EK baanwielrennen live op tv en livestream

EK baanwielrennen live op tv en livestream Het Europees kampioenschap baanwielrennen staat jaarlijks op de wielerkalender. Het EK baanwielrennen wordt live op tv uitgezonden. Ook is dit Europees kampioenschap baanwielrennen op het internet via een livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van de Europese kampioenschappen baanwielrennen verlopen?

Historie EK baanwielrennen

Oertijd van het EK

Al sinds 1896 worden er Europese kampioenschappen baanwielrennen georganiseerd. Het eerste EK vond op 8 augustus 1896 plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn. In die oertijd werd er echter alleen maar een EK voor stayers georganiseerd. Dit EK had een lengte van 100 kilometer. De eerste Europese titel ging naar de Fransman Lucien Lesna. Hij won in een tijd van 2 uur, 21 minuten, 26 seconden en 8 tienden. Ook in de daaropvolgende jaren werd er zo'n EK voor stayers georganiseerd. In de loop van de 20e eeuw werden er ook EK's voor andere onderdelen georganiseerd, zoals het EK derny, het EK omnium en het EK koppelkoers (madison). Heel lang bestonden er bij de heren elite echter geen Europese kampioenschappen voor prominente baanonderdelen zoals de sprint, puntenkoers en de achtervolging.

Opzet EK baanwielrennen sinds 2010

In 2010 kwam daar verandering in. Met ingang van dat jaar ging de Europese wielerbond (UEC) een EK met een groot programma voor de heren en dames elite organiseren. Net als EK's in andere sporten (zoals atletiek of zwemmen) staan er bij dit EK ongeveer dezelfde onderdelen op het programma als bij het WK. Het EK baanwielrennen heeft sinds 2010 dus veel aan sportieve prestige gewonnen vergeleken met voorheen, aangezien er toen slechts enkele onderdelen op het programma stonden. Met ingang van 2016 is het programma van het EK zelfs nog duidelijk uitgebreider dan het WK-programma.

Historie: locaties

Het 'EK nieuwe stijl' wordt sinds 2010 ieder jaar georganiseerd. In 2010 werd de eerste editie gehouden op de wielerbaan van de BGZ Arena, in de Poolse plaats Pruskow. In 2011 vond dit EK plaats op de wielerbaan van Omnisport Apeldoorn. In 2012 vond het EK plaats in de Cido Arena te Paneve×ys (Litouwen). In 2013 werd het EK voor de tweede keer in het Nederlandse Apeldoorn gehouden. In 2014 koos men voor een opvallende locatie voor het EK: de wielerbaan Amédée Détraux op Guadaloupe, wat dus nogal ver van het Europese vasteland verwijderd was. In 2015 werd het EK gehouden in het Zwitserse Grenchen, op het Velodrome Suisse. De bouw van die baan was een initiatief van Andy Rihs, de eigenaar van het fietsenmerk BMC.

In 2016 wordt het EK gehouden op de Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines. In 2017 wordt dit EK in Berlijn gehouden. Het EK van 2018 wordt in Glasgow gehouden op de wielerbaan die daar ter ere van de grote sprintkampioen Chris Hoy is gebouwd: de Sir Chris Hoy Velodrome. In 2019 werd het EK voor de derde keer gehouden in Apeldoorn. In 2020 wordt het gehouden in Plovidv (Bulgarije). In 2020 deed Nederland vanwege de coronacrisis niet mee aan het EK baanwielrennen. Ook veel andere toppers hebben afgezegd. In 2022 vond het plaats in München (Duitsland).

Plek op de kalender

Het kampioenschap heeft niet een vaste plek op de kalender. Vaak vindt dit kampioenschap plaats in het najaar (oktober of november). Soms (doorgaans eens in de vier jaar) wordt het evenement gecombineerd met andere evenementen (zoals het zogenaamde 'Super EK', waarbij ook de Europese kampioenschappen van veel andere sporten plaatsvinden) en dan wordt het in de zomer georganiseerd. Er zijn echter ook edities die aan het begin van het jaar of in het voorjaar plaatsvinden.

EK Baanwielrennen live op tv

Dit EK baanwielrennen wordt voor een belangrijk deel live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook het Vlaamse Sporza (VRT) zendt grote delen van dit Europees kampioenschap op de piste live op tv uit. Een beperkt deel van het Europees kampioenschap wordt ook op tv uitgezonden door het Nederlandse NOS Studio Sport.

Livestream EK baanwielrennen

Livestream EK baanwielrennen bij Eurosport

Het EK baanwielrennen zijn ook live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Hiermee kan men het EK baanwielrennen bijvoorbeeld op de smartphone of laptop kijken. Deze stream is te vinden op de Eurosport App. Deze livestream is echter wel alleen beschikbaar voor mensen met een abonnement op de Eurosport App.

Livestream EK baanwielrennen bij GCN

Het is ook mogelijk om via een livestream van GCN dit Europese baanwielerkampioenschap te volgen. Om hun livestream te gebruiken, dient u wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream baanwielrennen via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) naar dit Europees kampioenschap baanwielrennen te kijken. Hierop zijn de live tv-uitzending van Eurosport 1 per livestream te bekijken. Zo'n livestream is beschikbaar voor alle klanten van Ziggo digitale tv. De livestream is met die app in de hele EU te bekijken.

Livestream EK baanwielrennen Sporza

Gewoonlijk zendt ook het Vlaamse Sporza zendt een groot deel van het EK baanwielrennen per livestream uit. Hun livestream bij zo'n EK baanwielrennen is gratis live online te bekijken binnen België, maar wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men buiten België niet naar die stream mag kijken. In 2020 boden zij niet zo'n livestream aan, maar in 2022 en 2023 wel. Op hun livestream van het EK baanwielrennen zijn sowieso alle wedstrijden van de avondsessies live te bekijken. Daarnaast biedt men ook weleens een livestream van een middagsessie aan.

Livestream NOS

Ook de NOS biedt vaak een livestream aan van zo'n Europees baankampioenschap. Dit is een gratis livestream. Die stream is geo-restricted en bevindt zich op de site van de NOS. In 2020 boden zij overigens bij de meeste wedstrijddagen geen livestream aan. Dit was echter een uitzondering: het kwam doordat de Nederlanders niet meededen aan dit kampioenschap op de piste (vanwege het coronavirus).

Livestream met ingang EK baanwielrennen bij Discovery+

Voor abonnees van Discovery+ in Nederland is het mogelijk om per livestream op die app naar dit baanwielerkampioenschap te kijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK baanwielrennen live op tv en livestreamWK baanwielrennen live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen baanwielrennen worden ieder jaar georganiseerd. Het WK baanwielrennen wordt live op tv uitgezo…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…

Tour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkTour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkOok in 2020 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 29 augustus (uitg…
Weetjes over de Olympische SpelenWeetjes over de Olympische SpelenDe Olympische Spelen kan zonder twijfel gezien worden als het succesvolste sportevenement aller tijden met zijn bloemrij…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielerarchieven.be/forum/archive/index.php/t-13734.html
  • http://www.uec.ch/en/event/29/2017-elite-track-european-championships
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Velodrome_Suisse
  • http://uec.ch/documents/track/2016/2016_UEC_Elite_Track_European_Championships_competition_programme.pdf
  • http://uec.ch/en/track/58-events/2016/288-2016-uec-track-elite-european-championship-saint-quentin-en-yvelines-paris-fra-19-23-october.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEC_European_Track_Championships
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 06-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.