EK voetbal 2021: speelschema groepsfase

EK voetbal 2021: speelschema groepsfase In juni 2021 staat de zestiende editie van het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur. Voor het eerst in de geschiedenis van de UEFA wordt het toernooi niet in één of twee landen gehouden, maar over twaalf verschillende steden, met twaalf verschillende stadions. Er doen in totaal 24 landen mee aan het toernooi die gezamenlijk 371 miljoen aan prijzengeld verdelen. Op 11 juni 2021 start het toernooi, terwijl een maand later het toernooi afgelopen is. Hoe ziet het speelschema eruit?

Europees Kampioenschap voetbal 2021

Op 11 juni 2021 start de zestiende editie van het Europees Kampioenschap voetbal. Exact een maand later eindigt het toernooi in Engeland met de finale. Door het 60-jarig jubileum van de UEFA, besloot ze om niet één of twee gastlanden te nemen, maar het toernooi te verdelen over twaalf verschillende steden verspreid over Europa. Daardoor is geen enkel land op voorhand geplaatst voor het toernooi. Deze opzet is een eenmalig format want in 2024 wordt het toernooi georganiseerd door Duitsland.

Van de vijftien edities voor die van 2021 wonnen Duitsland en Spanje het vaakst (drie keer). Spanje won voor het laatst in 2012, terwijl Duitsland in 1996 zich voor het laatst de beste van Europa mocht noemen.

Coronavirus: EK niet in 2020

Door de uitbraak van het coronavirus besloot de UEFA in maart 2020 om het EK met een jaar uit te stellen. De UEFA besloot dat om nationale competities de ruimte te geven hun competities af te maken waar mogelijk.

Kwalificatie

De reguliere EK-kwalificatie startte in maart 2019 en eindigde in november 2019. Alle 55 leden van de UEFA doen mee aan de kwalificatie, waar in totaal twintig tickets voor het oprapen liggen. De tien kwalificatiegroepen in de kwalificatie vaardigen allemaal twee landen af. De vier resterende plekken zijn te verdienen middels de play-offs die gespeeld worden door de landen die wonnen in de betreffende groep van de Nations League. Als deze al gekwalificeerd zijn voor het hoofdtoernooi, wordt de plek doorgeschoven naar het land met de beste resultaten na de groepswinnaars.

Uit elke divisie uit de Nations League wordt één team alsnog toegelaten tot het EK voetbal. Elke divisie speelt een mini-toernooitje om te bepalen welk land dat wordt. De vier winnaars voegen zich bij de twintig landen die zich al wel plaatsten via de normale kwalificatiereeks.

Prijzengeld

Er wordt flink gestrooid met de miljoenen euro's door de UEFA. De winnaar van het EK van 2021 kan maximaal 34 miljoen verdienen, door alle groepswedstrijden te winnen en uiteindelijk de beste te zijn van het toernooi. Tijdens de finale staat er maar liefst 10 miljoen op het spel. De verliezer gaat naar huis met 7 miljoen. De totale prijzenpot van het toernooi bedraagt 371 miljoen, wat maar liefst 70 miljoen meer is dan tijdens EK voetbal van 2016.

Alleen al meedoen aan het toernooi levert 9,25 miljoen op. Wanneer je als land een groepswedstrijd wint levert dat 1,5 miljoen op, bij een gelijkspel wordt de 1,5 miljoen gelijk verdeeld over de twee landen. Doorgaan naar de achtste finale wordt beloond met 2 miljoen, terwijl tot de beste acht behoren 3,25 miljoen oplevert. Doorgaan naar de halve finales levert 5 miljoen per land op.

Landen

De landen die meedoen werden in oktober en november 2019 grotendeels bekend. België was op 10 oktober 2019 het eerste land dat gekwalificeerd was, na 21 punten uit zeven wedstrijden. De landen die gekwalificeerd zijn, met tussen haakjes de groep waar ze aan deelnamen:
 • Engeland (winnaar groep A)
 • Tsjechië (nummer twee groep A)
 • Oekraïne (winnaar groep B)
 • Portugal (nummer twee groep B)
 • Duitsland (winnaar groep C)
 • Nederland (nummer twee groep C)
 • Zwitserland (winnaar groep D)
 • Denemarken (nummer twee groep D)
 • Kroatië (winnaar groep E)
 • Wales (nummer twee groep E)
 • Spanje (winnaar groep F)
 • Zweden (nummer twee groep F)
 • Polen (winnaar groep G)
 • Oostenrijk (nummer twee groep G)
 • Frankrijk (winnaar groep H)
 • Turkije (nummer twee groep H)
 • België (winnaar groep I)
 • Rusland (nummer twee groep I)
 • Italië (winnaar groep J)
 • Finland (nummer twee groep J)
 • Hongarije (winnaar play-off A)
 • Slowakije (winnaar play-off B)
 • Schotland (winnaar play-off C)
 • Noord-Macedonië (winnaar play-off D)

Stadions EK voetbal 2021

Het EK voetbal van 2021 wordt door het 60-jarig jubileum in verschillende landen gespeeld. In totaal werden er dertien stadions uitgekozen van de negentien die aangeboden werden, waarbij het stadion in Brussel afviel vanwege de werkzaamheden die te traag verliepen. De UEFA heeft besloten tien stadions te selecteren waar niet eerder een EK-wedstrijd werd afgespeeld. Alleen het Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff Arena in Amsterdam organiseerden eerder een EK-wedstrijd. Van de twaalf verschillende landen organiseerden zelfs zeven landen niet eerder een EK-wedstrijd.

De UEFA besloot dat er zeven stadions moesten zijn die drie groepswedstrijden en één wedstrijd in de achtste finale zouden herbergen. Daarnaast zijn er vier stadions die drie groepswedstrijden organiseren en een wedstrijd in de kwartfinale. Het stadion dat in Londen gebruikt wordt voor het EK, het Wembley Stadion, wordt gebruikt voor drie groepswedstrijden, de halve finales en de finale. Op voorhand was het de bedoeling dat in Wembley alleen de laatste drie wedstrijden van het toernooi gespeeld zouden worden, maar door de afwijzing richting Brussel, nam Wembley de drie groepswedstrijden over.

In de volgende tabel de soort wedstrijden per stadion, inclusief het land en de stad die het stadion herbergt en de capaciteit die het stadion heeft:
StadionSoortLand en stadCapaciteit
Parken StadionGroepswedstrijden en achtste finaleKopenhagen (Denemarken)38.065
AvivastadionGroepswedstrijden en achtste finaleDublin (Ierland)51.700
Hampden ParkGroepswedstrijden en achtste finaleGlasgow (Schotland)52.063
San MemésGroepswedstrijden en achtste finaleBilbao (Spanje)53.332
Johan Cruijff ArenaGroepswedstrijden en achtste finaleAmsterdam (Nederland)54.990
Arena NaționalăGroepswedstrijden en achtste finaleBoekarest (Roemenië)55.600
Puskás ArénaGroepswedstrijden en achtste finaleBoedapest (Hongarije)67.889
KrestovskistadionGroepswedstrijden en kwartfinaleSint-Petersburg (Rusland)68.134
Olympisch Stadion BakoeGroepswedstrijden en kwartfinaleBakoe (Azerbeidzjan)68.700
Stadio OlimpicoGroepswedstrijden en kwartfinaleRome (Italië)72.698
Allianz ArenaGroepswedstrijden en kwartfinaleMünchen (Duitsland)75.000
Wembley StadionGroepswedstrijden en (halve) finale(s)Londen (Engeland)90.000

Speelschema groepsfase EK 2021

Op 30 november 2019 vond de loting plaats, waarna de speelschema's van alle aparte groepen aangevuld kunnen worden met landen en met de aanvangstijden van de wedstrijden. Voor de loting werd er via een vast systeem aangegeven welk land tegen welk land op een bepaalde datum speelt. De denkbeeldige landen hebben de nummers één tot en met vier toebedeeld gekregen. Voordat de laatste vier landen bekend zijn, die door middel van de play-offs een ticket bemachtigen, werd de loting dus al verricht. De vier overige landen, die toen niet bekend waren, kregen wel een plekje toegewezen.

De landen worden ingedeeld op basis van de ranglijst van de Europese landen die opgesteld is op basis van de prestaties. Landen die zich kwalificeren voor het toernooi en ook opgenomen zijn op de stadionlijst, worden toebedeeld aan de groep waarin het stadion toegevoegd is.

Groep A

In groep A wordt de eerste groepswedstrijd gespeeld van het voetbaltoernooi. De groepswedstrijden in groep A worden afgewerkt in de hoofdstad van Italië (Rome) en in de hoofdstad van Azerbeidzjan (Bakoe). Italië speelt al haar wedstrijden thuis. Turkije, Wales en Zwitserland werden tijdens de loting toegewezen aan groep A. Het speelschema:
DatumStadionWedstrijd
11 juni 2021Stadio OlimpicoTurkije - Italië
12 juni 2021Olympisch Stadion BakoeWales - Zwitserland
16 juni 2021Olympisch Stadion BakoeTurkije - Wales
16 juni 2021Stadio OlimpicoItalië - Zwitserland
20 juni 2021Olympisch Stadion BakoeZwitserland - Turkije
20 juni 2021Stadio OlimpicoItalië - Wales

Groep B

De wedstrijden van de landen in groep B worden afgewerkt in Kopenhagen (Denemarken) en Sint-Petersburg (Rusland). Rusland en Denemarken kwalificeerden zich, waardoor ze deelnemen aan groep B. Denemarken is het land dat alle wedstrijden in eigen land speelt. Ook België en Finland spelen in deze groep. Het speelschema van groep B ziet er als volgt uit:
DatumStadionWedstrijd
12 juni 2021Parken StadionDenemarken - Finland
12 juni 2021KrestovskistadionBelgië - Rusland
16 juni 2021KrestovskistadionFinland - Rusland
17 juni 2021Parken StadionDenemarken - België
21 juni 2021Parken StadionRusland - Denemarken
21 juni 2021KrestovskistadionFinland - België

Groep C

De landen die in groep C worden geplaatst, spelen hun wedstrijden in Nederland, in de Johan Cruijff Arena, en in Boekarest (Roemenië). In negen dagen wordt de gehele groep C gespeeld. Nederland is één van de teams die meedoet aan groep C en speelt al haar wedstrijden in de Johan Cruijff Arena. Oekraïne is een ander team dat al op voorhand zeker was van groep C, door de resultaten van alle landen in de kwalificatie en het feit dat Oekraïne niet bij Rusland in één groep kan door de politieke onrust. Oostenrijk is ook onderdeel van groep C. Het speelschema:
DatumStadionWedstrijd
13 juni 2021Johan Cruijff ArenaNederland - Oekraïne
13 juni 2021Arena NaționalăOosterijk - Noord-Macedonië
17 juni 2021Johan Cruijff ArenaNederland - Oostenrijk
17 juni 2021Arena NaționalăOekraïne - Noord-Macedonië
21 juni 2021Johan Cruijff ArenaNoord-Macedonië - Nederland
21 juni 2021Arena NaționalăOekraïne - Oostenrijk

Groep D

De landen in groep D hoeven weinig te reizen, ze hoeven maar op en neer tussen Glasgow (Schotland) en Londen (Engeland). Engeland neemt, aangezien ze gekwalificeerd is voor het toernooi, deel aan groep D. Kroatië, Tsjechië en Schotland zijn ook actief in groep D.
DatumStadionWedstrijd
13 juni 2021Wembley StadionEngeland - Kroatië
14 juni 2021Hampden ParkSchotland - Tsjechië
18 juni 2021Hampden ParkKroatië - Tsjechië
18 juni 2021Wembley StadionEngeland - Schotland
22 juni 2021Hampden ParkKroatië - Schotland
22 juni 2021Wembley StadionTsjechië - Engeland

Groep E

De wedstrijden in groep E worden gespeeld in Bilbao (San Memés) of Dublin (Avivastadion). Omdat Spanje geplaatst is, neemt het Spaanse elftal deel aan groep E. Spanje speelt al haar wedstrijden in het San Mamés. De winnaar van play-off groep B, Slowakije, neemt deel aan groep E, evenals Zweden en Polen. Het volledige speelschema:
DatumStadionWedstrijd
14 juni 2021San MamésSpanje - Zweden
14 juni 2021AvivastadionPolen - Slowakije
18 juni 2021AvivastadionZweden - Slowakije
19 juni 2021San MamésSpanje - Polen
23 juni 2021San MamésSlowakije - Spanje
23 juni 2021AvivastadionZweden - Polen

Groep F

De landen in groep F spelen in München (Duitsland), in de Allianz Arena, of in de Puskás Aréna in Boedapest (Hongarije). Duitsland is onderdeel van groep F en speelt al haar wedstrijden thuis. Het speelschema ziet er als volgt uit:
DatumStadionWedstrijd
15 juni 2021Puskás ArénaHongarije - Portugal
15 juni 2021Allianz ArenaFrankrijk - Duitsland
19 juni 2021Puskás ArénaHongarjie - Frankrijk
19 juni 2021Allianz ArenaPortugal - Duitsland
23 juni 2021Puskás ArénaPortugal - Frankrijk
23 juni 2021Allianz ArenaDuitsland - Hongarije

Lees verder

© 2019 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaEK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaDoor de uitbraak van het coronavirus besloot de UEFA om het EK voetbal voor onder de 21 later te spelen en daarnaast in…
Copa América 2021: landen en speelschemaCopa América 2021: landen en speelschemaVan 11 juni tot en met 10 juli 2021 vindt de 47e editie plaats van de Copa América, in Argentinië en Colombia. De Copa A…
Ajax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax doet in het seizoen 2020-21 mee aan de Champions League, de KNVB beker en natuurlijk de Eredivisie. Door de uitbraa…
Feyenoord seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaFeyenoord seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaOndanks de stroeve start in het seizoen 2019-20 behaalde Feyenoord de derde plek in de competitie. Met Dick Advocaat aan…

WK rugby live op tv en livestreamWK rugby live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen rugby worden eens in de vier jaar georganiseerd. De wedstrijden van dit wereldkampioenschap zi…
Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Alle Champions League-topscorers (1955-2020)Vanaf 1955 wordt er gevoetbald door clubteams om uit te maken welk Europees voetbalteam het beste van Europa is. De comp…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: UEFA, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 14-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.