Robert Gesink: de Condor van Varsseveld

Robert Gesink: de Condor van Varsseveld Robert Gesink is een Nederlandse wielrenner die in zijn jonge jaren gold als hét wielertalent van Nederland. Vanaf 2006 is hij professioneel wielrenner en de verwachtingen lagen hoog. Vanwege jaren met tegenslagen heeft Gesink de beloftes nooit helemaal waar kunnen maken, ondanks het feit dat hij altijd een goede wielrenner is geweest. Robert Gesink draagt ook wel de bijnaam ‘de Condor van Varsseveld’ en is gespecialiseerd in klimmen. Vanaf 2017 rijdt Gesink niet meer voor het klassement tijdens grote rondes, maar probeert hij etappes te winnen. Dit besluit werd genomen nadat hij in 2016 de koninginnenrit van de Vuelta won.

Inhoud


Beginjaren professionele carrière

Robert Gesink wordt op 31 mei 1986 geboren in Varsseveld, wat ligt in de provincie Gelderland. Van jongs af aan is Robert al bezig met fietsen. In 2004 eindigt hij als achtste in het eindklassement bij de wereldkampioenschappen voor de junioren. In 2006 begint zijn professionele wielercarrière als hij tekent bij het Rabobank Continental Team. In zijn eerste jaren als professional boekt Gesink nog geen grote overwinningen. In 2006 eindigt hij als derde in het eindklassement van de Ronde van de Algarve en daarnaast wint hij in datzelfde jaar het Circuito Montañés. Dit was een Spaanse wielerronde die erg belangrijk was voor beloftes in de wielersport.

In 2007 maakt hij indruk doordat hij negende wordt op de zware klim de muur van Hoei, tijdens de Waalse Pijl. In dat jaar weet hij zich vaker te onderscheiden van andere renners door bijvoorbeeld regelmatig te ontsnappen uit het peloton. In 2008 wint hij de Ronde van Californië en in datzelfde jaar rijdt hij zijn eerste grote wielerronde: de Vuelta a España (de ronde van Spanje). Hier eindigt hij uiteindelijk als zevende in het eindklassement. Ook wordt hij eind 2008 onderscheiden met de Gerrit Schulte Trofee, de trofee voor beste wielrenner van Nederland. Al snel draagt hij de bijnaam ‘de Condor (een roofvogel) van Varsseveld’ (zijn geboorteplaats).

Blessures en overlijden vader

Gesink heeft zich in 2008 definitief bij de wereldtop gevestigd. Het jaar dat hierop volgt is echter het startsein voor jaren van tegenslagen. In 2009 kampt hij met blessures en maakt hij enkele valpartijen waardoor hij geen topklasseringen rijdt. In 2010 rijdt hij rondes zoals de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, maar zonder het gewenste resultaat. Hij besluit zich volledig te richten op de Tour de France. Hier eindigt hij als zesde in het eindklassement, maar door schorsingen van Contador en Mensjov vanwege dopinggebruik schuift hij door naar de vierde plek.

Door goede prestaties in andere rondes die volgen op de Tour de France stijgt Gesink in de UCI-ranglijst, een wereldwijde rangschikking voor wielrenners. In oktober 2010 krijgt hij echter te maken met een persoonlijk drama: na een ernstig ongeval met de mountainbike overlijdt zijn vader. Zijn vader was altijd erg betrokken bij het fietsen van Gesink, Robert gaf dan ook aan door te gaan met fietsen en er het beste van te maken want dat is wat zijn vader gewild zou hebben.

Nog meer tegenslagen

In 2011 wint hij aan het begin van het jaar de Ronde van Oman en eindigt hij als derde in het eindklassement van de Ronde van Baskenland. Het lijkt een goed jaar te worden. In andere rondes blijft het grote succes uit. In september 2011 breek Robert zijn bovenbeen waardoor hij onder andere niet deel kan nemen aan het WK. Na deze breuk moet hij lang revalideren, maar in 2012 rijdt hij weer zijn eerste koersen. Hij rijdt een zeer goede Ronde van Californië en geeft aan dat hij terug is van weggeweest. Gesink is klaar voor de Tour de France. Hier komt hij echter in de zesde etappe ten val, waardoor hij uiteindelijk na elf etappes al moet stappen. Weer een tegenvaller voor Gesink.

In 2013 lijkt het erop dat hij een goede Ronde van Italië rijdt. Wegens ziekte moet Gesink echter vlak voor het einde van de Giro d’Italia opgeven. Er wordt gespeculeerd over hartklachten. Tijdens de Tour de France van datzelfde jaar fungeert hij als knecht van Bauke Mollema en Laurens ten Dam. Hierdoor eindigt hij op de 26e plaats in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk. De rol van knecht is echter niet een rol waar hij zich goed bij voelt. Hij stelt zichzelf tot doel in 2014 aan de start te staan als kopman. In 2014 is er echter weer een ronde waar hij op moet geven: hij stapt af in de Ronde van Baskenland. Er wordt een persconferentie gegeven waaruit blijkt dat Gesink lijdt aan hartritmestoornissen en hij zich hiervoor laat behandelen.

Rentree

Tijdens het NK in 2014 staat Robert Gesink alweer aan de start en tijdens de Ronde van Polen eindigt hij als achtste in het eindklassement. Tijdens de Vuelta a España maakt hij wederom een goede indruk, maar doordat zijn vrouw ernstige zwangerschapsproblemen ervaart verlaat hij de ronde en beëindigt hij zijn seizoen. Als het seizoen in 2015 weer start gaat het opnieuw mis. Gesink moet in februari de Ronde van de Algarve verlaten doordat zijn pasgeboren zoontje acuut is opgenomen in het ziekenhuis. Het komt gelukkig allemaal goed met zijn zoon en tijdens de klassieker de Waalse Pijl staat hij weer aan de start.

Vervolgens besluit Gesink zich volledig te richten op de Tour de France van 2015, waar hij rijdt voor Team LottoNL-Jumbo. Tijdens de eerste etappe eindigt hij als elfde in het klassement en tijdens de eerste bergritten maakt Gesink veel indruk en rijdt hij goede tijden. Hij eindigt uiteindelijk als beste Nederlander op een zesde plek in het eindklassement van de Tour de France 2015. Het talent heeft Robert Gesink nog niet in de steek gelaten, zo blijkt. Begin augustus 2015 moet Gesink echter wel afstappen in de ronde van Polen. Dit vanwege vermoeidheid, zelf verklaart hij dat hij hard heeft moeten vechten voor zijn plek in het klassement van de Tour de France en daarom rust neemt. Zo kan hij zich optimaal voorbereiden op de eendaagse koersen in Canada, waar hij optimaal wil presteren.

Opnieuw wind tegen

In het wielerseizoen van 2016 zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een belangrijk speerpunt voor Robert Gesink. Eind mei wordt echter bekend dat Steven Kruijswijk, wegens zijn goede prestaties in de Giro d'Italia, in de selectie wordt opgenomen en Gesink hiervoor moet wijken. Robert Gesink geeft aan het erg jammer te vinden dat hij niet geselecteerd is, maar zal zijn focus verleggen naar de twee grote rondes die hij wel zal rijden in 2016: de Tour de France en de Vuelta. In de Ronde van Zwitserland die halverwege juni werd gereden komt Gesink echter hard ten val op zijn hoofd, waar hij een hersenschudding aan over houdt. Later blijkt dat hij niet op tijd hersteld zal zijn voor de Tour de France die 2 juli van start gaat. Naast de Olympische Spelen zal Robert Gesink dus ook de Tour de France in 2016 moeten missen. Wel gaat hij van start in de Vuelta van 2016.

Revanche, maar wederom tegenslag

Hij is echter niet in vorm door zijn eerdere val in de ronde van Zwitserland. Hierdoor is hij niet in staat te rijden voor een hoge plek in het klassement blijkt al snel. Gesink gaat dan maar voor een dagsucces. Dit wordt hem in de etappe van 29 augustus 2016 nipt ontnomen door Nairo Quintana en hij eindigt op een tweede plek vlak voor Chris Froome. Op 3 september neemt Gesink revanche: hij wint de koninginnenrit van de Vuelta 2016.

In 2017 komt Gesink nog steeds uit voor Team LottoNL-Jumbo. Tijdens het wielerseizoen van datzelfde jaar blijkt dat Gesink niet meer voor het klassement zal rijden tijdens grote rondes. Er is tot dit besluit gekomen na zijn winst van de rit in de Vuelta van 2016. Gesink legt vanaf nu zijn focus op etappezeges. Om te beginnen ambieert hij een etappewinst tijdens de Tour de France van 2017. In de achtste etappe laat hij alvast zien dat hij beschikt over goede benen. Hij eindigt als tweede vlak achter de Fransman Calmejane. Helaas slaat in de negende etappe het noodlot wederom toe. Gesink raakt betrokken bij een valpartij en moet per direct afstappen en de ronde van Frankrijk verlaten. In het wielerseizoen van 2018 staat Robert Gesink onder andere aan de start van de Giro d'Italia. Hij bewijst in vorm te zijn als hij in de twintigste etappe op een tweede plaats eindigt, maar tot etappewinst komt het niet. In juli 2018 staat Gesink aan de start van de Tour de France, waar hij voornamelijk fungeert als meesterknecht. In juni 2018 werd bekend dat Robert Gesink tot 2021 heeft bijgetekend bij Team LottoNL-Jumbo. Vanaf januari 2019 verandert de naam van de ploeg met de komst van een nieuwe sponsor naar Team Jumbo-Visma.

Frisse moed bij Jumbo-Visma

In 2019 begint Gesink met frisse moed aan een nieuw wielerseizoen. De strategie om niet meer voor het klassement te rijden is nog steeds aanwezig. Gesink zal dan ook aan de start staan van de Giro d'Italia in 2019. Ter voorbereiding gaat hij een aantal weken in de bergen op hoogtestage en rijdt hij Luik-Bastenaken-Luik. Hier gebeurt het bijna onvoorstelbare, in een afdaling komt Gesink ten val en hij breekt zijn sleutelbeen en heeft een bekkenfractuur. Hiermee kan een streep gezet worden door de Giro d'Italia van Robert Gesink. Hoewel Gesink goed lijkt te herstellen en al snel weer op de fiets zit, wordt halverwege juni bekend gemaakt door zijn ploeg Jumbo-Visma dat hij niet in de selectie zit voor de Tour de France van 2019. De renner is toch onvoldoende hersteld van zijn sleutelbeen- en bekkenbreuk.

Direct na afloop van de Tour maakt de ploegleiding bekend dat Robert Gesink in de teamselectie zit voor de Vuelta van 2019. Hoewel hij geen etappe wint, is hij wel een goede knecht voor kopman Primoz Roglic. De Vuelta van 2019 wordt een fantastische ervaring voor Gesink. Kopman Roglic wint de ronde van Spanje en de ploeg Jumbo-Visma mag de eindzege op zijn naam schrijven. Eind december 2019 wordt tijdens de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma bekend gemaakt dat Robert Gesink in 2020 de Tour de France en vervolgens Vuelta a España zal rijden. Wegens de wereldwijde uitbraak van een besmettelijk longvirus gaat echter de gehele wielerkalender op de schop. De eerste koers die Gesink weer rijdt is de Tour de l'Ain die ploeggenoot Primoz Roglic op zijn naam schrijft.

Ter voorbereiding op de Ronde van Frankrijk rijdt Gesink het Critérium du Dauphiné. Eind augustus gaat de Tour de France van start, waar Gesink fungeert als knecht voor kopmannen Roglic en Dumoulin. Team Jumbo-Visma rijdt een fantastische Tour en het lijkt erop dat ze met Roglic de gele trui mee naar huis zullen nemen. Gesink vervult zijn rol als meesterknecht met verve. De gele trui glipt echter tijdens de klimtijdrit, een dag voor de laatste etappe, uit handen en de Sloveen Tadej Pogacar gaat er mee aan de haal. De volgende grote ronde waarin Robert Gesink van start gaat is de Vuelta op 20 oktober. Team Jumbo-Visma gaat van start met als doel het verdedigen van de rode trui die kopman Primoz Roglic vorig jaar mee naar huis nam. Dit doel weten ze te behalen en voor het tweede jaar op rij is de Vuelta een kers op de taart van het seizoen van Robert Gesink. In het seizoen van 2021 rijdt Gesink wederom de Tour de France, helaas slaat het noodlot toe en moet hij afstappen na een valpartij in de derde etappe. Hier houdt hij een sleutelbeenbreuk aan over.
© 2015 - 2024 Juul92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenNederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenDe ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen ge…
Nederlanders in de Vuelta 2020Nederlanders in de Vuelta 2020In de Spaanse plaats Irun gaat op dinsdag 20 oktober 2020 de Vuelta Ciclista a Espana van start. Wie zijn de Nederlandse…
Ronde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in top eindklassementRonde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in top eindklassementDe Ronde van Spanje wordt ook wel Vuelta of La Vuelta Ciclista a España genoemd en is een wielerwedstrijd die jaarlijks…
Nederlanders in de Tour de France 2020Nederlanders in de Tour de France 2020De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Fran…

Nairo Quintana: het verhaal achter de volksheld van ColombiaNairo Quintana: het verhaal achter de volksheld van ColombiaNairo Quintana Rojas is een wielrenner uit Colombia. Sinds 2010 is hij professioneel wielrenner en geldt hij als een gro…
Ketonen in de wielersport: doping of niet?Ketonen in de wielersport: doping of niet?Ketonen (ketonendrankjes) zijn in de wielersport niet meer weg te denken. Ketonen zouden door wielerploegen worden gebru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Victor Van Werkhooven, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://www.robertgesinkofficial.com/robert, bezocht op 16-07-2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Gesink, bezocht op 16-07-2015
  • http://www.volkskrant.nl/sport/overzicht-hartoperatie-zoveelste-tegenslag-in-turbulente-carriere-gesink~a3635787/, bezocht op 16-07-2015
  • http://nos.nl/artikel/2112770-gesink-niet-naar-tour-de-france.html, bezocht op 22-06-2016
  • https://www.procyclingstats.com/nl/rider/robert-gesink, bezocht op 03-07-2018
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/371360/robert-gesink-verlengt-contract-bij-lottonl-jumbo-met-drie-jaar.html, bezocht op 03-07-2018
Juul92 (63 artikelen)
Laatste update: 30-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.