SH'BAM, dance workout om in vorm te komen

SH'BAM, dance workout om in vorm te komen SH'BAM is een dance workout waarbij er door middel van choreografie gesport wordt. Veel mensen vinden de workout erg op Zumba lijken, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen. Eén van deze verschillen is dat Zumba een workout is waarbij er gebruikt wordt gemaakt van een vooraf vastgestelde choreografie en SH'BAM meer een vrije vorm vorm heeft. Het is dus ideaal om nieuwe dansmoves te leren en tegelijkertijd fit te worden. De workout komt uit Nieuw-Zeeland en is in korte tijd wereldwijd bekend geworden. Dit komt onder andere doordat de toetredingsdrempel erg laag is. Voor iedereen die graag danst en beweegt is SH'BAM een hele leuke workout.

Ontstaan van SH'BAM

SH'BAM is bedacht door het Rachael Newsham. Zij werkt voor het bedrijf Les Mills uit Nieuw-Zeeland. Het bedrijf Les Mills is opgericht door de zoon van de voormalig Olympisch atleet Leslie Roy Mills. Het bedrijf zit ook in Nederland, waardoor de workout hier ook steeds meer bekendheid vergaard. SH'BAM wordt vooral aan sportscholen verkocht.

Elk nummer binnen de workout heeft een vaste choreografie die wordt bedacht in het hoofdkantoor van Les Mills in Nieuw-Zeeland. De organisaties die SH'BAM aanbieden hebben instructeurs in dienst die elke drie maanden worden bijgeschoold met de nieuwste choreografieën. Hierdoor is de kwaliteit van de workout overal gelijk.

SH'BAM is geïnspireerd op dansmoves uit discotheken en clubs. Het zijn relatief eenvoudige oefeningen en bewegingen om uit te voeren. Hierdoor zijn ze voor iedereen goed uit te voeren, zowel beginnende als ervaren dansers. De laagdrempeligheid van de workout gaat niet ten koste van de verbranding. SH'BAM is zeker intensief en bij een gemiddelde workout van 45 minuten worden al snel 500 calorieën verbrand. Vetverlies gaat hierdoor snel. Dit gaat nog sneller in combinatie met goede en gezonde voeding. Naast de verbranding van calorieën draagt SH'BAM ook bij aan een verbeterde conditie en coördinatie.

Inhoud van een SH'BAM dance workout

Een gemiddelde SH'BAM workout duurt 45 minuten. Daarnaast is er ook een workout van 30 minuten, maar de meeste aanbieders van SH'BAM kiezen voor de 45 minuten durende workout. Het eerste gedeelte van deze workout staat in het teken van een warming-up. Hiermee worden de spieren warmgedraaid voor de komende oefeningen. Deze warming-up draagt bij aan een verminderde kans op blessures.

De core workout

Na de warming-up volgen er 35 minuten waarin de dansmoves worden uitgevoerd. De workout is zo opgebouwd dat het vergelijkbaar is met een interval training, er is namelijk een afwisseling van intensieve en rustige nummers. Tijdens de 35 minuten worden er 12 nummers gedanst met elk een eigen choreografie. Elk nummer heeft een eigen choreografie. Hierdoor kan elk nummer als afzonderlijk deel van workout worden gezien.

Na de 35 minuten van dansmoves wordt de workout afgesloten met enkele rek- en strekoefeningen.

De ontwikkelaar van SH'BAM adviseert voor een optimaal resultaat om minimaal drie maal per week mee te doen met de workout. Waarschijnlijk heeft jouw sportschool een vast schema waarin groepslessen worden aangeboden. Informeer wanneer de SH'BAM workouts bij jouw sportschool staan gepland!

Muziek

SH'BAM maakt gebruik van de laatste hits. Dit zijn nummers uit de populaire hitlijsten, zoals de Top 40. De muzieklijsten en choreografieën worden elke drie maanden geüpdatet. Door deze regelmatige afwisseling is de workout op de lange termijn ook erg leuk. Naast het gebruik van de nieuwste tophits, wordt er ook latin gebruikt en worden 'gouwe ouwe' in een nieuw en hip jasje gestoken.

Benodigdheden

Om mee te doen met SH'BAM is er goed zittende kleding nodig. De kleding mag niet te strak om het lichaam zitten, omdat er veel bewogen wordt en strakke kleding kan gaan knellen. Hierdoor kan er tijdens de training onnodige pijn worden ervaren. Kies kleding waarin je vrij en soepel kan bewegen.

Het juiste schoeisel

Daarnaast is er schoeisel nodig waarop makkelijk gedraaid kan worden. De dansbewegingen bestaan onder andere uit diverse draaien en het is belangrijk om losjes met de voeten te kunnen bewegen. Bij de keuze van de juiste schoenen is het belangrijk hier rekening mee te houden. Niet elke schoen is immers even soepel. Bij verkeerde keuze van het schoeisel kunnen er vervelende blessures optreden. Denk bijvoorbeeld aan een been die niet meebeweegt in een draai, doordat de schoen 'vast' staan op de grond. Test dit dus goed bij aanschaf van de schoen, om problemen tijdens SH'BAM te voorkomen.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenHet Les Mills groepslessen programma aanbod in sportscholenSteeds meer sportscholen- en clubs nemen de Les Mills groepslessen op in hun lesprogramma. Het populaire Les Mills progr…
Les Mills GRIT, supersnel superfit in slechts 30 minutenLes Mills GRIT, supersnel superfit in slechts 30 minutenSupersnel superfit? Dan is GRIT misschien wel wat voor jou. Een les van 30 minuten en daarna nog uren calorieën verbrand…
Les Mills trainingsprogramma'sLes Mills is een bekend trainingsprogramma welke zich over de hele wereld verspreidt. Je vind dit programma in ruim 75 l…
CX30, de manier om uw gewenste "sixpack" te behalenCX30, de manier om uw gewenste "sixpack" te behalenCX30 is een stevige work-out die door Les Mills in april 2011 in Nederland werd geïntroduceerd. Deze 30 minuten durende…

Heelys rolschoenen in NederlandHeelys rolschoenen in NederlandHeelys zijn rolschoenen. Ze zijn al sinds 2000 een rage Amerika. In dat jaar kreeg Roger Adams het patent op Heelys en b…
Goede wandelschoenen kopenGoede wandelschoenen kopenWandelen wordt steeds populairder en terecht, want we snappen dat de natuur in goed voor ons is. Combineer het met lekke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TriPix Studio, Flickr (CC BY-SA-2.0/bewerkt)
  • http://www.lesmills.co.nz/exercise-options/group-fitness/shbam/
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 05-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.