Tweekamp WK schaken live online: livestream

Geschiedenis van het Wereldkampioenschap Schaken
De eretitel 'wereldkampioen schaken' werd al gebruikt in de jaren veertig van de negentiende eeuw. In die tijd was die term echter meer een soort bijnaam of eretitel voor een schaker die door schaakkenners op dat moment werd beschouwd als de beste schaker ter wereld. Men noemde bijvoorbeeld een schaker zo, die al een lange tijd in ontmoetingen met andere topschakers ongeslagen was, of een schaker die net een toptoernooi had gewonnen.Door de meeste schaakhistorici wordt tegenwoordig Wilhelm Steinitz beschouwd als de eerste 'echte' wereldkampioen schaken. Hij won in 1886 een match tegen Johann Zukertort, waarbij voor het eerst expliciet afgesproken was, dat de inzet van die match de wereldtitel schaken was. Steinitz was een geboren Oostenrijker, die later de Amerikaanse nationaliteit aan zou nemen.
Emanuel Lasker
In 1894 verloor Steinitz zijn wereldtitel aan de Duitser Emanuel Lasker. Die behield zijn wereldtitel tot 1921. Al moet daarbij aangetekend worden dat hij in een lange periode, namelijk van 1910 tot en met 1920, niet één keer officieel de wereldtitel in een tweekamp op het spel heeft gezet. (In die periode demonstreerde hij overigens wel op enige toernooien dat hij op dat moment nog steeds ’s werelds beste schaker was.)De legendarische Emanuel Lasker was naast zijn schaakcarrière eveneens actief als wiskundige, filosoof en schrijver. Met name als wiskundige boekte hij ook grote successen. Op het gebied van de commutatieve algebra wordt Steinitz in de geschiedenisboeken der wiskunde beschouwd als een baanbrekende wetenschapper.
Max Euwe
In 1921 verloor Lasker de wereldtitel aan de Cubaan Capablanca. Die zou deze titel vervolgens in 1927 weer verliezen aan de Rus Aljechin. In 1935 speelde Aljechin (die inmiddels tot Fransman was geneutraliseerd) een WK-match tegen de Nederlander Max Euwe. De Nederlander won de tweekamp met 15,5-14,5 en werd daarmee de eerste en tot op heden enige Nederlandse wereldkampioen schaken. In 1937 zou Aleksandr Aljechin de wereldtitel echter weer terugwinnen, door in een tweekamp Euwe te verslaan met 15,5-9,5. Aljechin zou de wereldtitel tot aan zijn dood (in 1946) behouden.De Sovjet-Unie versus Bobby Fischer
In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog werd de schaakwereld overheerst door de Sovjet-Unie. In de periode van 1948 tot en met 1972 waren er vijf wereldkampioenen; alle vijf kwamen uit de Sovjet-Unie. In 1972 slaagde de legendarische Amerikaan Bobby Fischer erin om de Sovjet-hegemonie in de schaakwereld te breken.Tijdens een WK-tweekamp op IJsland versloeg hij de regerende wereldkampioen Boris Spasski. Deze tweekamp, dat middenin de koude oorlog plaatsvond, kreeg als bijnaam: "De match van de eeuw". Bobby Fischer behield zijn wereldtitel to 1975. Na intensieve onderhandelingen besloot de internationale schaakbond FIDE dat jaar om niet in te gaan op de (extreme) eisen die Fischer stelde voor een nieuwe WK-match. Fischer weigerde vervolgens om een WK-match te spelen. De FIDE besloot vervolgens om de schaker waar Fischer oorspronkelijk zijn WK-tweekamp tegen had moeten spelen, de Rus Karpov, uit te roepen tot de nieuwe wereldkampioen schaken.
Kasparov
Anatoli Karpov behield de wereldtitel tot 1985. Dat jaar verloor hij die titel echter aan zijn jongere landgenoot Garry Kasparov. Van midden jaren tachtig tot aan het begin van de 21e eeuw zou Kasparov blijven heersen in de schaakwereld. Toch zou hij vanaf 1993 niet meer de officiele (FIDE) wereldkampioen schaken zijn. In dat jaar besloot Kasparov, na een reeks conflicten met de FIDE, om zijn eigen schaakbond (PCA) op te richten en daarmee een eigen WK te organiseren. Kasparov zou zijn eigen wereldtitel behouden tot het jaar 2000, toen hij die verloor aan zijn landgenoot Vladimir Kramnik.Ondertussen bleef de FIDE ook zijn eigen WK Schaken organiseren, al had die officiële wereldtitel sinds 1993 heel wat minder glans aangezien de beste schaker van zijn generatie (en volgens velen zelfs de beste schaker aller tijden) Garry Kasparov niet meedeed aan dit WK. Van 1993 tot en met 2006 was de FIDE-wereldtitel achtereenvolgensin de handen van Anatoli Karpov, Aleksandr Chalifman, Viswanathan Anand, Roeslan Ponomarjov, Rustam Kasimdzjanov en Veselin Topalov.
Herenigde schaakwereld
In 2006 ontstond eindelijk weer eenheid in de wereld van het topschaken. Kramnik, de houder van de alternatieve wereldtitel, streed dat jaar in een tweekamp met de FIDE-wereldkampioen Topalov, om de enige echte officiële wereldtitel. Kramnik won deze tweestrijd. Vervolgens pakte de Indiër Anand in 2007 de wereldtitel (het WK werd dat jaar niet in de vorm van een tweekamp gespeeld, maar in de vorm van een toernooi met 8 deelnemers).Viswanathan Anand
Viswanathan (Vishy) Anand werd op 11 december 1969 geboren in Madras (India). Als 13-jarige versloeg hij al de toenmalige beste schaker van India, Manuel Aaron. In 1987 won hij de wereldtitel bij de junioren. Rond 1990 was hij The Rising Star van de internationale schaakwereld. Hij verblufte toen veel schaakliefhebbers door zijn zeer snelle spel. Later is hij wat langzamer en bedachtzamer gaan spelen. In 2000 pakte Anand de FIDE wereldtitel schaken. Tijdens het daaropvolgende WK van de FIDE (dat begon in 2001 en waarvan de finale in 2002 werd gespeeld) slaagde Anand er echter niet in om zijn wereldtitel te behouden.In 2007, een jaar nadat de schaakwereld na jaren vol conflicten weer herenigd was en er weer één echte wereldtitel bestond, slaagde Anand erin om die titel te pakken. Anand behield de wereldtitel totdat het Noorse wonderkind Magnus Carlsen hem in 2013 in een tweekamp versloeg.
In het voorjaar van 2014 won Anand het WK-kandidatentoernooi dat tussen acht topspelers werd gespeeld in de Russische stad Chanty-Mansiejsk. Anand mocht daarom in december 2014 proberen om revanche te nemen op Carlsen, in een tweekamp om de wereldtitel schaken. Carlsen behield de wereldtitel echter, door deze tweekamp te winnen met 6,5 - 4,5.
WK-match 2016: Carlsen versus Karjakin
In maart 2016 werd er wederom een kandidatentoernooi gehouden. Het evenement vond plaats in Moskou. De winnaar van dit toernooi zou het in het najaar van 2016 mogen opnemen tegen wereldkampioen Carlsen, in een tweekamp om de wereldtitel. Er deden acht spelers mee aan het kandidatentoernooi, waaronder de Nederlander Anish Giri. Verrassend genoeg werd dit toernooi gewonnen door de Rus Sergey Karjakin, die vooraf nochtans door veel kenners werd gerekend tot de minder sterke deelnemers aan het kandidatentoernooi.In november 2016 vond dus de WK-tweekamp Carlsen-Karjakin plaats. Tot verrassing van velen speelde Karjakin zeer sterk. Na de twaalf geplande partijen was de stand gelijk: Carlsen-Karjakin 6-6. De beslissing moest daarom vallen in een tiebreak, die bestond uit een reeks rapid-partijen. Hierin won Carlsen overtuigend met 3-1. Daardoor prolongeerde Carlsen dus zijn wereldtitel schaken. De eindstand in het World Championship Chess was dus Carlsen-Karjakin 9-7.