Hardloopschoenen
Op hardloopschoenen kan je hardlopen, maar als je tempo wat meer gematigd is, zijn hardloopschoenen nog steeds erg handig en feitelijk noodzakelijk als je je voeten wilt beschermen. Maar de enige hardloopschoen is de andere niet.
Nut of noodzaak?
Als je gaat hardlopen is een goede hardloopschoen belangrijk. Een hardloopschoen moet voldoende steun en demping geven. Je lichaam krijgt bij hardlopen veel meer te verwerken dan bij bijvoorbeeld gewoon lopen. De steun voor de voet en de demping om “de klappen” van het lopen op te vangen, zijn dan ook erg belangrijk. Om die reden is het essentieel dat je de juiste schoen neemt. Want je loopstijl, type voet, maar ook je lichaamsgewicht zijn belangrijk om tot een goede schoen voor je voeten te komen. Daarnaast heb je ook nog schoenen die nog meer op maat gemaakt worden. Denk hierbij aan het verhogen van de hak als je bijvoorbeeld last hebt van je kuiten. Een speciale binnenzool kan je looppatroon vervolgens weer corrigeren en zo zijn er nog meer aanpassingen mogelijk. Daarmee ook gezegd dat het goed is om naar een gespecialiseerde zaak te gaan, het personeel kan je deskundig helpen de juiste schoen te vinden.
Je looppatroon
De speciaalzaak heeft een apparaat staan waarop een voetafdruk gemaakt kan worden, maar een klein stukje op een loopband geeft vaak ook al een goed beeld. Allemaal belangrijk om te kijken welke schoen het beste ondersteunt en dempt. Ook als je denkt dat je prima voeten hebt, is het goed een afdruk te laten maken. Relatief veel mensen hebben namelijk – zonder dat ze dit weten – een aan de binnenkant doorgezakte voet. Soms kan de oude schoen meenemen ook helpen een goede nieuwe schoen te vinden. Je kunt immers aan de oude schoen zien waar deze het meest is versleten. Tenslotte zal er een beperkt aantal schoenen overblijven die geschikt zijn en dan is het goed er een klein stukje op te lopen. Krijg gevoel bij de schoen, want het kan niet zo zijn dat je met schoenen naar huis gaat ‘waar je aan moet wennen’. Dat is onzin.
Levensduur schoenen
Dit heeft uiteraard te maken met de frequentie dat je de schoenen gebruikt, je gewicht en je loopstijl. Maar ga grofweg uit van zo’n 1700 tot 2000 km dat je kunt lopen met een paar goede hardloopschoenen. Dat wil niet zeggen dat ze daarna afscheuren, maar de belangrijke schokdemping en de stabiliteit zijn dan feitelijk wel opgebruikt.
Enkele hardloopschoenen
Hardlopende vrouwen
Normaal is de hardloopschoen geschikt voor mannen en vrouwen, maar er zijn ook merken die aparte modellen voor vrouwen hebben. Kwalitatief gelijk, alleen zijn de kleurtjes wat vaker een beetje flitsend en is er iets aan de pasvorm gedaan. Maar zowel voor de vrouw als de man geldt dat iedere voet anders is, en dus gemeten moet worden.
GT 2170 Women van Asics is zo’n schoen. Een prima schoen voor de gemiddelde loopster en geen gemiddelde prijs voor de betere schoen, te weten 130,- euro. Maar Asics heeft ook de Gel Kayano 18 Women. Deze is meer geschikt voor de zware loopster. De schokabsorptie en ondersteuning is meer dan gemiddeld en daarmee uitermate geschikt voor de iets zwaardere loopster. Een groef aan de buitenkant van de zool geeft de schoen ook een perfecte afwikkeling van de voet. Iets wat bij hardlopen belangrijk is. Deze zeer prettige schoen heeft wel een aardig prijskaartje, te weten 170,- euro. Brooks heeft de Adrenaline GTS 11 Women. Ook een schoen die goed dempt en een speciaal stuk in de middenzool heeft liggen. De groeven aan de onderkant geven de een prettige afwikkeling van de voet. De prijs is ca. 130,- euro.
Voor iedere hardloper
Als je van Saucony de Omni 10 neemt, dan heb je er een voor de man en een voor de vrouw. Er zit in de binnenvoering een speciale voering die het vocht goed transporteert. Erg prettig, zeker als je van jezelf weet dat je snel transpirerende voeten hebt. De hakken geven extra demping en laten je de voeten prettig afwikkelen. De prijs is ca. 130,- euro. Nike heeft uiteraard ook veel verschillende schoenen in het rek, maar de Zoom Structure +15 ziet er eenvoudig uit, maar heeft een zeer prettige pasvorm, en veert goed mee. De prijs is zeer acceptabel, 120,- euro.
Maar is nog zoveel meer. Ervaar het zelf in de winkel.
Tot slot
Hardlopen komt steeds meer op als sociale sport en her en der zie je groepjes mensen samen rennen. Behalve dat het goed voor het lichaam is, is het ook prettig dat het individuele lopen steeds meer een sociaal aspect krijgt.