Elke dag opdrukken voor spieropbouw: heeft dat zin?

Elke dag opdrukken voor spieropbouw: heeft dat zin? Opdrukken, ook bekend als push ups, is één van de beste oefeningen voor spieropbouw. Het is een oefening waarbij je veel spieren tegelijk traint. De spieren die het meest gebruikt worden zijn je borst, triceps en voorkant schouders. Doe je regelmatig aan opdrukken? Dan is het ook een oefening waarbij je snel vooruitgang boekt. Maar heeft elke dag opdrukken zin als spieropbouw je doel is? En wat gebeurt er met je resultaten als je dit doet?

Opdrukken, één van de beste oefeningen voor spieropbouw

Opdrukken behoort tot de beste oefeningen om spiermassa op te bouwen. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste gebruik je bij opdrukken een heleboel spiergroepen tegelijk. De belangrijkste spieren die je gebruikt zijn je borst, triceps en voorkant schouders. In iets mindere mate gebruik je ook je buikspieren, onderrug, beenspieren en al je armspieren. Opdrukken is dus een veelzijdige oefening. Doordat je je eigen lichaam als weerstand gebruikt is het ook nog eens een hele natuurlijke oefening (dit in tegenstelling tot veel machines op de sportschool). Een ander voordeel van opdrukken is dat je het overal kunt doen. Je hoeft er niet voor naar de sportschool. Het enige dat je nodig hebt is een vloer (iets waar de meeste mensen thuis wel over beschikken).

De juiste techniek bij opdrukken

Net als bij alle oefeningen is het ook bij opdrukken belangrijk dat je techniek goed is. Hoe slechter je techniek, hoe minder effectief de oefening is. Daarnaast kan een verkeerde techniek leiden tot blessures. Opdrukken is een oefening die moeilijker is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Veel mensen hebben een slordige techniek. Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk herhalingen doet. Het gaat erom dat je elke herhaling met een perfecte techniek uitvoert. Zorg dus dat je je verdiept in de techniek van opdrukken.

Een goede techniek bij opdrukken is belangrijk / Bron: Ulf Liljankoski, Flickr (CC BY-ND-2.0)Een goede techniek bij opdrukken is belangrijk / Bron: Ulf Liljankoski, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Instructie
Op het internet zijn diverse goede instructievideo's te vinden waarin de juiste techniek heel duidelijk wordt uitgelegd en gedemonstreerd. In het kort zijn dit nog een keer de belangrijkste aandachtspunten:
  1. Plaats je handen iets wijder dan schouderbreedte.
  2. Houd je lichaam stijf als een plank (voorkom een holle of bolle rug).
  3. Kijk een klein beetje naar voren (niet recht naar beneden).
  4. Strek je armen. Dit is je uitgangspositie.
  5. Laat jezelf langzaam zakken totdat je borst (bijna) de grond raakt. Houd je ellebogen dicht bij je lichaam. Zorg ervoor dat je je buik- en rugspieren aangespannen houdt.
  6. Kom in een explosieve beweging omhoog totdat je armen gestrekt zijn.

Elke dag opdrukken, niet ideaal bij spieropbouw

Om spieren op te bouwen moet je ze eerst afbreken. Dit is dan ook precies wat er gebeurt tijdens een zware workout. In je getrainde spieren ontstaan microscheurtjes. In de dagen erna herstellen je spieren zich weer. Spieren zijn echter slim. Ze herstellen zich niet alleen, ze worden ook een klein beetje sterker dan dat ze waren voor je zware workout. Zo bereiden ze zich voor op de volgende zware inspanning. Door dit proces keer op keer te herhalen bouw je na verloop van tijd spiermassa op. Voorwaarde is wel dat je voeding en rust in orde zijn.

Herstel spieren na een workout

Heb je een spiergroep zwaar getraind? Dan duurt het bij de meeste mensen ongeveer 48 tot 72 uur (dit scheelt per persoon, het kan zelfs langer duren als je een lange hersteltijd hebt) totdat de spiergroep hersteld is. Het heeft geen zin om de spiergroep weer te trainen voordat deze hersteld is. Als je dat doet breek je je spieren alleen maar verder af. Dit is dan ook het probleem met elke dag opdrukken. Stel, je doet vijf setjes waarbij je elke set tot het uiterste gaat. Dat betekent dat je borst, triceps en voorkant schouders flink aangepakt worden. Het herstel zal tenminste 48 uur duren. Het heeft dan absoluut geen zin om de volgende dag je spieren verder af te breken. Dit zal je op lange termijn alleen maar zwakker in plaats van sterker maken. Elke dag opdrukken is dus geen goed idee als spieropbouw je doel is.

Wanneer kan elke dag opdrukken wel?

Wil je toch elke dag opdrukken? Zorg er dan voor dat je niet tot het uiterste gaat. Kan je jezelf maximaal twintig keer per set opdrukken? Doe er dan bijvoorbeeld zestien of zeventien. Houd wat over in je reservetank. Op deze manier breek je je spieren minder af. En hebben ze dus (veel) minder hersteltijd nodig. Een ander voorbeeld van wanneer elke dag opdrukken wel kan is als het onderdeel is van een conditiecircuit. Het doel is dan niet om je spieren af te breken. In plaats daarvan werk je, door een aantal oefeningen achter elkaar in circuitvorm te doen, aan je conditie.

De beste manier om spieren op te bouwen met opdrukken

Bij de meeste trainingsschema's bij krachttraining train je een spiergroep twee à drie keer per week. Er is geen trainingsschema dat zegt dat je een spiergroep zeven dagen per week moet trainen. Doe opdrukken dus twee à drie keer per week, op de dagen dat je je borst en triceps wilt trainen.

Opdrukken zwaarder maken

Over het algemeen bereik je voor spieropbouw de beste resultaten als je sets doet tussen de zes en twaalf herhalingen. Veel mensen kunnen zich al snel twintig keer of meer opdrukken. Dit maakt de oefening meer eentje waarbij je werkt aan je uithoudingsvermogen en minder aan spieropbouw. Gelukkig bestaan er een heleboel varianten waardoor je opdrukken (een heel stuk) zwaarder kan maken. Enkele varianten zijn:

Varianten van opdrukken, de mogelijkheden zijn eindeloos / Bron: 2016libya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Varianten van opdrukken, de mogelijkheden zijn eindeloos / Bron: 2016libya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Opdrukken met klappen
Terwijl je omhoog gaat klap je één keer in je handen.

Opdrukken met je voeten op een verhoging

Hoe hoger de verhoging, hoe zwaarder de oefening wordt.

Diamond push up

Bij de diamond push up plaats je je handen vlak bij elkaar en maak je een diamantvorm. Deze variant is een stuk zwaarder dan opdrukken op de gewone manier. Vooral de bovenkant van je borst en je triceps krijgen het bij diamond push ups zwaar te verduren.

Opdrukken met één arm

Een variant voor vergevorderden. Moeilijk en loodzwaar.

Tot slot

Elke dag opdrukken is geen goed idee als spieropbouw je doel is. Beter is het om dit twee à drie keer per week te doen en jezelf op te werken naar moeilijkere varianten. Zo zorg je ervoor dat je in de range blijft van zes à twaalf herhalingen per set. Dit zorgt voor de beste resultaten bij spieropbouw.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borst- en triceps training zonder gewichtenBorst- en triceps training zonder gewichtenIn het leven heeft men tegenwoordig steeds minder tijd over op een dag. Thuis trainen lijkt dan een betere en snellere o…
Fitness: voordelen van opdrukken of push-upsFitness: voordelen van opdrukken of push-upsPompen of opdrukken zijn twee benamingen voor het uitvoeren van de fitnessoefening die push-up wordt genoemd. De push-up…
Basisoefeningen, de Push-UpDe push up is een van de bekendste oefeningen voor een gespierd bovenlichaam. In dit artikel over deze" gouwe ouwe" legg…
Klaar voor de zomer; 30 minuten wasbord trainingDe vakantietijd is bijna aangebroken en veel van ons proberen om nog even de laatste pondjes eraf te trainen (of af te v…

De zelfstrikkende schoen van Nike: Hyperadapt 1.0De zelfstrikkende schoen van Nike: Hyperadapt 1.0De zelfstrikkende schoen is een feit geworden: de 'Hyperadapt 1.0' van Nike. De sportschoen die zichzelf strikt op het m…
Olympische Spelen 2016  bijzondere gebeurtenissen in RioOlympische Spelen 2016 bijzondere gebeurtenissen in RioDe Olympische Zomerspelen vinden in augustus 2016 in Rio de Janeiro, in Brazilië, plaats. Tijdens de Spelen wordt er op…
Bronnen en referenties
Reacties

Eric, 18-06-2020
Met het opdrukken (met deze variaties: normaal opdrukken, wijd opdrukken, smal opdrukken) - om een grote bovenlichaam te krijgen/massa dus. Kan ik dan het beste gaan opdrukken met of zonder een gewichtsvest om? Reactie infoteur, 13-08-2020
Hoi Eric,

Als opdrukken te makkelijk voor je wordt, kun je een gewichtsvest gebruiken inderdaad. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor moeilijkere varianten, zoals de diamond push up.

Gr. Rascall

Marc, 19-04-2020
Kortom: opdrukken, om spiermassa te krijgen op de bovenlichaam en sterkte te worden is het dus het beste om om de dag op te gaan opdrukken en niet elke dag?

Om de dag opdrukken bedoel ik mee: Maandag, Woensdag, Vrijdag, Zondag gaan opdrukken - dan na die week weer gaan opdrukken op de Maandag, Woensdag, Vrijdag, Zondag.

Klopt? Reactie infoteur, 06-06-2020
Hoi Marc,

Wat belangrijk is is dat je spieren weer hersteld zijn voordat je ze weer gaat belasten. Voor de ene persoon is deze hersteltijd langer dan bij een andere. Ook hangt het er uiteraard vanaf hoe diep je gaat met je workout. Als je bijvoorbeeld 2 dagen later nog niet volledig hersteld bent kun je beter nog een dag extra rust nemen. 4x per week opdrukken is best veel, vooral de zondag en maandag achter elkaar kan dan een te korte hersteltijd betekenen. 2 a 3 x per week zou genoeg moeten zijn om goede vooruitgang te boeken.

Gr. Rascall

Tim, 20-01-2020
Beste,
Momenteel ben ik enkele weken bezig met iedere dag push ups te doen, maar ik doe er maar 10per keer, MAAR ik doe dit ongeveer 10x per dag doorheen de hele dag, dus iedere keer als eens een minuutje tijd heb, gewoon even 10x push ups, is dit dan een goed idee? Reactie infoteur, 23-01-2020
Hoi Tim,

Voor het sterker worden en vergroten van spiermassa is het belangrijk dat je de spieren belast en daarna goed laat herstellen. Door dit proces telkens te herhalen word je langzaam sterker en neemt je spiermassa ook toe.

Denk daarom dat je beter 1 keer per dag een aantal sets kan doen. Bijvoorbeeld 4 of 5 sets van 8-15 push ups. Daarna is het belangrijk om je spieren weer te laten herstellen. Als je echt tot het uiterste bent gegaan, is het wellicht het beste om enkele dagen later pas weer push ups te doen. Zo kunnen je spieren optimaal herstellen.

Gr. Rascall

Devy, 21-09-2018
Beste ik heb begonnen met push ups.de 100 push ups 30 dagen uitdaging.daarna nam ik paar dagen rust daarna 200 voor 30 dagen terug paar dagen rust en nu doe ik de 400 per dag uitdaging.nu mijn vraag is, is het de juiste manier om spiermassa op te bouwen.want ik zie en merk geen verschil meer de laatste weken in spiermassa! Alvast bedankt Reactie infoteur, 21-09-2018
Hoi Devy,

Meerdere setjes van ongeveer 6-12 herhalingen zijn over het algemeen de beste manier om spiermassa op te bouwen. Als je veel meer herhalingen doet dan wordt het steeds lastiger om nog extra spiermassa op te bouwen. Het doen van 20, 50 of 100 push ups achter elkaar geeft je dus niet heel veel extra spiermassa. Wellicht dat de gewone push up voor jou te makkelijk is geworden. Je zou daarom eens kunnen kijken naar moeilijkere varianten, zoals de diamond push up, opdrukken met klappen of de meest lastige: opdrukken met één arm.

Verder blijft het uiteraard belangrijk om je spieren na een workout voldoende rust te gunnen zodat ze kunnen herstellen en groeien. Dus bijvoorbeeld niet twee dagen achter elkaar push ups doen totdat je niet meer kan.

Gr. Rascall

Rascall (24 artikelen)
Laatste update: 20-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.