Rugby Six Nations Championship, live op tv en livestream

Rugby Six Nations Championship, live op tv en livestream Het Zeslandentoernooi is een prestigieuze competitie in de rugbywereld. De wedstrijden zijn live op tv en online per livestream te volgen. Welke landen doen mee aan het Rugy Six Nations Championship? Op welke tv-zenders is dit Zeslandtoernooi live te bekijken en waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van dit rugbytoernooi verlopen?

Geschiedenis van het evenement

Dit toernooi heeft een buitengewoon lange en rijke geschiedenis. Het werd voor het eerst gehouden in 1883. Oorspronkelijk droeg het evenement de naam de 'Home Nations Cup' en was het een vierlandentoernooi. Hieraan deden mee: Engeland, Ierland, Wales en Schotland. Dit waren in die tijd de landen waar rugby het populairst was en daarom werd dit toernooi ook beschouwd als een soort officieus WK rugby.

Frankrijk: vijflandentoernooi

Aan het begin van de 20e eeuw beleefde rugby een grote opmars in Frankrijk. Daarom besloot men dat de Fransen met ingang van de editie van 1910 ook mee mochten doen aan het officieuze WK. Het werd toen dus een vijflandentoernooi. Met ingang van 1932 mocht Frankrijk echter enige tijd (tot aan de Tweede Wereldoorlog) niet meedoen. Dit kwam doordat de oorspronkelijke vier landen (de Home Lands) in die periode nog strenge amateurregels bij het rugby hadden en zij weigerden om nog langer tegen de Fransen te spelen, die niet zulke strenge amateurregels hadden. Met ingang van de eerste editie na de Tweede Wereldoorlog (1947) werden de Fransen toch weer toegelaten tot het toernooi.

Italië: zeslandentoernooi

Aan het einde van de 20e eeuw beleefde Italië een opmars als rugbynatie. In de jaren negentig wonnen zij regelmatig tijdens oefenwedstrijden van de landen uit het vijflandentoernooi. Zij werden daarom uitgenodigd om met ingang van 2000 ook deel te gaan nemen aan dit evenement, wat sindsdien dus het zeslandentoernooi (Six Nations Championship) heet.

Six Nations versus WK rugby

Zoals hierboven reeds werd vermeld, werd de Nations Cup (Homeland Championship) in het verleden vaak beschouwd als een officieus WK rugby. Pas sinds 1987 bestaat er daarnaast ook een officieel WK rugby, waaraan veel meer landen deel mogen nemen. Opvallend genoeg zijn de succesvolste landen uit de historie van het officiële WK rugby: Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Dit zijn drie landen die nog nooit aan het Zeslandentoernooi deel hebben genomen.

Het officiële WK rugby heeft binnen de rugbywereld daarom ook duidelijk een veel grotere status gekregen dan het Zeslandentoernooi en niemand zal dat laatste toernooi anno 2022 nog een 'officieus WK rugby' durven noemen. Toch heeft het Six Nations Championship, mede vanwege zijn lange, mooie traditie, nog altijd een hoge status binnen wereld van het rugby en kijken jaarlijks miljoenen fans uit naar deze competitie.

The Rugby Championship (Tri Nations)

Dat de absolute toplanden Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika niet deelnemen aan het Zeslandentoernooi, komt vooral door een praktische reden. Het Zeslandentoernooi is een competitie, waarbij elk land thuiswedstrijden speelt. Als er dus landen van buiten Europa deel zouden nemen, dan zou er tijdens die competitie (die anderhalve maand duurt) te veel moeten worden gereisd. De toplanden van buiten Europa zijn daarom met ingang van 1996 een eigen toernooi gaan organiseren. Dit heette oorspronkelijk het Tri Nations-toernooi, maar sinds 2012 doet ook Argentinië mee aan dit evenement en kreeg het de nieuwe naam: 'The Rugby Championship'.

Deelnemende teams Zeslandentoernooi

Hieronder vindt u een overzicht van de deelnemers aan het Six Nations Rugby Championship. Deze deelnemerslijst geldt qua contracten sowieso nog voor de edities van 2022, 2023, 2024 en 2025. Het team van Ierland bestaat overigens zowel uit spelers uit de Ierse Republiek, als uit Noord-Ierland. In het onderstaande overzicht staat achter elk land vermeld in welk stadion zij anno 2022 hun thuiswedstrijden spelen tijdens de Six Nations.

Landen en stadions Six Nations:

 • Engeland - Twickenham Stadium
 • Schotland - Murrayfield Stadium
 • Wales - Millennium Stadium
 • Frankrijk - Stade de France
 • Ierland - Aviva Stadium
 • Italië - Stadio Olimpico

Opzet van het Zeslandentoernooi

Het zeslandentoernooi (RBS Six Nations) is qua opzet een zogenaamde 'halve competitie'. Dit houdt in dat alle deelnemende landen één keer tegen elkaar spelen (en dus niet twee keer, met een uit- en een thuiswedstrijd, zoals in een zogenaamde 'hele competitie'). Wie een wedstrijd wint krijgt twee punten. Voor een gelijkspel krijgt men één punt. Een verliezer krijgt nul punten. Van 1883 tot en met 1993 was het mogelijk dat meerdere landen gezamenlijk de winnaars waren van het toernooi, omdat ze aan het einde van de competitie evenveel punten hadden. Men keek toen nog niet naar het doelsaldo of onderlinge resultaten. Met ingang van 1994 is dit veranderd.

Erelijst: Rugby Six Nations

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van dit evenement eruit? De succesvolste landen uit de historie van dit toernooi zijn Engeland en Wales. Zij wonnen het toernooi 39 keer. De Fransen wonnen het toernooi 17 keer, de Ieren wonnen het 14 keer en de Schotten wonnen het ook 14 keer. De Italianen zijn de enige deelnemers die het toernooi nog nooit hebben gewonnen.

Live op tv: BBC, ITV en Ziggo Sport

Welke zenders?

Door welke zenders wordt het Rugby Six Nations Championship live op tv uitgezonden? De live-uitzendrechten van het Six Nations Championship zijn in Groot-Brittannië in handen van de BBC en ITV. De live tv-uitzendingen van de wedstrijden zijn onderling verdeeld tussen deze twee Britse omroepen. Voor de meeste Nederlanders zit de BBC wel in hun tv-pakket, maar ITV niet. Wedstrijden die niet live bij de BBC worden uitgezonden, zijn doorgaans later op die dag in een samenvatting alsnog bij die Britse publieke omroep op tv te zien. Met name bij wedstrijden van Engeland is er op de BBC vaak een uitgebreide voorbeschouwing te zien.

Rugby bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland worden wedstrijden van dit toernooi live uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Een aantal wedstrijden wordt live uitgezonden op kanaal 14 van Ziggo Sport (dat is het open net dat iedereen die digitale tv van Ziggo heeft gratis kan bekijken). Het merendeel van de wedstrijden helaas bij Ziggo Sport Totaal live uitgezonden op hun abonneezenders, zoals Ziggo Sport Extra. Men dient een abonnement op het tv-pakket van Ziggo Sport Totaal te hebben om de live-uitzendingen op die zenders te kunnen bekijken. Het is overigens ook mogelijk om dit pakket als een gratis bonus te kiezen wanneer men bepaalde Ziggo-abonnementen (digitale tv) combineert met Vodafone (mobiele telefonie).

Livestream Six Nations Rugby

Livestream in Nederland van de Six Nations: Ziggo Sport

Behalve live op tv zijn de wedstrijden ook te volgen via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van de Six Nations Rugby Championship bijvoorbeeld op een smartphone, tablet of computer bekijken. De livestream is per wedstrijd van 'The Six' te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream van 'The Six' is toegankelijk voor abonnees van deze app. Voor mensen die geen abonnement hebben, is het mogelijk om middels 'Pay Per View' (PPV) een wedstrijd via de livestream op de app van die sportomroep live te bekijken. De livestream van elke wedstrijd van 'The Six' begint doorgaans op hetzelfde tijdstip als de live tv-uitzending.

Livestream rugby bij BBC? Geo-restricted (alleen UK)

BBC zendt z'n uitzendingen van het Rugby Six Nations Championship ook online via een livestream uit. Deze livestream is puur voor Britse kijkers bedoeld. In verband met de live-uitzendrechten is de officiële livestream van de BBC echter geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van de BBC bij deze live-uitzendingen voor kijkers in Nederland en België 'geo-blocked' (geblokkeerd). Dat is jammerlijk, aangezien het nochtans een gratis livestream is. De BBC heeft anno 2022 echter officieel alleen de live-uitzendrechten voor het Britse grondgebied. Dat geldt eveneens voor de livestream van ITV bij dit rugby-toernooi van 'The Six'. Die Britse livestream van de Rugby Six Nations s eveneens officieel alleen voor kijkers in Groot-Brittannië live te bekijken.

Go App: livestream Six Nations

Het is ook mogelijk om het Six Nations Rugby Championship via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men namelijk per livestream naar televisiezenders kijken. Het is een dienst van Ziggo. Mensen die een standaard-abonnement bij Ziggo hebben (en geen aanvullend zenderpakket), kunnen via die app per livestream kijken naar de wedstrijden die live worden uitgezonden op de tv-zender Ziggo Sport (kanaal 14). Ook kan men via die app als abonnee van Ziggo (zonder aanvullend abonnement) per livestream naar de wedstrijden van de Rugby Six Nations op de BBC kijken. Ook die Britse publieke omroep behoort namelijk tot het standaardpakket van zenders die men per livestream via die app kan bekijken. Voor kijkers die een aanvullend abonnement hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, is het echter ook mogelijk om de overige wedstrijden per livestream te bekijken, die live worden uitgezonden op de abonneezenders (zoals Ziggo Sport Extra).

Livestream Six Nations bij iTV?

Is het ook mogelijk om de wedstrijden van deze Six Nations-rugbycompetitie te bekijken via een livestream op de iTV-app van KPN? Via die app kunnen klanten van KPN wel per livestream naar de live-uitzendingen van BBC kijken. Om de livestream van Ziggo Sport te kunnen ontvangen, dient men echter een aanvullend abonnement te hebben. Die sportzenders behoren namelijk niet tot het standaardpakket dat men bij KPN op tv of via een livestream kan bekijken.

Livestream Rugby Six Nations op NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Rugby Six Nations per livestream te bekijken op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app kan men niet per livestream naar de tv-uitzendingen van deze rugbycompetitie kijken. BBC en Ziggo Sport Totaal zijn immers niet per livestream op die app te bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamVoetbal België: de Rode Duivels bekijken via livestreamDe bijnaam van het Belgische nationale voetbalelftal is 'De Rode Duivels'. De wedstrijden van het Belgische nationale te…
WK rugby live op tv en livestreamWK rugby live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen rugby worden eens in de vier jaar georganiseerd. De wedstrijden van dit wereldkampioenschap zi…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

WK baanwielrennen live op tv en livestreamWK baanwielrennen live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen baanwielrennen worden ieder jaar georganiseerd. Het WK baanwielrennen wordt live op tv uitgezo…
Olympische Spelen Rio de Janeiro 2016Olympische Spelen Rio de Janeiro 2016De Olympische Zomerspelen en de Paralympische Spelen in 2016 vinden plaats in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Het i…
Bronnen en referenties
 • http://www.rbs6nations.com/en/home.php#TF3cvqoLDyEpc4dD.97
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Six_Nations_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Six_Nations_Championship
 • http://www.sportuitslagen.org/rugby-vi-nations-2016-epr64598.html
 • http://www.rugbystream.net/rugby-six-nations-championship-2017-fixtures-tv-schedule-guide/
 • https://www.ziggogo.tv/nl/tv-kijken/live-channel.html/675503655063/1486250100000
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.