WK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020-2021 via livestream

WK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020-2021 via livestream In de Russische stad Jekaterinenburg wordt het FIDE Kandidatentoernooi gehouden. Eén van de deelnemers is de Nederlander Anish Giri. Het evenement is live te volgen via een livestream op het internet. Het toernooi begon in het voorjaar van 2020, maar werd toen stopgezet vanwege het coronavirus. Het wordt voortgezet in april 2021. De winnaar van het kandidatentoernooi mag in een tweekamp tegen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) strijden om de wereldtitel schaken.

Historie: WK Schaken

Doorgaans wordt door schaakhistorici de match tussen Wilhelm Steinitz en Johann Zukertort, die plaatsvond in 1886, beschouwd als het eerste officiële WK Schaken. Steinitz won dit tweekamp. Andere legendarische schakers die later de wereldtitel wonnen waren onder meer Emanuel Lasker (wereldkampioen in de periode 1894-1921), Aleksandr Aljechin (kampioen in de periodes 1927-1935 en 1937-1946) en Bobby Fischer (wereldkampioen 1972-1975). Eén Nederlander was ooit wereldkampioen schaken: Max Euwe versloeg in 1935 Aljechin. In 1937 speelden ze wederom een tweekamp tegen elkaar en ditmaal heroverde Aljechin de wereldtitel schaken.

Garry Kasparov

Eén van de grootste schaakkampioenen aller tijden is de Rus Garry Kasparov. Hij pakte de wereldtitel in 1985. In 1993 brak Kasparov echter met de officiële schaakbond FIDE en richtte een alternatieve bond op. Daarom verdedigde hij de officiële FIDE-titel niet meer na 1993, terwijl hij in de daaropvolgende jaren in de praktijk nog lang de beste schaker ter wereld bleef. Tot aan het jaar 2000 behield Kasparov de alternatieve (officieuze) wereldtitel schaken van zijn eigen schaakbond. Daarna bleef hij nog jarenlang de nummer één op officiële de wereldranglijst schaken (ELO-rating).

In 2005 beëindigde Kasparov zijn schaakcarrière. In die tijd kwam het ook tot een verbroedering binnen de schaakwereld, tussen de FIDE en de alternatieve bond van Kasparov. Daardoor kreeg de FIDE-wereldtitel schaken vanaf 2006 weer zijn oude glorie. Kramnik pakte de titel in 2006. Anand nam de wereldtitel schaken over in 2007. Vervolgens verloor Anand die titel in 2013 aan de Noor Magnus Carlsen. Anno 2021 is hij nog steeds wereldkampioen schaken.

Kandidatentoernooi Schaken 2020-2021

Het evenement dat in maart 2020 wordt gehouden is een zogenaamd 'kandidatentoernooi'. De opzet van zo'n toernooi is, dat hier de beste spelers ter wereld aan meedoen, behalve één: de regerende wereldkampioen schaken. De winnaar van het kandidatentoernooi heeft het recht om tegen de wereldkampioen (Carlsen) een tweekamp te houden om de wereldtitel.

Deelnemers Kandidatentoernooi 2020-2021

Wie zijn de deelnemers aan dit toernooi? Er doen drie Russen mee: Aleksjenko, Grisjoek en Nepomniachtchi. Ook staan op de deelnemerslijst de Nederlander Giri, de Amerikaan Caruana en twee Chinesen: Wang en Ding. Wang heeft twee weken in quarantaine moeten zitten om deel te mogen nemen. Oorspronkelijk zou ook Azeri Teimaoer Radjabov meedoen aan dit toernooi; hij zag echter vanwege het coronavirus af van deelname. Hij is vervangen door de Fransman Maxime Vachier-Lagrave.

Anish Giri

Neerlands hoop bij dit toernooi is natuurlijk Anish Giri. Hij werd op 28 juni 1994 geboren in Sint-Petersburg. Later verhuisde hij naar Japan en nog weer later naar Nederland. Hij bleek één van de grootste schaaktalenten ter wereld te zijn. De jonge Nederlander groeide uit tot een absolute wereldtopper. Giri plaatste zich voor het FIDE-kandidatentoernooi via zijn FIDE-ranking (ELO-rating).

Coronavirus en schaken

Dit schaaktoernooi behoorde mondiaal tot de weinige sportevenementen die doorging ondanks de coronacrisis. Er waren wel diverse maatregelen genomen bij dit Russische evenement om de verspreiding van het virus te voorkomen. De schakers schudden bijvoorbeeld niet elkaars handen, zoals doorgaans wel gebruikelijk is voor en na schaakwedstrijden. Uiteindelijk werd het toernooi op 26 maart alsnog gestaakt vanwege de coronacrisis. Het wordt voortgezet in 2021.

Hervatting in april 2021

Op welke datum wordt het toernooi hervat? De hervatting is op maandag 19 april 2021 in Jekaterinenburg (Yekaterinburg) in Rusland. De laatste speelronde staat gepland op woensdag 28 april 2021.

Prijzengeld?

Het totale prijzengeld van dit schaaktoernooi bedraagt 500.000 dollar.

Stand voorafgaand aan de hervatting:

 • Maxime Vachier-Lagrave (Fra) 4,5 punten
 • Ian Nepomniachtchi (Rus) 4,5 p.
 • Fabiano Caruana (USA) 3,5 p.
 • Anish Giri (Ned) 3,5 p.
 • Wang Hao (Chi) 3,5 p.
 • Alexander Grischuk (Rus) 3,5 p.
 • Ding Liren (Chi) 2,5
 • Kirill Alekseenko (Rus) 2,5

Programma april 2021

Hoe ziet het programma eruit van dit toernooi, vanaf de hervatting op 19 april 2021? Hieronder vindt u het speelschema per dag. Op 22 april en 25 april hebben de spelers een vrije dag en worden er dus geen wedstrijden gespeeld.

Programma maandag 19 april 2021

 • Nepomniachtchi - Anish Giri
 • Caruana - Vachier-Lagrave
 • Wang Hao - Ding Liren
 • Alekseenko - Grisjoek

Programma dinsdag 20 april 2021

 • Anish Giri - Wang Hao
 • Alekseenko - Caruana
 • Grisjoek - Nepomniachtchi
 • Ding Liren - Vachier-Lagrave

Programma woensdag 21 april 2021

 • Vachier-Lagrave - Anish Giri
 • Caruana - Ding Liren
 • Wang Hao - Grisjoek
 • Nepomniachtchi - Alekseenko

Donderdag 22 april 2021:

 • Rustdag

Programma vrijdag 23 april 2021

 • Anish Giri - Ding Liren
 • Nepomniachtchi - Caruana
 • Grisjoek - Vachier-Lagrave
 • Alekseenko - Wang Hao

Programma zaterdag 24 april 2021

 • Caruana - Anish Giri
 • Vachier-Lagrave - Alekseenko
 • Ding Liren - Grischuk
 • Wang Hao - Nepomniachtchi

Zondag 25 april 2021:

 • Rustdag

Programma maandag 26 april 2021

 • Wang Hao - Caruana
 • Nepomniachtchi - Vachier Lagrave
 • Grisjoek - Anish Giri
 • Alekseenko - Ding Liren

Programma dinsdag 27 april 2021

 • Caruana - Grisjoek
 • Anish Giri - Alekseenko
 • Ding Liren - Nepomniachtchi
 • Vachier-Lagrave - Wang Hao

Programma woensdag 28 april 2021

 • Eventuele tie-breaks (n.v.t.)

Eindstand:

 1. 1. Nepomniasjtsji 8,5 punten
 2. 2. Vachier 8 p.
 3. 3. Giri en Caruana 7,5 p.
 4. 5. Ding en Grisjoek 7 p.
 5. 7. Aleksejenko 5,5 p.
 6. 8. Wang 5 p.

FIDE Kandidatentoernooi live via een livestream

Hoe kan men dit kandidatentoernooi live volgen? Er worden online tijdens de wedstrijddagen live-uitzendingen via een livestream aangeboden door de FIDE. Met zo'n livestream kan men het evenement live volgen op een computer of smartphone. Dit is een gratis livestream. Bij de livestream is er Engels, Russisch en Chinees commentaar beschikbaar. Elke livestream bevindt zich op de officiële website van het toernooi. Het Engelse commentaar bij de livestream wordt verzorgd door de grootmeesters Danil Dubov en Evgenij Miroshnichenko. Het Russische commentaar bij de livestream wordt verzorgd door Sergey Shipov. (Het Russische commentaar dat op de livestream te horen is, is hetzelfde commentaar dat de bezoekers aan het toernooi ook bij dit hotel live horen.) Het Chinese commentaar bij de livestream wordt verzorgd door ex-jeugdwereldkampioen Hou Yifan en de Nederlands-Chinese Peng Zhaoqing. Hieronder vindt u de link naar de officiële Engelse livestream (live-broadcast) van dit toernooi. Daarnaast is de gratis livestream ook te vinden op de site van World Chess. (Bij diverse voorgaande grote evenementen, waaronder de match om het WK schaken van 2018, diende men een 'schaakpaspoort' te kopen om de livestream van World Chess te kunnen bekijken. Dat is bij de livestream van dit kandidatentoernooi dus niet het geval; deze stream is geheel gratis.)

Hoe bekijkt men de live-broadcast van het FIDE kandidatentoernooi 2021?

Men kan de Engelstalige livestream van dit FIDE kandidatentoernooi bekijken door op de Engelstalige website van dit toernooi op de button rechts bovenaan te drukken, waarop 'live' staat. Als men op die button drukt, dan krijgt men een pop-up van de livestream van het kandidatentoernooi, als de live-uitzending althans reeds is begonnen. Indien de uitzending op de livestream nog niet is begonnen, dan ontvangt men de melding 'The broadcast has not yet begun'.

Live de zetten volgen van het FIDE WK Schaken Kandidatentoernooi 2020-2021?

Behalve via een livestream, kan men de zetten van dit toernooi ook op allerlei andere manier live volgen op het internet, onder meer via diverse schaakwebsites. Ook kan men de zetten live volgen via social media zoals twitter. De zetten van de partijen van Giri zijn in Nederland onder meer ook via teletekst te volgen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Op zondag 27 juni 2021 speelt Oranje h…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
WK baanwielrennen live op tv en livestreamWK baanwielrennen live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen baanwielrennen worden ieder jaar georganiseerd. Het WK baanwielrennen wordt live op tv uitgezo…
Bronnen en referenties
 • http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/9394-the-2016-candidates-tournament-site-is-announced.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Telegraph
 • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship_2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaken
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-04-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.