Wat zijn de beste hardloopschoenen?
Waar moet ik op letten bij het kopen van hardloopschoenen? Dat vraag je je misschien wel af als je net begint met hardlopen. Of als je al een tijdje hardloopt, maar je schoenen zijn versleten. Er zijn vele verschillende hardloopschoenen te verkrijgen en niet iedereen heeft baat bij dezelfde schoen. Welke schoenen passen bij welke loper? En is loopstijl belangrijk bij het maken van een keuze voor een bepaalde hardloopschoen?
Een aantal factoren zijn belangrijk om te bepalen wat voor jou de beste hardloopschoen is. De belangrijkste daarvan is loopstijl/looptechniek.
Loopstijl
Zoveel mensen, zoveel verschillende loopstijlen. Een groot verschil tussen lopers zit hem in de landing. Sommigen landen op hun voor-of middenvoet terwijl anderen op hun hak landen. Wie op zijn hak landt heeft een schoen nodig met veel demping in de hak. Dit zijn vaak wat grotere, dikkere en zwaardere schoenen hoewel de schoenenfabrikanten tegenwoordig nieuwe dempingsystemen ontwikkelen die minder zwaar zijn. De voor-of midvoetlander heeft geen schoen nodig met een dikke hak, maar heeft liever een voet met weinig hoogteverschil tussen hak en voorvoet.
Over het algemeen wordt een midvoetlanding als de ideale en natuurlijke landing gezien. Topatleten landen vrijwel altijd op hun middenvoet. Mocht je willen overschakelen van de haklanding naar midvoetlanding bouw dan rustig op. Eerst 5 x 30 seconden. Dan bijvoorbeeld 10 x 30 seconden, dan 10 x 1 minuut etc. Mensen die te snel opbouwen krijgen vaak onderbeenklachten (voornamelijk kuit- en achillespeesklachten). Een beetje spierpijn bij de overschakeling is normaal.
Gewicht van de loper
Ben je een zware loper en land je op je hak dan zul je een extra goede demping in de hak moeten hebben. Realiseer je dat je bij de landing zo'n twee a drie keer je lichaamsgewicht moet opvangen (op rustig tempo). Zonder demping zouden je hielen al lang verbrijzeld zijn. Hoe lichter de loper, hoe minder demping nodig is. Ook is het voor een lichte loper relatief zwaarder om met een zware schoen te lopen omdat het lichaam van een lichte loper relatief minder gewicht hoeft te verplaatsen. Stel je een lichte Keniaan voor met hele zware schoenen. Hij zal relatief meer snelheid inboeten dan een een zwaardere loper.
Doel van de training/wedstrijd
Van belang is ook wat het doel van je training is. Als je een wedstrijd wil lopen op hoge snelheid kun je het best hele lichte schoenen aanhebben. Onthoud dit: Een honderd gram lichtere schoen levert meer snelheidsvoordeel op dan 100 gram afvallen. Dit komt door het feit dat je voet met schoen er omheen niet alleen op de loopsnelheid vooruit en omhoog gaat (zoals je bovenlichaam), maar dat je voet ook met hoge snelheid naar voor getrokken moet worden na de landing. Dit kost extra kracht.
Als je op wedstrijdsnelheid traint om de snelheid en het gevoel in de benen te krijgen, dan is het ook verstandig om met je wedstrijdschoenen te trainen.
Voor rustige duurlopen die bedoelt zijn om simpelweg je (aerobe) conditie te verbeteren is de mate van inspanning belangrijk. Als je dan op zwaardere schoenen loopt is je snelheid misschien een tikkeltje minder, maar als de mate van inspanning juist is, is de training goed. Snellere schoenen dragen niet bij tot extra conditie.
Correctie
Hardloopwinkels hebben tegenwoordig verschillende soorten corrigerende schoenen. Ze zorgen ervoor dat je voet bij de landing op een bepaalde manier terechtkomt en de kracht op een bepaalde manier op je been komt, anders dan jouw natuurlijke beweging. Zo zijn er anti-pronatieschoenen die ervoor zorgen dat je voet niet te veel overproneert (dat is als je enkel ver naar binnen knikt bij de landing). Anti-supinatieschoenen daarentegen zorgen ervoor dat enkel juist wat meer naar binnen knikt zodat je uiteindelijk je voet horizontaal op de grond krijgt. Dat deze schoenen voor minder blessures zorgen is wetenschappelijk nooit bewezen.
Nog enkele tips
- Koop en test je schoenen wat later op de dag. Je voeten zijn dan wat meer "uitgezet". Als je de schoenen 's ochtends past zijn ze 's avonds misschien te klein
- De maat van je schoen checken doe je het best staand, dan zijn je voeten meer uitgezet.
- Test de hardloopschoenen met sport/hardloopsokken aan.
- Schoenen kopen op internet kan, maar koop dan alleen schoenen die je al hebt gehad en waarvan je dus zeker bent dat je de goede maat kiest en ze lekker zitten.
Mijn eigen ervaring
Toen ik zelf net begonnen was met hardlopen liep ik op een paar hardloopschoenen van een gewone sportwinkel. Na een tijdje besloot ik om serieus te worden met hardlopen en dan hoorden daar ook "echte" hardloopschoenen bij. Ik ging naar een hardloopspeciaalzaak en liet me adviseren. Ik wilde graag een beetje lichte schoen, maar de verkoper adviseerde me om toch een bepaalde schoen te nemen omdat die meer demping en stabilisatie gaf. Ik kwam thuis met grote zware schoenen. Ze liepen vanaf het begin al niet lekker en ik had pijntjes in mijn onderbeen.
Ik heb die schoenen toen niet meer gedragen en liep toen een tijdje weer op mijn oude schoenen, later ging ik weer naar de hardloopspeciaalzaak, maar vertelde de verkoper precies wat ik wilde. Toen kwam ik wel thuis met goede schoenen. Sindsdien loop ik zonder echte blessures 6 keer per week. Ik train op lichte schoenen en mijn wedstrijdschoenen zijn nog lichter. Aangezien ik zelf erg licht ben en ook nog eens een lichtvoetige loopstijl heb is dat voor mij het beste.
Moraal van het verhaal: Denk zelf goed na en geloof niet zomaar dat de verkoper het beter weet. Jij kent je eigen lichaam het best en de schoen die het lekkerst loopt is vaak de beste keus.
Succes met het kopen van hardloopschoenen!