Bixiewedstrijd met je pony

Bixiewedstrijden zijn er om kinderen kennis te laten maken met de wedstrijdsport. Meestal zijn deze ruitertjes nog niet klaar voor de officiële wedstrijden, maar willen al wel oefenen met wedstrijden rijden. Ze krijgen er zelfvertrouwen van en het is vaak erg gezellig onder elkaar. De bixiewedstrijden zijn voor kinderen vanaf zes jaar tot en met dertien jaar. Om te mogen mennen moet een kind minstens zeven jaar zijn. Kinderen kunnen aan verschillende onderdelen meedoen. Ze kunnen dressuur doen, springen en ook mennen. Een spel met de pony is ook vaak aan het programma toegevoegd.

Bixiewedstrijden algemeen

Bij de bixiewedstrijden is alles wat soepeler geregeld. Je hebt bijvoorbeeld geen startcoupons nodig die je moet opsturen. Je hoeft ook niet eerst een winstpunt te halen voordat je mag springen. Wel heb je een geldig paspoort nodig voor je pony. Ook moet je pony voorzien zijn van een chip en moet je pony ingeënt zijn. Verder staan al jouw gegevens en de gegevens van je pony op de start/stempelkaart. Als je meedoet aan bixiewedstrijden mag je ook meedoen aan officiële wedstrijden. Dat mag zelfs op dezelfde dag. Zo kun je dus meedoen aan een bixieproef maar ook aan een gewone B proef. Als je een keer officieel in de klasse L bent gestart dan mag je niet meer meedoen met de bixiewedstrijden. Maar dan kan je ook al goed genoeg rijden en kan je de bixiewedstrijden verlaten. Voor de officiële wedstrijden is een proevenboekje samengesteld. Voor de bixiewedstrjden is er een speciaal bixieboekje samengesteld. In het bixieboekje staan alle bixieproeven en de springparcoursen. De proeven kan je dus thuis al oefenen voordat je op wedstrijd gaat. Dit geeft zelfvertrouwen, en het is een leuke voorbereiding. Op alle bixiewedstrijden worden dezelfde proeven en parcoursen gereden. Waar de bixiewedstrijden zijn kan je vinden op de website van startlijsten.nl.

Bixierubrieken

OnderdeelRijden en mennen
Begeleidingsproef Rijden en mennen
DressuurproefRijden en mennen
Parcours springen Rijden
Spel Rijden en mennen
VaardigheidsparcoursMennen

Begeleidingsproef rijden

Bij de begeleidingsproef mag er altijd iemand met jou en je pony mee lopen en zelfs vast houden. Je hoeft nog niet zelf het tempo te bepalen, ook hoef je nog niet zelf te sturen.

Dressuur/mennen

De dressuur bestaat uit drie klassen. De klasse AA is de makkelijkste klasse, nu mag er nog iemand met je meelopen tijdens de proef. Dan is er nog de klasse A, deze klasse is iets moeilijker. Als laatste is er nog de klasse B1, dit is de moeilijkste klasse.
Bij het mennen gaat er altijd iemand mee op de menwagen, het maakt dan niet uit in welke klasse je rijdt.

Bixie springen en vaardigheid

Bij bixie springen en vaardigheid zijn twee klassen. De klasse AA en de klasse A. De klasse A is iets moeilijker dan klasse AA. Je mag zelf weten aan welke onderdelen je mee wilt doen of niet.

Wedstrijdkleding

Wedstrijdkleding is in de bixie nog niet verplicht. Een cap en rijlaarzen zijn wel verplicht. Wil je wel graag in wedstrijdkleding rijden dan mag dat natuurlijk wel. Er wordt wel een rijbroek aangeraden. Het rijdt veel fijner. Een andere broek mag ook, maar kies dan voor een broek zonder dikke naad.

Startkaart/Stempelkaart

Om mee te mogen doen aan bixiewedstrijden moet je lid zijn of worden van de KHNS. Lid worden kan via een manege of ponyclub. Ook kan je individueel lid worden van de KHNS. Je bent dan wel lid van de KHNS maar niet van een manege of ponyclub. Als je lid bent van de KHNS kan je ook daar een start/stempelkaart aanvragen. De aanvraag van de start/stempelkaart is gratis. Een stempelkaart is nodig om stempels op te verzamelen om te zien wat je al gereden hebt, maar ook om door te kunnen gaan naar een volgende klasse. Per klasse in elke discipline kan je maximaal tien stempels verzamelen. Als je drie stempels hebt verzameld in een discipline dan mag je door naar de volgende klasse. Je mag door maar het hoeft nog niet. Als je tien stempels hebt verzameld in een discipline is je stempelkaart vol. Dan moet je door naar een volgende klasse.

Prijzen winnen

Het mee doen en plezier hebben op de bixiewedstrijd is het belangrijkste. Maar ook is er altijd wel voor iedereen een prijs. Het gaat hier niet om geldprijzen. Maar vaak kan je leuke lintjes winnen of borstels. Eigenlijk kan het van alles zijn. Bixiewedstrijden zijn leuk en leerzaam. Op deze manier kunnen de jonge ruitertjes plezier maken samen en de sfeer proeven van het wedstrijdrijden.
© 2014 - 2024 Janisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur: wanneer moet je in het B starten?Dressuur is een aantal gymnastische oefeningen voor het paard. Met dressuur wordt het paard soepel en gehoorzaam gemaakt…
New Forest PonyNew Forest PonyDe New Forest pony komt oorspronkelijk uit New Forest, een natuurreservaat in Zuid-West Engeland. Er leven vandaag de da…
Paardenras: Connemara-ponyDe Connemara-pony is een ras dat vroeger onder barre omstandigheden in het wild leefden. Dit heeft er voor gezorgt dat d…
Een pony laten knippen of juist laten weggroeienEen pony laten knippen of juist laten weggroeienAls je eens wat compleet anders met je haar wilt, is een pony een optie. Maar vrouwen twijfelen altijd erover of ze een…

De ontwikkeling van het wereldrecord op de marathon (mannen)Op 29 september 2013 liep Wilson Kipsang (Kenia) in de marathon van Berlijn het huidige wereldrecord: 2:03:23. Hij verbe…
Wat zijn de beste hardloopschoenen?Wat zijn de beste hardloopschoenen?Waar moet ik op letten bij het kopen van hardloopschoenen? Dat vraag je je misschien wel af als je net begint met hardlo…
Bronnen en referenties
  • KNHS
Janisa (3 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.