Urban free climbing, een extreme sport

Urban free climbing, een extreme sport 'Urban free climbing' ook gekend als 'buildering' is een sport dat de laatste jaren een opmars kent. Door de sociale media neemt de sport aan bekendheid toe maar het is een sporttak die gevaarlijk is en in ons land is dit tot op heden nog steeds illegaal. Maar toch duiken er steeds vaker filmpjes op sociale media van jongeren die op hoge gebouwen, bruggen of torens klimmen zonder beveiligingen. Vooral in Rusland is dit een nieuwe hype geworden.

Wat is 'urban free climbing' of 'buildering'?

Dit is een zwaar extreme sport waarbij jonge waaghalzen, langs de buitenkant naar de top van de gebouwen, wolkenkrabbers, kranen en andere hoge constructies klimmen om er vervolgens te gaan bengelen of gevaarlijke stunts uit te voeren. Dit alles gebeurt zonder gordels of enige vorm van veiligheid.
Het woord 'builderen' is afkomstig van het Engelse 'building' wat gebouw betekent en de klimterm 'boulderen', die als betekenis heeft, het beklimmen van rotsblokken zonder touw of gordel.

Afkomst

Vroeger werd de stad alleen als oefenterrein gebruikt voor klimmers, maar 'buildering' is nu een echte sport geworden. Naast het alpinisme ontstond het sportklimmen. Bij alpinisme is vooral de lange afstand en het uithoudingsvermogen het belangrijkste. Bij sportklimmen wordt de nadruk gelegd op techniek en bewegingen. Hierbij is er ook nog steeds touwbeveiliging. Tenslotte ontstond in de loop van de jaren uit het sportklimmen 'buildering'. Hierbij gaat het om nog kortere routes of afstanden en wordt de nadruk gelegd op techniek zonder beveiligingstouwen. De bewegingen moeten interessant zijn en de klim moet een uitdaging zijn. Jongeren zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om te beklimmen en nieuwe objecten die ze kunnen beklimmen.
De identiteit van de eerste recreatieve of professionele 'builderer' is ongekend, maar Geoffrey Winthrop wordt in Cambridge beschouwd als de oorspronkelijke pioneer. In 1895 begon hij de daken van de Universiteit van Cambridge te beklimmen.
Omstreeks 2008 werd de sport populair in Oost-Europese landen, waaronder Oekraïne en Rusland. Zij begonnen ook met het delen van hun prestaties op video portals zoals YouTube. De meest beroemde man die op die manier met deze sport bekendheid verwierf, is de OekraÏnse Gregory Kirilenko, alias 'Mustang Wanted'. Hij doet deze sport nu al meer dan 10 jaar en zei: "De dood is niet het ergste dat kan gebeuren. Iedereen sterft, maar niet iedereen leeft zoals zij dat willen."

Wat heb je nodig om de activiteit te kunnen uitoefen?

Om de activiteit te kunnen uitoefenen spreekt het voor zich dat je sterke vingers en enkels moet hebben. Je spierkracht moet goed ontwikkelt zijn en je moet je evenwicht volledig beheersen. Daarnaast is het heel belangrijk vertrouwen te hebben in de mensen die met je mee klimmen. Bij deze sport staat vooral beleving voorop.
  • Aspecten die belangrijk zijn bij 'buildering' zijn de volgende:
  • zelfkennis en zelfinschatting van de klimmer
  • de hoogte van het gebouw
  • de klimtechniek
  • de schoonheid van de beweging
  • de sociale contacten

Illegaal

'Urban free climbing' blijft illegaal, maar dat weerhoudt de fanaten niet om toch hun ding te doen. Aangezien het vaak buiten de juridische grenzen wordt beoefend, wordt het vaak 's nachts uitgeoefend. Beoefenaars die in volle actie opgemerkt worden op gebouwen zonder vergunningen, worden regelmatig door de politie weggehaald na het voltooien van hun acts. Vooral het feit dat het beklimmen van sommige gebouwen verboden is of toegelaten onder strenge voorwaarden, vergroot voor veel jongeren de kick.

Sport neemt aan populariteit toe

Deze sporttak wordt vaak solo uitgevoerd maar de laatste jaren zien we ook dat het een populaire groepsactiviteit aan het worden is. In steeds meer steden worden zelfs routes opgezet en ingedeeld. Op 15 januari 2006 was er in Keulen het eerste Wereldkampioenschap 'builderen' uitgezet. De Fransman, Alain Robert was toen boegbeeld van deze nieuwe klimsport. Hij beklom toen al zeventig wolkenkrabbers en monumenten waaronder de Eiffeltoren in Parijs, de Golden Gate Bridge in San Francisco en de Empire State Building in New York. Het feit dat hij al meerdere keren in de cel belandde voor zijn expedities weerhield hem niet om verder te zetten. Hij zegt: 'De stad is zijn gebergte, waar constant nieuwe bergen bijkomen die beklommen moeten worden'.

Maar vooral omwille van de sociale media breidt het aantal leden zich uit en er werden ook al een aantal fatale aflopen gerapporteerd. We mogen dus niet uit het oog verliezen dat het nog steeds een gevaarlijk en meestal illegaal gebeuren is.
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)recensieAnouk - Urban Solitude (recensie cd met o.a. Michel)De tweede cd maken, na een succesvol debuut, zorgt bij de meeste artiesten voor druk. Niet bij Anouk, die zich in 1999 m…
Magnesium voor klimsport, turnen, gewichtheffen, atletiek, Magnesium voor klimsport, turnen, gewichtheffen, atletiek, Magnesium is een witte poederstof die het zweet absorbeert, de handen stroef maakt en zo de sporter extra grip oplevert.…
Gratis Virusscanner of een Betaalde Virusscanner?Gratis Virusscanner of een Betaalde Virusscanner?Een gratis virusscanner werkt even goed als een betaalde virusscanner en soms zelfs beter. Je leest hier waarom dit zo i…

Hardloopschema: 5 kilometerHardlopen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Beginnen met hardlopen kan echter lastig zijn, het is dus ra…
Hardloopblessures omdat we niet naar ons lichaam luisterenHardloopblessures omdat we niet naar ons lichaam luisterenVoor onze gezondheid is hardlopen in principe een prima beweging. Maar de hardloopsport kent helaas ook een hoog blessur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pfeilgiftfeder, Pixabay
  • Matt Hersberger, in Matador, http://www.matadorwork.com/sport/free-climbing-new-extreem-sport-shoult-try/(geraadpleegd op 4-6-2014;12-2-2014)
  • N.N.,www.en.wikipedia.org/wiki/buildering(geraadpleegd 4-6-2014)
  • Marjolijn van Heemstra,Stadsklimmen rukt op: via het balkon en de regenpijp bij je vrienden driehoog op bezoek,in Trouw,www.trouw.nl,(geraadpleegd 6-6-2014;21-2-2006)
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 03-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.