De zelfstrikkende schoen van Nike: Hyperadapt 1.0
De zelfstrikkende schoen is een feit geworden: de 'Hyperadapt 1.0' van Nike. De sportschoen die zichzelf strikt op het moment dat men hem aantrekt. De schoen die ongeveer 30 jaar geleden voor het eerst te zien was in de film 'Back to the future 2' is door het schoenenmerk Nike ontworpen. Of de strik, die de schoen zelf legt, voldoet zal zich moeten uitwijzen, mensen zullen deze schoen massaal gaan uitproberen. De toegevoegde waarde van de zelf-strikkende schoen is dat de veters niet meer los raken tijdens het sporten.
De zelfstikkende schoen
De zelfstrikkende schoen is door het schoenenmerk Nike op de markt gebracht. Het model, de Hyperadapt 1.0, is de eerste in de handel verkrijgbare versie van een zelfstrikkende schoen. De fantasie naar een zelfstrikkende schoen werd in de film 'Back to the future 2' voor het eerst gezien. Dat deze schoen er nog niet was, 30 jaar na deze film, heeft Nike opgepakt en vervolgens de schoen verwezenlijkt. In 2015 werd de 'Nike MAG', een zelf-strikkende sneaker, getoond die verder niet in productie werd genomen. Een jaar later is er de verbeterde versie, de Hyperadapt 1.0, wel verkrijgbaar in de handel. Een zelfstrikkende schoen is het nieuwste gadget op schoenengebied vanaf 2016. Het is meer dan alleen maar een schoen voor kinderen, zoals schoenen die in een wip omgezet kunnen worden naar een skeeler of met LED-lampjes in de zool. Sporters zullen meer comfort ervaren omdat deze schoen de gestrikte veters op een constante strakheid vasthouden, het slippen in de schoen zal hierdoor afnemen.
Bron: Jedidja, Pixabay Hoe werkt de zelfstrikkende schoen (adaptive lacing)?
De schoen is voorzien van een accu in de zool, door middel van een LED-lamp is te zien of deze accu geladen dient te worden. Het laden van de accu duurt ongeveer drie uren en de accu zal eens in de twee weken geladen dienen te worden. In de hak van de zool is een sensor geplaatst die het schoenstrikken activeert en meet hoe strak de schoen om de voet wordt gestrikt. Een computerchip zet de mechaniek in werking op het moment dat de voet druk uitoefent in de hak. De schoenveters zijn binnenin voorzien van een nylon draad die de veters aantrekken. De strik-sterkte is met twee knopjes naar behoefte in te stellen.
Nike Hyperadapt 1.0
Een
filmpje op YouTube laat zien hoe de schoen zichzelf strikt. De schoen trekt de veters aan op het moment dat de hak wordt ingedrukt. Door middel van twee knoppen aan de zijkant van de schoen kan de strik-sterkte worden aangepast en de schoenen kunnen daarmee worden los gestrikt. Het voordeel van deze schoen is dat de veters tijdens het gebruik van de schoen niet meer los kunnen gaan zitten, het strik-mechanisme controleert continu de strik-sterkte en past deze aan. Sporters die deze schoen gaan gebruiken zullen ervaren dat de schoen zich aanpast tijdens de loop en een comfortabeler gevoel geeft. De schoen zal niet meer te strak zitten en niet gaan slippen tijdens het afwikkelen omdat de veters continu worden aangepast.
Adaptive
De ontwikkeling in sportschoenen die zich aanpassen aan de gebruiker is in 2016 een nieuwe weg die wordt ingeslagen. Meer soorten schoenen zullen worden ontwikkeld die zich aanpassen aan de voet en de beoefende sport. Voor elke soort sport bestaat een vaste schoen, maar door de ontwikkeling van een zelf-aanpassende schoen is er een extra dimensie toegevoegd aan het comfort van de sporter.
De eerste mensen die deze schoen hebben uitgeprobeerd waren Cristiano Ronaldo (voetballer van Portugal), Kevin Hart (Amerikaanse acteur, comedian en schrijver) en Stash 'aka Josh Franklin' (kledingontwerper).
Betekenis opschrift
In de zool van de schoen zit de accu met het mechaniek geplaatst. Het opschrift MT2 op de accu staat voor de ontwerpers. De 'M' staat voor Mark Parker en de 'T' staat voor Tinker Hatfield, het kwadraat-teken staat voor Tiffany Beers. Deze mensen zijn de ontwikkelaars van het zelf-strik-mechanisme. Op de tong van de schoen staan de letters E.A.R.L. dat staat voor 'Electro Adaptive Reactive Lacing'.
Hoe is het zelfstrikken ontstaan?
Het uitvoerende team van Nike, bestaande uit Tiffany Beers, (Senior ontwikkelaar Nike), Tinker Hatfield (schoen ontwerper Nike) en Mark Parker (CEO Nike), hadden het eerste zelf-strikkende model van een schoen bedacht in een snowboot voor een snowboarder. Deze laars heeft genoeg ruimte om de techniek te kunnen inbouwen die nodig was om zelf te kunnen strikken. Nadat deze mechanieken en elektronische apparatuur bij elkaar waren gebracht in deze laars kon men verder kijken hoe deze verkleind in een sportschoen kon worden geplaatst. Dat werd in 2015 de zelfstrikkende sneaker 'Nike Mag'. De ontwikkeling was in 2013 gestart en drie jaar later komt de eerste zelf-strikkende schoen op de markt.
De zelfstrikkende schoen kopen?
Eind november 2016 wordt de schoen gepresenteerd en deze zal in eerste instantie in de VS verkrijgbaar zijn, de prijs van de schoen ligt rond de $720,-. Wanneer de schoen in Nederland verkrijgbaar is staat nog niet vast. De eerste schoenen die verkocht worden in de VS zijn bij een selectief aantal winkels te krijgen. Deze winkels verhandelen de schoenen op afspraak.