Goede wandelschoenen kopen

Goede wandelschoenen kopen Wandelen wordt steeds populairder en terecht, want we snappen dat de natuur in goed voor ons is. Combineer het met lekker bewegen en het is niet zo vreemd dat we dan aan wandelen denken. Als je af en toe eens een wandelingetje maakt is het misschien wat overdreven, maar als je het regelmatig doet is het helemaal niet verkeerd om aan wandelschoenen te denken. Een goed paar wandelschoenen waar je zorgeloos kilometers op loopt is behalve prettig ook belangrijk voor je gezondheid.

Schoenen in alle soorten en maten

Wandelschoenen zijn er net als andere schoenen in alle soorten, maten én prijsklassen en als je er niet veel verstand van hebt, weet je eigenlijk ook niet welke je moet kiezen. Veelal wint de aantrekkelijk ogende schoen dan en dat is eigenlijk niet de manier om aan de juiste wandelschoenen te komen. Wandelen is er op zoveel manieren en daar horen natuurlijk allerlei verschillende soorten schoenen bij. Dat een schoen lekker moet zitten speelt natuurlijk ook altijd nog een rol. Maar waar moet je nu op letten en hoe ga je te werk als je in de winkel staat?

De juiste wandelschoen

Het zijn geen vreemde zaken, maar pak het wel logisch aan.
 • Begin met het kijken op internet of er ergens testen zijn terug te lezen. Voor allerlei producten worden regelmatig testen uitgevoerd en de uitslagen kunnen je mogelijk een richting geven.
 • Ga voor het eerst niet zomaar zelf een paar wandelschoenen kopen, maar ga naar een speciaalzaak. Daar kan men je ook advies geven. Bovendien, goede wandelschoenen zijn niet goedkoop, dus vergewis je er van dat je de juiste wandelschoenen hebt.
 • Hoewel het misschien lekker rustig is in de winkel, is het toch niet zinvol om schoenen vroeg in de ochtend te kopen. Dit geldt overigens voor alle schoenen. In de ochtend zijn je voeten nog slanker en naarmate de dag vordert, zetten de voeten iets op.
 • Kies de schoen die bij je past. Zie hieronder het aparte kopje “Welke wandelschoenen zijn er”.
 • Als je denkt te weten welke schoenen je moet hebben, zorg dan voor goede sokken. Sokken die je ook aan zou trekken als je gaat wandelen. Heb je die niet, regel deze dan ook in de winkel.
 • Kijk zorgvuldig naar de grootte, niet te ruim en ook niet te krap. Meestal is de maat één maat groter dan van normale schoenen, maar je moet je vinger net achter je voet in de schoen kunnen stoppen. Te veel zou betekenen schuiven en te weinig kan knellende schoenen betekenen.
 • Heb je een goede schoen gevonden, stem dan af om de schoenen te laten impregneren. Dat is ook goed voor het behoud van je schoenen.
 • Spreekt voor zich dat je, net als normale schoenen, wandelschoenen ook moet onderhouden. Stem af in de speciaalzaak welk middel je het beste kunt gebruiken.

Welke wandelschoenen zijn er?

Het type wandelschoenen varieert enorm. Van een lichte schoen, bijvoorbeeld als je een alledaagse wandeling maakt met de hond tot echte klimschoenen in de bergen. Er zijn 4 categorieën, te weten:
 • A: goed voor de dagelijkse wandeling met de hond.
 • B: halfhoog tot hoog en geschikt voor wandelingen op bergpaden en trektochten.
 • C: nog zwaarden en betreft hoge bergschoenen. Geschikt voor de zwaardere tochten en de backpacktochten.
 • D: de nogal stijve klimschoen. Erg lekker mee wandelen lukt in principe niet, deze schoenen zijn meestal erg stug.
Tenslotte heb je ook nog wat tussengroepen A/B en B/C. Niet voor niets dus dat het zinvol is om advies te vragen.

Maak vervolgens ook de keuze of je water- en winddichte materialen wilt. Dit noemen ze Gore-Tex. Zweet verlaat je voet (en dus ook je schoen), maar er komt geen vocht naar binnen. 100% waterdicht is echter ook deze schoen niet. Let tenslotte ook op het profiel van de schoen. Een goed profiel loopt bijna altijd beter.

Conclusie

Een wandelschoen koop je niet voor het mooie, hoewel het natuurlijk niet erg is als een schoen mooi is. Een wandelschoen moet geschikt zijn voor de activiteiten die jij er mee doet en dat moet de schoen langere tijd volhouden. De kwaliteit van de schoen is dus ook van belang. Tenslotte zijn er verschillende merken en allemaal hebben ze wat voor- en nadelen. Advies en hoe je een schoen aan je voeten voelt, moeten bepalen welke het gaat worden. Veel prettige wandeltochten toegewenst!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kies je de juiste wandelschoenenHet kiezen van de juiste wandelschoenen is één van de belangrijkste onderdelen van het lange afstand wandelen. Er is nie…
Bergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenenBergschoenen: speciale modellen in categorie wandelschoenenBergschoenen vallen in de categorie wandelschoenen. Schoenen in de categorie wandelschoenen worden meestal ingedeeld in…
Wandelschoenen kiezenWandelschoenen kiezenWandelschoenen kunnen de basis zijn van veel wandelplezier, maar wat zijn de beste wandelschoenen? Wie een geoefend wand…
Sportschoenen: voor elke sport de juiste schoenenVoetballen op de blote voeten? Menige profspeler is zo ooit begonnen en heeft blootsvoets de eerste technieken van het v…

SH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM, dance workout om in vorm te komenSH'BAM is een dance workout waarbij er door middel van choreografie gesport wordt. Veel mensen vinden de workout erg op…
Wandelen om af te vallenWandelen om af te vallenOm af te vallen is één van de bruikbare methoden om meer te gaan bewegen. Wandelen op regelmatige basis draagt bij tot g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Snufkin, Pixabay
 • ANWB: www.anwb.nl/wandelen/wandelschoenen d.d. 9-5-2015
 • Wandelkrant: www.wandelkrant.nl/lezersservice/tips-en-training/wandelschoenen/26-nieuwe-wandelschoenen-kopen-in-tien-stappen.html d.d. 9-5-2015
 • R. Verpoord: wandeltrainer Zuid Nederland/Vlaanderen, interview 8-5-2015 inz. "type wandelschoenen"
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.