groenewegen in de voorlaatste sprintetappe als tweede. Nu restte alleen het koningsnummer voor sprinters op de Champs-Élysées in Parijs nog. Op 23 juli 2017 is het zover: de laatste kans voor Dylan Groenewegen op een etappewinst. Driehonderd meter voor de streep gaat Dylan de sprint aan. Dit doet hij met succes, Groenewegen komt als eerste over de eindstreep en zegeviert tot ieders verbazing op de Champs-Élysées.

Na de overwinning

De overwinning op de Champs-Élysées was een bijzondere zege. Het was maar liefst twintig jaar geleden dat Nederland een sprintsucces behaalde tijdens de Tour de France. Men zou kunnen denken dat Groenewegen in de toekomst zijn zinnen zal zetten op de groene puntentrui. Peter Sagan zal anno 2018 echter nog een geduchte tegenstander voor Groenewegen kunnen zijn. Dylan zal dan ook zijn zinnen zetten op het winnen van etappes in de jaren die volgen op zijn winst van de slotetappe van de Tour de France.

Het wielerseizoen van 2018 begon goed voor Groenewegen. Hij won de eerste etappe van de Dubai Tour in februari. Meer succes volgde echter op 25 februari. Dylan schreef op deze dag de voorjaarsklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam toen hij de massasprint won. In april ging Groenewegen dan ook van start als topfavoriet voor de eindzege van de Scheldeprijs. Samen met dertig andere renners werd hij echter gediskwalificeerd toen de groep een gesloten spoorwegovergang overstak. In mei won hij de openingsetappe van de Ronde van Noorwegen, om vervolgens nog twee etappes in deze koers op zijn naam te schrijven. Een maand later wint hij de tweede etappe van de Ronde van Slovenië.

Groenewegen gaat vervolgens van start in de Tour de France, waar hij aast op etappezeges in de sprint. Met succes, hij schrijft de zevende etappe met overmacht op zijn naam. Hij bereikt met een ruime fietslengte afstand van zijn grootste concurrent Gaviria de eindstreep. Een dag later voert Dylan hetzelfde kunstje uit en kan ook de achtste etappe op zijn palmares bijschrijven. In de negende etappe komt hij hard ten val op de kasseien. In de twaalfde etappe moet Groenewegen afstappen naar aanleiding van deze val, wat inhoudt dat hij Parijs in 2018 niet heeft gehaald. Hij was echter niet de enige sprinter die moest opgeven, onder andere zijn concurrenten Gaviria, Greipel en Kittel verlieten de Tour de France eveneens vroegtijdig.

Vervolg carrière

Anno 2019 rijdt Dylan Groenewegen nog steeds als kopman voor Team LottoNL-Jumbo, al wordt sponsor LottoNL ingeruild voor nieuwe titelsponsor Visma. Visma heeft een overeenkomst getekend voor maar liefst vijf jaar. Na zijn winst op de Champs-Élysées in 2017 werd het contract van Groenewegen tot 2020 verlengd.

Het wielerseizoen van 2019 begint voorspoedig voor Dylan Groenewegen. In februari wint hij de laatste etappe van de Ronde van Valencia. In de massasprint klopt hij Alexander Kristoff en Matteo Trentin. Vervolgens doet Groenewegen in maart weer mee aan Kuurne-Brussel-Kuurne, de voorjaarsklassieker die hij in 2018 op zijn naam schreef. In 2019 moet hij genoegen nemen met een vierde plaats. Een week later neemt hij deel aan de rittenkoers Parijs-Nice. Hier schrijft hij de openingsrit op zijn naam een neemt daardoor ook de eerste leiderstrui in ontvangst. Een dag later wint hij ook de tweede etappe. Groenewegen rijdt deze wedstrijden in voorbereiding op de Tour de France, zijn hoofddoel voor 2019. In maart wint hij nog de Driedaagse Brugge - de Panne en bij de Vierdaagse van Duinkerke schrijft hij de eerste drie etappes op zijn naam.

Op 6 juli 2019 gaat de Tour de France van start. Groenewegen is topfavoriet voor de winst van de openingsetappe. Mocht hij deze etappe winnen, dan betekent dat dat hij de eerste gele trui drager zal zijn. Een val anderhalve kilometer voor de finish gooit echter roet in het eten. Ploeggenoot Mike Teunissen gaat er redelijk onverwacht met de winst vandoor en wordt daarmee de eerste Nederlandse geletruidrager in dertig jaar. Groenewegen hield aan zijn val alleen schaafwonden over. Hij heeft een paar dagen nodig om te herstellen, maar neemt in de zevende etappe revanche. Dylan Groenewegen wint de sprint nipt van Caleb Ewan en schrijft daarmee de etappe op zijn naam. Op de Champs-Élysées zijn de rollen omgedraaid. Ewan wint de etappe nipt van Groenewegen, waardoor Dylan genoegen moet nemen met een tweede plaats in de koningssprint van de Tour de France.

Privé

Dylan Groenewegen heeft al een aantal jaar een relatie met Nine Storms. Storms was zelf ook professioneel wielrenster totdat in 2016 ziekte een streep door haar wielercarrière zet. Nine verwierf in 2017 nationale bekendheid toen haar zeer enthousiaste reactie bij de winst van Dylan op de Champs-Élysées het internet over ging. Groenewegen en Storms kochten in 2019 een huis in Vinkeveen, waar zij samen met hondje Binkie hun intrek zullen nemen.

Belangrijke overwinningen op een rij

 • 2015: Arnhem-Veenendaal Classic
 • 2016: Ritzege Ronde van Valencia
 • 2016: Nederlands kampioen op de weg
 • 2016: Ritzege Eneco Tour
 • 2017: Twee ritzeges Ronde van Noorwegen
 • 2017: Twee ritzeges Ster ZLM Tour
 • 2017: Slotetappe Tour de France
 • 2018: Kuurne-Brussel-Kuurne
 • 2018: Zevende etappe en achtste etappe Tour de France
 • 2019: Eerste en tweede etappe Parijs-Nice
 • 2019: Driedaagse Brugge - de Panne
 • 2019: Zevende etappe Tour de France
© 2018 - 2019 Juul92, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2019 - deelnemers en startlijstTour de France 2019 - deelnemers en startlijstIn 2019 wordt de 106e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 6 juli en eindigt op zondag 28…
Nederlanders in de Tour de France 2019Nederlanders in de Tour de France 2019De Tour de France gaat in 2019 van start in de Belgische hoofdstad Brussel. De eerste etappe wordt verreden op zaterdag…
Tour de France 2019 - het parcours en etappeschemaTour de France 2019 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2019 gaat op zaterdag 6 juli van start in de Belgische hoofdstad Brussel. De slotrit van de Tour de Fr…
Tour de France 2019, eerste etappe: live tv en livestreamTour de France 2019, eerste etappe: live tv en livestreamDe Tour de France 2019 gaat op zaterdag 6 juli van start. Er is bij de Tour 2019 geen proloog. Deze Ronde van Frankrijk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Øyvind Berg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0/bewerkt)
 • Wielerrevue, 'De Amsterdamse roots van Dylan Groenewegen', editie 1 van 2018.
 • Procycling Jaaroverzicht 2017, 'Dylan Groenewegen | Wereldtopper'.
 • Procyclingstats, https://www.procyclingstats.com/nl/rider/dylan-groenewegen, bezocht op 14-06-2018
 • NRC, https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/02/groenewegen-weet-nu-hoe-het-is-om-in-pure-chaos-te-sprinten-a1565265, bezocht op 06-04-2018.

Reageer op het artikel "Dylan Groenewegen: Nederlandse sprinter uit Amsterdam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul92
Laatste update: 11-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!