Bergschoenen kopen

Als je aan outdoor sport doet, is goed schoeisel onmisbaar. Er zijn echter zo veel typen schoenen, en elke schoen heeft zo zijn eigen eigenschappen. Een bergschoen kopen doe je dus niet zomaar. Er zijn vele dingen waar je op moet letten. Het is belangrijk de juiste keus te maken, want bergschoenen zijn niet goedkoop en als je de juiste koopt, kunnen ze lang meegaan. Hier een overzicht zodat het makkelijker wordt de juiste schoen te kiezen.

Bepalen categorie schoen

Allereerst moet je bepalen welke categorie schoenen je wilt hebben. Je moet je hierbij afvragen wat je met de schoen wilt doen? Hieronder de verschillende categorieën, met de daarbij horende eigenschappen.

Categorie A

Tot deze categorie behoren de lichte lage wandelschoenen. Het zijn schoenen die geschikt zijn voor vlak terrein en hebben een soepele zool. Echter bieden ze weinig steun aan de enkel, dus voor oneffen terrein zijn ze niet geschikt.

Categorie B

De Bergwandelschoen. Deze schoen heeft een hoge schacht en heeft een stevigere zool. Ze zijn slijtvast, comfortabel en geven voldoende steun aan de enkels. Ze zijn dus geschikt voor bergwandelingen met lichte bepakking.

Categorie C

De zwaardere bergschoen. Dit zijn erg stevige schoenen en ze voldoen dan ook aan de strengste condities. Ze zijn meestal dubbel gestikt en zijn geschikt voor stijgijzers. Ze zijn geschikt voor de zwaardere trektochten met volle bepakking over het ruwe terrein.

Categorie D

De ultieme bergschoen. Deze schoen is bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ze zijn geschikt voor stijgijzers en zijn goed geïsoleerd. Je gebruikt ze bij alpinisme, waterval en ijsklimmen.

Categorie E

Expeditie schoen. Deze schoen wordt gebruikt bij extreme koude. Ze bestaan uit een kunststof binnenschoen en een buitenschoen waar meestal Goretex in verwerkt is. Ook geschikt voor stijgijzers.

Overige categorieën

Naast deze hoofdcategorieën bestaan er nog enkele. Zo heb je categorie W, wrijvingsschoenen, voor het sport en rotsklimmen. Echter heb je ook verschillende tussen categorieën, zoals Categorie A/B en B/C.

Schoenen passen

Je hebt bepaald welke categorie schoen je wilt hebben. In een speciaalzaak staan vaak de categorieën aangegeven. Je zoekt dus een aantal schoenen uit die aan jouw eisen voldoen. Nu moet je de schoenen gaan passen. Dit is erg belangrijk. Of een schoen goed past is vooral een persoonlijke kwestie. Je voelt vaak zelf of hij goed zit, dit is onder andere afhankelijk van je voetvorm, je persoonlijke voorkeuren, je hike-ervaring enz.
Let bij het passen echter wel op de volgende zaken:
  • Bij een stevige wandeling zwellen je voeten op. Het is dus belangrijk dat je eerst zo’n 15 minuten gaan wandelen voordat je de schoenen gaat passen. Zo voorkom je dat je een te kleine schoen koopt.
  • Zorg dat je geen drukpunten voelt. Als je tijdens het passen al drukpunten voelt, gaan deze zeker blaren opleveren
  • Draag sokken die je ook tijdens de activiteit gaat dragen. Wandelsokken zijn zeker aan te raden.

Ook kan ik je nog een specifieke manier van passen aanraden. Volg de volgende stappen:
  • Maak de veters los en stap in de schoen. Voordat je de veters strikt beweeg je de voet naar de voorkant van de schoen. Er moet nu voldoende ruimte hebben om je wijsvinger tussen de hiel en de hak van de schoen te plaatsen. Let op: Te veel ruimte is ook niet goed.
  • Strik nu de schoenen, je voeten bewegen zich weer naar de hiel toe en de ruimte krijg je dus nu bij de tenen.
  • Loop rond. Je tenen zouden bij het lopen niet de voorkant van de schoen mogen raken. Is dit wel het geval, dan moet je een maat groter hebben.
  • Ook mogen je tenen niet de bovenkant van de schoen raken. Is dit het geval, heb je een ander type schoen nodig, met meer volume in het teengedeelte.
  • De hak van de schoen moet de bewegingen van je hiel volgen. Het moet als een geheel voelen. Is dit niet het geval, heb je een te grote maat aan, of is het type schoen niet geschikt voor jou.

Let op: Het is heel goed mogelijk dat de maat van jouw wandel/bergschoen sterk afwijkt van je ‘normale’ schoenmaat.
© 2008 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenenBergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenenBergschoenen vallen in de categorie wandelschoenen. Schoenen in de categorie wandelschoenen worden meestal ingedeeld in…
Hiking: de ultieme combinatie van sport, avontuur en natuurHiking: de ultieme combinatie van sport, avontuur en natuurWandelen voor het plezier of de sport is voor veel mensen een deel van hun leven. Er bestaan echter verschillende manier…
Wandel met goed passend schoeiselWe hebben allemaal schoenen aan onze voeten en we kopen jaarlijks nieuwe. Dus waarom een artikel over schoenen passen? O…
Sportschoenen: voor elke sport de juiste schoenenVoetballen op de blote voeten? Menige profspeler is zo ooit begonnen en heeft blootsvoets de eerste technieken van het v…

IJzertekort bij sporters slecht voor prestatiesIJzertekort bij sporters slecht voor prestatiesSporters leven in de regel gezond en voeden zich goed. Ze bewegen regelmatig, doen dus veel dingen goed. Toch is er vaak…
Hink-stap-springen: een moeilijke maar mooie disciplineHink-stap-springen: een moeilijke maar mooie disciplineHink-stap-springen, of de driesprong, is technisch een van de meest uitdagende atletiekonderdelen. Toch wordt het in Ned…
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.