Magnesium voor klimsport, turnen, gewichtheffen, atletiek, …

Magnesium voor klimsport, turnen, gewichtheffen, atletiek, … Magnesium is een witte poederstof die het zweet absorbeert, de handen stroef maakt en zo de sporter extra grip oplevert. Magnesium is een zeer veelvuldig gebruikt materiaal bij tal van sporten. Maar Magnesium kent ook enkele nadelen en met name Magnesium in de losse poedervorm is lang niet overal toegestaan. In dit artikel worden de nadelen van Magnesium toegelicht, de verschillende vormen van Magnesium besproken en worden alternatieven voor het conventionele gebruik van Magnesiumpoeder genoemd.

Wat is Magnesium?

Magnesium (Mg) is de populaire en korte benaming voor de witte stof die eigenlijk voluit “Basisch Magnesiumcarbonaat” heet. De scheikundige formule is 4MgCO3·Mg(OH)2·4H2O. Tijdens het sporten kunnen de handen klam worden door het zweten. Doordat de handen dan vochtiger zijn, hebben ze minder grip en kunnen ze gemakkelijker wegglijden. Magnesium is poreus en neemt daardoor gemakkelijk vocht op, dus ook transpiratievocht. Dankzij deze eigenschap wordt bij sporters het zweet geabsorbeerd van de handen, doordat er zich een laag kalk op de handen bevindt. Door het gebruik van Magnesium probeert men dus door de stroefheid het uitglijden tot een minimum te beperken en een maximale grip op het sportmateriaal te verkrijgen.


Bij sportklimmers geldt bovendien dat het gebruik van Magnesium helpt om het bloeden van kleine wondjes te stoppen.
Op scherpe rotsen kan men zich tijdens het klimmen soms verwonden aan uitstekende rotspuntjes of scherpe afslijtingen, waardoor er zich kleine wondjes op de handen kunnen vormen. Om het bloeden (tijdelijk) te stoppen doet men er een weinig kalk (Magnesium) op.

Magnesium, of liever gezegd Magnesiumpoeder, kent vele benamingen:
  • Pof
  • Turnpoeder
  • Turnmagnesium
  • Turnkalk
  • Chalk
  • Magnesia
  • Magnesie
  • Magnesio
  • Magnesiumkalk
  • Klimkalk

Magnesium en sport

Magnesium wordt door heel veel sporters gebruikt. Sporten waarbij Magnesium gebruikt wordt zijn bijvoorbeeld:
  • Turnen – Bij diverse turntoestellen zoals de ringen, de brug, de evenwichtsbalk, het paard, enz.
  • Klimsporten – Zoals bijvoorbeeld Alpinisme, Boulderen, Indoor klimmen, Free-Climbing, enz.
  • Krachtsporten – Zoals Gewichtheffen, Powerlifting, Bodybuilding, Tug of War (Touwtrekken), enz.
  • Atletiek – Bij diverse onderdelen zoals Kogelstoten, Discuswerpen, Polsstokhoogspringen, enz.


Ook in de Acrobatiek wordt veelvuldig Magnesium gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de trapeze in het circus of andere acrobatische acts.

Verschillende gebruiksvormen van Magnesiumpoeder

  • Losse Magnesiumpoeder
  • Magnesium blokken
  • Chalk balls

Losse Magnesiumpoeder
Dit product bestaat uit verpulverde pure Magnesiumcarbonaat met of zonder een toevoeging van zogenaamde “special drying agent” voor een extra absorberend vermogen. De Magnesiumpoeder levert een maximale zweet-absorptie en bijgevolg een maximale wrijving. Losse Magnesiumpoeder wordt verkocht in herafsluitbare zakken of bussen en er zijn verschillende gradaties in de fijnte van de poeder. In sporthallen wordt de Magnesiumpoeder voor gebruik vaak geplaatst in een zogenaamde Magnesiumbak. Dit is een stabiele metalen constructie, met een kunststof bak erin die in de hoogte verstelbaar is. De luxere uitvoeringen zijn makkelijk verrijdbaar met zwenkwielen en zijn al of niet afsluitbaar met een deksel. Gebruik: Losse Magnesiumpoeder wordt veel gebruikt bij turnen, bij krachtsporten, bij atletiek en bij indoor klimwanden. Bij deze laatste echter wordt losse Magnesiumpoeder steeds meer verboden.


Magnesium blokken
Een Magnesium blok bestaat uit samengeperste Magnesiumcarbonaat-poeder. De afmetingen van een blok is ongeveer 4,5 x 9 x 9 cm, veelal in een wikkel per stuk verpakt. Gemiddeld weegt een blok ca. 56 gram.
Gebruik: Magnesium blokken worden veel gebruikt bij turnen, bij krachtsporten en bij atletiek.


Chalk balls
Een Chalk ball is losse Magnesiumpoeder dat in een netje zit van stof met een los weefsel. Het heeft de vorm van een bal, vandaar de naam. Door het speciale weefsel komt de Magnesiumpoeder gemakkelijk er doorheen wanneer je je Chalk ball aanraakt om je handen te kalken. Er zijn Chalk balls voor eenmalig gebruik en er zijn hervulbare Chalk balls, die je gemakkelijk open kunt maken en zelf kunt hervullen met losse Magnesiumpoeder. Chalk balls zijn leverbaar in verschillende formaten; een gemiddelde bal heeft een diameter tussen de 6 à 7 cm en een gewicht van ongeveer 60 gram. Gebruik: Chalk balls worden met name gebruikt bij het sportklimmen, zoals Alpinisme, Boulderen, Indoor klimmen en Free-Climbing.


Een Chalk ball wordt meestal in een zogenaamd “Pofzakje” gedaan, dat aan de achterkant van de klimgordel wordt bevestigd omdat het daar niet in de weg zit en het beste bereikbaar blijft voor de klimmer. Op veel klimwanden is het gebruik van losse Magnesium inmiddels niet meer toegestaan. Behalve dat hierdoor de hoeveelheid verspreide Magnesium effectief wordt teruggedrongen, is het ook handig dat als je pofzak omvalt niet direct je hele voorraad over de grond verspreid ligt. Pofzakjes zijn verkrijgbaar in diverse modellen, verschillende kleuren en groottes en prachtige prints.
Chalk balls zijn zuinig in gebruik, maar het grootste voordeel is wel het terug dringen van de grote hoeveelheden stof veroorzaakt door al het gestuif van de losse Magnesiumpoeder.

Andere benamingen voor een Chalk ball zijn Pofbal, Chalk Shot of Chalk sock.

Nadelen Magnesium

Het gebruik van Magnesium is een punt van discussie. Puristen vinden dat het klimmen zonder Magnesium plaats moet vinden. Je klimt zonder hulpmiddelen. Dit wordt door puristen wel gezien als de optimale manier van vrijklimmen en je laat de rotsen in hun natuurlijke staat. Ook milieuactivisten zijn die mening toegedaan.
Hieronder een opsomming van enkele nadelen van het gebruik van Magnesium:
  • Allergie
  • Overdreven gebruik
  • Schade aan het milieu
  • Schade aan sporthallen e.d.

Allergie
Sommige mensen zijn allergisch voor Magnesium. Dit uit zich in allergische reacties (rode vlekken) op de handen of andere lichaamsdelen die in aanraking komen met het Magnesium.

Overdreven gebruik
Dat Magnesium het zweet absorbeert en zo de klimmer extra grip oplevert tijdens het klimmen is een feit. Magnesium is dan ook niet meer weg te denken uit de klimwereld. Maar vaak echter overdrijven klimmers het gebruik ervan en wordt het meer een psychologische steun. Ook atleten hebben er een handje van om te overdrijven. Zo wordt vaak door kogelstoters niet alleen de handen, maar ook nog eens de gehele kogel in gekalkt. De angst om niet voldoende grip te hebben, is ook hier vaak meer een psychologische factor dan realiteit.


Schade aan het milieu
Overal waar outdoor gebruik gemaakt wordt van Magnesium dat achteraf niet verwijderd wordt, zal deze witte poeder zichtbaar blijven. Maar behalve ontsierend voor de natuur kan het gebruik van Magnesium ook schadelijk zijn voor het milieu.
Boulderen komt van het Engelse woord “boulder” dat “groot rotsblok” betekent. Boulderen is klimmen tot een beperkte hoogte, zonder gebruik van touw. In de beroemde bouldergebieden rond het Franse Fontainebleau is het gebruik van Magnesium nadrukkelijk verboden omdat dit het zandsteen aantast. Het Magnesium sluit de poriën van het gesteente af en vernietigt daarmee de zuiging van de zandsteen en daarmee ook de grip op de rotsen. Vooral na nat weer is het gesteente dan smerig en glad. Bovendien leidt het overmatig Magnesium-gebruik onder andere door afspoeling van de rotsen tevens tot hoge concentraties aan de voet van het gebergte. De concentratie Magnesium op de bodem kan daardoor oplopen tot wel 23 keer de hoeveelheid die normaal bij het bemesten van bos wordt gebruikt. Wat het effect hiervan is op de bodem, de flora en de fauna moge duidelijk zijn.

Schade aan sporthallen e.d.
Het gebruik van grote hoeveelheden losse Magnesiumpoeder is slecht voor sporthallen en de vele klimcentra die er inmiddels zijn. In Nederland hebben we geen natuurlijke rotsen, maar wel veel klimhallen zodat de steeds populairder wordende klimsport indoor beoefend kan worden op allerlei klimwanden. Om ook hier het overmatig gebruik van los Magnesiumpoeder aan banden te leggen, is het in veel klimcentra al verboden om dit te gebruiken. Verwezen wordt naar Chalk balls of alternatieve materialen voor Magnesium. Behalve dat het voor de sporters zelf niet prettig is om grote hoeveelheden stofdeeltjes Magnesium in te ademen, bezorgt het de schoonmaakploegen in de sporthallen en klimcentra de nodige opruimwerkzaamheden. Het Magnesium is ook slecht voor het vele houtwerk op turntoestellen en de luchtfilters in de sportaccommodaties raken sneller verstopt.

Alternatieven voor Magnesiumpoeder

  • Colophane
  • Liquid Chalk
  • Chalk cream
  • Stic It

Colophane
Colophane is gedroogde en gemalen Colofonium. Colofonium is een plantaardige hars verkregen uit diverse naaldboomsoorten van het geslacht Pinus en uit andere coniferen. De vloeibare hars wordt verhit, zodat de vluchtige stoffen erin verdampen. Nadat de hars uitgekristalliseerd is, wordt het gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Colofonium is semi-transparant en varieert in kleur van geel tot bijna zwart. Het gebruik van Colophane is sinds 1950 bekend geworden in de klimsport en wordt vaak als alternatief gebruikt in gebieden waar het gebruik van Magnesium verboden is.
Colophane is te koop in zakken en is een poedermengsel van Colophane (resin) en Magnesium.


Liquid Chalk
Liquid Chalk is een vloeibaar, goed alternatief voor Magnesiumpoeder. Liquid Chalk is niet giftig en bestaat uit alcohol, Magnesium, verdikkingsmiddel en geurstoffen. Deze “new generation chalk” biedt de volgende voordelen:
  • Geen verontreiniging meer van de rotsen of klimwanden
  • Geen gestuif meer met poeders
  • Blijft lang werkzaam, blijft ongeveer 2 keer zo lang zitten dan traditioneel Magnesiumpoeder
  • Betere grip, met name op moeilijk bereikbare plekken zoals tussen de vingers
  • Makkelijk in gebruik
Liquid Chalk is leverbaar in flesjes, spray-flacons of tubes.


Chalk cream
Chalk cream is vloeibare Magnesium in crème-vorm. Het is een revolutionair product en huidvriendelijk. Chalk cream absorbeert vocht zonder de huid te beschadigen en is daarom zeer mild in gebruik. Na gebruik is het gemakkelijk afwasbaar met water.
Chalk cream wordt geleverd in flacons.


Stic It
Stic It is een nieuw product op basis van hars, ontwikkeld in Frankrijk. Het is een mengsel van harsen, alcohol en andere natuurlijke stoffen. Een ideale vervanger voor Magnesiumpoeder en eenvoudig in gebruik. Slechts een paar druppels hoeven te worden aangebracht te worden op de palm van de hand. Vervolgens goed inwrijven, ook tussen de vingers en op laten drogen. In eerste instantie vormt zich een plakkerig laagje, dat na opdroging verdwijnt. Wat overblijft is een laagje dat niet meer kleverig is en het zweten tegenhoudt. Dit is een essentieel verschil. Bij Magnesiumpoeder wordt het zweet geabsorbeerd, bij Stic It wordt voorkomen dat je handen gaan zweten. Stic It is volkomen natuurlijk, droogt de huid niet uit en veroorzaakt geen allergische reacties. Met water en zeep is Stic It gemakkelijk te verwijderen. Stic It laat geen sporen na op rotsen of klimwanden.
Stic It is leverbaar in flesjes.

© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest succesvolle Olympiërs (1896-2018)Voor de meeste sporters is het elke vier jaar het moment om te presteren; de Olympische Spelen. Elke vier jaar zit de sp…
Urban free climbing, een extreme sportUrban free climbing, een extreme sport'Urban free climbing' ook gekend als 'buildering' is een sport dat de laatste jaren een opmars kent. Door de sociale med…
Boulderen: een intensieve klimsportBoulderen: een intensieve klimsportBoulderen is het beklimmen van rotsblokken. Het is een explosieve sport die bestaat uit het klimmen van korte, moeilijke…
Voeding bij krachtsportVoeding bij krachtsportEiwitpreparaten, proteïn shakes , aminozuurpreparaten en nog een paar andere, dat zijn de voornaamste producten waar men…

Sportpsychologie in de schietsportSportpsychologie in de schietsportDe schietsport is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld atletiek, een weinig fysieke sport. Hoewel er voor schutters absolu…
Sporten voor beginners: houd het leuk!Sporten voor beginners: houd het leuk!Wellicht ken je het probleem zelf wel. Je weet dat je moet gaan sporten. Misschien ben je iets te zwaar? Of ben je zo'n…
Bronnen en referenties
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 17-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.