WK baanwielrennen live op tv en livestream

WK baanwielrennen live op tv en livestream De wereldkampioenschappen baanwielrennen worden ieder jaar georganiseerd. Het WK baanwielrennen wordt live op tv uitgezonden door diverse zenders. Ook kan men het wereldkampioenschap baanwielrennen online per livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van de wereldkampioenschappen baanwielrennen verlopen?

Historie: WK baanwielrennen

Het WK baanwielrennen werd voor het eerst gehouden in 1893. Daarmee heeft dit WK een veel langere historie dan het WK wegwielrennen, dat immers pas sinds de jaren 20 van de twintigste eeuw wordt georganiseerd. Baanwielrennen was rond 1900 in veel landen een populairdere sport dan het wegwielrennen. Pas later is de baanwielersport qua populariteit ingehaald door het wegwielrennen.

Baanwielrennen in Nederland

In Nederland is dat nog later gebeurd dan in veel andere West-Europese landen. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was het baanwielrennen in Nederland duidelijk vele malen populairder dan het wegwielrennen. Dit had ook mede te maken met de Nederlandse wetgeving, waardoor het moeilijk was wegwedstrijden te organiseren, terwijl er in de periode daarentegen heel veel wielerbanen waren in Nederland, waar men wekelijks baanwielerwedstrijden kon houden, waar ook veel publiek naartoe kwam. Het wegwielrennen werd in Nederland eigenlijk pas in de jaren vijftig erg populair, mede door de successen die de Nederlanders in deze periode boekten in de Tour de France.

WK baanwielrennen en WK wegwielrennen

Vanaf de jaren twintig tot aan 1995 was het doorgaans de gewoonte dat het WK baanwielrennen en het WK wegwielrennen in hetzelfde land plaatsvonden. Toen bijvoorbeeld in 1979 het WK wegwielrennen in het Nederlandse Valkenburg werd gehouden, werd dat jaar het WK baanwielrennen eveneens in Nederland gehouden: op de wielerbaan van het Olympisch Stadion te Amsterdam. In 1996 is men om praktische redenen met die gewoonte gestopt en sindsdien zijn deze twee wereldkampioenschappen dus niet meer aan elkaar gekoppeld.

WK baanwielrennen in Nederland

Het WK baanwielrennen werd in 2018 voor de achtste keer in Nederland gehouden. De eerste keer was in 1925 in Amsterdam. Die stad was ook de gastheer voor het WK baanwielrennen in 1938, 1948, 1959, 1967 en 1979. Pas in 2011 werd het WK baanwielrennen voor het eerst in een andere Nederlandse stad georganiseerd dan Amsterdam: dat jaar was Apeldoorn de gastheer. In 2018 was Apeldoorn voor de tweede keer de gastheer van het WK wielrennen op de piste.

Plek op de kalender

Vele jaren werd het mondiale baanwielerkampioenschap meestal in de nazomer georganiseerd (augustus of september). In 2004 kwam daar een einde aan en verhuisde het WK naar het voorjaar. Sinds 2021 is het kampioenschap daarentegen naar het najaar verhuisd. In dat jaargetijde wordt het WK baanwielrennen sindsdien meestal georganiseerd. Soms vindt het echter in de zomer plaats.

Locaties

In 2022 vond het WK baanwielrennen plaats in Parijs (Frankrijk). De wedstrijden plaats op de indoor wielerbaan genaamd Vélodrome de Saint-Quentin-en-Yvelines.In 2023 is het baanwielerkampioenschap gepland in Glasgow (Schotland). In 2024 wordt het gehouden in Kopenhagen (Denemarken).

Programma: onderdelen WK

Welke onderdelen staan op het programma van het WK baanwielrennen? En op welke dag worden de finales verreden? Hieronder vindt u een overzicht van de onderdelen die op het programma staan. Het is echter goed mogelijk dat er alsnog wijzigingen op het programma plaatsvinden. Dit is in de geschiedenis van het baankampioenschap al vaak gebeurd. Zelfs onderdelen die ooit extreem populair waren, zoals stayeren, maar ook iconische onderdelen zoals het tandemrijden, zijn in de loop der tijd van het programma afgevoerd. In het onderstaande programma vindt u per dag een overzicht van de finales die dan tijdens het avondprogramma verreden worden.

Programma woensdag

 • Scratch dames
 • Teamsprint dames
 • Teamsprint heren

Programma donderdag

 • Ploegenachtervolging heren
 • Scratch heren
 • Keirin heren
 • Ploegenachtervolging dames
 • Afvalkoers dames

Programma vrijdag

 • Puntenkoers heren
 • Kilometertijdrit heren
 • Individuele achtervolging heren
 • Sprint dames
 • Omnium dames

Programma zaterdag

 • 500 meter tijdrit dames
 • Madison (koppekoers) dames
 • Individuele achtervolging dames
 • Omnium heren

Programma zondag

 • Puntenkoers dames
 • Sprint heren
 • Madison (koppelkoers) heren
 • Keirin dames
 • Sprint heren
 • Afvalkoers heren

WK baanwielrennen live op tv

Live op Eurosport

Het WK baanwielrennen wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Bij veel edities zenden zijn al hun uitzendingen te zien op het hoofdnet Eurosport 1. Dat is echter niet altijd mogelijk. Als er een drukke sportkalender (met veel andere grote evenementen) is in de periode van het baanwielerkampioenschap, dan zenden zij delen van het programma van het baankampioenschap uit op hun abonneezender Eurosport 2. Doorgaans is wel bijna het hele WK (en sowieso alle finalesessies) via hun livestream bekijken.

Live op Sporza ?

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) besteedt doorgaans eveneens live aandacht op tv aan dit wereldkampioenschap baanwielrennen. In 2021 zonden zij vanwege de concurrentie van een tennistoernooi echter relatief weinig live uit. Er is de verwachting en hoop dat zij in 2022, 2023 en 2024 weer meer live op tv uitzenden.

Op tv en livestream bij de NOS?

Wat zendt de NOS uit van dit WK baanwielrennen op tv of via een stream? Bij de NOS kan men een heel groot deel van het WK baanwielrennen via een livestream. Ze zenden echter slechts een beperkt deel van dit wereldkampioenschap baanwielrennen uit op televisie. Wel zendt men op tv vaak uitgebreide samenvattingen uit van de wedstrijddagen.

Livestream WK baanwielrennen

Livestream Eurosport

De wereldkampioenschappen baanwielrennen zijn via een livestream van Eurosport op het internet te volgen. Hun livestream van dit WK baanwielrennen bevindt zich op elke wedstrijddag op de Eurosport Player. Om zo'n livestream van hen bij dit WK baanwielrennen te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement te hebben op die dienst. De Eurosport Player heeft als reclameslogan: 'The Home Of Cycling'. Dat maken ze zeker waar. In de week van het WK baanwielrennen kan men ook per livestream naar allerlei live-uitzendingen van wegwedstrijden kijken bij hen.

Livestream Sporza

Ook bij Sporza (VRT) is er een livestream van het WK baanwielrennen te vinden. Op de stream zijn alle avondsessie live te zien. Deze livestream van dit WK baanwielrennen is geheel gratis. Hun gratis livestream is echter wel geo-restricted. Men kan deze gratis livestream alleen in België bekijken. Deze livestream is op de wedstrijddagen onder meer te vinden in de rubriek 'Nu Live' van de website van Sporza. Ook vindt men deze livestream van het WK baanwielrennen in de rubriek 'wielrennen'. Eveneens is deze gratis livestream te vinden in de Sporza-app. Met die app is de stream in principe ook live te bekijken in overige EU-landen.

Livestream NPO

Daarnaast is er een livestream van dit WK baanwielrennen beschikbaar bij de NPO (Nederlandse Publieke Omroep). Ook dit is een gratis livestream. Op de wedstrijddagen is deze livestream van de NPO te vinden op de site van de NOS. Daar bevindt die gratis livestream zich in de rubriek 'sport'. Ook is de gratis livestream van het WK baanwielrennen te vinden op de NOS-app. Via de stream zijn de avondsessies met alle finales live te zien. Voor de livestream van de NOS geldt echter ook dat deze geo-restricted is. De WK-livestream van de site van de NOS isofficieel alleen in Nederland te bekijken. De livestream van de app is in principe in de hele EU te gebruiken (indien de app echter eerst in Nederland is gebruikt en pas later in een ander EU-land wordt gebruikt om een live tv-uitzending per livestream mee te bekijken).

Livestream WK baanwielrennen via UCI? Geo-restricted

Er is ook een officiële livestream van de UCI Dit is een gratis livestream voor dit baanwielerkampioenschap. Die livestream is echter geo-blocked (geblokkeerd) voor landen waar omroepen de live-uitzendrechten hebben gekocht voor dit WK baanwielrennen 2022, 2023 en 2024 zoals Nederland en België.

Livestream WK baanwielrennen via FloBikes?

Is het ook mogelijk om dit WK baanwielrennen via een livestream te volgen bij FloBikes? Het bedrijf FloBikes biedt inderdaad een livestream aan van dit baankampioenschap. Die livestream is echter alleen in Noord-Amerika te bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om hun livestream van dit World Track Championship te kunnen bekijken.

Livestream WK baanwielrennen via Go App (online live tv)

Het is ook mogelijk om dit WK baanwielrennen via een livestream op de Go App (online live tv) te bekijken. Via die app kan men bij Ziggo (als klant van digitale tv) in de hele EU per livestream naar tv-zenders kijken. Via die app kan men sowieso de live tv-uitzendingen van Ketnet per livestream bekijken, aangezien die zender in het standaardpakket zit. Om Eurosport2 per livestream te kunnen bekijken, dient men een aanvullend abonnement te hebben.

Livestream GCB

Het mondiale piste-kampioenschap is live online te bekijken via een livestream van GCN. Die livestream bevindt zich op elke wedstrijddag van dit kampioenschap op de GCN-app. Om die livestream te kunnen gebruiken van deze pistewedstrijden, dient u wel een abonnement bij hen te hebben.

Livestream met ingang van WK baanwielrennen bij Discovery+

Het WK baanwielrennen is per livestream door abonnees in Nederland te bekijken via app van Discovery+.

Livestream baanwielrennen via iTV-app

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen dit wereldkampioenschap baanwielrennen per livestream bekijken op de iTV-app. Ook hierbij geldt dat Ketnet in het basispakket zit, dus die uitzendingen van dit wereldkampioenschap baanwielrennen kan men als KPN-klant sowieso bekijken. Om Eurosport2 live online (via een livestream) te bekijken dient men een aanvullend abonnement te hebben.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK baanwielrennen live op tv en livestreamEK baanwielrennen live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap baanwielrennen staat jaarlijks op de wielerkalender. Het EK baanwielrennen wordt live op tv u…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…

WK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020-2021 via livestreamWK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020-2021 via livestreamIn de Russische stad Jekaterinenburg wordt het FIDE Kandidatentoernooi gehouden. Eén van de deelnemers is de Nederlander…
Rugby Six Nations Championship, live op tv en livestreamRugby Six Nations Championship, live op tv en livestreamHet Zeslandentoernooi is een prestigieuze competitie in de rugbywereld. De wedstrijden zijn live op tv en online per liv…
Bronnen en referenties
 • http://www.trackcyclingworlds2016.london/wp-content/uploads/2015/03/2015_08-UCI-TWC16-Competition-Schedule.pdf
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/London_Velopark
 • http://www.baanwacht.nl/agenda/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 30-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.