Heelys rolschoenen in Nederland

Heelys rolschoenen in Nederland Heelys zijn rolschoenen. Ze zijn al sinds 2000 een rage Amerika. In dat jaar kreeg Roger Adams het patent op Heelys en bracht ze op de markt. Ook in Nederland zijn Heelys te koop. Heelys rolschoenen zien eruit als gewone sportschoenen of sneakers, maar hebben in de zool een wieltje waarmee je kun rijdens. Er zijn ook rolschoenen van Heelys met meerdere wieltjes in de zolen. Ook in Europa zijn Heelys een rage geworden. Waar kan je Heelys in Nederland kopen en hoe kan je er veilig op rijden? Heelys zijn een beetje te vergelijken met inline rollerskates, maar Heelys zien er uit als sportschoenen en je staat met Heelys niet hoog op wieltjes, maar juist laag. Het mooiste aan Heelys is misschien dat je er niet alleen mee kunt rijden maar datje er ook gewoon mee kunt lopen en rennen. Je kunt snelheid maken op Heelys door je gewicht van je voeten te verplaatsen naar het achterste deel van je voeten, en dan uit te rijden. De techniek om met Heelys te rijden, heb je vrij snel onder de knie, ook al gaat dit meestal niet zonder vallen en opstaan. Om kunsten te vertonen op rolschoenen zal je regelmatig moeten oefenen.

Remmen met Heelys

Om te remmen met Heelys plaats je de rollerschoen eenvoudig zo dat de zijkant een ondergrond (meestal de straat) raakt. Je remt dan gemakkelijk weer af. Ook daar ben je vrij snel bedreven in.

Mag je overal Heelys dragen?

Dit verschilt. Mogelijk mogen Heelys niet op scholen gedragen worden, en het beste kan je er dus het alleen op rondrijden in je vrije tijd. Ook in openbare gebouwen is het niet de bedoeling dat je gaat skeeleren op je Heelys. Geschikte plaatsen zijn harde speelvelden voor kinderen met een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld een geasfalteerde speelplaats.

Is beschermende kleding bij het dragen van Heelys nodig?

De fabrikant van Heelys stelt dat bescherming voor knieën, ellebogen, hoofd en dergelijke, niet speciaal nodig is, maar praktisch gesproken is het wel aan te raden. Vroeg of laat zal je een keer vallen tijdens het rollen op Heelys. Dan is het misschien je elleboog, pols, knie of hoofd, wat de klap opvangt. Als je erg ongelukkig valt kan dit zelfs ernstig letsel tot gevolg hebben. Een helm, zoals ook bij skeeleren wel gedragen wordt, en elleboog- en knie beschermers zijn dan ook echt geen overbodige luxe als je rolschoenen draagt.

Heelys in Nederland kopen

Heelys kan je nog niet in elke sportzaak in Nederland kopen. Ze zijn echter wel gemakkelijk te vinden via internet. Heelys is een op zichzelf staand merk, en je kunt deze rolschoenen dus alleen verkrijgen onder de merknaam Heelys.

Trucks met Heelys

Heelys zijn onder enthousiaste gebruikers geschikt om allerlei trucks mee uit te halen. Zo kan je leren spinnen (heel snel ronddraaien) wat een beetje te vergelijken is met het spinnen wat bij kunstschaatsen geleerd kan worden. Ook kan je leren om achteruit te rijden of om te rijden op slechts een been. Er zijn verschillende modellen Heelys gemaakt die extra geschikt zijn voor bepaalde trucks zoals de Heelays Grind 'N Roll en de Heelys Five -O waarmee je goed kunt slijpen.

Wat is slijpen?

Bij slijpen wordt gebruikgemaakt van een egaal voorwerp waarlangs je rijdt of glijdt, bijvoorbeeld een stoeprand, of voor de meer geoefende rijders, een lage trapleuning. Dit slijpen over een glad voorwerp, zie je ook wel bij skateboarding.

Veilig rijden op Heelys

Geen enkele schoen (of schaats) met wieltjes zal ooit 100% veilig zijn. Met rolschaatsen of skeeleren maak je immers ook gemakkelijk een valpartij. Ook rolschoenen brengen die risico's met zich mee. Veel oefenen en niet te snel risico's nemen, voorkomt onnodige blessures. Maar ook als je al erg goed bent in het rijden op rolschoenen, is het af te raden om gevaarlijke capriolen uit te halen. De rolschoenen hebben als voordeel dat je er lekker op rijden kunt, maar aangezien het wieltje vaak in de achterkant van de schoen zit, direct onder de hiel, kan je ook gemakkelijk achterover vallen. Het vergt oefening voordat je erg goed bent in het bewaren van je evenwicht.

Zijn Heelys geschikt voor elke leeftijd?

Heelys zijn niet voor elke leeftijd geschikt. Erg kleine kinderen kunnen niet goed overzien welke risico's ze lopen en moeten dus sowieso bescherming dragen op hoofd, knieën en ellebogen. Maar te kleine kinderen kunnen beter nog een paar jaartjes wachten. Maar ook oudere kinderen kunnen hard vallen. Ook volwassenen houden van rolschoenen, maar het spreekt voor zich dat volwassenen ook letsel kunnen oplopen door te vallen. Oude mensen hebben vaak zwakkere botten en voor hen is het af te raden om gebruik te maken van rolschoenen. Ze zijn te verkrijgen vanaf maat 34 tot aan maten voor volwassenen, en zowel geschikt voor meisjes als jongens, vrouwen en mannen.

Wat kosten een paar Heelys?

De prijs van een paar nieuwe Heelys ligt gemiddeld tussen de 50 en 100 euro. (Prijsindicatie juni 2016).
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zelfstrikkende schoen van Nike: Hyperadapt 1.0De zelfstrikkende schoen van Nike: Hyperadapt 1.0De zelfstrikkende schoen is een feit geworden: de 'Hyperadapt 1.0' van Nike. De sportschoen die zichzelf strikt op het m…
Bergschoenen kopenAls je aan outdoor sport doet, is goed schoeisel onmisbaar. Er zijn echter zo veel typen schoenen, en elke schoen heeft…
Wandel met goed passend schoeiselWe hebben allemaal schoenen aan onze voeten en we kopen jaarlijks nieuwe. Dus waarom een artikel over schoenen passen? O…
De eerste schoenen voor je kind kopenDe eerste schoenen voor je kind kopenWanneer je kind begint met lopen is het belangrijk om goede schoenen aan te schaffen die de ontwikkeling van de voeten n…
SH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM is een dance workout waarbij er door middel van choreografie gesport wordt. Veel mensen vinden de workout erg op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dan Taylor, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Heelys
  • http://nl.gamehobbies.com/hobbies/other-hobbies/1002078426.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 28-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.