WK rugby live op tv en livestream

WK rugby live op tv en livestream De wereldkampioenschappen rugby worden eens in de vier jaar georganiseerd. De wedstrijden van dit wereldkampioenschap zijn ook in Nederland en België live op tv te volgen. Eveneens zijn de wedstrijden van de Rugby World Cup online via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van het WK rugby verlopen?

Geschiedenis WK rugby

Voorgeschiedenis

Pas in 1987 werd er voor het eerst een officieel WK rugby gehouden. Lang daarvoor bestond er echter al een toernooi dat als een officieus WK rugby werd beschouwd: het Home Nations Championship. De eerste editie van dat toernooi vond al plaats in 1883. Hieraan mocht slechts een beperkt aantal landen deelnemen. Bij de eerste edities waren dit Engeland, Schotland, Ierland en Wales. Later ging ook Frankrijk aan dit toernooi deelnemen en werd het evenement bekend onder de naam het 'Five Nations Championship'. (In Nederland werd dit het vijflandentoernooi genoemd.)

Sinds 2000 doet ook Italië mee aan dit toernooi en noemt men het dus het 'Six Nations Championship' (zeslandentoernooi). Dit toernooi wordt jaarlijks gespeeld. Lange tijd was dit het belangrijkste toernooi voor landenteams. Sinds de komst van het officiële WK is de status van dat oude toernooi wel wat minder geworden, maar het jaarlijkse zeslandentoernooi geldt toch nog steeds als een zeer prestigieus evenement in de rugbywereld.

WK rugby (Rugby World Cup)

Sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw zijn er diverse malen serieuze plannen geopperd, om een officieel WK rugby te gaan organiseren. Rugby was immers in veel landen een buitengewoon populaire sport geworden die op hoog niveau werd beoefend. Het was een merkwaardige situatie dat jarenlang de toplanden van buiten Europa (zoals Australië) niet de mogelijkheid hadden om met hun nationale team aan het belangrijkste mondiale landentoernooi deel te nemen. Aan het Home Nations Championship, dat toen als het 'officieuze WK' gold, deden immers alleen maar Europese landen mee.

Toch zou het nog tot medio jaren tachtig duren, voordat er binnen de rugbywereld besloten werd om een officieel WK rugby te gaan organiseren. Ook toen was er overigens nog steeds veel gemopper en weerstand tegen dit nieuwe WK, met name vanuit traditionele Europese rugbylanden zoals Ierland, Schotland en Engeland. In 1985 nam de wereldrugbybond (IRBF) het besluit dat in 1987 het eerste WK rugby (de Rugby World Cup) in Australië en Nieuw-Zeeland zou worden gehouden. Het WK werd voortaan eens in de vier jaar georganiseerd. Nederland heeft zich overigens nog nooit voor het WK rugby kunnen kwalificeren.

Erelijst

Hoe ziet na het WK van 2019 de erelijst van dit mondiale rugbykampioenschap eruit? De succesvolste landen uit de historie van het WK zijn Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Beide landen wonnen drie keer dit WK. Nieuw-Zeeland won het eerste WK in 1987. Ook in 2011 en 2015 won dat land de wereldtitel. Zuid-Afrika pakte zijn eerste wereldtitel in 1995 tijdens het befaamde WK dat in Zuid-Afrika plaatsvond. Dat WK werd daar slechts enkele jaren na de afschaffing van de apartheid georganiseerd en leek het land te verbroederen. In 2007 pakte Zuid-Afrika wederom de wereldtitel. In 2019 wonnen zij voor de derde keer het WK. Australië won het WK twee keer: in 1991 en 1999. Engeland, de bakermat van het rugby, won de wereldtitel pas één keer: in 2003.

Locaties

In 1987 werd het eerste wereldkampioenschap gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. In 2019 vond dit rugbykampioenschap plaats in Japan. In 2023 wordt het rugbykampioenschap in Frankrijk gehouden.

Opzet: speelschema en programma WK rugby

Er doen 20 landen mee aan het WK rugby. In de eerste ronde van het WK rugby zijn de landenteams ingedeeld in vier poules van vijf ploegen. De beste twee landen van elke poule kwalificeren zich voor de kwartfinales van de Rugby World Cup. De nummer drie positie is echter ook nog van belang: de drie beste landen in elke poule plaatsen zich automatisch voor het volgende WK rugby.

Live op tv: WK rugby op Ziggo Sport Totaal

Historie: WK rugby 2015 live op RTL7

In 2015 werd het WK rugby in Nederland live op tv uitgezonden door RTL7. Zij zonden niet alleen veel wedstrijden uit van het WK rugby. Ook zonden zij uitgebreide voorbeschouwingen bij de wedstrijden van dit WK rugby uit, waarbij aan de Nederlandse kijkers achtergrondinformatie werd gegeven over de rugbysport. Dit was een groot succes. Het zorgde voor een grote groei van de populariteit van rugby als kijksport in Nederland.

WK rugby live op Ziggo Sport Totaal

Sinds 2019 wordt het WK rugby in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Zij zenden alle wedstrijden van het WK live op tv uit (en online via de livestream). Een deel van deze live-uitzendingen vindt plaats op hun 'open net' (kanaal 14, dat te bekijken is door iedereen met digitale tv bij Ziggo). Heel wat wedstrijden zijn echter alleen te zien op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal. Tijdens het WK Rugby kunt u in hun uitzendschema zien op welke zenders de wedstrijden live te zien zijn. Om de abonneezenders te kunnen bekijken dient men een aanvullend abonnement te hebben, met het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Men kan dit zenderpakket bij die sportomroep kopen, maar het is eveneens mogelijk om dat complete zenderpakket 'gratis' te kiezen als een soort bonus, indien men abonnementen combineert van Vodafone en Ziggo.

België: WK rugby live op tv bij Telenet Play Sports

In Vlaanderen zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) van dit WK rugby in handen van de Vlaamse sportomroep Telenet Play Sports. In tegenstelling tot Ziggo Sport Totaal zenden zij echter niet alle wedstrijden van dit WK live op tv en per livestream uit. Zij zenden echter niet alle wedstrijd van dit rugbykampioenschap live uit. Men dient een abonnement bij Play Sports te hebben, om het merendeel van deze Belgische live tv-uitzendingen (en live-uitzendingen via de livestream) te kunnen bekijken.

WK rugby live in overige landen

In Groot-Brittannië wordt de Rugby World Cup live op tv (en via de livestream) uitgezonden door ITV. In Duitsland wordt een deel van de wedstrijden van het WK rugby live uitgezonden op het 'open net' Prosieben Maxx en op hun livestream. Daarnaast zijn alle wedstrijden van het WK rugby in Duitsland live te bekijken op de abonneezender Ran Sportsendung en hun livestream. In de Verenigde Staten wordt het WK rugby live uitgezonden op het Engelstalige NBC Sports en op het Spaanstalige Univision. Zij bieden beiden ook een livestream aan. In Frankrijk wordt het evenement live op televisie en online middels de livestream uitgezonden op de tv-zender TF1. In Zuid-Amerika is het WK rugby live te zien bij ESPN op televisie en online middels hun livestream. In Japan is dit WK rugby live te volgen bij Nippon Tv, NHK en J Sports op tv en met de livestream.

Livestream WK rugby

Livestream WK rugby bij Ziggo Sport Totaal

Er wordt ook een livestream beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal bij dit wereldkampioenschap rugby. Met die livestream kan men online via bijvoorbeeld een smartphone of computer naar de wedstrijden van deze World Cup Rugby kijken. De officiële livestream voor Nederland van dit WK rugby bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Alle wedstrijden van het WK rugby die door de zenders van Ziggo Sport Totaal live op tv worden uitgezonden, zijn bij hen ook live op het internet via een livestream op die app te bekijken. Men dient een betaald abonnement op die app te hebben om op die manier per livestream naar dit mondiale rugbykampioenschap te kijken. Indien men niet een vast abonnement op die app heeft en toch een wedstrijd live online per livestream wil bekijken, dan is het echter wel mogelijk om via 'PPV' (Pay Per View) de stream van zo'n wedstrijd van dit WK rugby te kopen.

Livestream WK rugby via Go App (live online tv)

Het is ook mogelijk om wedstrijden van dit WK rugby via de Go App (Online tv) te bekijken. Met die app is het mogelijk om per livestream op een smartphone, desktop computer, tablet en laptop naar een groot aantal televisiezenders te kijken. Die livestream-app is een dienst van Ziggo. Wie een standaard tv-pakket bij hen heeft voor digitale tv, hoeft niets bij te betalen om via deze app alle zenders uit dat standaard zenderpakket live op het internet (per livestream) te kunnen bekijken. Tot de zenders die een klant met een standaard tv-pakket online per livestream op die app kan bekijken, behoort Ziggo Sport 14 (op digitaal kanaal 14). In de praktijk is er dus een 'gratis livestream' te vinden op die app, van de wedstrijden die live op deze zender worden uitgezonden, voor de klanten van digitale tv bij Ziggo. Let op: wie alleen een standaard abonnement heeft van digitale tv bij Ziggo, kan via de reguliere Go App alleen de wedstrijden per livestream bekijken die live uitgezonden worden op digitaal tv-kanaal 14 (Ziggo Sport 14) en dus niet de overige WK-wedstrijden.

Wie echter een abonnement heeft op het complete tv-zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, kan daarentegen wel alle wedstrijden van dit WK rugby die live op tv worden uitgezonden ook per livestream bekijken op de reguliere Ziggo Go App. Zij kunnen namelijk ook de overige zenders via een livestream op die app bekijken.

Via de Go App kan men de wedstrijden van dit rugbykampioenschap niet alleen per livestream bekijken, ook biedt dit de mogelijkheid om een week lang elke live tv-uitzending van dit WK rugby per stream terug te kijken. Een livestream op de Go App is niet alleen in Nederland te bekijken. Ook in alle andere landen van de EU kan men als klant van Ziggo per livestream naar tv kijken op die Go App. Daarnaast kan men elke livestream op die app ook in diverse andere landen bekijken, zoals Noorwegen en IJsland. In de meeste landen buiten de EU is elke livestream op de Go App echter geblokkeerd ('geo-blocked').

Livestream Play Sports (hele EU)

Het is ook mogelijk om een deel van deze Rugby World Cup via een livestream van Telenet Play Sports te volgen. De wedstrijden die bij hen op tv te zien zijn, kan men ook via een livestream van hen bekijken. Niet alle wedstrijden van het WK rugby zijn bij hen op tv te zien, dus ook niet alle wedstrijden zijn bij hen online via een livestream te zien. De stream van Play Sports is niet een gratis livestream. Men dient een abonnement te hebben, om een livestream van hen te kunnen bekijken. Wie een tv-abonnement bij hen heeft, kan op de website van Play Sports inloggen en daar elke livestream bekijken. Daarnaast is het mogelijk om een specifiek online abonnement bij hen te nemen via de Play Sports Go App. Daarmee kan men in de hele EU de tv-uitzendingen van deze Vlaamse sportomroep per livestream bekijken. Het is echter ook mogelijk om een dagpas bij hen te kopen, waarmee men tijdens één etmaal elke livestream van hun kan bekijken. Eveneens is het mogelijk om een weekendpas voor hun livestream te krijgen.

Livestream via iTV-app?

Is het ook mogelijk om per livestream naar de Rugby World Cup te kijken via de iTV-app bij KPN? Het is helaas alleen mogelijk om daarop een livestream van dit WK rugby te bekijken, indien men een aanvullend abonnement heeft op Ziggo Sport Totaal. Met de iTV-app kan men als klant van interactieve tv bij KPN per livestream tv-zenders bekijken op een smartphone of tablet. Men kan op die app dezelfde tv-zenders per livestream bekijken, die men ook thuis op het tv-toestel kan bekijken. Indien men dus thuis niet de zenders van Ziggo Sport Totaal op tv kan bekijken, dan kan men op die app ook niet een livestream van zo'n zender bekijken. Wanneer men zowel een abonnement op Ziggo Sport Totaal als op interactieve tv bij KPN heeft, dan kan men die app dus wel gebruiken voor zo'n livestream om daarmee zo het mondiale rugbykampioenschap te bekijken. Indien men die beide abonnementen combineert, maar de WK-wedstrijden liever op een desktop computer of laptop wil bekijken (in plaats van een smartphone of tablet), dan is het mogelijk om een livestream te gebruiken op de site van 'Interactieve Tv' bij KPN.

Livestream op NLziet voor WK Rugby? Neen

Is het ook mogelijk om dit wereldkampioenschap via een livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, hierop is geen livestream van deze 'World Cup Rugby' te vinden. De tv-zenders de men op die app online (via een livestream) kan bekijken, zenden dit evenement niet uit. Bij NLziet zijn alleen de zender van de NPO, Talpa en RTL Nederland met een livestream te ontvangen. Zij bieden niet een livestream aan van Ziggo Sport Totaal. Evenmin bieden zij een livestream aan van de overige zenders die dit kampioenschap uitzenden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugby Six Nations Championship, live op tv en livestreamRugby Six Nations Championship, live op tv en livestreamHet Zeslandentoernooi is een prestigieuze competitie in de rugbywereld. De wedstrijden zijn live op tv en online per liv…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…

Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…
EK voetbal 2021: speelschema groepsfaseEK voetbal 2021: speelschema groepsfaseIn juni 2021 staat de zestiende editie van het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur. Voor het eerst in de geschie…
Bronnen en referenties
  • http://www.rugbyworldcup.com/pools
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Rugby_World_Cup
  • https://rugbyregels.nl/node/497
Reactie

John Smeets, Maastricht, 20-09-2019
Prima info over WRC 2019!
Dankjewel! Reactie infoteur, 21-09-2019
Hartelijk dank voor deze reactie!
Met vriendelijke groet,
Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 06-09-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.