EK baanwielrennen live op tv en livestream

EK baanwielrennen live op tv en livestream Het Europees kampioenschap baanwielrennen staat jaarlijks op de wielerkalender. Het EK baanwielrennen 2021 wordt live op tv uitgezonden. Ook is dit Europees kampioenschap baanwielrennen 2021 op het internet via een livestream te volgen. De editie van 2021 begint op dinsdag 5 oktober. De slotdag is zaterdag 9 oktober 2021. Hoe is de geschiedenis van de Europese kampioenschappen baanwielrennen verlopen?

Historie EK baanwielrennen

Oertijd van het EK

Al sinds 1896 worden er Europese kampioenschappen baanwielrennen georganiseerd. Het eerste EK vond op 8 augustus 1896 plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn. In die oertijd werd er echter alleen maar een EK voor stayers georganiseerd. Dit EK had een lengte van 100 kilometer. De eerste Europese titel ging naar de Fransman Lucien Lesna. Hij won in een tijd van 2 uur, 21 minuten, 26 seconden en 8 tienden. Ook in de daaropvolgende jaren werd er zo'n EK voor stayers georganiseerd. In de loop van de 20e eeuw werden er ook EK's voor andere onderdelen georganiseerd, zoals het EK derny, het EK omnium en het EK koppelkoers (madison). Heel lang bestonden er bij de heren elite echter geen Europese kampioenschappen voor prominente baanonderdelen zoals de sprint, puntenkoers en de achtervolging.

Opzet EK baanwielrennen sinds 2010

In 2010 kwam daar verandering in. Met ingang van dat jaar ging de Europese wielerbond (UEC) een EK met een groot programma voor de heren en dames elite organiseren. Net als EK's in andere sporten (zoals atletiek of zwemmen) staan er bij dit EK ongeveer dezelfde onderdelen op het programma als bij het WK. Het EK baanwielrennen heeft sinds 2010 dus veel aan sportieve prestige gewonnen vergeleken met voorheen, aangezien er toen slechts enkele onderdelen op het programma stonden. Met ingang van 2016 is het programma van het EK zelfs nog duidelijk uitgebreider dan het WK-programma.

Historie: locaties

Het 'EK nieuwe stijl' wordt sinds 2010 ieder jaar georganiseerd. In 2010 werd de eerste editie gehouden op de wielerbaan van de BGZ Arena, in de Poolse plaats Pruskow. In 2011 vond dit EK plaats op de wielerbaan van Omnisport Apeldoorn. In 2012 vond het EK plaats in de Cido Arena te Paneve×ys (Litouwen). In 2013 werd het EK voor de tweede keer in het Nederlandse Apeldoorn gehouden. In 2014 koos men voor een opvallende locatie voor het EK: de wielerbaan Amédée Détraux op Guadaloupe, wat dus nogal ver van het Europese vasteland verwijderd was. In 2015 werd het EK gehouden in het Zwitserse Grenchen, op het Velodrome Suisse. De bouw van die baan was een initiatief van Andy Rihs, de eigenaar van het fietsenmerk BMC.

In 2016 wordt het EK gehouden op de Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines. In 2017 wordt dit EK in Berlijn gehouden. Het EK van 2018 wordt in Glasgow gehouden op de wielerbaan die daar ter ere van de grote sprintkampioen Chris Hoy is gebouwd: de Sir Chris Hoy Velodrome. In 2019 werd het EK voor de derde keer gehouden in Apeldoorn. In 2020 wordt het gehouden in Plovidv (Bulgarije). In 2020 deed Nederland vanwege de coronacrisis niet mee aan het EK baanwielrennen. Ook veel andere toppers hebben afgezegd.

Programma van de finales in 2021

Hoe ziet het programma van dit evenement eruit in 2021? Hieronder vindt u een overzicht van de finales van de onderdelen. Deze finales worden verreden tijdens de avondsessies van dit wielerkampioenschap in 2021.

Dinsdag 5 oktober 2021:

 • Scratch dames
 • Afvalkoers heren
 • Teamsprint dames
 • Teamsprint heren

Woensdag 6 oktober 2021:

 • Puntenkoers heren
 • Afvalkoers heren
 • Kilometertijdrit heren
 • Ploegenachtervolging dames
 • Ploegenachtervolging heren

Donderdag 7 oktober 2021:

 • Scratch heren
 • Individuele achtervolging heren
 • Sprint dames
 • Omnium dames

Vrijdag 8 oktober 2021:

 • 500 meter tijdrit dames
 • Individuele achtervolging dames
 • Omnium heren
 • Sprint heren
 • Puntenkoers dames

Zaterdag 9 oktober 2021:

 • Madison (koppelkoers) dames
 • Keirin dames
 • Keirin heren
 • Madison (koppelkoers) heren

EK Baanwielrennen live op tv in 2021

Dit EK baanwielrennen wordt voor een belangrijk deel live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook het Vlaamse Sporza (VRT) zendt grote delen van dit Europees kampioenschap op de piste live op tv uit. Een beperkt deel van het Europees kampioenschap wordt ook op tv uitgezonden door het Nederlandse NOS Studio Sport. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport bij het EK baanwielrennen? Op welke zenders vinden hun uitzendingen plaats? Hieronder vindt u hun uitzendschema's. Bij hen zijn alle avondsessies van dit EK baanwielrennen live te zien. Bij Sporza beginnen de live-uitzendingen vaak op de zender Canvas, maar verhuist de live-uitzending vaak om circa 20u00 naar Ketnet (behalve op de openingsdag, want dan is de avondsessie minder lang en is rond 20u00 al afgelopen).

Uitzendschema EK baanwielrennen 2021 bij Sporza: hoe laat?

 • Di. 5 oktober 2021: 18u00 live op Canvas (tv) en livestream
 • Wo. 6 oktober 2021: 18u00 op Canvas en livestream, 20u00 op Ketnet
 • Do. 7 oktober 2021: 18u00 op Canvas en livestream, 20u00 op Ketnet
 • Vr. 8 oktober 2021: 18u00 op Canvas en livestream, 20u00 op Ketnet
 • Za. 9 oktober 2021: 18u00 op Canvas en livestream, 20u00 op Ketnet

Uitzendschema EK baanwielrennen 2021 bij Sporza: hoe laat?

 • Di. 5 oktober 2021: 18u00 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 • Wo. 6 oktober 2021: 18u00 live op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 7 oktober 2021: 18u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 8 oktober 2021: 18u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 9 oktober 2021: 18u00 op Eurosport 1 en livestream

Livestream EK baanwielrennen 2021

Livestream EK baanwielrennen bij Eurosport

Het EK baanwielrennen zijn ook live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Hiermee kan men het EK baanwielrennen bijvoorbeeld op de smartphone of laptop kijken. Deze stream is te vinden op de Eurosport Player App. Deze livestream is echter wel alleen beschikbaar voor mensen met een abonnement op de Eurosport Player App. Hierboven vindt u het uitzendschema van de livestream van deze sportomroep. De livestream van het EK baanwielrennen begint doorgaans om circa 18u00.

Livestream EK baanwielrennen bij GCN

Het is ook mogelijk om via een livestream van GCN dit Europese baanwielerkampioenschap te volgen. Om hun livestream te gebruiken, dient u wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream baanwielrennen via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) naar dit Europees kampioenschap baanwielrennen te kijken. Hierop zijn de live tv-uitzending van Eurosport 1 per livestream te bekijken. Zo'n livestream is beschikbaar voor alle klanten van Ziggo digitale tv. De livestream is met die app in de hele EU te bekijken.

Livestream EK baanwielrennen Sporza

Gewoonlijk zendt ook het Vlaamse Sporza zendt een groot deel van het EK baanwielrennen per livestream uit. Hun livestream bij zo'n EK baanwielrennen is gratis live online te bekijken binnen België, maar wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men buiten België niet naar die stream mag kijken. In 2020 boden zij niet zo'n livestream aan, maar in 2021 wel. Hun livestream van het EK baanwielrennen begint dagelijks om 18u00. Op die livestream zijn alle wedstrijden van de avondsessies live te bekijken.

Livestream NOS

Ook de NOS biedt vaak een livestream aan van zo'n Europees baankampioenschap. Dit is een gratis livestream. Die stream is geo-restricted en bevindt zich op de site van de NOS. In 2020 boden zij overigens bij de meeste wedstrijddagen geen livestream aan. Dit was echter een uitzondering: het kwam doordat de Nederlanders niet meededen aan dit kampioenschap op de piste (vanwege het coronavirus). In 2021 bieden zij wel weer een gratis livestream aan, evenals live tv-uitzendingen.

Lees verder

© 2016 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK baanwielrennen live op tv en livestreamWK baanwielrennen live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen baanwielrennen worden ieder jaar georganiseerd. In 2021 vindt dit wielerkampioenschap plaats i…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
EK indoor atletiek, live op tv en livestreamEK indoor atletiek, live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden gehouden sinds 1970. Deze indoor kampioenschappen atletiek worden li…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…

Tour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkTour de France 2020: de 107e Ronde van FrankrijkOok in 2020 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 29 augustus (uitg…
Weetjes over de Olympische SpelenWeetjes over de Olympische SpelenDe Olympische Spelen kan zonder twijfel gezien worden als het succesvolste sportevenement aller tijden met zijn bloemrij…
Bronnen en referenties
 • http://www.wielerarchieven.be/forum/archive/index.php/t-13734.html
 • http://www.uec.ch/en/event/29/2017-elite-track-european-championships
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Velodrome_Suisse
 • http://uec.ch/documents/track/2016/2016_UEC_Elite_Track_European_Championships_competition_programme.pdf
 • http://uec.ch/en/track/58-events/2016/288-2016-uec-track-elite-european-championship-saint-quentin-en-yvelines-paris-fra-19-23-october.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UEC_European_Track_Championships
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-10-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.